صنعت پزشکی

الکتروشوک مغزی

الکتروشوک مغزی چیست؟

الکتروشوک مغزی یا درمان تشنج آور الکتریکی یا به اصلاح ساده شوک مغزی یا همان Electro convulsive Therapy (ECT) یک روش مؤثر و امن برای برخی اختلالات اعصاب و روان است. معمولا برای درمان افسردگی شدید استفاده می شود. یکی از بهترین و سریعترین درمان های موجود برای افسردگی است. کاربرد های دیگر شوک مغزی عبارتند از درمان بیماری شیدایی و یا اختلالات همراه با جنون.

در طی انجام الکتروشوک تحت بیهوشی کامل مقدار کمی جریان الکتریسیته از مغز عبور داده می شود. این جریان باعث بروز یک حمله تشنجی شده که کل قسمت های مغزی شامل مراکز تنظیم کننده روحیه، اشتها و خواب را تحت تأثیر قرار می دهد.

نحوه‌ی کارکرد الکتروشوک مغزی

شوک مغزی باعث تغییرات مواد شیمیایی مغز می شود که منجر به از بین رفتن علایم افسردگی می شود.
هرچند هنوز دانشمندان متوجه چگونگی تاثیر الکتروشوک مغزی نشده اند، اما به اثرات مثبت این درمان روی سلول ها و مولکول های مغز مبتلایان به افسردگی پی برده اند. تحقیقات نشان داده اند که این درمان بسیار خوب عمل می کند. بیش از ۷۰ درصد بیماران افسرده ای که با این روش درمان می شوند پاسخ مطلوبی به این روش درمانی می دهند. بنابراین الکتروشوک مغزی مؤثرترین روش درمانی افسردگی شدید است. قبل از شروع الکتروشوک، پزشک، شما را کاملا از نظر جسمی ارزیابی می کند تا مطمئن شود این درمان برای شما بی خطر است. معاینه می شوید، سوابق بیماری های قبلی شما بررسی می شوند و در صورت نیاز آزمایشاتی از شما اخذ خواهد شد.

الکتروشوک درمانی برای افسردگی و اختلالات اعصاب و روان

تعداد جلسات الکتروشوک مورد نیاز برای هر بیمار

بیمارانی که با این روش درمان می شوند به چندین جلسه شوک نیاز دارند. تعداد این جلسات می تواند ۴ تا ۲۰ باشد اما معمولا با ۶ تا ۱۲ جلسه پاسخ مناسب به دست می آید. معمولا در هر هفته سه جلسه الکتروشوک داده می شود.

جالب و آموزنده  سیر تا پیاز رادیوگرافی

در یک جلسه‌ی الکتروشوک مغزی چه می‌گذرد؟

  • قبل از هرچیز یک سوزن در رگ شما قرار می گیرد. به وسیله این سوزن قبل، حین و بعد از شوک داروهای مورد نیاز به شما تزریق می شود. ممکن دو الکترود روی سر شما برای بررسی فعالیت الکتریکی نصب شود. به دستگاهی که این کار را می کند الکتروانسفالوگرام می گویند.
  • سه الکترود روی قفسه سینه شما وصل می شود که به آن الکتروکاردیوگرام گویند. با این وسیله فعالیت قلبی شما بررسی می شود.
  • یک دستگاه فشارسنج الکتریکی به شما وصل می شود تا فشار خون شما در حین کار اندازه گیری شود.
  • یک حس گر روی انگشت شما نصب می شود تا میزان اکسیژن خونتان را اندازه گیری کند. با این وسیله تنفس شما کنترل می شود.
  • روی صورت شما ماسکی قرار داده می شود تا شما قبل و پس از انجام شوک دچار کمبود اکسیژن نشوید.
  • وقتی همه تجهیزات متصل شدند تیم پزشکی دستگاه الکتروشوک را آماده می کنند. سپس با دارویی مانند تیوپنتال شما را به خوابی حدود ۱۰ دقیقه می برند. وقتی به خواب رفتید به کمک شل کننده عضلانی بدن شما را شل می کنند. با این کار مانع جابجایی بدن شما در حین شوک می شوند. این داروی آخر می تواند کمی درد عضلانی گذرا ایجاد کند.
  • پس از اینکه به خواب عمیق رفتید و عضلات شما کاملا شل شدند جریان لازم را به شما وارد می کنند. شما هیچ دردی یا هیچ چیز دیگری را احساس نخواهید کرد.
در الکتروشوک مغزی چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از درمان با الکتروشوک مغزی چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از بیدار شدن کمی احساس گیجی خواهید کرد. اغلب پس از یک ساعت این گیجی برطرف خواهد شد. ممکن است دچار سردرد شوید که می توانید از مسکن های ساده استفاده کنید. گاهی حالت تهوع هم ایجاد می شود که تا چند ساعت ممکن است طول بکشد.

جالب و آموزنده  برای درمان زانودرد چه باید کرد

فراموشی

ممکن است پس از الکتروشوک مغزی مقداری دچار فراموشی شوید که پس از چند هفته به حالت عادی بر می گردد. برای اینکه زودتر حافظه شما برگردد از مغزتان بیشتر استفاده کنید. مطالعه کنید، سؤال کنید و سریال های تلوزیونی تماشا کنید.
بهتر است تصمیمات مهم خود را تا یک الی دو هفته پس از درمان تعویق باندازید. در حین درمان با شوک هرگز رانندگی نکنید.

افسردگی پس از الکتروشوک مغزی چقدر طول می‌کشد؟

برخی افراد پس از ۲ تا ۴ جلسه شوک احساس بهتر شدن می کنند اما برخی افراد باید بیشتر صبر کنند

آیا الکتروشوک خطر دارد؟

بله! مانند هر مداخله پزشکی شوک هم خطراتی دارد. در موارد نادری شوک می تواند اختلال در ریتم قلبی یا سایر عوارض جدی ایجاد کند. در کسانی که بیماری قلبی زمینه ای دارند این خطر بیشتر است. اگر شما بیماری قلبی دارید پزشک شما مراقبت های ویژه ای را برای امنیت شما بعمل خواهد آورد.
اما به طور خلاصه الکتروشوک مغزی درمانی بسیار موثر و کم خطر است.اگر این مقاله برای شمل مفید بود، آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/2ZmRAv2http://iwo.ir/wk0o8
https://clickgo.uk/Vyun.ir/7q31d6
https://cutt.ly/XEjybDNhttps://b2n.ir/t35662

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا