علت مدفوع سبز نوزادان شیر خشکی نان، موضوع مهمی است که باید به آن پرداخته شود. بسیاری از والدین از وقوع چنین اتفاقی نگران می شوند، بنابراین به دنبال علت آن می گردند. غذا دادن به نوزاد با استفاده از شیر خشک و شیشه شیر، می تواند در مدفوع آن ها تاثیرگذار بوده و رنگ آن را تغییر دهد. البته به این موضوع نیز دقت کنید، که رنگ و قوام مدفوع کودکان در هفته ها و ماه های اول دچار تغییرات زیادی می شود. در طول این زمان، ممکن است مدفوع نوزاد در زمان های مختلف، دارای طیفی از رنگ ها باشد. اما یکی از رنگ های شایع که معمولا به دلیل مصرف شیر خشک نان به وجود میآید، مدفوع سبز است. در ابتدا ممکن است، والدین با دیدن مدفوع نوزاد خود با این رنگ نگران شوند، همچنین شاید برای بسیاری از افراد عجیب به نظر برسد. اغلب والدین در این زمان به پزشک خود مراجعه کرده، سپس از او سوالاتی می پرسند. عوامل زیادی در تغییر رنگ مدفوع نقش دارند، اما نوع تغذیه و رژیم غذایی نوزاد، مهمترین عامل به حساب میآید.
رنگ طبیعی مدفوع نوزاد
رنگ طبیعی مدفوع نوزاد در زمان های مختلف دارای رنگ های متفاوتی است، بنابراین از زمان تولد تا سنین بالاتر، ممکن است مدام دچار تغییر شود. ویژگی های مختلف و رنگ مدفوع، نشان دهنده تغییرات رژیم غذایی کودک و همچنین مقدار تکامل سیستم گوارشی آن است. برای مثال اولین مدفوع نوزاد در بدو تولد، بسیار متفاوت تر از مدفوع نوزاد شش ماهه و یک ساله است.
زمان تولد
اولین مدفوع نوزاد تازه به دنیا آمده که به آن مکونیوم نیز می گویند، به رنگ سبز تیره و مایل به سیاه است. از ترکیبات این نوع مدفوع می توان به مخاط، سلول های پوستی، آمونیوتیک و پرزهای جنینی که نوزاد در شکم مادر آن را می بلعد، اشاره کرد. رنگ سبز مایل به سیاه این مدفوع به دلیل وجود داشتن رنگدانه های صفراوی یا بیلی روبین است.
شیرخوارگی
پس از گذشت مدتی از تولد نوزاد، مدفوع مکونیوم به طور کامل دفع شده و طبیعتا رنگ آن نیز دچار تغییراتی می شود. رنگ و قوام آن بسته به نوع تغذیه کودک متفاوت است، به طوری که در نوزادانی که شیر مادر را می خورند، به رنگ قهوهای روشن است. اما اگر تغذیه کودک با شیر خشک نان باشد، ممکن است دارای قوام بیشتری بوده و قلیایی باشد، که دارای بوی بیشتری است. ممکن است در هفته های اول زندگی نوزاد، با تکه های سفت صابونی شکل در مدفوع آن مواجه شوید. در چنین مواقعی نیازی به نگرانی نیست، به دلیل وجود لخته های کازئین ایجاد می شوند، زیرا دستگاه گوارش نوزاد نمی تواند شیر را به طور کامل هضم کند.
تغذیه کمکی نوزاد
ممکن است تغییر رنگ مدفوع نوزاد ۶ ماهه به سبز، به دلیل شروع تغذیه کمکی برای نوزاد اتفاق بیفتد. هنگام شروع تغذیه کمکی ممکن است، مدفوع نوزاد سفتتر شده و سپس با توجه به ماده غذایی مصرفی تغییر رنگ دهد. برای مثال اگر در تغذیه کودک از سبزیجاتی چون اسفناج استفاده کنید، مدفوع دارای رنگ سبز لجنی یا تیره خواهد بود. همچنین اگر در تغذیه کمکی آن، چغندر وجود داشته باشد، مدفوع نوزاد قرمز رنگ می شود. به این نکته توجه داشته باشید که تغذیه مادر نیز در مدفوع کودک می تواند تاثیرگذار باشد. بنابراین اگر در غذای مادر سبزیجات برگ سبز وجود داشته باشد، ممکن است، رنگدانه های آن از طریق شیر به بدن نوزاد منتقل شده و مدفوع کودک سبز شود.
تغییر رنگ مدفوع کودک در هنگام مصرف شیر نان اپتی پرو
شیر خشک نان اپتی پرو، یک نوع شیر خشک پروبیوتیک به شمار می رود، که علاوه بر آن دارای برخی ترکیبات شیر مادر نیز است. به دلیل وجود پروبیوتیک ها در شیر خشک نان، تغییر رنگ مدفوع در کودکان کاملا عادی است. همچنین ممکن است، باعث اسهال یا یبوست شدن کودک شود، که معمولا تا زمان سازگار شدن آن، نیازی به نگرانی والدین نیست. پس بهتر است، در چنین شرایطی زمان کافی به نوزاد خود دهید، تا به این نوع شیر خشک نان عادت کند.
در واقع پروبیوتیک ها مخمر و باکتری هایی هستند، که می توانند برای سلامت بدن و سیستم گوارش بسیار مفید باشند. به عبارت دیگر، پروبیوتیک نوعی باکتری مفید برای دستگاه گوارش است، که به سلامت روده کمک زیادی می کند. برای کودکانی که به لاکتوز حساسیت داشته و در هضم شیر خشک مشکل دارند، مصرف شیر خشک اپتی پرو می تواند مفید واقع شود.
شایعترین علت مدفوع سبز در نوزادان شیر خشکی چیست؟
مدفوع کودک می تواند با توجه به عوامل زیادی تغییر کند، برخی از آنها بسیار شایع تر از بقیه موارد می باشند. البته برخی از این عوامل کاملا بی خطر بوده و به راحتی رفع می شوند. اما در برخی مواقع نیز، باید به پزشک مراجعه کنید، تا بررسی های لازم در مورد علت آن صورت گیرد. در این بخش شایع ترین علت های تغییر رنگ مدفوع نوزادان را مورد بررسی قرار می دهیم.
شیردهی نامناسب
شیر مادر ممکن است در ساعت های مختلف شبانه روز و همچنین دوره های شیردهی، دارای ترکیبات متفاوتی باشد. در زمان شیردهی، شیری که همان ابتدا از پستان مادر خارج می شود، کمچرب و بسیار سبک است. اما پس از گذشت مدتی، شیری که از پستان مادر خارج می شود، به نسبت پرچرب خواهد بود. شیر پرچرب معمولا مدت نسبتا زیادی در معده باقی می ماند، همین دلیل باعث می شود، لاکتوز موجود در آن به زمان بیشتری برای هضم نیاز داشته باشد. هر گاه لاکتوز بیشتری به باکتری های روده کودک برسد، پس از سوخت و ساز آن توسط باکتری ها، مدفوعی متخلخل با رنگ سبز ایجاد می شود.
مصرف قطره آهن با فرآورده غنی شده با آهن
یکی دیگر از علت های سبز شدن مدفوع نوزاد، می تواند استفاده از قطره آهن و یا شیر خشک های دارای آهن باشد. در زمان مصرف آن، معمولا مدفوع کودک قوام زیادی پیدا کرده و سفتی آن افزایش پیدا می کند، همچنین دارای یک رنگ سبز تیره خواهد بود. برخی مواقع سفتی و رنگ سبز مدفوع در نوزاد دیده می شود، اما اشتها و وضعیت کودک بسیار خوب به نظر می رسد، پس نیاز به نگرانی و اقدام خاصی نخواهد بود.
مصرف شیر خشک
در کودکانی که تغذیه آنها با شیر خشک است، تفاوت ترکیبات آن با شیر مادر، باعث ایجاد مدفوع سبز رنگ می شود. همچنین در مواقع مصرف شیر خشک، مدفوع کودک سفتتر از سایر مواقع است. برخی دیگر از انواع شیر خشک ها نیز، می توانند عامل تغییر رنگ مدفوع باشند، به طور مثال؛ شیر خشک نان یکی از شایع ترین این موارد است. با توجه به این که کارخانه های تولید شیر خشک، ممکن است از ترکیبات متفاوتی استفاده کنند، پس شرکت سازنده آن نیز عامل تاثیرگذاری محسوب می شود.
سرما خوردگی
در بسیاری از موارد، سبز شدن مدفوع دارای علت نگران کننده ای نیست، اما بسیاری از مادران دچار نگرانی می شوند. در نظر داشته باشید، مواردی چون سرما خوردگی، رویش دندان و مشکلات معده، می توانند علت سبزی مدفوع در نوزادانی که شیر خشک مصرف می کنند، باشد. درست است که بیماری اصلی کودک نیاز به درمان و مراجعه به پزشک دارد، اما سبز بودن مدفوع به طور موقت بوده و نیازی به درمان نخواهد داشت.
نکاتی که والدین باید در رابطه با علت مدفوع سبز در نوزادان شیر خشکی بدانند
بهتر است تمام والدین برای شناسایی بهتر تغییراتی که در مدفوع کودک اتفاق می افتد، از همان ابتدای تولد، نوزاد را از نظر تعداد دفع، رنگ، بو، قوام و مقدار بررسی کنید. همچنین برای تشخیص بهتر می توانید تمام این موارد را یادداشت کنید، تا به طور دقیق تر این بررسی را انجام دهید. تمام مواد غذایی کودک چون شیر خشک نان و مواد غذایی خود را به طور کامل بررسی کرده، سپس تغییرات رژیم غذایی را یادداشت نمایید. در مواقعی که شاهد علائم غیر عادی در بدن کودک بودید، با پزشک خود مشورت کنید، این علائم می توانند به شکل حساسیت یا عفونت باشند. هنگامی که نوزاد شما علاوه بر سبز بودن مدفوع، دچار اسهال باشد، باید مایعات نسبتا زیادی به آن بدهید، تا دچار کم آبی در بدن نشود. اول از هر کاری باید علت مدفوع سبز در کودک خود را بیابید، تا قبل از بروز برخی عوارض، نسبت به درمان آن اقدام نمایید. در نوزادانی که شیر خشک نان مصرف می کنند، ممکن است علت سبز بودن مدفوع، یبوست باشد، پس ابتدا باید یبوست را برطرف کنید.
موارد دیگر که باعث مدفوع سبز کودک میشوند
.اگر مدفوع سبز نوزاد شما دارای موارد زیر باشد، بسیار خطرناک بوده و ممکن است نشان دهنده عفونت باشد.
- تب و لرز
- بی حالی و خستگی
- اسهال
- تهوع و استفراغ
- گریه نوزاد
- کاهش فعالیت
- غلیظ شدن ادرار و کاهش حجم آن
- دفع خون در مدفوع
- کاهش اشتها
جمع بندی
نوزادان تازه متولد شده بیشتر از هر زمانی به مراقبت و توجه نیاز دارند، والدین نیز از بهترین مواد غذایی در تغذیه آنها استفاده می کنند. با توجه کردن به برخی نکات مهم و انتخاب رژیم غذایی مناسب برای کودکان، می توان از تغییر رنگ مدفوع آنها پیشگیری کرد.