افسردگی در کودکان یک اختلال خلقی است که میتواند باعث شود آنها احساس غمگینی، تحریکپذیری یا ناامیدی کنند. کودکان اغلب نوسانات خلقی دارند. ممکن است برای مدت کوتاهی بعد از دریافت نمره بد یا اختلاف با دوستان احساس غمگینی یا تحریکپذیری کنند، اما پس از مدتی معمولاً دوباره احساس بهتری پیدا میکنند. اما به نظرتان انواع افسردگی در کودکان چیست و چرا بچه ها به آنها مبتلا می شوند؟
هر نوع افسردگی کودکان متفاوت است. اگر فرزند شما افسرده است، غمگینی او بیش از دو هفته ادامه پیدا میکند. ممکن است تحریکپذیری یا ناامیدی او نیز باقی بماند. میتواند بر خواب، اشتها یا روابط او با دیگران تأثیر بگذارد. افسردگی همچنین میتواند از لذت فرزند شما از مدرسه، ورزش یا سرگرمیهایی که قبلاً از آنها لذت میبرد، جلوگیری کند. در موارد شدید، افسردگی به افکار خودکشی منجر میشود.
اگر متوجه شدید که کودک شما به مدت دو هفته یا بیشتر علائم افسردگی دارد، با مشاور کودک که متخصص در درمان افسردگی است صحبت کنید. اما جای نگرانی نیست چون افسردگی یک بیماری جدی پزشکی و معمولا قابل درمان است.
انواع افسردگی در کودکان
در ادامه به این سوال پاسخ می دهیم که افسردگی بچه ها چند نوع است؟
اختلال افسردگی عمده
برخی افراد به این نوع افسردگی، افسردگی بالینی می گویند. شناخته شده ترین نوع افسردگی در کودکان است. اگر کودک شما اختلال افسردگی عمده دارد، به راحتی احساس ناراحتی یا ناامیدی یا خشم میکند. ممکن است در خوابیدن مشکل داشته باشد، یا بیش از حد بخوابد. شاید نتواند کارهایی را انجام دهد که زمانی باعث شادی او میشد و ممکن است احساس کنند از خانواده و دوستان خود جدا شده است.
این نوع افسردگی کودکان در بزرگسالان هم زیاد دیده می شود و بسیار شایع است. برای آشنایی بیشتر با انواع افسردگی در روانشناسی به لینک زیر مراجعه کنید:
https://www.wikiravan.com/blog/انواع-افسردگی-کدامند
اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی (PMDD)
این شرایط میتواند پس از اولین قاعدگی فرزند شما رخ دهد. اگر فرزند شما به PMDD مبتلا باشد، ممکن است علائم افسردگی یا اضطراب را حدود یک هفته قبل از قاعدگی هر ماه تجربه کند. به راحتی عصبانی شده یا گریه میکند یا دچار مشکل در تمرکز میشود.
ممکن است در هفته قبل از قاعدگی تحریکپذیرتر به نظر برسد و در مقابله با مشکلات روزمره تحت تأثیر قرار گیرد (ممکن است با مسائل سادهای که معمولاً نگرانشان نمیکرد، به شدت مبارزه کند). همچنین ممکن است علائم فیزیکی مانند کرامپهای قاعدگی، درد بدن، سینههای دردناک و خستگی را احساس کند.
اختلال عاطفی فصلی (SAD)

علائم SAD مانند علائم اختلال افسردگی عمده هستند، اما با فصل ها می آیند و می روند. معمولا افراد در ماه های سرد و تاریک زمستان علائمی دارند. اما این اتفاق می تواند در هر فصلی رخ دهد.
اختلال بی نظمی خلق اخلالگر
کودکانی که به این اختلال مبتلا هستند، اغلب دچار خشمگینیهای مکرر یا طغیانهای خشم هستند که برای سن آنها مناسب به نظر نمیرسد. ممکن است آنها به صورت فیزیکی یا کلامی پرخاشگر باشند. هنگامی که کودک دچار طغیان میشود یا به شما حمله میکند، ممکن است به نظر نرسد که او غمگین است. اما بهتر است که اگر فکر میکنید رفتار فرزندتان با سن او مطابقت ندارد، این موضوع را به پزشک اطفال اطلاع دهید. پزشکان این اختلال را فقط در کودکان ۶ سال به بالا تشخیص میدهند.
دیسمیا نوع دیگر افسردگی در کودکان است
این وضعیت خفیف تر از اختلال افسردگی عمده است. علائم مشابه هستند، اما بیشتر دوام می آورند. علائم کودک شما ممکن است سال ها بیاید و برود. ممکن است احساس کنید که تغییرات خلق و خو تنها بخشی از شخصیت کودک شما هستند. اما درمان می تواند کمک کند.
افسردگی در کودکان و نوجوانان چقدر شایع است؟
حدود ۳ درصد از کودکان و نوجوانان بین ۳ تا ۱۷ سال دچار افسردگی هستند. این بیماری در نوجوانان شایع تر از کودکان است. حدود ۱ نفر از هر ۵ نوجوان مبتلا به افسردگی عمده تشخیص داده شده اند. و این فقط تخمین بوده و تعداد واقعی احتمالا بسیار بیشتر است. در کودکان و نوجوانان مبتلا به برخی بیماری های مزمن مانند دیابت، صرع، درد مزمن و آسم، میزان افسردگی ممکن است حتی بیشتر باشد.
علائم افسردگی در کودک چیست؟
افسردگی در کودکان ممکن است متفاوت از بزرگسالان به نظر برسد. و ممکن است برای هر کودک متفاوت به نظر برسد. علائم و نشانه های افسردگی در کودک عبارتند از:
- تغییرات خلقی: فرزند شما ممکن است غمگینتر یا تحریکپذیرتر از معمول به نظر برسد و بیشتر اوقات این احساس را داشته باشد.
- فقدان علاقه به فعالیتهای سرگرمکننده: ممکن است فرزند شما دیگر به فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبرد، علاقهای نشان ندهد.
- سطح انرژی پایین یا خستگی کلی: فرزند شما ممکن است احساس خستگی یا کمبود انرژی داشته باشد.
- گفتگوی منفی با خود یا اعتماد به نفس پایین: ممکن است فرزند شما در مورد خود صحبتهای منفی انجام دهد و احساس بیارزشی کند.
- خوردن بیشتر یا کمتر از معمول: فرزند شما ممکن است بیشتر یا کمتر از معمول غذا بخورد.
- مشکل در خواب یا خواب بیش از حد: فرزند شما ممکن است دچار اختلال در خواب یا خواب بیش از حد باشد.
چه عواملی باعث افسردگی در کودکان میشود؟
حالا که انواع افسردگی در کودکان را مورد بررسی قرار دادیم باید به علل پیدایش آنها هم بپردازیم.
کارشناسان بهطور دقیق نمیدانند که چه عواملی باعث افسردگی در کودکان و نوجوانان میشود، اما آنها معتقدند که ژنتیک و عوامل محیطی نقش دارند. افسردگی در کودکان احتمالاً نتیجه یکی یا چند مورد از موارد زیر است:
- ژنتیک و سابقه خانوادگی (سایر خویشاوندان نزدیک بیولوژیکی افسردگی دارند).
- بیماری یا آسیب جسمی.
- رویدادهای استرس زای زندگی مانند جدایی، طلاق، جابه جایی یا مرگ فرد نزدیک به خود.
- استفاده از مواد غذایی.
- قلدری یا قرار گرفتن در معرض تجربیات آسیب زای دیگر.
عوامل خطر برای این شرایط چیست؟

عوامل خطر زیادی وجود دارد که ممکن است به افسردگی دوران کودکی کمک کنند، از جمله:
- عضو خانواده نزدیک مبتلا به افسردگی: اگر یک عضو خانواده نزدیک به افسردگی مبتلا باشد.
- سابقه افسردگی، اختلالات اضطرابی، اختلال بیشفعالی یا مشکلات رفتاری: سابقه این اختلالات در فرد یا خانواده.
- تجربیات نامطلوب دوران کودکی: رویدادهای آسیبزا در دوران کودکی.
- دختربودن: دختران ممکن است در معرض خطر بیشتری باشند.
- آزار و اذیت : قلدری در مدرسه یا محیط اجتماعی.
- درگیریهای خانوادگی : تنش و درگیری در خانواده.
- از دست دادن یک عزیز یا یک رابطه عاشقانه : از دست دادن کسی که برای کودک مهم است.
- سابقه پزشکی، از جمله وزن کم در زمان تولد، آسیب مغزی یا بیماری مزمن (مانند دیابت): شرایط پزشکی خاص.
- مشکلات با دوستان : عدم سازگاری با دوستان یا فقدان حمایت اجتماعی.
- بلوغ : تغییرات ناشی از بلوغ.
- استفاده از مواد مخدر: مصرف مواد مخدر یا الکل.
عوارض افسردگی دوران کودکی چیست؟
هر نوع افسردگی در کودکان عوارض خاص خود را دارد که والدین و اطرافیان باید از آنها مطلع باشند. کودکانی که به افسردگی مبتلا هستند، در معرض خطر بیشتر اضطراب و اختلالات سوء مصرف مواد قرار دارند.
آنها ممکن است در مدرسه با مشکلاتی مواجه شوند. همچنین در خطر خودکشی بالاتر هستند. اگرچه این علائم ترسناک به نظر میرسند، اما مهم است که به یاد داشته باشید درمانهای در دسترس هستند. بهطور منظم با پزشک فرزند خود ملاقات کنید و اگر فکر میکنید فرزند شما ممکن است به خود آسیب بزند، فوراً به دنبال مراقبت پزشکی باشید.
درمان افسردگی بچه ها
درمان افسردگی برای کودکان و نوجوانانی که با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند، باید سریع تر انجام شود. درمان انواع افسردگی در کودکان شامل دارو و انواع مختلف رواندرمانی است.
بسیاری از متخصصان توصیه میکنند که اگر کودکی داروی ضد افسردگی مصرف میکند، باید همزمان در جلسات رواندرمانی نیز شرکت کند. دارو میتواند علائم افسردگی را کاهش دهد، اما رواندرمانی به کودکان مهارتهای لازم برای مدیریت خلق و سازگاری سالم با احساسات ناخوشایند را میآموزد. با این یاد یادتان باشد درمان انواع افسردگی کودکان نیاز به همراهی متخصص روانشناس دارد.