صنعت پزشکی

درباره لاپاراسکوپی بیشتر بدانید

هدف جامعه پزشکی امروزه انجام عملهای بزرگ از طریق شکاف های کوچک می باشد.در این راستا عملهای لاپاراسکوپی روز به روز جایگاه خاص خود را پیدا می کنند. شما تا کنون تجربه این عمل را برای خود یا میان اطرفیانتان داشته‌اید؟ در این مقاله با ما همرا باشید تا با چیستی و کاربردهای لاپاراسکوپی آشنا شوید.

لاپاراسکوپی چیست؟

لاپاراسکوپی، یک روش تشخیصی و جراحی کم خطر است که با ایجاد برش های کوچکی بر روی شکم برای بررسی اندام‌های داخل آن و تشخیص مشکل ناباروری استفاده می‌شود. 

در لاپاروسکوپی از ابزاری به نام لاپاراسکوپ برای دیدن اندام‌های شکمی استفاده می‌ شود. لاپاروسکوپ یک لوله بلند و نازک است که دارای دوربینی با وضوح بالا و یک لامپ کوچک در قسمت جلویی می‌باشد و هنگامی که  از طریق برش های کوچک وارد بدن می شود، تصاویر را به مانیتور ویدئویی ارسال می کند. 

تفاوت بارز لاپاراسکوپی با عمل باز

تفاوت بارز لاپاراسکوپی با عمل باز در نوع برش هایی است که در حین جراحی ایجاد می شود.

در جراحی باز برای آنکه جراح دید کافی برای عمل داشته باشد برشی به اندازه ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر روی شکم بیمار ایجاد می کنند. در حالیکه در جراحی لاپاراسکوپی فقط یک تا ۳ برش کوچک نیم تا یک سانتیمتری بوجود می آید. که به سرعت قابل بهبود است. نتیجتاً نیاز به بستری شدن طولانی مدت بیمار نیست. در این جراحی برش های کوچک به معنی این است که مدت زمان لازم برای بازسازی محل تیغ جراحی بسیار کوتاه بوده و بهبودی سریع اتفاق می افتد.

لاپاراسکوپی

در بیشتر موارد بیماران می توانند حداکثر پس از مدت یک هفته بعد از جراحی به فعالیت های طبیعی خود باز گردند چرا که درد پس از عمل کاهش و زخم های کوچک بهبود یافته است.

جالب و آموزنده  نگاهی نافذ و گیرا با بلفاروپلاستی

همچنان که ذکر کردیم مهم ترین تفاوت این دو روش جراحی، زخم های کوچکتر در لاپاراسکوپی است.

از آنجایی که زخم ها کوچکتر هستند و عمل دقیق تر انجام شده لذا درد بیمار بسیار کمتر است.

به دلیل تمامی موارد گفته شده عوارض پس از عمل بیمار بسیار کم است و بیمار خیلی سریع تر در حدوده ۲ تا ۳ روز بعد می تواند به فعالیت های عادی خود برگردد.

چگونگی انجام عمل

عمل جراحی لاپاراسکوپی پس از بیهوشی شدید توسط ارولوژ انجام می شود. متخصص اورولوژی لوله باریکی به نام کانولا را پس از ایجاد برش، داخل شکم کرده و شکم را با باد گاز دی اکسید، باد می کند. با ایجاد فضا لازم، جراح می تواند داخل شکم را واضح تر مشاهده کند. با باد کردن، لاپاراسکوپ وارد شکم شده و تصاویر به نمایشگر فرستاده می شود.

برش های ایجاد شده در این عمل جراحی یک تا چهار مورد با اندازه ۱-۲ سانتی متر هستند. که ممکن است برای نمونه برداری ایجاد شود. با پایان بررسی و نمونه برداری ها، پزشک ابزارها را از بدن خارج میکند. سپس برش ها و بخیه ها با چسب جراحی بسته و پانسمان می شود.

لاپاراسکوپی

راه رفتن بعد از عمل لاپاراسکوپی – قابل توجه است. زمانی که به بیمار اجازه راه رفتن داده می شود، بیمار باید روزانه به ازای هر دو ساعت استراحت ۱۵ دقیقه راه برود. روز بعد از جراحی به بیمار آموزش داده می‌شود که چطور بتواند در تخت یا روی صندلی بنشیند و چطور توسط عصای زیر بغل یا واکر راه برود.

جالب و آموزنده  مهم‌ ترین نکات خرید دستگاه فشارسنج

علت‌های انجام

در مورد این روش جراحی باید گفت به طور کلی جراحی لاپاراسکوپی برای مشکلاتی اعم از موارد زیر انجام می شود:

  • حذف اندام های تولید مثل و یا ترمیم آنها در زنان مانند لوله های فالوپی و رحم
  • بررسی و تشخیص منبع درد در شکم
  • حذف و ترمیم برخی قسمت ها در اندام کلیه، مثانه، میزنای و حالب
  • تشخیص منبع خون مردگی و محل خونریزی
  • مشاهده اندام های داخل شکم با جراحی انکشافی
  • حذف اندام های بیمار مانند آپاندیس، کیسه صفرا و …
  • درمان یا حذف قسمت هایی از معده (دستگاه گوارش) یا روده بزرگ
  • بررسی و تشخیص تومور در داخل شکم
  • بررسی کبد و پانکراس جهت تشخیص تومورهای سرطانی
  • کلیه ها از طریق لاپاراسکوپی کلیه

طول عمل لاپاراسکوپی چقدر است؟

بسته به نوع عمل و مهارت جراح زمان عمل از چند دقیقه برای عمل‌های تشخیصی مانند: بیضه پایین نیامده – کیست و واریکوسل تا ۳-۵ ساعت برای عملهای بزرگ مثل جراحی سرطان پروستات و تومورهای بیضه متغیر است.

عوارض لاپاراسکوپی چیست؟

به طور کلی عوارض لاپاراسکوپی به ندرت اتفاق می افتند اما شایع ترین عوارض لاپارسکوپی شامل خونریزی، عفونت و آسیب به اندام ‌های شکمی می باشد. همچنین از نادرترین عوارض لاپاراسکوپی می توان به عوارض ناشی از بیهوشی عمومی، التهاب دیواره شکم و تشکیل لخته‌ی خون که ممکن است به لگن، پا ها یا ریه‌ ها وارد شود، اشاره کرد.

لاپاراسکوپی

لازم به ذکر است که حتما پس از عمل باید مراقب علائم عفونت باشید که در صورت مشاهده حتما به پزشک خود مراجعه کنید. علائم عفونت عبارتند از:

جالب و آموزنده  کوکتل مزوتراپی: معرفی انواع و بهترین برندها

• تب یا لرز؛

• درد شکمی که با گذشت زمان شدیدتر ‌شود؛

• قرمزی، تورم یا خونریزی در محل برش؛

• حالت تهوع یا استفراغ مداوم؛

• سرفه‌ی مداوم؛

• تنگی نفس؛

• عدم توانایی در ادرار کردن.

مراقبت‌‌ های بعد از لاپاراسکوپی

همان طور که گفته شد بعد از انجام لاپاراسکوپی ممکن است تا چند روز به علت استفاده از گاز کربن دی اکسید در حین عمل، ‌احساس درد در شانه و قفسه‌ی سینه به وجود آید که طبیعی است و برطرف می‌گردد. همچنین درد خفیف واژینال از درد های طبیعی دیگری است که بعد از جراحی ممکن است ایجاد گردد.

تجویز مسکن یک الی دو روز اول بعد از انجام عمل لاپاراسکوپی برای رفع دردهای جزئی ناشی از جراحی، یکی از مراقبت ‌های بعد از لاپاراسکوپی می‌باشد.

تا یک هفته بعد از عمل لاپاراسکوپی باید از ورزش کردن و بلند کردن اجسام سنگین اجتناب شود.

حالت تهوع به دلیل بیهوشی ناشی از جراحی، طبیعی می‌باشد و تا یک شب بعد از انجام جراحی، باید از غذاهای سبک استفاده شود سپس می‌توان رژیم غذایی سابق را ادامه داد.

لاپاراسکوپی

همچنین تمیز و خشک نگه داشتن محل برش جراحی یکی از مهمترین مراقبت ‌های بعد از لاپاراسکوپی محسوب می‌شود.

سخن پایانی

در این نوشتار در مورد لاپاراسکوپی صحبت کردیم. این عمل با عوارضی بسیار کمتر از جراحی باز، تبدیل به یک روش جراحی رایج شده است. فراموش نکنید که مراقبت‌های لازم را پس از عمل با دقت انجام دهید، تا به عوارض بعدی دچار نشوید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.

جالب و آموزنده  ولوسیا-اوزانیمود؛ داروی تعدیل کننده ام اس برای اولین بار در ایران تولید شد 

اگر این مطلب برای شما مفید بود، آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/3GBXqKhhttps://b2n.ir/x61082
https://cutt.ly/XRB5pvXyun.ir/v7s8gg
https://1ea.ir/9mtdhttp://iwo.ir/bhc8c

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا