اگر با علائمی مانند تکرر ادرار، احساس نیاز فوری به ادرار، شبادراری، و جریان ضعیف ادرار مواجه هستید، باید کمی نگران سلامت غده پروستات شده، و یک چکاپ کامل انجام دهید چراکه در صورت بیتوجهی به این موضوع مشکلات جدیتری گریبانگیر شما خواهد بود. باتوجه به اهمیت این موضوع در این مقاله سعی کردیم به بررسی مشکل بزرگی پروستات، و نحوه درمان آن بپردازیم. در ادامه همراه ما بمانید..
بزرگ شدن پروستات یک مسئله شایع در میان مردان مسن است که میتواند کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهد اما با مدیریت صحیح این عارضه میتوان به طور مؤثری علائم آن را کنترل کرد و درمانی مناسبی را برای آن در نظر گرفت.
پروستات چیست و عملکرد آن چگونه است؟
پروستات یک غده کوچک به اندازه یک گردو است که در زیر مثانه و در جلوی رکتوم قرار دارد. این غده بخشی از دستگاه تناسلی مردانه است و وظیفه تولید مایع منی (که اسپرمها را حمل میکند) را برعهده دارد. در دوران نوجوانی، پروستات به صورت طبیعی در اندازه دو برابر خود افزایش مییابد و پس از سن ۲۵ سالگی، به رشد خود ادامه میدهد. وزن پروستات در فرد بالغ سالم حدود ۲۰–۲۵ گرم و اندازه آن ۴×۲×۳ سانتیمتر است.
با این حال، در برخی موارد، پروستات ممکن است بیش از حد بزرگ شود که این وضعیت به عنوان هایپرپلازی خوش خیم پروستات شناخته میشود. برخی از علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات شامل مشکلات دستگاه تناسلی مثل سختی در ادرارکردن، ضعف جریان ادرار، ادرار کم و مشاهده خون در ادرار میباشد.
هایپر پلازی پروستات چیست
هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) یا بزرگ شدن پروستات، یک وضعیت پزشکی است که در آن غده پروستات بزرگ میشود. این بیماری شایعترین علت انسداد ادراری است که در میان مردان مسن رخ میدهد. و میتواند علائم مختلفی در دستگاه ادراری ایجاد کند. گاهی این بیماری را با نام هایپرتروفی خوشخیم پروستات نیز مینامند.
تشخیص BPH شامل چندین مرحله و تستهای مختلف است:
.
علائم رایج هایپرپلازی خوشخیم پروستات
علائم BPH به دلیل فشار روی مجرای ادرار و مثانه ایجاد میشوند و شامل موارد زیر هستند:
علائم کمتر رایج BPH عبارتند از:
-
- عفونت مجاری ادراری.
-
- عدم توانایی ادرار کردن
-
- خون در ادرار.
علائم BPH به تدریج بدتر می شود. اما گاهی اوقات آنها ثابت می مانند یا حتی در طول زمان بهبود می یابند.
ذکر این نکته اجباری است که اندازه پروستات همیشه میزان جدی بودن علائم را تعیین نمی کند. ممکن است در برخی از افراد که پروستات آنها کمی بزرگ شدهاست علائم عمده ای داشته باشند. اما سایر افرادی که پروستات بسیار بزرگ دارند، ممکن است مشکلات جزئی داشته باشند. و برخی از افراد مبتلا به بزرگی پروستات هیچ علامتی ندارند.
درمان بیماری هیپرپلازی پروستات
درمان BPH بستگی به شدت علائم و میزان تأثیر آن بر زندگی روزانه دارد. گزینههای درمان شامل موارد زیر هستند:
مراقبتهای خانگی و تغییرات سبک زندگی
-
- کاهش مصرف کافئین و الکل.
-
- تنظیم مقدار مصرف مایعات و زمانبندی مصرف آنها.
-
- انجام ورزش منظم.
مصرف مکملهای دارویی
-
- آلفا بلوکرها: این داروها عضلات پروستات و گردن مثانه را شل میکنند تا جریان ادرار را تسهیل کنند.
-
- بازدارندههای ۵-آلفا ردوکتاز: مثل قرص پروترال اپاس، قرص پروترال اپاس ۰.۴، کپسول تامسور اکتوورکو، کپسول امنیک استلاس و کپسول پروترال. این داروها باعث کاهش حجم پروستات میشوند. شما میتوانید تمام این مکملهای دارویی را از داروخانهی آنلاینِ دارونت بدون نیاز به مراجعه حضوری، خریداری کنید و با مشاوران ما در این زمینه ارتباط برقرار کنید.
روشهای غیرتهاجمی و جراحی
-
- تراپی حرارتی: استفاده از حرارت برای کوچک کردن پروستات.
-
- عمل جراحی: برداشتن بخشی از پروستات از طریق روشهایی مانند TURP (تراشیدن پروستات از طریق مجرای ادرار).
همانطور که گفته شد درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات به شکلهای مختلفی انجام میشود اما یکی از روشهای پرکاربرد میان روشهای درمان این بیماری، استفاده از قرصهای دارویی مانند قرص پروترال اپاس ۰.۴ میباشد. قرصهای درمان پروستات معمولاً شامل موادی هستند که به کاهش اندازه پروستات و کنترل علائم مربوط به آن کمک میکنند.
قرص پروترال اپاس ۰.۴ برای چیست؟
پروترال اپاس (Protral OPAS) یک نام تجاری برای داروی تامسولوسین (Tamsulosin) است، این مکمل یک داروی مهارکننده آنزیم ۵-آلفا ردوکتاز است که برای درمان بیماری هیپرپلازی پروستات مورد استفاده قرار میگیرد. عملکرد این دارو بر اساس تأثیر آن در عضلات مثانه و پروستات است. قرص پروترال اپاس باعث میشود ادرار به طور راحتتری در مثانه جریان پیدا کند. اثر شل کنندگی که این قرص بر روی عضلات میگذارد، جریان ادرار را بهبود میبخشد و میتواند به بهبود علائم مرتبط با هیپرپلازی پروستات کمک کند.
نحوه مصرف قرص پروترال اپاس (تامسولوسین) چگونه است؟
میزان دقیق مصرف این دارو برای هر فرد متفاوت بوده و حتما باید توسط پزشک تعیین گردد. اما بطورمعمول مقدار مصرف تجویزی قرص تامسولوسین برای بزرگسالان به شرح زیر است:
-
- در درمان علائم و عوارض هیپرپلازی خوش خیم پروستات، معمولاً ۰.۴ میلیگرم قرص را فقط یک بار در روز و نیم ساعت بعد از وعده غذایی مصرف میکنند.
-
- در صورت عدم پاسخ مناسب به درمان با دوز یاد شده، پس از دو تا چهار هفته، ممکن است پزشک دوز را به ۰/۸ میلیگرم افزایش دهد و قرص را همچنان یک بار در روز مصرف کنید.
-
- اگر توقفی در مصرف این دارو به مدت چند روز رخ دهد، شروع مجدد درمان با مقدار ۰.۴ میلیگرم الزامی است
-
- در صورتی که استفاده از یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری، دارو را مصرف کنید. اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک هستید، دوز فراموش شده را رها کنید و به برنامه دارویی معمول که پزشک تعیین کرده است، بازگردید.
عوارض جانبی رایج مصرف قرص پروترال
همانطور که میدانید قرص پروترال ۰.۴ (تامسولوسین) برای درمان هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) استفاده میشود، مصرف تامسولوسین مانند سایر داروها، ممکن است باعث بروز اثرات جانبی شود. در ادامه به برخی از اثرات جانبی رایج و نادر این دارو میپردازیم:
عوارض رایج مصرف قرص پروترال (تامسولوسین)
-
- مشکلات انزال: مشکلات در انزال، مانند کاهش یا عدم انزال.
-
- کاهش میل جنسی
-
- عوارض سرگیجه: شایعترین عارضه جانبی است، به ویژه هنگام تغییر وضعیت از نشسته به ایستاده.
-
- افت فشار خون: ممکن است باعث افت فشار خون وضعیتی (Orthostatic Hypotension) شود.
-
- خستگی: برخی افراد ممکن است احساس خستگی یا ضعف کنند.
نکات مهمی که در طول درمان با قرص پروترال، باید به آن توجه کنید
-
- بلعیدن کامل: کپسول تامسولوسین را به صورت کامل ببلعید. از جویدن، خرد کردن یا باز کردن کپسول خودداری کنید زیرا این کار میتواند منجر به جذب نادرست دارو شود.
-
- نوشیدن آب کافی: دارو را با یک لیوان کامل آب مصرف کنید.
-
- مصرف منظم دارو: دارو را هر روز در یک زمان مشخص مصرف کنید تا سطح دارو در بدن ثابت بماند.
-
- پیگیری علائم: به دقت علائم خود را پیگیری کنید و هر گونه تغییر را به پزشک خود گزارش دهید. بهبود علائم ممکن است چند هفته طول بکشد، بنابراین به مصرف دارو ادامه دهید حتی اگر فوراً بهبودی احساس نمیکنید.
-
- پیروی از دستورات پزشک: در صورتی که پزشک مقدار مصرف شما را کاهش یا افزایش داد و یا حتی زمان مصرف را طولانی یا قطع کرد از دستورات او پیروی کنید و از اقدامات خودسرانه بپرهیزید.
-
- مصرف بعد از غذا: این دارو را نباید همراه با غذا مصرف کرد بلکه باید در طول شبانه روز یکبار و حدود نیم ساعت بعد از غذا از آن استفاده کرد.
-
- عملیات جراحی: اگر قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرید، به پزشک خود اطلاع دهید که تامسولوسین مصرف میکنید، به خصوص اگر قرار است عمل چشم داشته باشید.
و اما کلام آخر
اما باید بدانید هیچ دو نفری دقیقاً شرایط یکسانی ندارند و درمان مناسب برای هر فرد میتواند متفاوت باشد پس هیچگاه از نسخهی فرد دیگر برای درمان خود استفاده نکنید. مشورت با یک پزشک متخصص اورولوژی میتواند به شما در انتخاب بهترین روش درمانی کمک کند. پزشک شما میتواند بر اساس شدت علائم، سن، وضعیت سلامتی عمومی و سایر عوامل، برنامه درمانی مناسبی را برای شما طراحی کند. مشاوران ما در داروخانه اینترنتی دارونت، همواره در حال پاسخگویی به سوالات شما عزیزان و ارائه راهکار مناسب برای شما هستند.