سردرد در دوران کودکی شایع است. اغلب اوقات، کودکان به همان دلایلی که بزرگسالان سردرد میگیرند، دچار سردرد میشوند. همانند بزرگسالان، استرس یا کمخوابی میتواند در کودکان نیز باعث سردرد شود. سردرد مکرر یا شدید میتواند بر بازی و عملکرد کودک در مدرسه تأثیر بگذارد. با این حال، سردرد معمولاً به دلیل مشکل جدی نیست. بیش از ۹۰ درصد سردردهای کودکان علت مهمی ندارد و بهطورکلی، شایعترین علت سردرد هنگام مراجعه کودکان به پزشک متخصص، ابتلا به عفونت ویروسی و تنفسی است. سردرد فقط برای بزرگسالان نیست. از هر ۵ کودک و نوجوان در سن مدرسه نیز ۱ نفر مستعد ابتلا به آن است. متداولترین نوع سر درد در کودکان ، سردردهای تنشی است. اما حدود ۵٪ از کودکان با سردردهای میگرنی دست و پنجه نرم میکنند. بعضی از آنها از ۴ سالگی تجربه سردرد را بیان میکنند.
فهرست مطالب
- علت سردرد یهویی در کودکان چیست؟
- بررسی علت سردرد کودکان در سنین ۳ ساله تا ۱۰ ساله
- شیوه تشخیص علت سردرد در کودکان چگونه است؟
- راهکارهای کاهش عارضه سردرد در کودکان چیست؟
- سخن پایانی
علت سردرد یهویی در کودکان چیست؟
معمولا علت سردرد کودکان به دلیل بیماری، عفونت (مثل سرماخوردگی) یا تب است. به عنوان مثال، سینوزیت (التهاب سینوسها) و عفونتهای گلو یا گوش میتواند باعث سر درد شود.
علت سردرد تنشی
علت سردردهای تنشی مشخص نیست. کارشناسان معتقدند ممکن است بیش از یک علت وجود داشته باشد. در گذشته، پزشکان معتقد بودند که تنش یا اسپاسم عضلات گردن، صورت، فک، سر یا پوست سر نقش مهمی دارد. اکنون آنها فکر می کنند که تغییر در شیمی مغز نیز ممکن است باعث سردرد تنشی شود.
علت سردرد میگرنی
مشخص نیست که چرا برخی از افراد دچار سردرد میگرنی میشوند و برخی دیگر دچار آن نمیشوند. سردردهای میگرنی داستان متفاوتی دارد. میگرن اغلب در خانواده ها وجود دارد. پزشکان دقیقا نمیدانند که چه عواملی باعث آن میشود، اما آنها میدانند که با تغییرات فیزیکی و شیمیایی مغز و همچنین ژنهایی که والدین به بچههایشان منتقل میکنند ارتباط دارند.
از هر ۱۰ بچهای که میگرن دارند، ۷ کودک دارای یک مادر، پدر یا خواهر و برادر هستند که سابقه آن را دارند. موارد مشابه – مانند خستگی، نورهای شدید و تغییر هوا حتی ممکن است حملات آنها را تحریک کند.
از دیگر عوامل تحریک کننده میگرن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- استرس
- اضطراب
- افسردگی
- تغییر در الگوی خواب
- صداهای بلند
- برخی غذاها
فعالیت بدنی زیاد یا آفتاب بیش از حد نیز میتواند در برخی از کودکان میگرن ایجاد کند. دختران میتوانند به دلیل تغییرات هورمونی هنگام پریود شدن، سردرد را تجربه کنند. به این نوع سردرد میگرن قاعدگی گفته می شود.
همچنین موارد زیر نیز می تواند محرک باشد:
- آب و هوای طوفانی با تغییر فشار
- گرمای شدید یا سرما
- نور شدید خورشید و تابش خیره کننده
- رطوبت زیاد یا هوای بسیار خشک
بررسی علت سردرد کودکان در سنین ۳ ساله تا ۱۰ ساله
بعضی از عوامل میتوانند باعث ایجاد سردرد در کودک شما شوند. این عوامل عبارتند از:
- بیماری و عفونت: بیماری های شایعی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونت گوش و سینوسی از شایع ترین علل سردرد در کودکان هستند. به ندرت، مننژیت یا آنسفالیت ممکن است باعث سردرد در کودکان شود.
- ضربه به سر: برآمدگی و کبودی می تواند باعث سردرد شود. اگر چه بیشتر آسیبهای سر جزئی هستند، اما اگرچیزی به شدت روی سر فرزندتان افتاد یا ضربه محکمی به سرش وارد شد، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر سر درد فرزندتان پس از ضربه به سر به طور پیوسته بدتر شد، با پزشک تماس بگیرید.
- عوامل عاطفی: استرس و اضطراب که احتمالاً ناشی از مشکلات با همسالان، معلمان یا والدین است، می تواند در سردرد کودکان نقش داشته باشد. کودکان مبتلا به افسردگی ممکن است از سردرد شکایت کنند، به خصوص اگر در تشخیص احساس غم و تنهایی مشکل داشته باشند.
- استعداد ژنتیکی: سردردها، به ویژه میگرن، معمولاً از خانواده ها به ارث میرسد.
- غذاها و نوشیدنی های خاص: نیترات ها، یک نگهدارنده غذایی که در گوشت های پخته شده مانند بیکن، بولونیا و هات داگ یافت می شود – می تواند باعث سردرد شود، همانطور که افزودنی غذایی MSG می تواند باعث سردرد شود. همچنین، کافئین بیش از حد – موجود در نوشابه، شکلات و نوشیدنی های ورزشی – می تواند باعث سردرد شود.
- مشکلات در مغز: به ندرت، یک تومور مغزی یا آبسه یا خونریزی در مغز میتواند بر مناطقی از مغز فشار وارد کند و باعث سردرد مزمن و بدتر شود.
شیوه تشخیص علت سردرد در کودکان چگونه است؟
وقتی برای تشخیص علت بروز سردرد در کودکان به پزشک مراجعه میکنید، اولین اقدام پزشک معاینه فیزیکی و گرفتن شرح حال از بیمار است. بدین منظور پزشک از کودک یا از والدین او در مورد زمان بروز سردردها، شدت، اتفاقات اخیر یا شرایط روحی کودک، همچنین بیماریهایی که کودک به آن مبتلا است سوال میکند. همچنین لازم است پزشک در مورد الگوهای رفتاری، شخصیتی و الگوی خواب کودک را هم بررسی کند تا بتواند وضعیت او را بهتر ارزیابی کند.
در قدم بعدی برای بررسی دقیقتر و تشخیص درست لازم است از آزمایشهای دقیق استفاده شود. این آزمایشها شامل موارد زیر است.
- آزمایش خون
- MRI
- سیتیاسکن
- پلیسومنوگرام
راهکارهای کاهش عارضه سردرد در کودکان چیست؟
- در ابتدا علل ایجاد سردرد را در کودک تان بشناسید، اگر سردرد کودک همراه با تب بالا باشد، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود. در غیر این صورت معمولا با درمان های خانگی سردردها درمان شده و نیازی به مراجعه به پزشک نمی باشد.
- اگر علل ایجاد سردرد در کودکتان تنش های عصبی است، بهتر است او را تشویق کنید تا خواب کافی داشته باشد. زود خوابیدن و داشتن خواب کافی سبب می شود تا وجود التهابات خفیف ناشی از استرس ها و تنش ها سبب ایجاد سردرد نشده و سریع رفع شوند.
- اگر وجود سردرد در کودکتان به دلیل ایجاد میگرن می باشد، بهتر سبک غذایی و زندگی او را به گونه ای تنظیم کنید که کمترین برخورد را با آلرژن ها داشته باشد. قرار نگرفتن در معرض سر و صداهای زیاد و یا نور مستقیم خورشید می تواند تا حد زیادی از ایجاد سردردهای میگرنی در کودک جلوگیری کند.
- در صورتی که کودکان سردردهای پی در پی و خفیف دارد، می توانید با مشورت پزشک به او مسکن هم بدهید. غیر این صورت از مصرف خودسرانه مسکن ها تا حد امکان خودداری کنید. چون می تواند علائم بیماری را کاهش داده و تشخیص وجود بیماری را با اشکال مواجه کنند.
موارد زیر ممکن است به شما در پیشگیری از سردرد یا کاهش شدت سردرد در کودکان کمک کند:
- سبک زندگی سالم داشته باشید: رفتارهایی که سلامت عمومی را ارتقا می دهند نیز ممکن است به پیشگیری از سردرد برای کودک شما کمک کنند. این اقدامات سبک زندگی شامل خواب کافی، فعالیت بدنی، خوردن وعدههای غذایی و میان وعدههای سالم، نوشیدن روزانه تا هشت لیوان آب و محدود کردن کافئین میشود.
- استرس را کاهش دهید: استرس ممکن است دفعات سردرد کودک را افزایش دهد. مراقب چیزهایی باشید که ممکن است در زندگی فرزندتان استرس ایجاد کند، مانند مشکل در انجام تکالیف مدرسه یا تیرگی روابط با همسالان. اگر سردرد فرزندتان با اضطراب یا افسردگی مرتبط است، با یک مشاور صحبت کنید.
- یک دفتر سردرد داشته باشید. یک دفترچه می تواند به شما در تعیین علت سردرد کودکتان کمک کند. توجه داشته باشید که چه زمانی سردرد شروع می شود، چه مدت طول می کشد و چه چیزی باعث تسکین آن می شود، همه چیز نوشته شود.
- واکنش فرزندتان به مصرف هر گونه داروی سردرد را یادداشت کنید: با گذشت زمان، مواردی که در دفترچه سردرد یادداشت می کنید به شما کمک میکند تاعلائم کودکتان را درک کنید و بتوانید مواردی را برای پیشگیری انجام دهید.
- از محرک های سردرد خودداری کنید. از هر گونه غذا یا نوشیدنی، آنهایی که حاوی کافئین هستند، که به نظر می رسد باعث سردرد می شوند، برای فرزندتان خودداری کنید. دفتر خاطرات سردرد فرزند شما می تواند به شما کمک کند تعیین کنید که چه چیزی باعث سردرد فرزندتان می شود، بنابراین می دانید از چه چیزی باید اجتناب کنید.
- برنامه پزشک خود را دنبال کنید: در صورتی که سردرد شدید باشد، هر روز رخ دهد و با شیوه زندگی طبیعی کودک شما تداخل داشته باشد، پزشک ممکن است داروهای پیشگیرانه را توصیه کند. داروهای خاصی که در فواصل زمانی منظم مصرف می شوند – مانند برخی داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد تشنج یا مسدود کننده های بتا – این داروها ممکن است دفعات و شدت سردرد را کاهش دهند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با علت سردرد در کودکان آشنا شدید. همچنین از راههای تشخیص و کاهش سردرد آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.