حالا چند سالی میشود که «لنزهای رنگی» به یک وسیله آرایشی عادی تبدیل شدهاند. این روزها دیگر تغییر ناگهانی رنگ چشمتان در یک مهمانی خاص، برای کسی عجیب نیست و یکجورهایی انگار همه با آن کنار آمدهاند. درست مثل بقیهی کارهایی که برای زیباترشدنمان انجام میدهیم: از عمل بینی گرفته تا اکستنشن مو! اما کاربرد لنزها به همین یک مورد محدود نمیشود و امروزه از آنها برای مصارف پزشکی و رومزه نیز استفاده میشود. در این نوشته قرار است با انواع لنز چشم و نکات مهم به هنگام استفاده از آنها، آشنا شویم.
فهرست مطالب
- لنز چشم چیست؟
- لنز چشم بر اساس کاربرد به چه انواعی تقسیم میشود؟
- لنز چشم بر اساس مدت زمان استفاده به چه انواعی تقسیم میشود؟
- طرز استفاده از لنز چشم-گذاشتن و برداشتن
- طرز استفاده و نگهداری از لنز چشم
- معرفی بهترین مارک لنز چشم
- از کجا لنز چشم بخرم؟
- سخن پایانی
لنز چشم چیست؟
لنز چشم یا لنز تماسی (contact lens) به عدسیهای نازک و زلالی گفته میشود که روی قرنیه چشم گذاشته میشوند. این عدسیهای کوچکِ پلاستیکی میتوانند کاربرد آرایشی یا پزشکی داشته باشند.
لنزها معمولا یا با اهداف پزشکی و برای تقویت قدرت بینایی و یا با اهداف زیبایی استفاده می شوند. لنز ها اولین بار در سال ۱۹۴۹ توسط یک دکتر آلمانی به نام دکتر اویگن فیک تولید شد و در کمتر از ۱۰ سال محبوبیت و کاربردی جهانی پیدا کرد.
لنز چشم بر اساس کاربرد به چه انواعی تقسیم میشود؟
همانطور که در آغاز متن گفتیم لنزها کاربردهای مختلفی دارند و استفاده از آنها صرفا به مصارف زیبایی محدود نمیشود. در ادامه با انواع لنزهای تماسی بر اساس کاربرد بیشتر آشنا میشویم:
۱. لنزهای تزئینی (رنگی)
رایجترین و مشهورترین نوع لنز، لنزهای تزئینی یا بدون نمره هستند. این لنزها – چنانکه از نامشان پیداست – صرفا جنبهی تزئینی دارند و تأثیری در بینایی شما نخواهند داشت. البته تغییر رنگ چشمها، تنها کاربرد این لنزها نبوده و بعضیها از آنها برای پوشاندن لک یا کدورت قرنیه نیز استفاده میکنند.
لنزهای تزئینی (که فقط از جنس نرم هستند) به سه دسته مات، پدیداری و شفاف تقسیم میشوند. در جدول زیر میتوانید با ویژگیها، مزایا و معایب هر کدام بیشتر آشنا شوید:
انواع لنز | ویژگی | مزایا | معایب |
لنز مات | هم برای اصلاح دید و هم برای زیبایی کاربرد دارد. | میتوان با آن رنگ هر چشمی را به شکل کامل تغییر داد. (حتی اگر مشکی یا قهوهای باشند.) تنوع رنگی بالایی دارد. | – |
لنز پدیداری | معمولا برای زیبایی کاربرد دارند. | – | تنوع رنگی کمی دارد. (بیشتر آبی یا سبز روشن هستند.) تأثیر زیادی روی رنگ چشم ندارد. |
لنز شفاف | معمولا برای زیبایی کاربرد دارند. | – | روی رنگ چشمهای تیره تأثیر کمی دارند. |
۲. لنزهای طبی (پزشکی)
لنزهای طبی، برخلاف لنزهای تزئینی تأثیری روی زیبایی شما ندارند اما به شما کمک میکنند دنیا را زیباتر ببینید! مهمترین کاربرد این لنزها برطرفکردن مشکلات بینایی است: از دوربینی و نزدیکبینی گرفته تا آستیگمات. (البته برخی از لنزهای طبی موجود در بازار، کاربرد تزئینی نیز دارند.)
مزایای لنزهای طبی، به عنوان جایگزین عینک، باعث شده تا در سالهای اخیر طرفدران زیادی پیدا کنند. این لنزها نه به اندازه عینک سنگینند، نه در روزهای بارانی بخار میگیرند و نه تأثیر خاصی روی چهره فرد میگذارند. به علاوه برای برخی از افراد، مثل ورزشکاران حرفهای، تنها گزینه موجود هستند.
در جدول زیر با انواع لنزهای طبی و ویژگیهای آنها بیشتر آشنا میشوید.
انوع لنز چشم | کاربرد |
کروی | درمان مایوپیا (نزدیکبینی) یا هایپروپیا (دوربینی) |
چندکانونی | کمک به نیازهای روزمره از جمله مطالعه |
توریک | درمان آستیگمات |
پانسمان | محافظت از قرنیه در افراد مبتلا به زخم قرنیه یا بیماریهای دیگر |
سخت (GP) | اصلاح آستیگماتیسم قرنیه |
نرم | اصلاح انواع مشکلات بینایی (نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم) |
لنز چشم بر اساس مدت زمان استفاده به چه انواعی تقسیم میشود؟
همانطور که میدانید لنزهای تماسی را نمیتوانید برای ابد توی چشمهایتان نگه دارید و بالاخره باید یک روز آنها را بیرون بیاورید وگرنه به چشمهایتان آسیب میزنند. یکی دیگر از ملاکهای تقسیمبندی انواع لنز چشم، میزان محدودیت زمانی استفاده از آنها است. لنزهای تماسی بر اساس این معیار به چهار نوع تقسیم میشوند.
۱. لنز چشم یکبار مصرف
از لنز چشمهای یکبار مصرف مثل، مثل هر محصول یکبار مصرف دیگری، فقط یکبار میتوانید استفاده کنید. در نتیجه به محض بیرونآوردنش از توی چشمتان، باید آن را دور بیندازید. نکته مهم دیگر به هنگام استفاده از این لنز چشم این است که باید آن را به هنگام خواب از توی چشمتان خارج کنید.
۲. لنز چشم روزانه
لنز چشمهای روزانه نیز مثل لنزهای یکبار مصرف، برای مصارف موقت و کوتاه کاربرد دارند، منتها مدتزمان استفاده از آنها طولانیتر است. با اینحال بهتر است این نوع لنز را بیشتر از هجده ساعت توی چشمتان نگه ندارید. لنزهای روزانه را نیز قبل از خواب باید از چشمتان خارج کنید.
۳. لنز چشم فصلی
علت نامگذاری این نوع لنزها این است که برای یک بازه نود روزه طراحی شدهاند و پس از آن باید دور انداخته شوند. بنابراین مهم نیست که از این لنزها در چه فصلی از سال استفاده میکنید.
۴. لنز چشم سالانه
لنز چشمهای سالانه – چنان که از اسمش پیداست – برای کاربردهای طولانیتر طراحی شدهاند. خوبی این نوع لنزها این است که لازم نیست به هنگام خواب آن را از چشم خود خارج کنید اما ایرادش هم این است که همین مسأله باعث میشود خیلیها از نظافت آن غافل شده و دچار بیماریهای چشمی شوند. (بهتر است لنزهای سالانه را به صورت مرتب و هفتگی ضدعفونی کنید.)
طرز استفاده از لنز چشم-گذاشتن و برداشتن
در سالهای اخیر استفاده از لنزهای طبی و غیرطبی در میان اقشار مختلف جامعه بسیار رایج شدهاست. بسیاری از نوجوانان و جوانان، مشتاق استفاده از لنزهای رنگی هستند. دیگر کسانی که راغب به استفاده از لنز هستند، ورزشکارانند. همینطور اشخاصی که نیاز به اصلاح بینایی خود دارند از دیگر کاربران لنز محسوب میشوند. پس به علت آمار بالای استفاده از انواع لنز ضرورت دارد که سطح آگاهی در مورد روشهای صحیح استفاده و نگهداری از آن ارتقا پیدا کند. ازطرفی چشم عضو بسیار حساسی است. عفونتهای چشمی ناشی از استفاده غلط از لنز میتواند موجب اختلال در بینایی و یا حتی نابینایی کامل شود.
اقدامات لازم پیش از گذاشتن و برداشتن لنز درون چشم
در طول عمل گذاشتن و برداشتن لنز، آنها با دستان شما در تماس هستند. در نتیجه هر بار پیش از گذاشتن و یا خارج کردن لنز باید دستهایتان را با دقت با آب و صابون بشویید. مطمئن شوید دستهایتان به هیچ نوع کرم، روغن یا مرطوب کنندهای آغشته نیست. برای جلوگیری از چسبیدن لنز، پس از شستوشو، اجازه دهید دستهایتان به خوبی خشک شود. لازم به ذکر است برای خشک کردن دستهایتان از هیچ نوع دستمال یا حولهای استفاده نکنید چون ممکن است پرز آن به دستهایتان بچسبد.
طریقۀ صحیح گذاشتن لنز درون چشم!
برای جلوگیری از اشتباه کردن بهتر است عمل گذاشتن لنز را همیشه از یک چشم مشخص آغاز کنید. برای انجام این کار همانطور که قبلاً گفتیم ابتدا دستهایتان را شسته و اجازه بدهید خشک شوند.
سپس در جلوی آیینه قرار بگیرید. ابتدا لنز را کف دست قرار داده و چند قطره از محلول لنز مخصوص را روی آن بریزید. سپس با دست دیگر پلک خود را پایین بکشید. دراین هنگام لنز را به آرامی در چشم بلغزانید و چند بار پلک بزنید. پلک زدن باعث میشود قرنیه چشم به طور کامل دیده شود و از قرار گرفتن درست لنز مطمئن شوید.
طریقۀ صحیح خارج کردن لنز از چشم!
برای برداشتن لنز از درون چشم باید با تمرکز عمل کنید. برای انجام این کار ابتدا دستهایتان را شسته و خشک کنید. حالا جلوی آینه قرار بگیرید. ابتدا پلک را پایین کشیده و چشم را به بالا ببرید. با انگشت اشاره لنز را به سمت سفیدۀ چشم بکشید، سپس همزمان با انگشت اشاره و شصت لنز را از روی چشم بلند کرده و بیرون بکشید.
اقدامات لازم بعد از برداشتن لنز از چشم
بعد از خارج کردن لنز از چشم، آن را شسته و درون محلول مخصوص قرار دهید. همیشه از محلولی استفاده کنید که پزشک به شما پشنهاد داده است.
آب معمولی به هیچ عنوان گزینۀ مناسبی برای تمیز کردن و یا نگهداری لنز نیست. زیرا آب حاوی باکتریهایی است که میتوانند باعث عفونت شده و آسیبهای جدی به چشم وارد کنند. در ضمن برای مرطوب کردن لنز تحت هیچ شرایطی از بزاق دهانتان استفاده نکنید.
طرز استفاده و نگهداری از لنز چشم
- دستان خود را بشویید، تا میکروب از طریق دستانتان وارد چشمهای شما نشود. از صابونهای مرطوب کننده استفاده نکنید زیرا به لنز شما آسیب میرساند. دستان خود را با یک حوله بدن پرز خشک کنید.
- لنز را از چشم خود خارج کرده و با محلولی که پزشک یا فروشنده به شما پیشنهاد داده است بشویید، این کار باعث میشود مواد آرایشی و سایر مواد چسبیده شده به لنز از روی آن پاک شود. سازمان غذا و داروی آمریکا پیشنهاد میکند لنز رنگی یا طبی را در کف دست گرفته چند قطره از محلول را روی آن بچکانید.
- بار دیگر همین کار را تکرار کنید تا مطمئن شوید هیچ ماده اضافی روی لنز نچسبیده است. شستن، قسمت مهم محافظت از لنز است.
- لنز را در جعبه مخصوص یا پک لنز قرار دهید و آن را با محلول ضد عفونی پر کنید، ماده ضدعفونیکننده تمامی میکروبهای روی لنز را از بین میبرد.
- تمامی مراحل ۲ تا ۵ را برای لنز دیگر نیز انجام دهید.
فراتر از تمیزی و ضدعفونی کردن!
در پاسخ به سوال چگونه از لنز خود مراقبت کنیم باید بگوییم که نگهداری فقط به شستن خلاصه نمیشود. موارد زیر را هم باید در نظر داشته باشید.
پروتئین : بسته به این که از چه نوع لنزی استفاده میکنید و اینکه چشم شما چه میزان پروتئین پس میدهد ممکن است دکتر شما محلولی برای تمیز کردن پروتئین از سطح لنز به شما پیشنهاد بدهد.
اگر این پروتئین از سطح لنز پاک نشود ممکن است به لنز بچسبد و موجب ناراحتی هنگام استفاده از لنز شود. و هرچه شما از لنز طولانیتر استفاده میکنید بیشتر به محلول پاک کننده پروتئین نیازمندید. بایست از قطره های مخصوص که باعث روان کاری و مرطوب شدن چشم می شود استفاده کنید.
حساسیت چشم و آلرژی : تعداد کمی از افراد به مواد به کار رفته در محلول های لنز حساسیت دارند ، این افراد می توانند با جایگزین کردن محلول خود با محلول هایی که روی آنها برچسب “فاقد مواد نگهدارنده” است این مشکل را بر طرف کنند.
معرفی بهترین مارک لنز چشم
چشم، تنها عضو از بدن است که به طور مستقیم اکسیژن را از هوا میگیرد. بنابراین، وقتی میخواهید با کمک لنز رنگی، تغییراتی در چهره و ظاهر خود ایجاد کنید، باید حتما به سلامتی قرنیه چشم هم توجه داشته باشید.
از ویژگیهای یک لنز خوب این است که اجازه دهد اکسیژن به طور کامل به قرنیه چشم برسد. در عین حال، از ورود اشعه های مضر UV هم به چشم پیشگیری کند. وقتی به خرید بهترین مارک لنز رنگی فکر میکنید، حتما فاکتورهایی همچون میزان رطوبترسانی لنز را هم مدنظر قرار دهید. تا هنگام استفاده از آنها، چشمها دچار خشکی نشوند.
۱) برند لنز رنگی سولکو (Soleko)
لنز محبوب و پر فروش سولکو محصول شرکت ایتالیا و جزو با کیفیتترین برندهای لنز دنیاست.
ویژگیهای لنز سولکو:
- این لنز محبوب در دو سری لنز سالیانه و لنز فصلی ساخته شده است.
- تفاوت اصلی لنز فصلی و لنز سالیانه دور دار بودن لنزهای فصلی سولکو است.
- رنگ های این برند لنز محبوب محدود است، ولی پوشش رنگ و طبیعی بودن آن، این برند را از سایرین متمایز کرده است.
- لنز سولکو فصلی و سالیانه هر دو دارای لنز های طبی رنگی است که زیبایی چشمان را برای افرادی که چشم آنها شماره دارد نیز به هدیه میدهد.
۲) معرفی بهترین برند لنز رنگی: سولوتیکا (Solótica)
لنز رنگی سولوتیکا به عنوان یکی از بهترین برندهای لنز رنگی در جهان شناخته میشود، این لنز محصولی از شرکت برزیلی است.
ویژگیهای لنز سولوتیکا
- یکی از مهمترین مزایای لنزهای رنگی سولوتیکا نسبت به سایر لنزها، «طبیعی» بودن آن بر روی چشم است. کسانی که چشمان تیرهای دارند میتوانند از انواع رنگهای لنزهای تماسی سولوتیکا استفاده کنند و مطمئن باشند که چشمهایشان طبیعی دیده میشود.
- تنوع رنگی لنزهای این برند بسیار بالاست. کوارتز،کریستال، اکره و توپازیو از معروفترین رنگهای لنزهای سولوتیکا هستند.
- سولوتیکا از برندهای معتبر دنیاست و به تازگی وارد بازار ایران شده.
- از دیگر ویژگیهای آن باید به نداشتن عوارضی مانند سرخی چشم و سوزش در طول استفاده از لنز اشاره کرد.
3) بهترین مارک لنز رنگی و طبی رنگی: ایلوژن (Illusion)
این برند به سفارش آلمان در کشور کره ساخته میشود.
ویژگیهای لنزهای رنگی ایلوژن
- لنزهای رنگی ایلوژن در میان لنزهای رنگی بالاترین میزان اکسیژن رسانی را دارد.
- لنزهای این برند دارای ضخامت کم و درصد آب و اکسیژن رسانی بسیار خوب هستند.
- لنزهای رنگی این برند، خطوط شعاعی ندارد و نقطه نقطه هستند.
- ایلوژن در حال حاضر به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب، به یکی از برندهای پرطرفدار تبدیل شده است.
۴) مارک لنز رنگی و طبی رنگی : نئو ویژن (Neo Vision) / نیو کاسمو (Neo Cosmo)
این برند کرهای است.
ویژگیهای لنزهای نئوویژن و نئوکاسمو:
- به دو صورت لنز رنگی و لنز طبی رنگی در بازار موجودند. یعنی نه تنها برای زیبایی استفاده میشوند، بلکه برای اصلاح مشکلات بینایی هم میتوان از آنها کمک گرفت.
- این برند به خاطر راحتی بسیار زیاد بین مشتریان محبوبیت دارد.
- لنزهای نئوویژن و نئوکاسمو حاوی ۴۵ درصد آب در بدنهی خود هستند که باعث شده تا جزو مرغوبترین لنزهای سالانه دستهبندی شوند.
۵) معرفی بهترین مارک لنز رنگی: لومینوس (Luminous)
لنز رنگی لومینوس که به عنوان یکی از بهترین برندهای لنز رنگی در جهان شناخته میشود، محصول کشور کره جنوبی هستند.
ویژگیهای لنز رنگی لومینوس:
- این برند به دلیل طبیعی بودن و راحتی روز به روز محبوب تر میشوند.
- لنزهای سالانه این مارک بسیار مقرونبهصرفه هستند.
- لومینوس جز معدود برندهایی است که لنزهای سایز متوسط میسازد.
- لنزهای این برند به دلیل بافت پیکسلی و بدون رگه بودن برای چشمان تیره مناسب هستند و طبیعی جلوه میکنند.
۶) معرفی بهترین برند لنز رنگی: دهب (Dahab)
برند دهب جزو با کیفیت ترین لنزهای رنگی و ساخت کره جنوبی است.
ویژگیهای لنز رنگی دهب
- لنز رنگی و طبی رنگی دهب از جمله لنزهای رنگی سالیانه هستند که از کیفیت بالایی برخوردارند.
- رنگهای خاص و زیبای آن باعث محبوبت زیاد لنزهای رنگی دهب شده است.
- از دیگر ویژگیهای مارک دهب، درشت جلو دادن چشم است که باعث شده طرفداران زیادی پیدا کند.
۷) برند لنز رنگی دسیو (Desio)
لنز رنگی دسیو به عنوان بهترین برند لنز رنگی در جهان شناخته میشود، لنز رنگی و طبی رنگی دسیو، لنزی متفاوت از سایر لنزها و ساخت شرکت ایتالیایی است.
ویژگیهای لنزهای رنگی دسیو
- وجه تمایز لنزهای دسیو رو از سایر برندها، ظرافت طراحی ایتالیایی در کنار رنگهای فوقالعاده زیباست.
- دلیل محبوبیت لنز دسیو در بین مشتریان ایرانی، علاوه بر راحتی، تغییر رنگ مناسبی است که لنز دسیو در چشم ایجاد میکند. بیشتر مشتریان ایرانی به دلیل اینکه چشمانی در طیف رنگی قهوهای دارند، لنز رنگی بر روی چشمشان بخوبی دیده نمیشود.
- لنزهای رنگی دسیو و لنز طبی رنگی دسیو تغییر رنگی مناسبی در چشم مشتریانی که چشمان تیره دارند ایجاد خواهد کرد.
۸) برند لنز رنگی سولکو (Soleko)
لنز محبوب و پر فروش سولکو محصول شرکت ایتالیا و جزو با کیفیتترین برندهای لنز دنیاست.
ویژگیهای لنز سولکو
- این لنز محبوب در دو سری لنز سالیانه و لنز فصلی ساخته شده است.
- تفاوت اصلی لنز فصلی و لنز سالیانه دور دار بودن لنزهای فصلی سولکو است.
- رنگ های این برند لنز محبوب محدود است، ولی پوشش رنگ و طبیعی بودن آن، این برند را از سایرین متمایز کرده است.
- لنز سولکو فصلی و سالیانه هر دو دارای لنز های طبی رنگی است که زیبایی چشمان را برای افرادی که چشم آنها شماره دارد نیز به هدیه میدهد.
۹) برند لنز رنگی اکیو ویو اویسس (ACUVUE OASYS)
لنز های اکیو ویو اویسس محصول شرکت آمریکایی است.
ویژگیهای لنز رنگی اکیو ویو اویسس
- این لنز به دلیل رطوبت رسانی عالی که دارند برای چشمهای خشک بسیار مناسب هستند و ضخامت آن بسیار کم است.
- این لنز ها چشمان شما را در تمام روز مرطوب نگه دارند حتی در شرایطی که هوا خشک است، راحتی این لنزها سبب میشود شما احساس سنگینی جسم خارجی روی چشمتان نداشته باشید.
۱۰) معرفی برند لنز رنگی : آویرا (Avaira)
لنز رنگی آویرا به عنوان بهترین برند لنز رنگی در جهان شناخته میشود. این لنزها محصول شرکت کوپرویژن انگلستان هستند.
ویژگیهای لنز رنگی آویرا
- با استفاده از این محصول، شما در طول روز بسیار راحت خواهید بود.
- این لنز برای چشم های دوربین یا نزدیک بین مناسب است.
- این لنزها برای استفاده در طول روز بسیار مناسب است. رطوبت را حفظ میکنند
- به گونه ای طراحی شده است که سلامت چشمان شما حفظ شوند.
- تا زمانی که از آن ها استفاده میکنید، نیازی به استفاده از قطره چشم نیست.
از کجا لنز چشم بخرم؟
امروزه برندهای زیادی در زمینه تولید لنز طبی مشغول فعالیت هستند، بنابراین تنوع لنز طبی بسیار زیاد است و همین تنوع زیاد میتواند انتخاب و خرید را برای شما دشوار کند. از طرف دیگر لنزهای مختلفی برای انواع مشکلات بینایی مانند آستیگماتیسم، دوربینی و نزدیک بینی با نمره چشم های متفاوت وجود دارد.
اینکه کدام لنز با چه ویژگی هایی برای شما مناسب است با تشخیص چشم پزشک یا اپتومتریست تعیین میشود. بنابراین از این موضوع میتوان در یافت که برای خرید لنز طبی حتماً به نسخه پزشک نیاز دارید.
چشم هر فرد ویژگی های خاص خود را دارد. چشم پزشک و اپتومتریست با بررسی و معاینه میتوانند تشخیص دهند که برای شما چه نوع لنز طبی ( لنز طبی سخت یا لنز طبی نرم ) و با چه قطر و ضخامتی مناسب است. بنابراین شما پس از مراجعه به چشم پزشک و دریافت نسخه میتوانید به دنبال یافتن پاسخ ” از کجا لنز طبی بخریم؟ ” باشید.
برخی از چشم پزشک ها و اپتومتریست ها به طور مستقیم اقدام به فروش انواع لنز طبی میکنند. اگر چشم پزشک شما نیز در این زمینه فعالیت داشته باشد، شما میتوانید لنز طبی مناسب با چشمانتان را از همان شخص خریداری کنید. برخی از چشم پزشکان نیز برای خرید لنز طبی به شما داروخانه ها یا فروشگاه های معتبر دیگری را معرفی میکنند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با انواع لنز ها آشنا شدید. همچنین از ویژگی ها و نحوه مراقبت ها از لنز آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.