اخبار پزشکیپزشکی زنان

گرگرفتگی یائسگی چیست؟ + بررسی روش های درمان و پیشگیری از آن

گرگرفتگی یائسگی (به انگلیسی: Menopause Hot Flashes) یکی از رایج‌ترین مشکلات خانم‌هایی است که در ابتدای این دوران قرار دارند. این عارضه جزو علایم بارز یائسگی بوده که ممکن است تا آخر عمر همراه شما باشد. البته جای نگرانی نیست. چرا که به مرور علائم آن کاهش پیدا می‌کنند.با این حال شما می‌توانید هم با کمک دکتر یائسگی و هم انجام برخی کارها، شدت آن را کاسته و گرگرفتگی را کنترل کنید. پس این مطلب را تا انتها بخوانید.


فهرست مطالب


گرگرفتگی چیست؟

به طور کلی گرگرفتگی به حالتی گفته می‌شود که در آن بدن برای خنک کردن خود، شروع به گشاد کردن رگ‌های خونی سطح پوست می‌کند. در پی این عمل، بدن عرق کرده و حرارت از آن خارج می‌شود. در برخی افراد ممکن است ضربان قلب شدیدتر شده و یا گاهی دچار لرز هم شوند.

علت گرگرفتگی در یائسگی چیست؟

در گرگرفتگی یائسگی هم همین اتفاق می‌افتد. چرا که به دلیل کاهش سطح هورمون استروژن، دمای بدن بالا می‌رود. بنابراین هیپوتالاموس مغز که مسئول تنظیم حرارت را به عهده دارد، جهت خنک نگه داشتن بدن، باید این گرمای اضافی را خارج کند. در نتیجه گرگرفتگی رخ می‌دهد.شدت گرگرفتگی در دوران یائسگی در افراد مختلف است.

گرگرفتگی یائسگی

تحقیقات نشان می دهد که حدود ۹۵ درصد خانم‌ها، در اواخر چهل سالگی و یا اوایل پنجاه سالگی خود، گرگرفتگی را تجربه می‌کنند. اما برخی از آن‌ها حتی ممکن است اصلا متوجه آن نشوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله قاعدگی نامنظم  چیست را بخوانید.

جالب و آموزنده  سرطان زبان را بشناسید، ناجی خودتان باشید

آیا گرگرفتگی فقط نشانه یائسگی است؟

نکته مهم این که فقط خانم‌های یائسه یا افرادی که در شرف یائسگی هستند، دچار گرگرفتگی نمی‌شوند. افراد زیر هم ممکن است عارضه گرگرفتگی را داشته باشند.

  • افرادی که شیمی درمانی کرده‌اند.
  • جراحی برداشتن تخمدان
  • مصرف برخی داروهای ضد افسردگی
  • مصرف داروی تاموکسیفن برای سرطان سینه
  • مصرف داروی رالوکسیفن پوکی استخوان

مهم‌ترین علائم گرگرفتگی در یائسگی به چه شکل است؟

گفتیم که شدت و علائم گرگرفتگی در خانم‌ها متفاوت است. اما معمولا خانم‌های چاق و دچار اضافه وزن و کسانی که مبتلا به افسردگی و استرس شدید هستند، شدت علائم بیش از سایرین است. رایج‌ترین علائم گرگرفتگی یائسگی عبارتند از:

  • تعریق بسیار زیاد تا جایی که گاهی لباس‌ها خیس می‌شود
  • برافروختگی و قرمزی شدید پوست به ویژه در ناحیه گردن و صورت
  • احساس داغی و گرمانی ناگهانی که از قفسه سینه شروع شده و به سمت بالا می‌رود

چگونه می‌توان از گرگرفتگی یائسگی پیشگیری کرد؟

اگر محرک‌های گرگرفتگی خود را شناسایی کنید می‌توانید تا حدودی دفعات گرگرفتگی را کاهش دهید. اگرچه نمی‌توان کاملا از آن اجتناب کرد اما ممکن است علائم کمتری را تجربه کنید. هیچ روش تضمین‌شده‌ای برای پیشگیری از گرگرفتگی وجود ندارد اما استفاده از برخی روش‌ها می‌تواند در مدیریت علائم کمک‌کننده باشد.

گرگرفتگی یائسگی

شما می‌توانید برای پیشگیری از گرگرفتگی، از برخی روش‌ها مثل تغییر شیوه زندگی، هورمون درمانی جایگزین، داروهای تجویزشده یا درمان‌های جایگزین استفاده کنید که لازم است در مورد انتخاب بهترین روش با پزشک خود صحبت کنید.

معرفی ۸ مورد از بهترین راه‌های درمان گرگرفتگی یائسگی

اشاره کردیم که این عارضه خود به خود از بین رفته و یا علائمش کاهش پیدا می‌کنند. البته باید گفت که درمان قطعی گرگرفتگی وجود ندارد. اما می‌توان با استفاده از درمان‌های دارویی و خانگی و به خصوص تغییر سبک زندگی عوارض گرگرفتگی یائسگی را تا حدودی کم کرد. مهم‌ترین این روش‌ها به شرح زیر هستند:

جالب و آموزنده  تنبلی روده یا stc چیست؟ + بررسی راه‌های درمان روده تنبل + معرفی بهترین قرص برای درمان تنبلی روده

۱. هورمون تراپی

چنان چه در ابتدای دوران یائسگی هستید و تحمل این وضع برای شما غیرممکن است، بهترین راه مراجعه به دکتر زنان است. چرا که وی می‌تواند بر اساس شرایط شما برای درمان از قرض گرگرفتگی یائسگی یا دیگر داروهای هورمونی تجویز کند. به خاطر داشته باشید که استفاده از قرص یا آمپول برای گرگرفتگی یائسگی موقتی است و باید با دیگر روش‌ها، با این عارضه کنار بیاید.

۲. کاهش وزن

در ابتدای مطلب گفتیم که افراد چاق یا دارای اضافه وزن بیشتر تعریق کرده و گرگرفتگی یائسگی برای آن‌ها سخت‌تر است. بنابراین یکی از بهترین راههای کاهش گرگرفتگی در این افراد کاهش وزن است. طبق تحقیقات به ازای هر ۵ کیلو کاهش وزن، ۳۳ درصد گرگرفتگی کاهش می‌یابد.

۳. رژیم غذایی مناسب

تغییر عادات غذایی هم می‌تواند در کاهش گرگرفتگی تأثیرگذار باشد. پس سعی کنید در رژیم غذایی روزانه خود موارد زیر را رعایت کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ویتامین و مکمل لازم برای خانم‌ها را بخوانید.

  • پرهیز از مصرف غذاها و نوشیدنی های خیلی داغ
  • قطع یا کاهش مصرف قهوه
  • نخوردن غذاهای فست‌فودی و پرچرب
  • کنترل استفاده از ادویجات بخصوص فلفل در غذاها
  • مصرف حداقل دو بار در هفته از غذاهای دریایی به ویژه میگو، ماهی تن و سالمون به علت امگا۳ فراوان
  • روی آوردن به استروژن‌های گیاهی مانند سویا، رازیانه و شیرین بیان

۴. کاهش استرس

استرس و اضطراب به همراه افسردگی یکی از مهم‌ترین علت‌های اختلال در سیستم جنسی و کارکرد تخمدان‌ها دارند. همچنین عوارض یائسگی را نیز افزایش می‌دهند. بنابراین با کمک یک مشاور، یوگا و مدیتیشن بیماری‌های روحی را از خود دور کنید.

۵. استراحت کافی

هر وقت گرگرفتگی به سراغ شما می‌آید، بهترین کار دراز کشیدن و استراحت است. همچنین خواب کافی هم می‌تواند این عارضه را کمتر کند.

جالب و آموزنده  بیماری سلیاک چیست؟ + بررسی علائم و روش‌های تشخیص و درمان بیماری سلیاک + طول عمر بیماران سلیاک چقدر است؟

۶. دوش گرفتن

معمولا اکثر کسانی که در این دوران هستند، در شب و موقع خواب بیشتر دچار گرگرفتگی یائسگی می‌شوند. به همین دلیل گاهی به آن گرگرفتگی شبانه هم می‌گویند. پس یک دوش با آب ولرم می‌تواند تا حد زیادی تسکین‌دهنده باشد. به یاد داشته باشید هرگز با آب داغ شنا نکنید و از رفتن به سونا یا جکوزی نیز پرهیز کنید.

۷. ورزش

پیاده‌روی و ورزش‌های سبک هم راه دیگر کاهش گرگرفتگی است. همچنین تمرین تنفس شکمی عمیق هم مؤثر است. برای این کار هر روز دو بار در صبح و عصر به مدت ۱۵ دقیقه عمیق (۶ تا ۸ نفس در هر دقیقه) نفس بکشید.

۸. گرگرفتگی یائسگی و طب سنتی

برای درمان گرگرفتگی یائسگی در طب سنتی هم توصیه‌های داده شده است. به طور مثال پوشیدن لباس‌های گشاد و خوردن عرقیجات گیاهی خنک مانند کاسنی و بیدمشک از جمله این موارد هستند. همچنین مصرف مکمل‌ها و گیاهی دارویی مخصوص گرگرفتگی یائسگی در طب سنتی وجود دارد که حتما پیش از مصرف با یک متخصص مانند دکتر زنان آنلاین مشورت کنید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با گرگرفتگی در یائسگی آشنا شدید. همچنین از روشهای درمان و پیشگیری از آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

هورمون درمانی بعد از یائسگی در چه سنی مناسب است؟

در یائسگی با سن کمتر از ۵۰ سال استفاده از هورمون درمانی حتما توصیه می شود .
در سن بین ۵۰ تا ۶۰ سال فواید استفاده از هورمون درمانی بیشتر از خطر آن می باشد .
در سن ۶۰ تا ۷۰ سال سود و ضرر آن برابر است .
بالای ۷۰ سال انجام این کار توصیه نمی شود .

جالب و آموزنده  دلایل اصلی جوش غرور جوانی یا دوران بلوغ چیست؟ + انواع راه‌های درمان جوش های دوران بلوغ که باید بدانید
آیا یائسگی باعث کاهش میل جنسی می شود؟

بله یکی از مشکلاتی که در دوران یائسگی برای بانوان ایجاد می شود ، کاهش میل جنسی می باشد و علت آن خشکی و تنگ شدن واژن و اختلالات خلق و خوی مانند افسردگی و افزایش وزن می باشد .

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا