هر فردی بسته به نوع مشکلات دندانی خود به نوع و روشی از درمان ارتودنسی نیاز دارد. چنانچه مشکلات شما جزئی باشد در این صورت میتوانید روی ارتودنسی متحرک حساب باز کنید. تا حالا چیز درباره این ارتودنسی و انواع ان شنیدهاید؟ از مرایا و معایب آن چه میدانید؟ دستگاه ارتودنسی متحرک به دندانهای شما نمیچسبد. آنها با توجه به سایزهای مختلف دهان طراحی شدهاند و به برنامه درمان ارتودنسی شما کمک میکند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره این نوع ارتودنسی بدست آورید، تا پایان با ما همراه باشید.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: آشنایی با ایمپلنت دندان
افرادی که باید دور ارتودنسی متحرک را خط بکشند!
- به منظور رفع مشکلاتی که به چرخش های چند گانه نیاز داشته باشد.
- زمانی که دندان ها بسیار به هم فشرده باشند.
- نامرتبی و دیگر مشکلات فک پایین
- کراس بایت و اپن بایت شدید
- تکان دادن بدنه دندان ها
برای مطالعه بیشتر: آنچه باید درباره ارتودنسی دیمون بدانید
انواع بریس های متحرک را بشناسید
بریس هایی که در ارتودنسی متحرک مورد استفاده قرار می گیرند انواعی دارد. برای هر نوع دندان و متناسب با مشکل هر دندان از هر یک از این بریس ها استفاده می شود. در ادامه انواع این بریس ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
بریس های هاولی
یکی دیگر از انواع بریس های متحرک، بریس های هاولی نام دارد، این بریس ها زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که دندان های پیشین فک بالایی بیش از حد جلو باشند و بخواهیم دندان ها را به عقب بکشیم. بریس های هاولی دارای چند آدامز کلاسپ یا همان جز نگهدارنده و یک قوس لبی یا همان جز فعال است.
زمانی که دکتر شما بخواهد با استفاده از بریس های هاولی دندان های پیشین فک بالایی را به سمت عقب بکشد قو یا کمان براکت های هاولی روی دندان های جلو قرار می گیرد و آن ها را به عقب می کشد. کلاسپ هم برای این که جز فعال یا همان قوس ها را تقویت کند روی دندان های عقب بیمار قلاب می شود تا بریس را نگه دارد. لازم به ذکر است گاهی ممکن است از بریس های هاولی در صورت نیاز و با اعمال چند تغییر، به عنوان ریتینر مورد استفاده قرار گیرند.
زد اسپرینگ
یکی از بریسهای متحرک زد اسپرینگ نام دارد. این روش برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که بخواهد دندانی که به سمت عقب رفته را به سمت جلو بکشند.
این بریس از یک جز اصلی و کوچک به نام Z یا همان جز فعال به همراه اجزا نگهدارنده ی آن تشکیل شده است. که به دلیل این که این بریس روی کلاسپ های دندان های عقبی نصب می شود و زد اسپرینگ نیز در پشت دندانی که می خواهیم آن را حرکت دهیم نصب می شود، به صورت پنهان روی دندان ها قرار می گیرد و از بیرون اصلا مشخص نمی شود.
بریس های نامرئی یا اینویزیلاین
گروه سوم براکت های متحرک، اینویزیلاین یا بریس های ارتودنسی نامرئی نام دارد. امروز بسیاری از افراد به دلیل این که براکت ثابت، به صورت ثابت در دهان قرار می گیرند از آن ها زیاد استقبال نمی کنند و بیشتر به دنبال بریس هایی هستند که کمتر دیده شود و یا این که اصلا دیده نشود، بریس اینویزیلاین، یک بریس نامرئی است و می توان گفت یک نوع فناوری جدید در این درمان است.
قرار دادن بریس های ثابت در دهان دردناک است. این امر می تواند موجب زخمی شدن و ایجاد جراحت در دهان بیمار شود. همچنین تمیز کردن بریس های ارتودنسی ثابت دشوار است. اما بریس های نامرئی روش متحرک هیچکدام از این مشکلات را به همراه ندارد. به همین دلیل بیشتر مورد استقبال جوانان و نوجوانان قرار می گیرد. البته نباید مزایایی که ارتودنسی ثابت دارد ولی بریس های نامرئی متحرک ندارند را نادیده گرفت.
دربارهی بوی بد دهان چه میدانید؟
برتریهای ارتودنسی متحرک
درمان ارتودنسی متحرک مزیت هایی دارد که باعث میشود در برخی شرایط به ارتودنسی ثابت ترجیح داده شود. مزیتهای آن به صورت زیر است:
- عدم محدودیت رژیم غذایی: چون میتوانید وسیله را موقع غذا خوردن از دهان در بیاورید، هیچ محدودیتی در برنامه غذایی تان ایجاد نمیشود. در حالی که در وسیله های ثابت مثل براکت، نمیتوانید بسیاری از خوراکی ها مثل آدامس، پاستیل، شکلات، تهدیگ و غیره را مصرف کنید. چون ممکن است به براکت صدمه برسانند.
- راحتی بیمار در حضور در مراسمها و مهمانی ها: تصور کنید قرار است به مهمانی بزرگی بروید، احتمالا دوست ندارید هنگامی که لبخند میزنید همه به جای دندانها، براکت چسبیده به دندانهایتان را ببینند. اما در صورتی که وسیله ارتودنسی غیر ثابت داشته باشید میتوانید در چنین موقعیتهایی به راحتی وسیله را از دهان در بیاورید. همینطور اگر سخنرانی دارید یا به هر شکلی در حضور جمع میخواهید صحبت کنید دیگر نگران تلفظ کلمات نیستید.
- تمیز کردن دهان: یکی از مزیتهای ارتودنسی متحرک است که همانند همیشه به راحتی میتوانید مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اما وقتی وسیله ثابت در دهان دارید تمیز کردن دندانها سخت تر می شود. نتیجتاً نیازمند صرف وقت و دقت بیشتری است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: آنچه درباره ی ارتودنسی لینگوال باید بدانید
عیوب و مشکلات ارتودنسی متحرک
- وابستگی درمان ارتودنسی متحرک به پایبندی بیمار: اگر در رعایت دستورات ارتودنتیست به خصوص در زمینه گذاشتن وسیله ارتودنسی در دهان دقیق و متعهد نباشید، به نتیجه نمی رسید. این مهمترین اشکال بریس های متحرک است. باید دقیقا به همان اندازه که ارتودنتیست به شما گفته، وسیله را در دهان بگذارید. وگرنه نه تنها دندانها حرکت نمی کنند بلکه حتی ممکن است وضعیتشان بدتر شود.
- ممکن است وسیله تان گم شود: گاهی ممکن است وسیله دهانی را در بیاورید و آن را جایی گم کنید یا جا بگذارید. این مشکل شایعی است. برای جلوگیری از آن، باید هر دفعه که وسیله را از دهان در می آورید آن را در جعبه مخصوص خود بگذارید. تا گم نشود و جا نماند.
- از دستگاه ارتودنسی متحرک نمیتوان برای درمان تمام ناهنجاریهای دهان و دندان استفاده کرد.
- زمانی که پلاک متحرک ارتودنسی در دهان وجود دارد، گفتار شما کمی دچار اختلال میشود.
- با هر بار گذاشتن ارتودنسی متحرک در دهانتان، باید کمی درد و فشار را تحمل کنید.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: همه چیز درباره پریودنتیت لثه
مراقبتهای لازم از پلاکهای متحرک
- هنگامی که در داخل دهان است ،غذای سفت ، چسبنده و نوشیدنی ها و مواد غذایی شیرین استفاده نشود.
- پلاک ها را برای شستشو در آب جوش یا گرم قرار ندهید. زیرا این کار باعث ذوب شدن پلاستیک آن می شود
- در هنگام شنا کردن پلاک را در بیاورید
- اگر در چند روز اول صحبت کردن برای شما مشکل بود سعی کنید فقط با تمرین این مشکل را حل کنید. به عنوان مثال با صدای بلند آواز بخوانید یا با صدای بلند از روی یک متن روخوانی کنید. وضعیت صحبت کردن بعد از دو سه روز عادی خواهد شد
- برای پاک کردن پلاک های خود هفته ای یکبار آن ها را در داخل محلول شستشو دهید.
- در طول دوره ی درمان وقتی پلاک ها بر روی دندان های شما قرار دارند، بهداشت دهان و دندان مساله ای بسیار اساسی است. زیرا در این صورت از سلامت لثه های خود در طول درمان اطمینان پیدا می کنید.تمیز بودن پلاک های شما بسیار اهمیت دارد .حداقل دو بار در روز نیاز است که دندان های خود را با مسواک و خمیر دندان بشویید.
جهت آگاهی: حفره خشک دندان چیست؟
سخن پایانی
در این نوشتار دربارهی ارتودنسی متحرک خواندیم. بادی خاطرنشان نمود بطور کلی طول درمان بستگی به نوع ناهنجاری ، شدت مشکل، میزان شلوغی دندان ها، شیب فک و غیره دارد. در برخی موارد ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک با هم استفاده می شوند. زمان حدودی برای درمان را در اولین جلسه ملاقات ارتودنتیست تشخیص داده می شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.