درمان‌های دندانپزشکی

از بوی بد دهان چه می‌دانید؟

احتمالا همه‌ی ما این تجربه را داشته‌ایم که هنگام صحبت در جمع به علت بوی بد دهانمان مجبور به سکوت شده باشیم. یا برعکس، بوی بد دهان فرد روبرویی برایمان غیر قابل تحمل بوده. در اینصورت ثانیه شماری می‌کردیم که صحبت‌های وی زودتر به پایان برسد.شما برای علت یابی بوی بد دهانتان چه می کنید؟ گاهی اهمیت بوی بد دهان بیش از آن چیزی‌ست که به نظر می‌رسد. چرا که می‌تواند ریشه در مشکلات و بیماری‌های جدی داشته باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با علل و درمان هالیتوزیس یا همان بوی بد دهان آشنا شوید.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: آناتومی دندان را بیشتر بشناسید


دلایلی که باعث بوی بد دهان می‌شوند

منشأ بوی بد دهان، در اغلب موارد مربوط به خود دهان است. البته عوامل مختلفی می‌تواند در ایجاد آن نقش داشته باشد. مهم‌ترین این عوامل عبارتند از:

غذاهایی که بوی بد دهان را بدنبال دارند

تجزیه ذرات غذا در اطراف دندان‌های شما می‌تواند باعث افزایش باکتری‌های تغذیه کننده از این ذرات و ایجاد بوی بد در دهان شود. خوردن بعضی از غذاها مانند پیاز، سیر ادویه‌جات هم می‌تواند باعث هالیتوزیس گردد. زیرا بعد از آنکه این مواد غذایی در بدنتان هضم شد مواد آن به جریان خون شما وارد می‌شود و از طریق خون به ریه‌ها می‌رسد. این اتفاق بر هوای بازدم شما تأثیر منفی می‌گذارد.

دخانیات را در ایجاد بوی بد دهان دست کم نگیرید!

سیگار کشیدن به خودی خود تأثیر زیادی در ایجاد بوی ناخوشایند در دهان دارد. اما علاوه بر آن افراد سیگاری و یا کسانی که تنباکو می‌جوند، بیشتر در معرض ابتلاء به بیماری‌های لثه قرار دارند که خود از علل ایجاد هالیتوزیس محسوب می‌شود.

جالب و آموزنده  حفره خشک دندان چیست؟

عدم رعایت بهداشت دهان

 اگر شما هر روز به طور مرتب مسواک نزنید و بین دندان‌هایتان را با نخ دندان تمیز نکنید، ذرات غذا در دهانتان باقی می‌ماند. این امر باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود. در این صورت یک لایه نازک چسبنده و بی‌رنگ از باکتری‌ها (پلاک) بر روی سطح دندان‌های شما تشکیل می‌شود.

بوی بد دهان

اگر با مسواک و نخ دندان تمیز نشود، می‌تواند لثه‌های شما را تحریک می کند. نهایتاً پاکت‌های مملو از باکتری در بین دندان‌ها و لثه‌های (بیماری التهاب لثه یا پریودنتیت) شما تشکیل می‌شود. علاوه بر آن، باکتری‌ها می‌توانند روی سطح زبان شما هم تجمع کرده و بوی بد دهان را ایجاد کنند. دندان‌های مصنوعی که به طور مرتب تمیز نشود یا به خوبی در دهان جای نگیرد نیز می‌تواند عامل مؤثری در جذب و تجمع باکتری‌ها و ذرات غذایی و ایجاد بوی بد دهان باشد.


این محتوای مفید را هم از دست ندهید: سیر تا پیاز بلیچینگ دندان


داروها عاملی برای بوی بد دهان شما

بعضی از داروها می‌توانند به طور غیرمستقیم از طریق خشک کردن دهان، باعث ایجاد بوی بد دهان شوند. بعضی دیگر از داروها هم وقتی در بدن تجزیه می‌شوند، مواد شیمیایی بدبویی را تولید می‌کنند که به جریان خون شما وارد شده و منجر به بدبویی هوای بازدم شما می‌شود.

خشکی دهان

 بزاق دهان شما می‌تواند سطح دهان و دندان‌‌ها را شستشو داده و ذراتی که باعث بوی بد دهان می‌شود را تمیز کند. خشکی دهان یا زروستومی عارضه‌ای است که طی آن تولید بزاق در دهان کاهش می‌یابد. همین عاملی برای بدبویی دهان می‌شود. شب‌ها به هنگام خواب هم تولید بزاق کمتر شده و دهان خشک می‌شود.

جالب و آموزنده  برترین دندانپزشکان ایمپلنت در ایران

این اتفاق باعث می‌شود که اول صبح دهان شما بوی بدی داشته باشد. اگر هنگام خواب دهان شما باز باشد، شدت بوی بد دهانتان هم بیشتر خواهد بود. خشکی مزمن دهان یکی از عوارض ناشی از بیماری‌های غدد بزاقی و بعضی بیماری‌های دیگر می‌باشد.

عفونت‌های حفره دهان

 بوی بد دهان ممکن است ناشی از جراحت‌هایی باشد که بعد از جراحی‌های دهان و دندان از جمله کشیدن دندان و یا در نتیجه پوسیدگی دندان‌ها، بیماری‌های لثه یا جوش‌های دهانی در حفره دهان شما ایجاد شده است.

بیماری‌های دهان، بینی و گلو

 گاهی اوقات بوی بد دهان می‌تواند به خاطر ذرات یا سنگ‌های ریزی باشد که روی لوزه‌ها تشکیل شده و روی آنها با باکتری‌های ایجاد کننده بوی بد دهان پوشیده شده است. عفونت‌ها و التهاب‌های مزمن در ناحیه بینی، سینوس‌ها و گلو که می‌تواند باعث تولید ترشحات پشت بینی (پشت حلق) شود نیز از عوامل ایجاد بوی بد دهان هستند.


درباره ی پر کردن دندان چه می دانید؟


درمان‌ها و اقدامات ساده برای بوی بد دهان

مهم‌ترین اقداماتی که برای رفع بوی بد دهان ناشی از دهان و دندان می‌توانید انجام دهید، عبارت است از:

استفاده از دهان‌شویه‌ها و خمیر دندان‌های مناسب

اگر بوی بد دهان شما به خاطر تجمع پلاک‌های باکتریایی بر روی دندان‌ها باشد، متخصصین ما دهان‌شویه مخصوصی را تجویز می‌کنند که این باکتری‌ها را از بین می‌برد.

رعایت بهداشت دندان

همچنین ممکن است متخصصین ما خمیر دندان مخصوصی حاوی مواد آنتی‌باکتریال برای از بین بردن باکتری‌هایی که روی دندان‌های شما پلاک تشکیل داده‌اند، برایتان تجویز کند.

درمان بیماری‌های دندانی برای رفع بوی بد دهان

اگر بوی بد دهان شما به خاطر بیماری‌های لثه باشد، احتمالاً شما به یک دندانپزشک متخصص بیماری‌های لثه (پریودنتیست) ارجاع داده خواهید شد. بیماری‌های لثه می‌تواند باعث تحلیل رفتن بافت لثه از روی دندان‌ها شود. این امر می تواند پاکت‌های عمیقی را در اطراف لثه‌ها ایجاد کند. در اینصورت باکتری‌های عامل بوی بد دهان در داخل آنها تجمع می‌کنند.

جالب و آموزنده  دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت چیست؟

گاهی اوقات حذف این باکتری‌ها فقط از طریق جرم‌گیری و تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها امکانپذیر خواهد بود. علاوه بر آن، متخصصین ما ممکن است ترمیم  آسیب‌دیدگی‌های دندان‌ها که به جایگاهی برای تکثیر و رشد باکتری‌ها تبدیل می‌شود را نیز به شما توصیه کند.


برای مطالعه بیشتر: جرم گیری دندان ، یکی از واجبات بهداشت دندان


بعد از غذا خوردن، دندان‌های خود را مسواک کنید

 سعی کنید که در محل کار خود یک مسواک داشته باشید. بعد از غذا خوردن حتماً دندان‌هایتان را مسواک بزنید. برای مسواک زدن از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید استفاده کنید. حداقل دو بار در روز به خصوص بعد از وعده‌های غذایی خود مسواک بزنید. تحقیقات نشان داده است که استفاده از خمیر دندان‌هایی که خاصیت ضد باکتری دارند، در رفع بوی بد دهان خیلی مؤثر است.

حتما نخ دندان بکشید تا دهانتان بوی بد ندهد

 استفاده صحیح از نخ دندان باعث حذف ذرات غذا و پلاک‌ها از بین دندان‌ها شده و به رفع بوی بد دهان کمک می‌کند.

رژیم غذایی مناسب داشته باشید

 از خوردن غذاهایی مانند سیر و پیاز که باعث بوی بد دهان می‌شود، خودداری کنید. مصرف مقادیر زیادی از غذاها و نوشابه‌های قنددار هم باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود.

روی زبان خود را هم مسواک بزنید

 باکتری‌های عامل بوی بد دهان بر روی سطح زبان شما هم تجمع می‌کنند. بنابراین کشیدن مسواک بر روی زبان می‌تواند در کاهش بوی بد دهان تأثیر داشته باشد.

مسواک روی زبانی

مسواک زدن روی زبان در افرادی که زبان آنها با مقادیر زیادی از باکتری‌ها پوشیده شده است (مثلاً به خاطر سیگار کشیدن و خشکی دهان) به رفع هالیتوزیس آنها کمک زیادی می‌نماید. برای این منظور می‌توانید از مسواک‌هایی استفاده کنید که یک قسمت مخصوص تمیز کردن زبان در ساختار آنها تعبیه شده است.

جالب و آموزنده  آشنایی با پوسیدگی دندان جلو + بررسی دلایل پوسیدگی دندان و درمان با لیزر

 دندان‌های مصنوعی و لوازم دهانی خود را تمیز کنید

 اگر دندان مصنوعی و یا روکش دندان (بریج) در دهان خود دارید، حداقل دو بار در روز و یا طبق دستور پزشک، آن را به طور کامل تمیز کنید. همچنین اگر از نگهدارنده (ریتینر) یا محافظ‌های دهانی استفاده می‌کنید، هر بار قبل از گذاشتن آن در دهان، خیلی خوب آن را تمیز کنید. متخصصین ما می‌توانند بهترین محصولات برای تمیز کردن این لوازم را به شما توصیه کنند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: انواع پوسیدگی دندان و شناخت مراحل آن


سخن پایانی

در این نوشتار درباره دلایل و درمان های بوی بد دهان خواندیم. باید گفت که اگر بوی بد دهان شما با راهکارهای ساده ی گفته شده رفع نشد، حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. چنانچه این بو ناشی از پوسیدگی دندان یا تحلیل لثه ِ شما باشد، باید هر چه سریع تر اقدام به درمان آن کنید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا