طب سنتی

خواص زیره سیاه و تفاوت آن با زیره سبز

زیره ادویه‌ای معطر و پرخاصیت است که در دو نوع سبز و سیاه وجود دارد. گرچه تا حدود بسیاری این دو ادویه مشابه هستند اما خواص آن‌ها در مواردی با هم متقاوت است. شما کدام یک را بیشتر استفاده می‌کنید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بطور کامل با این دو ادویه و تفاوتشان آشنا شویم.

طبع زیره

طبع زیره گرم و خشک است. زیره حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان های فلاونوئید مانند لوتئین، کاروتن، کریپتو-زانتین و زاکسانتین می باشد، همچنین یک منبع عالی از مواد معدنی مانند آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، روی، منیزیم، فیبر و ویتامین های A، E، C و همچنین ویتامین B می باشد.

خواص زیره سیاه

  • تسکین درد : برای رفع و یا کاهش دردهای ناشی از قاعدگی و دردهای روده می توان دم کرده زیره سیاه را مصرف کرد. همچنین مصرف زیره سیاه یا روغن آن برای تسکین دل درد کودکان بسیار موثرست.
  • درمان بی اشتهایی : میوه ی زیره را می توان له کرد و در مقداری آب جوش دم کرد. مصرف این ماده در افزایش اشتها بسیار موثرست. همچنین می توان از گرد گیاه در آب مخلوط کرد و میل نمود یا می توان برای افزایش اشتها دانه ی آن را جوید.
  • قاعده آور : این ادویه ی ایرانی نه تنها برای تسکین درمان قاعدگی موثرست، بلکه به خاطر طبع و خاصیت گرمی که دارد بسیار قاعده آور نیز هست.
زیره سیاه
  • رفع بوی بد دهان : اگر مقداری زیره سیاه را برای مدت زمانی محدود بجوید و در دهان خود نگه دارید، بوی بدن دهان و حتی بوی بد ناشی از خوردن سیر و پیاز را برطرف می کند.
  • کاهش وزن : زیره سبز چربی سوزست و تاثیر بسیار زیادی در کاهش وزن دارد. آزمایشی بین دو گروه از زنان چاق انجام شد که دارای رژیم غذایی و میزان دریافتی کالری یکسان بودند. ولی با این تفاوت که یک گروه از آنان به همراه غذای خود مقداری زیره مصرف می کردند. در نهایت مشخص شد گروهی که زیره مصرف نمی کردند نسبت به گروه دیگر، از کاهش وزن کم تری برخوردار شده اند.
  • کاهش چربی خون : ترکیباتی گیاهی به نام فیتوسترول ها در زیره سیاه مانع از جذب کلسترول به خون می شود. بنابراین مصرف مقدار کافی از زیره سبز سبب کاهش چربی های مضر خون مثل تری گلیسیرید می‌شود. میزان کلسترول بد خون را نیز کاهش می دهد.
  • ضد سرطان : در آزمایشات مربوط به ادویه های حاوی زیره ی سبز، خاصیت ضد سرطانی این ماده مشخص شده است. وجود ماده ای به نام اتردوپترولی در زیره ی سیاه خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. این ماده اثر شدیدی در جلوگیری از بروز سرطان دارد.
جالب و آموزنده  خواص عسل گون چیست؟ و چه طبعی دارد؟

دمنوش زیره سیاه

برای تهیه‌ دمنوش زیره کافی است یک قاشق غذاخوری پودر زیره را آسیاب کنید . سپس در یک قوری به همراه آب در دمای ۸۰ درجه به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه مانند چای دم کنید.

بعد این دمنوش را با یک قاشق عسل و آبلیمو نوش جان کنید.

  • افرادی که از این دمنوش برای کاهش وزن استفاده می‌کنند بهتر است که نیم ساعت قبل از غذا این دمنوش را مصرف کنند و از معجزه‌ آن بهره‌مند شوند.
دمنوش زیره سیاه
  • اگر هم برای کاهش نفخ و کمک به هضم غذا از این دمنوش استفاده می‌کنید. بهترین زمان مصرف آن ۳ وعده و پس از صرف غذاست.
  • دم کرده زیره سیاه یکی از دمنوش‌های مفید برای معده است و اگر بخواهید معده را کاملا تقویت کنید، باید ۲۰ گرم زیره سیاه را با مرزنجوش و بابونه در یک لیتر آب به مدت ده دقیقه بجوشانید و پنج دقیقه دم کرده و هر روز صبح و شب یک فنجان از آن را مصرف کرد.
  • برای درمان برونشیت از دمنوش زیره سیاه استفاده کنید.
  • برای برطرف کردن سوء هاضمه دم کرده زیره سیاه مفید است.
  • از خواص دمنوش زیره برطرف کردن ترشحات زنانگی است.
  • برای رفع نفخ روده و معده می‌توانید دم کرده زیره را مصرف کنید.
  • زیره سیاه ضد تومور، ضد صفرا، ضد باکتری و ضد عفونی کننده است.

تفاوت زیره سبز و سیاه

  • زیره سبز از نظر طعم قوی تر از زیره سیاه می باشد.
  • طعم و مزه زیره سیاه مانند شیرین بیان و از نظر ظاهر بیشتر با رازیانه و انیسون مقایسه می شود در حالیکه زیره سبز طعمی تلخ دارد و مزه ی آن تندتر می باشد.
  • رنگ دانه ها در زیره سبز از دانه های زیره سیاه روشن تر می باشد. زیره سیاه با سیاه رنگ بوده و باریکتر و دارای عطر بیشتری نسبت به زیره سبز می باشد.
  • از نظر اندازه دانه های زیره سبز بزرگ تر از دانه های زیره سیاه هستند. زیره سیاه دارای دانه های کوچک هلالی شکل و چند وجهی می باشد.
  •  زیره سبز و زیره سیاه هر کدام از گیاهان متفاوتی به دست می آیند. زیره سبز میوه خشک شده ی گیاه Cuminum cyminum می باشد در حالی که زیره سیاه میوه خشک شده گیاه Carum carvi است. در فارسی به نام های شاه زیره، زیره کوهی و زیره کرمانی معروف است. و نوع سبز آن به کراویا معروف است.
  • دانه های زیره سیاه بیشتر برای تهیه غذا های آلمانی، نان تست فرانسوی، نان چاودار، سوسیس خانگی و کیک و کلوچه استفاده می شوند. در حالی که زیره سبز بیشتر در تهیه غذا های هندی و مکزیکی به کار می رود.      
تفاوت زیره سیاه و سبز
  • زیره سبز یکی از اجزای اصلی ادویه های پودر کاری و گرام ماسالا است.
  • زیره سبز یک گیاه یک ساله است در حالی که زیره سیاه یک گیاه دو ساله می باشد.
  • گونه، جنس، اسانس و ترکیبات این دو زیره با یکدیگر متفاوت می باشد.
  • از دیگر تفاوت زیره سبز و سیاه این است که زیره سیاه نسبت به زیره سبز بو و عطر بیشتری داشته و از این رو برای مصارف آشپزی و غیره زیره سیاه بهتر می باشد.
  • بو و عطر زیره سبز و زیره سیاه متفاوت بوده و علت آن، تفاوت در ترکیبات اصلی آن دو می باشد اما خواص درمانی زیره سیاه و سبز تفاوت چندانی ندارند.
  • مقدار مصرف زیره سیاه، بیشتر است و ممکن است ده برابر زیره ی سبز باشد.
  • استفاده از زیره سبز به دلیل قیمت کمتر مقرون به صرفه تر است.  
جالب و آموزنده  کبد چرب و طب سنتی

سخن پایانی:

زیره سیاه یکی از پرخاصیت‌ترین و خوشبوترین ادویه‌های غذاهای ایرانی‌ست. در این محتوا خواص این ادویه و تفاوت‌های آن با زیره سبز را بررسی کردیم. بار بعد که به کرمان رفتید خرید زیره سیاه را فراموش نکنید 🙂

ما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://bit.ly/3m2vsPBhttps://b2n.ir/d95423
https://cutt.ly/5RbK3Xnyun.ir/xzi088
https://1ea.ir/Z0Duwhttp://iwo.ir/8e01q

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا