رادیو گرافی یا عکس برداری یا پرتونگاری یکی از روش های تصویربرداری در تشخیص پزشکی است که هم چون رادیولوژی، از بخش های مختلف بدن امکان تصویر برداری دارد. شما در مورد رادیوگرافی چه میدانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا سیر تا پیاز رادیوگرافی را یاد بگیرید.
رادیوگرافی چیست؟
علم پزشکی به فرآیند هایی مانند پرتو نگاری ها و یا همان رادیوگرافی نیازمند است زیرا به کمک این روش ها میتوان درون بدن انسان را از همه جوانب بررسی کرد که این به تشخیص درست و درمان کمک شایانی میکند و این کار حتما باید در بهترین مرکز سونوگرافی انجام شود.
به کمک وسیله اشعه X می توان بیماری ها و مشکلات بیماران را بررسی نمود ، با کمک این اشعه می توان از درون بدن تصاویر را تهیه نمود ، از ارگان های محرک بدن با روش فلوروسکوپی می توان عکس تهیه نمود . اگر از باریم خوراکی استفاده شود برای بررسی عملکرد معده ، مری ، آناتومی و… مسیر دستگاه گوارش را می پوشانند ، با تصاویر دریافتی است که رادیولوژیست بررسی و تفسیر را انجام می دهد .
کاربردها
- رادیوگرافی استخوان ها : با رادیوگرافی استخوان می توان بسیاری از شکستگی های ، در رفتگی ها را ملاحظه نمود .
- رادیوگرافی مجاری ادراری : تصاویر از مثانه و حالب و کلیه ها با کمک این رادیوگرافی گرفته می شود .
- رادیوگرافی دستگاه گوارش تحتانی : جهت دیده شدن دیواره روده از باریم و محلولهای ید دار استفاده می شود.
- رادیوگرافی دستگاه گوارش فوقانی : با اشعه ایکس از بخش مری ، معده ، و روده کوچک تصاویر تهیه می شود.
- رادیوگرافی لوبوساکرال : از بخش های ستون مهره ها و بخش های کمر از این رادیولوژی استفاده می شود.
انواع
رادیوگرافی ساده
اولین نوع تصویربرداری را رادیوگرافی ساده مینامند که تصویر یا فیلم رادیولوژی را به صورت سیاه و سفید و ورقه پلاستیکی نازک مانند سلفون ایجاد میکند.
رادیوگرافی دیجیتال
در این نوع رادیوگرافی تصویر تهیه شده به کامپیوتر فرستاده میشود و پزشک از روی صفحه مانیتور کامپیوتر تصویر را میبیند.
البته میتوان تصاویر را بر روی فیلم هم چاپ کرد.
تفاوت این روش با روش قدیمی، تفاوت در فیلم رادیوگرافیست. همان تفاوتی که در دوربین های جدید دیجیتال با دوربین های قدیمی وجود دارد.
در تصویربرداری دیجیتال بجای فیلم پلاستیکی از یک صفحه الکترونیکی با میلیون ها نیمه هادی کوچکِ حساس به اشعه ایکس استفاده میشود. تابش اشعه ایکس به نیمه هادی ها موجب ایجاد بار الکتریکی میشود. هر کدام از نقاط مختلف صفحه یا پیکسل های آن میزان مشخص و متفاوتی از اشعه ایکس را دریافت کرده و برحسب میزان اشعه، بار الکتریکی تولیدی هم متفاوت است. این بارها جمع آوری شده و به کامپیوتر ارسال میشود. در آنجا اطلاعات پیکسل ها در کنار هم قرار گرفته و تصویر تشکیل شود.
تفاوت رادیولوژی ساده و دیجیتال در چیست؟
در رادیولوژی دیجیتال، تصویر ها در صفحه های الکترونی و دقیق نمایش داده شده که در رادیولوژی ساده این طور نیست. تصاویر بر صفحه های پلاستیکی ایجاد میشوند. در تصویربرداری پیشرفته، هر اشعه ایکس به نقاط برخورد کرده و با ایجاد بار الکتریکی، تصویری دقیق را در مانیتور کامپیوتر برقرار میکند.
رادیوگرافی رنگی چیست؟
این روش در محاوره به عکس رنگی شناخته میشود. در آن قسمتهایی از بدن که در عکس ساده دیده نمیشوند توسط مواد خاصی قابل رویت و بررسی میگردند.
در این روش نیز از اشعه X استفاده میشود و مراحل انجام آن طولانی تر از عکس ساده است و نیاز به آمادگی وجود دارد.
قبل از عکسبرداری به بیمار مواد خاصی تزریق شده یا خورانده میشود. به این مواد در اصطلاح پزشکی رنگ میگویند.
رنگی که به بیمار داده میشود در ظاهر رنگی نیست بلکه تنها ماده ای است که اشعه ایکس از آن عبور نمیکند. درواقع فیلم تهیه شده از این روش ها هم سیاه و سفید و خاکستری است. در نتیجه نهایت کار، رنگی دیده نمیشود.
فرق رادیولوژی با رادیوگرافی چیست؟
در رادیولوژی، صحبت از پرتو کردیم. هر علمی که به پرتو و پرتو شناسی و پرتور گرافی و پرتو درمانی مرتبط باشد، با رادیولوژی ارتباط دارد. مثل روش های تشخیصی و درمانی و صنعتی. رادیولوژی تشخیصی در پزشکی کاربرد فراوان دارد. رادیوگرافی، بخشی از فعالیت های رادیولوژی بوده و البته CT-SCAN و سنجش تراکم استخوان را نیز شامل می شود. با انجام رادیولوژی، گاها نمی توان تشخیص قطعی درباره ضایعات داد و بایستی از رادیوگرافی استفاده کرد و همان طور که در بالا گفتیم، گاها نیاز است که ماده حاجب به بیمار تزریق شود.
دستگاه های رادیولوژی
اشعه ایکس یا رنتگن در طبیعت زیاد وجود ندارد. برای کاربرد پزشکی این پرتوها باید به وسیله لامپهایی که برای این منظور ساخته شده اند تولید شود. در لامپ مولد اشعه ایکس که شبیه لامپهای کاتودیک است، با بمباران الکترونی قطعه فلز مقاوم و کوچکی که از جنس تنگتن در قطبی از لامپ به نام کانون قرار دارد، ترازهای انرژی الکتریکی در این فلز به هم می خورد و انرژی ناشی از جابجایی الکترونها به صورت اشعه ایکس بیرون می آید.
الکترونهایی که مورد استفاده قرار می گیرند از سیم پیچ کوچکی در قطب منفی لامپ تولید می شوند. به کمک خلاء درون لامپ و تحت تاثیر اختلاف پتانسیل که از یک ژنراتور تولید می شود، به کانون لامپ برخورد می کنند.
- رادیولوژی تشخیصی
- فلوئوروسکوپی
نکاتی که باید بدانید!
۱- عکسهای رادیوگرافی خود را دور نریزید! ممکن است سالها بعد، مقایسه عکس های جدید با عکس های قبلی در راه تشخیص کمک موثری باشد.
۲- تشخیص و درمان بیماری در علم پزشکی، یک مجموعه است که با علائم بیمار آغاز گردیده و با معاینات پزشک ادامه می یابد. سپس با روشهای پاراکلینیک مانند سونوگرافی، رادیولوژی، آزمایشگاه، سی تی اسکن و MRI تکمیل میگردد. هیچ کدام از موارد فوق به تنهایی برای تشخیص نهایی کافی نمیباشد.
۳- تفسیر رادیوگرافی در کنار علایم بالینی و معاینات بیمار ارزشمند است. از رادیوگرافی خود به تنهایی انتظار تشخیص نهایی را نداشته باشید.
سخن پایانی
خواندیم که رادیوگرافی یکی از روشهای تصویربرداری با اشعه ایکس است. انواع مختلفی از آن وجود دارد و بسته به دستگاه میتواند ساده یا دیجیتال باشد. تجربههای خود در عکسبرداری رادیوگرافی را برای ما بنویسید
اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:
https://bit.ly/3baRPvG | https://b2n.ir/s58301 |
https://cutt.ly/QRI26bD | yun.ir/wgw1me |
https://1ea.ir/aXlc | http://iwo.ir/wkwlw |