پزشکی زیبایی

میلیا چیست و انواع آن

منظور از میلیا برجستگی‌های کوچک سفید رنگی است که روی بینی یا گونه‌ها ایجاد می‌شود. این کیست‌های کوچک در نوزادان شایع است؛ اما امکان ایجاد آن در هر سنی وجود دارد. معمولا این عارضه پوستی نیاز به درمان ندارد و طی چند هفته تا چند ماه خودبه‌خود برطرف می‌شود، با این حال راهکارهایی برای رفع آن در نظر گرفته شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا در خصوص میلیا و روش‌های درمانی آن بیشتر توضیح دهیم.


فهرست مطالب


منظور از میلیا چیست؟

کیست میلیوم برآمدگی کوچک و سفید رنگی است که معمولا روی بینی و گونه‌ها ایجاد می‌شود. این کیست‌ها معمولا به‌صورت گروهی روی پوست نمایان می‌شوند؛ به چندین کیست میلیوم، میلیا می‌گویند. این عارضه پوستی زمانی رخ می‌دهد که کراتین در زیر پوست جمع می‌شود. کراتین نوعی پروتئین است که در بافت پوست، سلول‌های ناخن و مو وجود دارد. امکان ایجاد میلیا در هر فردی و در هر سنی وجود دارد؛ اما بیشتر در نوزادان شایع است.

میلیا چه علائمی ‌دارد؟

میلیا  به‌صورت برجستگی‌های کوچک سفید یا زرد رنگ هستند، این برآمدگی‌های کوچک معمولا درد و خارشی ایجاد نمی‌کنند. با این حال ممکن است برای برخی از افراد باعث شرایط ناراحت کننده‌ای شود. ملحفه یا لباس‌زیرگاهی باعث تحریک و قرمزی میلیا می‌شود.

این کیست‌ها معمولا روی صورت، پلک‌ها، لب‌ها و گونه‌ها مشاهده می‌شوند؛ اما امکان ایجاد این برجستگی‌های سفید در قسمت‌های دیگری از بدن وجود دارد. گاهی اوقات با موارد دیگری مانند آکنه کودکان و مروارید اپشتین اشتباه گرفته می‌شود. تفاوت بریج و ایمپلنت دندان چیست؟

جالب و آموزنده  مزوتراپی صورت چه فواید و کاربردی دارد؟ + بررسی عوارض آن

علت میلیا چیست؟

دلایل نمایان شدن این کیست‌ها در کودکان و بزرگسالان متفاوت است، در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد:

نوزادان

علت ایجاد میلیا در نوزادان مشخص نیست. این عارضه اغلب با آکنه کودک که توسط هورمون‌های مادر ایجاد می‌شود، اشتباه می‌گیرند.

میلیا برخلاف آکنه، التهاب و تورم ندارد. علاوه بر این، نوزادانی که میلیا دارند، با این کیست‌های کوچک روی صورت متولد شده‌اند؛ در صورتی که آکنه نوزاد طی دو تا چهار هفته پس از تولد ایجاد می‌شود.

کودکان بزرگتر و بزرگسالان

در کودکان و بزرگسالان ممکن است این برجستگی‌های کوچک به چنین دلایلی ایجاد شود:

  • تاول ناشی از بیماری پوستی مانند اپیدرمولیز بولوسا (EB)، پمفیگوئید سیکاتریسیل و…
  • آسیب طولانی مدت ناشی از آفتاب
  • استفاده طولانی‌مدت از کرم‌های استروئیدی
  • روش‌های بازسازی پوست مانند لیزر و درم ابریژن
  • اگر پوست توانایی لایه‌برداری نداشته باشد، ممکن است میلیا ایجاد شود، چنین شرایطی معمولا با افزایش سن رخ می‌دهد.

آشنایی با انواع میلیا

انواع میلیوم بر اساس سن فرد یا علت ایجاد آن طبقه بندی می‌شوند و در دسته‌های اولیه یا ثانویه قرار می‌گیرند.

  • نوع اولیه: مستقیما از تجمع کراتین ایجاد می‌شود، این کیست‌ها معمولا در صورت نوزادان و بزرگسالان مشاهده می‌شود.
  • نوع ثانویه: نیز شبیه به نوع اولیه هستند؛ اما با این تفاوت که نوع ثانویه زمانی ایجاد می‌شود که عاملی سطح پوست را مسدود می‌کند مانند سوختگی، تاول یا هر آسیب دیگر.

میلیا نوزاد

کیست‌های سفید کوچکی که در صورت نوزاد ایجاد می‌شوند، از نوع اولیه هستند و طی چند هفته از بین می‌روند. معمولا در قسمت‌هایی مانند صورت، پوست سر و بالاتنه مشاهده می‌شود.

جالب و آموزنده  متخصص غدد و متابولیسم کیست؟ + کار دکتر غدد و متابولیسم چیست؟

میلیا در کودکان بزرگتر و بزرگسال

در این نوع، کیست‌ها در اطراف پلک‌ها، میلیا پیشانی و اندام تناسلی قابل مشاهده است، نوع اولیه در طی چند هفته یا چند ماه برطرف می‌شوند.

میلیا‌نوجوان

اختلالات ژنتیکی نادر که روی پوست تاثیر می‌گذارد، باعث میلیا نوجوان می‌شود. ارتودنسی متحرک چیست؟

میلیا ان پلاک

ان پلاک با اختلالات پوستی ژنتیکی یا خود ایمنی مانند لوپوس دیسکوئید یا لیکن پلان همراه است. این نوع کیست بر قسمت‌هایی مانند پلک‌ها، گوش‌ها، گونه یا فک مشاهده می‌شود.

قطر کیست‌ها می‌تواند به اندازه چندین سانتی‌متر باشد. کیست ان پلاک بیشتر در خانم‌های میانسال مشاهده می‌شود؛ اما امکان ایجاد آن در بزرگسالان یا کودکان در هر سنی وجود دارد.

میلیا‌فوران چندگانه

فوران چندگانه باعث ایجاد خارش و کیست سفید روی صورت، بازوها و بالاتنه می‌شود. این نوع اغلب در یک بازه زمانی نمایان می‌شود که از چند هفته تا چند ماه متغیر است.

میلیاتروماتیک

نوع تروماتیک در برجستگی قسمتی از پوست که آسیب دیده است، رخ می‌دهد. به طور مثال ممکن است پس از سوختگی ایجاد شود. گاهی این کیست‌ها تحریک می‌شوند و لبه‌های قرمز رنگ و مرکز سفید رنگی دارند.

میلیا مرتبط با داروها

استفاده از کرم‌های استروئیدی می‌تواند منجر به برجستگی‌های سفید روی پوست شود. برخی از مواد تشکیل دهنده محصولات مراقبت پوستی و آرایشی باعث ایجاد میلیا می‌شود. اگر پوستی مستعد کیست دارید، باید از چنین مواردی خودداری کنید:

  • پارافین مایع
  • هیدروکربور مایع
  • روغن پارافین
  • روغن هیدروکربور

این موارد از انواع روغن معدنی هستند که در ایجاد این برجستگی‌های کوچک در پوست نقش دارند. لانولین از دیگر مواردی است که احتمال ایجاد میلیا را افزایش می‌دهد.

جالب و آموزنده  بررسی و آشنایی با جدیدترین روش کاشت مو 2024 + هزینه کاشت مو در سال 1403چقدر است؟

عکس از میلیا

درمان قطعی میلیا

میلیا معمولاً بی‌خطر و به طور خودبخودی در طی زمان بهبود می‌یابد. اما در برخی موارد، ممکن است نیاز به درمان داشته باشد، به ویژه اگر ظاهرش آزاردهنده است یا به مدت طولانی باقی می‌ماند.
درمان‌میلیا می‌تواند شامل موارد زیر باشد.

۱- استفاده از محصولات آرایشی

برخی محصولات آرایشی و مراقبت از پوست مانند کرم‌ها و لوسیون‌های حاوی اسید سالیسیلیک، رتینول یا آلفا هیدروکسی اسید ممکن است به کاهش میلیا کمک کنند.

در واقع در صورتی که بر روی پوست برآمدگی‌های کوچکی وجود دارد می‌توانید از این محصولات بدون نسخه استفاده کنید و این محصولات با لایه برداری که بر روی پوست انجام می‌دهند، باعث حذف سلول‌های مرده از سطح آن شده و تاثیر بسزایی در کاهش میلیا دارد، اما چنان چه میلیاهای ایجاد شده بر روی پوست، سرسخت باشد، امکان طولانی شدن درمان وجود دارد، تا بهبودی میلیا‌ها مشاهده شود. گاهی ممکن است میلیاها در نواحی از پوست ایجاد شده باشد، که امکان استفاده از محصولات لایه بردار در این نواحی کار دشواری باشد، بنابراین به منظور درمان این کیست‌ها مانند ناحیه روی پلک، نیاز به توصیه پزشک متخصص می‌باشد، بنابراین از درمان خودسرانه این نوع میلیاها خودداری کنید و به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

۲- لیزر و الکتروکوتراژ

این روش‌ها ممکن است برای حذف میلیاهای بزرگتر یا مزاحم موثر باشند. در این روش‌ها، از انرژی لیزر یا جریان الکتریکی استفاده می‌شود تا سلول‌های مرده را از پوست پاک کند.

۳- اکستراکشن (استخراج)

درمان اصلی میلیا معمولاً شامل استخراج میلیاها است. این روش توسط پزشک متخصص پوست انجام می‌شود. با استفاده از ابزار و تکنیک‌های مخصوص، پزشک میلیا را باز می‌کند و محتوای آن را خارج می‌کند. این روش ممکن است مؤقتاً به طور موقت نتیجه دهد و ممکن است مجدداً نیاز به درمان داشته باشد.

جالب و آموزنده  بهترین مارک فیس واش

درمان خانگی میلیا دور چشم چگونه است؟

میلیا در بیش از ۸۵ درصد از نوزادان تازه متولد شده دیده می‌شود. این عارضه پوستی بعد از گذشت تقریبا دو هفته از بین می‌رود و اصلا جای نگرانی ندارد. علت اصلی تشکیل این کیست‌های کوچک در نوزادان، مسائل هورمونی مادر است که خود به خود از بین می‌رود. در بزرگسالان معمولا این عارضه به دلیل مسائل خارجی پوستی رخ می‌دهد. سوختگی، تاول‌های بزرگ، زخم‌های شدید، لایه برداری پوست و یا افزایش سن می‌تواند باعث ایجاد این کیست‌ها در بزرگسالان شود. در اکثر مواقع بدون نیاز به مراجعه به پزشک با انجام برخی روش‌های ساده در خانه می‌توان پس از گذشت چند ماه میلیا را درمان کرد، اما اگر میزان این کیست‌ها زیاد است و برایتان آزاردهنده شده است، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. روش‌های خانگی برای درمان‌میلیا عبارتند از:

  • نظافت پوست خود را رعایت کنید. محل برآمدگی‌ها را تمیز نگه داشته و از شوینده‌های مخصوص پوست‌های حساس که قدرت پاک کنندگی شدیدی ندارند، استفاده کنید.
  • از حمام آب داغ استفاده کنید. رطوبت به باز شدن منافذ پوست و خارج شدن میلیاها کمک می‌کند. بنابراین در حمام محل برجستگی‌ها را آرام ماساژ دهید تا به خارج شدن آنها کمک کنید.
  • سعی کنید کمتر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرید. اگر مجبور هستید تا در معرض اشعه آفتاب قرار بگیرید، حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • از خراشیدن، فشار دادن و تلاش برای تخلیه این برآمدگی‌ها بپرهیزید.
  • بهتر است تا زمان درمان شدن این کیست‌ها از محصولات آرایشی و شیمیایی که برای مدت زیادی روی پوست می‌مانند استفاده نکنید.
جالب و آموزنده  لیزر کربن چیست و چه فوایدی برای پوست دارد؟ + بررسی پاکسازی و لایه برداری پوست با لیزر کربن

در بیشتر مواقع بدون نیاز به درمان این عارضه برطرف می‌شود، اما موارد بالا می‌تواند به درمان سریع این برجستگی‌ها کمک کند.

درمان خانگی میلیا زیر چشم

همانطور که می‌دانید پوست اطراف چشم نسبت به سایر نقاط دیگر صورت بسیار نازک‌تر و حساس‌تر است. بنابراین باید با این ناحیه با ظرافت بیشتری رفتار کرد. یکی از نواحی که امکان تشکیل میلیاها در آن زیاد است، اطراف چشم بخصوص زیر چشم است. این میلیاها ممکن است به دلایل مختلفی در اطراف چشم تشکیل شوند که عبارتند از:

  • در اثر قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب
  • لیزر درمانی
  •  استفاده از مواد آرایشی و شیمیایی در ساعات طولانی
  •  استفاده از برخی از کرم‌های دور چشم، لایه بردارها و ترمیم کننده‌ها
  • استفاده از برخی داروهای خاص مانند پماد استروئیدی
  • افزایش سن
  • و بصورت مادرزادی 

روش‌های درمانی زیادی برای از بین بردن این برجستگی‌ها وجود دارد که با مراحعه به پزشک و معاینه، پزشک یکی از این روش‌ها را برای شما تجویز می‌کند. اما اگر می‌خواهید با روش‌های ساده‌تر و خانگی به درمان این کیست‌ها بپردازید، موارد زیر می‌تواند به شما کمک کند:

  • اجازه ندهید تا مواد آرایشی و شیمیایی برای مدت زمان طولانی روی پوست شما باقی بماند.
  • پوست خود را همیشه تمیز و مرطوب نگه دارید.
  • در بخار حمام نواحی مورد نظر را به آرامی ماساژ دهید.
  • از فشار دادن و تخلیه کیست‌ها خودداری کنید.
  • از لایه بردارها برای باز شدن منافذ پوست و از بین رفتن میلیاها استفاده کنید.

بطورکلی می‌توان گفت که میلیاها خطرناک نیستند و معمولا خودبه خود از بین می‌روند، اما اگر ظاهر آنها برای شما آزاردهنده است برای درمان سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

جالب و آموزنده  بهترین کرم ضد آفتاب و آبرسان کدام است؟

تفاوت سیرنگوما و میلیا چیست؟

سیرنگوما و میلیا علائم مشابهی دارند که در آن گروهی از برجستگی ها روی پوست شما ایجاد می شود. میلیا برجستگی های سفی ریز پر از پزوتئین پوستی کراتین هستند که اغلب روی پوست نوزاد ایجاد می شود. سیرنگوما، توده های کوچک غدد عرق هستند که شبیه یک جوش زرد یا طبیعی پوست هستند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با میلیا آشنا شدید. همچنین از انواع میلیا و علت به وجود آمدن آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا درمان میلیا با گلاب ممکن است؟

گلاب به دلیل داشتن خواص ضد التهابی، روند بهبود پوست را تسریع می‌کند و موجب پاکسازی میلیا خواهد شد. برای این روش کافیست گلاب را در یک محفظه اسپری کوچک ریخته و آن را روی صورتتان بپاشید.

طول درمان میلیا چه مدت است؟

در نوزاد ها معمولا پس از چند هفته رفته رفته کاهش پیدا کرده و ازبین می رود. اما در بزرگسالان اینطور نیست. عواملی مانند میزان وخیم بودن میلیا و همچنین عامل ایجاد کننده آن می تواند در مدت درمان آن اثر بگذارد. اما به طور کلی می توان گفت چند ماه طول بکشد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا