فتق مادرزادی دیافراگم نوعی بیماری است که در دوران رشد جنین ایجاد میشود. این بیماری میتواند بر نحوه شکلگیری بدن جنین تأثیر بگذارد. وقتی اندامهای شکمی به سمت قفسه سینه جنین حرکت میکنند، این امکان را دارند تا ریههای او را درگیر سازند. نوزادانی که با CDH متولد میشوند، ریههای کوچک و توسعهنیافته و اکسیژن خون پایین دارند. این بیماری در بزرگسالان نیز رخ میدهد و یک مورد اورژانسی محسوب میشود و باید هرچه سریعتر به دکتر فتق دیافراگم مراجعه کرد.
فتق دیافراگم مادرزادی
فتق دیافراگم مادرزادی (CDH) یک نقص مادرزادی است که در طول رشد جنین رخ میدهد. بنابراین، دیافراگم (سد عضلانی که حفره شکمی جنین را از حفره سینه جدا میکند) بهطور کامل تشکیل نخواهد شد یا بهاندازه کافی قوی نیست که این دو حفره را از هم جدا نگه دارد. یعنی اندامها از بین آنها عبور میکنند. هنگامی که عضوی از یک سد عضلانی عبور میکند، فتق نامیده میشود.
هنگامی که فتق دیافراگم در طول رشد جنین رخ میدهد، اندامهای شکمی آن (معده، روده، کبد، کیسه صفرا، لوزالمعده و طحال) میتوانند در حفره قفسه سینه به سمت بالا حرکت کنند، درحالیکه همه چیز هنوز درحالرشد است. هنگامی که این اتفاق میافتد، اندامهای اضافی در قفسه سینه جنین این امکان را دارند تا ریههای او را درگیر سازند و از رشد طبیعی آنها جلوگیری به عمل آورند.
***** نوبت دهی بهترین دکتر های فتق دیافراگم در یزد *****
فتق دیافراگم اکتسابی
فتق دیافراگم اکتسابی (ADH) عمدتا ناشی از آسیبهای نافذ یا بلانت هستند. بیشترین آسیبها به دلیل تصادفات رانندگی و سقوط ایجاد میشوند. صدمات نافذ معمولا ناشی از ضربههای چاقو یا گلوله به وجود میآیند. عمل جراحی در ناحیه شکم یا قفسه سینه احتمالا بهعنوان یک علت احتمالی برای آسیب به دیافراگم ظاهر شود. فتق دیافراگم بهندرت بدون علت مشخصی رخ میدهد و گاهی تا زمانی که علائم آن چنان شدید نشود که تشخیص آن توسط دکتر فتق دیافراگم امکانپذیر باشد، شناخته نخواهد شد.
علائم بیماری
مشکلات تنفسی شدید معمولا مدت کوتاهی پس از تولد نوزاد ایجاد میشود. این مشکلات تا حدی به دلیل حرکت ضعیف عضله دیافراگم و شلوغشدن بافت ریه است. مشکلات تنفسی و سطح اکسیژن اغلب به دلیل توسعهنیافتگی بافت ریه و عروق خونی خواهد بود. علائم دیگر عبارتاند از:
- رنگ پوست مایل به آبی به دلیل کمبود اکسیژن
- تنفس سریع (tachypnea)
- ضربان قلب سریع (tachycardia)
در صورت مشاهده هر کدام از علائم مراجعه سریع به دکتر فتق دیافراگم ضروری خواهد بود.
آزمایش و تستهای تشخیصی
سونوگرافی جنین توسط دکتر فتق دیافراگم احتمالا اندامهای شکمی را در حفره قفسه سینه نشان دهد. خانمهای باردار معمولا میتوانند مقدار زیادی مایع آمنیوتیک داشته باشد. معاینه نوزاد برای موارد زیر توصیه میشود:
- حرکات نامنظم قفسه سینه
- صدای کمبود نفس در کنار فتق
- صداهای رودهای که در قفسه سینه شنیده میشود.
- شکمی که نسبت به یک نوزاد عادی کمتر برآمده به نظر میرسد.
- رادیوگرافی قفسه سینه که اندامهای شکمی را در حفره قفسه سینه نشان دهد.
مشاوره با پزشکان متخصص در سایت دکترتو به تشخیص این بیماری کمک خواهد کرد.
درمان
ترمیم فتق دیافراگم نیاز به جراحی توسط دکتر فتق دیافراگم دارد. جراحی برای قراردادن اندامهای شکمی در موقعیت مناسب و ترمیم دهانه دیافراگم انجام میشود. نوزاد در طول دوره نقاهت به حمایت تنفسی نیاز دارد. برخی از نوزادان برای کمک به رساندن اکسیژن کافی به بدن بر روی دستگاه بایپس قلب و ریه قرار میگیرند.
نتیجه جراحی بستگی به این دارد که ریههای نوزاد چقدر رشد کردهاند. یا آنکه آیا مشکلات مادرزادی دیگری وجود دارد یا خیر. اغلب اوقات این چشمانداز برای نوزادانی خوب است که دارای مقدار کافی بافت ریه هستند و هیچ مشکل دیگری ندارند.
پیشرفتهای پزشکی امکان درمان را برای بیش از نیمی از نوزادان مبتلا به این بیماری فراهم کرده است. نوزادانی که زنده میمانند اغلب با مشکلات تنفسی، تغذیه و رشد مواجه میشوند.
بهترین دکتر فتق دیافراگم
سایت دکترتو، بهعنوان یک پلتفرم ارتباطی میان بیماران و بهترین پزشکان، به شما امکان میدهد تا با بهترین دکتر فتق دیافراگم در ارتباط باشید. اگر سوال چگونه از بهترین دکتر فتق دیافراگم نوبت بگیریم؟ ذهن شما را مشغول کرده است، در ادامه لیست بهترین متخصصان در زمینه فتق دیافراگم را برای شما گرد آوردهایم.
از طریق سایت دکترتو ، با انتخاب نام هر یک از دکترهای زیر و کلیک بر روی دکمه نوبت بگیرید، بهراحتی میتوانید با متخصصان ما در ارتباط باشید.
- دکتر احمد آهنگران، تخصص در جراحی عمومی و فوق تخصص در جراحی کودکان
- دکتر محسن کلاهدوزان با تخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی قفسه سینه (جراحی توراکس)
- دکتر هادی هادوی، جراح متخصص عمومی و فلوشیپ جراحی لاپاراسکوپی
- دکتر فرشته حسینی، متخصص جراحی عمومی
- دکتر راضیه توکلی ریشهری با تخصص جراحی عمومی
- دکتر مهدی عشایری، جراح عمومی و لاپاراسکوپی پیشرفته
- دکتر حسین حاجی صادقی زاده، متخصص جراحی عمومی و دکتر فتق دیافراگم
چگونه میتوان از فتق دیافراگم جلوگیری کرد؟
در حال حاضر، هیچ روش شناختهشدهای برای جلوگیری از فتق دیافراگم وجود ندارد. اما مراقبتهای منظم و پیشگیرانه قبل از زایمان در دوران بارداری در تشخیص مشکلات قبل از تولد مفید عمل میکنند. این نوع مراقبت، امکان برنامهریزی و ارائه مراقبتهای مناسب قبل، حین و بعد از زایمان را با مشاوره دکتر فتق دیافراگم فراهم میسازد. تعدادی از اقدامات پیشگیرانه مهم که در جلوگیری از فتق دیافراگم اکتسابی (ADH) مفید باشد، عبارتاند از:
- رعایت ایمنی در رانندگی و همیشه بستن کمربند ایمنی.
- اجتناب از فعالیتهایی که احتمالا به شما آسیب جدی برساند، مانند ورزشهای سنگین.
- محدودکردن مصرف الکل و اجتناب از مصرف مواد مخدر که ممکن است باعث حوادث شود.
- احتیاط در استفاده از اجسام تیز مانند چاقو و قیچی.
- این اقدامات میتوانند در افزایش ایمنی و کاهش خطر ابتلا به فتق دیافراگم مؤثر باشند.
جمعبندی
فتق دیافراگم یک حالت پزشکی است که در آن اجزا شکم بهصورت نامنظم یا غیرطبیعی از دیافراگم، عضلهای که سپر شکم را از قسمتهای فوقانی بدن جدا میکند، عبور میکنند. این وضعیت معمولا در ناحیه بین قفسه سینه و شکم رخ میدهد و میتواند بهصورت اختلال توسعهای یا اکتسابی اتفاق بیفتد. از جمله علل شایع این حالت باید به ضعف طبیعی دیافراگم، تروماهای ناحیه شکم، یا عوامل مرتبط با فشار داخلی بالا اشاره کرد. درمان این مشکلات از طریق مشاوره با دکتر فتق دیافراگم امکانپذیر است.