همه ما ممکن است در طول زندگی خود کم و بیش با مشکلات انکساری چشم دست و پنجه نرم کنیم و برای حل مشکل خود از روشهای مختلفی اقدام میکنیم. اولین و سادهترین راه برای رسیدن به دید بهتر، استفاده از عینک است، اما عینک کموبیش روی ظاهر ما تأثیر میگذارد که ممکن است مطلوب و دلخواه ما نباشد. راه بعدی استفاده از لنز چشم است، اما لنزهای تماسی هم مشکلات خاص خود را بههمراه دارند که این ضعف چشم را به یک ناراحتی و نارضایتی تبدیل میکند. کاشت لنز یک جراحی درمانی برای رفع عیوب انکساری چشم است که طیف وسیعی از عیوب بینایی را اصلاح میکند. عمل لنز داخل چشمی یک روش دائمی با کمترین میزان خطر است و بدون تاثیرات نامطلوب روی ظاهر شما، همه این مشکلات را حل میکند.
فهرست مطالب
- عمل لنز داخل چشمی چیست؟
- انواع لنز داخل چشمی برای اصلاح ضعف شدید چشم
- جرم گرفتن لنز چشم چگونه است؟
- روش های جرم گیری لنز چشم
- سایر روش های از بردن رسوب لنز چشم
- چگونه از لنز چشم استفاده کنیم؟
- درباره حساسیت لنز چشم
- علائم خراب شدن لنز چشم چیست؟
- راهنمای خرید لنز چشم طبی
- لنز چشم برای آب مروارید
- لنز چشم برای ضعیفی
- لنز چشم بدون حساسیت
- سخن پایانی
عمل لنز داخل چشمی چیست؟
کاشت لنز (IOL) در واقع قراردادن یک لنز در داخل چشم بهجای قراردادن آن بر روی سطح چشم (لنز تماسی) است. عمل لنز داخل چشمی میتواند طیف وسیعتری از مشکلات بینایی را نسبت به سایر جراحیهای بهبود بینایی اصلاح کند. از لنزهای دائمی میتوان برای اصلاح نزدیکبینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی استفاده کرد. با این حال، معمولا از کاشت لنز بیشتر برای درمان آب مروارید استفاده میشود.
انداز لنز دائمی تقریبا یکسوم یک سکه است و از نظر ظاهری در مرکز شبیه یک دایره است و در دو طرف خود دارای بازوهایی به نام هپتیک است که آن را در جای خود نگه میدارد.
انواع لنز داخل چشمی برای اصلاح ضعف شدید چشم
لنز دائمی یا IOL از پلاستیک شفاف ساخته شدهاست و چندین نوع مختلف از آن وجود دارد:
۱. لنز دائمی مونوفوکال (تک کانونی)
این لنز داخل چشمی متداولترین گزینهی مورداستفاده در کاشت لنز است. برخلاف عدسی طبیعی چشمتان که میتواند برای کمک به تمرکز چشم شما کشیده یا خم شود، این لنز دائمی در یک فاصله ثابت، متمرکز میماند یعنی اگر شما از فاصله دور تمرکز کنید تا چیزی ببینید ممکن است بتوانید اجسام دور را ببینید اما برای خواندن یا دیدن اجسام نزدیک به عینک نیاز دارید.
لنز داخل چشمی مونوفوکال میتواند برای تصحیح بینایی در زمینه نزدیکبینی، دوربینی یا اصلاح تکبینی استفاده شود. قبل از تأیید لنزهای چند کانونی و سازگار، بسیاری از بیماران یک چشم را برای فاصله نزدیک (معمولا خواندن) و چشم دیگر را برای دید از راه دور با استفاده از ایمپلنتهای مونوفوکال اصلاح میکردند. امروزه با اینکه روشهای پیشرفتهتری مثل لنز چندکانونی و انطباق پذیر ارائه شدهاست، لمل اکثر بیماران همچنان این گزینه را انتخاب میکنند، بهخصوص اگر بینایی بیمار بهطورطبیعی یا پس از لیزیک یا سایر روشهای اصلاح بینایی لیزری مونویژن داشته باشد.
ایمپلنتهای مونوفوکال یک عمل جراحی انکساری است که میتواند به اصلاح دید شما در موارد زیر کمک کند:
- نزدیک بینی
- دوربینی
- پیرچشمی (مشکل تمرکز از نزدیک که از حدود ۴۰ سالگی شروع میشود)
- مونویژن (یک چشم برای فاصله دور و چشم دیگر برای دید نزدیک اصلاح میشود)
- آستیگماتیسم (تاری دید)
- آب مروارید.
۲. لنز چند کانونی
لنز دائمی چند کانونی مانند عینکهایی که عدسیهای دو کانونی دارند، دارای قسمتهایی است که به شما کمک میکند اشیا را در فواصل مختلف ببینید. ممکن است چندین ماه طول بکشد تا مغز شما با این چندکانونیبودن سازگار شود و دید شما طبیعی به نظر برسد. گاهی اوقات این مسئله میتواند در شب باعث ایجاد هاله یا تابش خیرهکننده شود. این مشکل را لنزهای تک کانونی ندارند.
جراح شما باید این عوارض جانبی را با شما در میان بگذارد تا به شما در تصمیمگیری درمورد انتخاب این گزینه کمک کند. تنها مزیت لنز چند کانونی کاهش یا رفع نیاز به عینک مطالعه است. کاشت لنز چند کانونی آستیگماتیسم را کاهش نمیدهد. برای بیمارانی که کاشت لنز چند کانونی دارند، برشهای لیمبال ممکن است به کاهش آستیگمات کمک کند. (عینک و لنزهای تماسی هم گزینههایی هستند که ممکن است آستیگماتیسم را در آن چشم کاهش دهد یا اصلاح کند). این کاشت میتواند برای اصلاح نزدیکبینی، دوربینی و پیرچشمی استفاده شود.
۳. لنز دائمی سازگار (انطباقپذیر)
لنز سازگار انعطافپذیری بیشتری دارد و شبیه عدسی طبیعی شما عمل میکند و میتواند در بیش از یک فاصله فوکوس کند. با این نوع کاشت لنز کمتر به عینک مطالعه نیاز پیدا میکنید.
کاشت لنز سازگار برای زمانی طراحی شدهاست که بیمار سعی میکند از نزدیک برای مطالعه تمرکز کند. از آنجایی که لنزهای سازگار مانند کاشت لنز تک کانونی فقط یک نقطه فوکوس دارد ممکن است احساس ایجاد هاله یا احساس تابش خیرهکننده در شب داشته باشید. در برخی از بیماران، ایمپلنتهای سازگار تأثیر متغیری بر توانایی بیمار برای خواندن بهتر از نزدیک دارند.
کاشت لنز دائمی سازگار باعث کاهش آستیگمات نمیشود. برای بیمارانی که کاشت لنز مناسب دارند، برشهای لیمبال ممکن است به کاهش آستیگماتیسم کمک کند. عینک و لنزهای تماسی هم ممکن است گزینههایی باشند که ممکن است آستیگماتیسم را در آن چشم کاهش دهند یا اصلاح کنند. این کاشت میتواند برای اصلاح نزدیکبینی، دوربینی، پیرچشمی و آب مروارید استفاده شود.
۴. لنز توریک (Toric)
اگر چشم شما آستیگماتیسم است دید شما در تمام نقاط تار است. این لنز دائمی، آستیگماتیسم را کاهش میدهد؛ بنابراین بعد از عمل لنز داخل چشمی نیازی به عینک نخواهید داشت.
بر خلاف لنز مونوفوکالیک، لنز Toric به جای یک نقطه فوکوس دو نقطه فوکوس دارد. لنز دائمی توریک میتواند آستیگماتیسم شما را شبیه عینک کاهش دهد، اما چون داخل چشم شما قرار دارد، آستیگماتیسم شما برای همیشه اصلاح میشود. لنز دائمی Toric باید به درستی قرار گیرد تا بتواند با موفقیت آستیگماتیسم را اصلاح کند.
ایمپلنت توریک یک روش جراحی انکساری است که میتواند به اصلاح دید شما در موارد زیر کمک کند:
- نزدیک بینی
- دوربینی
- آستیگماتیسم (تاری دید)
- پیرچشمی (مشکلات خواندن)
- عمل جراحی آب مروارید.
جرم گرفتن لنز چشم چگونه است؟
متاسفانه تشکیل شدن رسوبات بر روی لنز چشم یک اتفاق آزار دهنده و مشکل ساز است که اغلب افراد آن را تجربه می کنند. وقتی لنز را داخل چشم هایتان می گذارید، توسط غشا اشکی چشم ها که متشکل از پروتئین، الکترولیت، لیپید و موسین و آب است احاطه می شوند که وابسته به نوع غشای اشکی و آمیخته شدن آن با مواد لنز، رسوباتی مثل پروتئین مضر بر روی لنز تشکیل می شود.
زمانی که رسوبات پروتئینی بر روی لنز چشم تشکیل می شوند، لنز حالت شفاف خود را از دست می دهد و کدر خواهد شد. نقاط کدر و نیمه شفاف را می توان به طور معمول و یا زیر میکروسکوپ مشاهده کرد و وقتی نور به رسوبات روی لنز تابانده می شود سفید یا خاکستری دیده می شوند.
لنزهای چشمی نرم به دلیل ساختار اسفنجی که دارند مستعد اجماع مولکول های کوچکی مثل لیزوزیم هستند اما ممکن است در لنزهای سخت هم این اتفاق بیفتد اما در لنزهای نرم شایع تر است. لیزوزیم تقریبا ۴۰ درصد از کل پروتئین های چشم را تشکیل می دهد.
روش های جرم گیری لنز چشم
چنانچه به دلیل عدم رعایت اصول بهداشتی و نگهد اری و یا عوامل دیگر، لنز چشمی شما دچار رسوب شد برای از بین بردن رسوب لنز چشم بسته به میزان تجمع آن ها باید از روش های مختلفی استفاده کرد که در ادامه به آن پرداخته شده است.
از بین بردن رسوب لنز چشم در حد کم و متوسط
- استفاده از قرص لنز مثل Amo ultrayzme enzyme یا Avizor Enzyme به جهت از بین بردن رسوب لنز چشم نرم
- استفاده از محلول های پاک کننده و تمیز کننده Progent و Boston advance برای لنزهای سخت
نکته ای که بسیار حائز اهمیت است این است که قبل از استفاده از این پاک کننده ها باید از سازگاری آن با لنز چشم تان مطمئن شوید.
مثلا محلول های progent برای لنزهایی که پوشش hydra peg دارند اصلا مناسب نیست و منجر به شکست شدن آن ها می شود و محلول های boston advance در موارد زیادی به لنزهای Menicon آسیب رسانده است.
بسیاری از پوشش های سطح لنز چشم در برابر پاک کننده های ساینده مقاوم نیستند و این پاک کننده هایی که معرفی کردیم برای از بین بردن رسوب لنز چشم در حد کم و متوسط مناسب می باشد.
از بین بردن رسوب لنز چشم در حد زیاد
درصورتی که لنز شما به میزان زیادی رسوب گرفته باشد روش های زیادی برای از بین بردن رسوب لنز چشم وجود ندارد ولی در صورتی که فشار زیادی برای رسوبات سطح لنز وارد شود می تواند باعث کنده شدن و از بین رفتن آن ها شود.
به طور مثال وقتی رسوبات سطح روی لنز به میزان زیادی باشد می توانید از محلول ۱۰ درصد پراکسید هیدروژن استفاده کنید که در تداخل با گرما، مواد لنز متورم می شوند و در نهایت باعث جدا شدن رسوبات سطح لنز از مواد لنز می شود.
این یکی از روش های بسیار موثر برای از بین بردن رسوب لنز چشم است اما با این حال می تواند برای لنز چشم آسیب زننده هم باشد و باعث تغییر رنگ لنز شود.
با این توضیحات به این نتیجه می رسیم که بهتر است از تجمع رسوبات پروتئینی جلوگیری کنیم و به شکل هفتگی با استفاده از پاک کننده ها نگذاریم آن ها زیاد شوند. با این کار از احتمال واکنش آلرژیک پیشگیری می شود و راحتی و کیفیت لنز هم تضمین خواهد شد.
سایر روش های از بردن رسوب لنز چشم
در این بخش به موارد دیگری که می تواند باعث از بین بردن رسوب لنز چشم شود پرداخته ایم که می تواند در این موارد به شما بسیار کمک کند.
استفاده از قطره چشمی:
استفاده از قطره های چشمی که حالت چرب دارد باعث روان شدن چشم می شود و لنز را هم پاکسازی و تمیز می کند و در نهایت از تجمع رسوبات پروتئینی جلوگیری می کند اما این را در نظر داشته باشید که تکرار فشار و باد می تواند باعث انسداد گردد.
استفاده از محلول های پاک کننده آنزیمی:
این نوع پاک کننده ها برای از بین بردن رسوبات پروتئینی لنزهای چشمی ساخته شده اند که کاربران لنز به صورت هفتگی مجاز به استفاده از این نوع محلول های چشمی هستند. برای استفاده از آن ها باید قرص ها را با محلول نمک یا ضد عفونی کننده پراکسید هیدروژن استفاده کنید و یادتان نرود قبل از استفاده از محلول های آنزیمی، لنزهایتان را با محلول ساده لنز تمیز کنید.
استفاده از لنزهای روزانه یک بار مصرف
همانطور که بالاتر گفتم لنزهای چشمی یک بار مصرف یک ایده بسیار خوب برای در امان ماندن از رسوبات پروتئینی مضر چشم می باشد که با استفاده از آن ها دیگر نیازی به از بین بردن رسوب لنز چشم ندارید زیرا پس از هر بار استفاده باید آن ها دور بیندازید و لنز جدیدی را جایگزین آن نمایید. در لنزهای مدت دار خظر تشکیل و تجمع رسوب پروتئینی و عفونت قرنیه که باعث می شود به بافت چشم آسیب برسد بیشتر است.
چگونه از لنز چشم استفاده کنیم؟
ابتدا لازم است این نکته را یادآور شویم، اهمیتی ندارد قصد گذاشتن چه نوع لنزی در چشم را دارید. گذاشتن لنزهای چشمی رنگی، طبی یا لنزهای مدتدار و یک بار مصرف، برای گذاشتن هر نوع لنز چشمی باید تمامی مراحل زیر به صورت دقیق اجرا شوند و جدی گرفته شوند، تا با آسیبها و عفونتهای چشمی مواجه نشوید.
اول دستهایتان را بشویید
قبل از اینکه لنزهای چشمی را از جعبه خارج کنید، لازم است که حتما دستان خود را با آب گرم و مواد شوینده غیرعطری کاملا تمیز و ضدعفونی نمایید و بعد از آن با استفاده از دستمالی نرم و تمیز یا دستمال کاغذی آنها را خشک کنید. باید توجه داشت در صورتی که مواد شوینده بر روی دست باقی مانده باشد و به لنزها منتقل شود، باعث خشک شدن آنها خواهد شد و زمانی که لنز خشک باشد، میتواند باعث زخم شدن چشم و یا تاری دید شما گردد. بهترین روش این است که بعد از شستن دستها با شوینده و آب گرم توسط دستگاه خشک کن، خشک شود تا مشکلی پیش نیاید.
برداشتن لنزهای چشمی از جعبه لنز چشم
بعد از شستن و خشک کردن دستها، یکی از لنزها را بردارید. باید توجه داشت که چپ و راست بودن لنزها مهم است و نباید از لنز چشم چپ برای چشم راست و یا برعکس استفاده شود. هرچند که با قرار دادن لنزها در چشم به صورت جا به جا، باز هم میتوان محیط اطراف را دید اما ممکن است که باعث عفونت چشمها شود. باید دقت کرد که در هنگام برداشتن لنز از جعبه آن، با گرد و غبار و آلودگی تماس نداشته باشد چون اگر وارد چشم شود، باعث عفونت خواهد شد.
طریقه برداشتن لنز، به اندازه مراحل پیشین اهمیت دارد. با هر انگشتی که راحتترید میتوانید لنز را بردارید، اما با معمولا با انگشت اشاره راحتتر است. برای برداشتن لنزهای چشمی باید احتیاط کرد که به هیچ عنوان از ناخن استفاده نشود؛ چرا که ممکن است باعث آسیب به لنز شود. از قسمت گوشتی نرم نوک انگشت استفاده کنید. لنز باید به حالت مقعر و به گونهای که گودی آن رو به صورت باشد، قرار بگیرد. هنگامی که لنز از جعبه خارج شود، باید آن را از نظر پارگی، آلودگی و هر مشکل دیگری بررسی کنید تا در صورت مشکل، آن را برطرف یا ضدعفونی کرد.
چشمتان را آماده کنید
زمانی که لنز از جعبه خارج شد باید از انگشت دست مخالف چشم برای لنزگذاری استفاده شود. برای این کار باید با استفاده از دو انگشت پلکهای بالا و پایین چشم را در خلاف جهت هم بکشید تا چشمتان باز شود و راحت بتوان لنز را جاگذاری کرد.
قرار دادن لنزهای چشمی
زمانی که پلکهای بالا و پایین چشم به خوبی کشیده شدند، میتوانید لنز را درون چشم خود قرار دهید. برای آن که این کار راحتتر صورت گیرد باید سعی کنید به لنز خیره نشوید و پلک نزنید.
بعد از آن که لنز را درون چشم قرار دادید، باید مطمئن شوید که مشکلی نیست و به درستی بر روی عنبیه چشم قرار گرفته است. در صورت نیاز میتوان با انگشت، لنز را حرکت داد تا در بهترین حالت خود قرار گیرد.
لنزهای چشمی را تست کنید
بعد از اینکه لنز بر روی عنبیه چشم قرار گرفت، به آرامی چندین بار پلک باید بزنید. اگر با این کار سوزش یا درد خاصی احساس شد، باید لنز را خارج کنید، چون احتمال دارد آلوده شده باشد. با استفاده از مایع مخصوص لنز، آن را تمیز و ضد عفونی کرده و سپس دوباره مراحل را از ابتدا اجرا باید کنید و مطمئن باید شوید که لنز به خوبی جاگذاری شده است.
جعبه لنز چشم پزشکی را برای خارج کردن لنز آماده کنید
برای آن که لنزها را از چشم خارج نمایید، نکاتی قابل توجه باید رعایت شود و همانند قرار دادن لنز درون چشم، مراحل مختلفی را باید طی کرد. قبل از آن که اقدام به خارج کردن لنزهای چشمی کنید، باید جعبه لنزها را به خوبی و با استفاده از محلولهای مخصوص شستوشو دهید. معمولا آب آشامیدنی املاحی درون خود دارد و استریل نیست.
بنابراین برای شستن ظرف لنز مناسب نیست. ظرفهای نگهداری لنز تاریخ مصرف خاص خود را دارند و نباید بیشتر از مدت تعیین شده از آنها استفاده کرد.
لنز را از چشم خارج کنید
در مرحله دوم میتوان از روشهای مختلفی مانند نیشگون گرفتن و غلت دادن برای خارج کردن لنز استفاده کرد. در روش نیشگون باید سعی کرد از قسمت نرمی نوک انگشتان استفاده شود. به حالت نیشگون گرفتن لنز را گرفته و از چشم خارج کرد. توجه داشته باشید که در این حالت نباید از ناخنها استفاده یا فشار زیادی به لنز وارد کنید. چرا که احتمال آسیب دیدن لنزها زیاد است.
در صورتی که با روش نیشگون گرفتن نتوان لنز را خارج کرد میتوان قسمت گوشتی لبه انگشت را بر روی لنز قرار داد و سپس آن را به آرامی به طرف قسمت سفیدی چشم هدایت و غلت داد و سپس آن را خارج کرد.
درباره حساسیت لنز چشم
حساسیت ناشی از لنز تماسی به صورت قرمزی و خارش چشم و ایجاد ترشحات فراوان و غلیظ بروز میکند و موثرترین درمان این نوع حساسیت توقف استفاده از لنز تماسی است. اغلب قرمزی و خارش چشم چند روز تا چند هفته پس از توقف استفاده از لنز بهبود مییابد، اما برطرف شدن برجستگیهای پشت پلک (پاپیلاها) ممکن است چندین ماه به طول انجامد.
لنزهای تماسی (Contact Lenses) که به آنها عینکهای نامرئی نیز گفته میشود، صفحههای پلاستیکی انحنا دار، مدور، نازک و شفافی میباشند که بر روی قرنیه چشم قرار گرفته و بر لایه اشکی که قرنیه را میپوشاند، شناور میشوند. سلامت قرنیه و لایه اشکی برای راحتی و وضوح بینایی شما در هنگام استفاده از لنزهای تماسی بسیار مهم است.
افرادی که از لنز استفاده میکنند باید حتما در مواقع مناسب، لنزها را از چشمهای خود خارج کرده و به روش صحیح و استاندارد آنها را تمیز کنند، چرا که آلودگی لنزها میتواند موجب بروز بیماریها و ناراحتیهای مختلف چشمی از جمله عفونت قرنیه شود. اگر این قبیل عفونتها درمان نشوند و مورد بیتوجهی و سهلانگاری قرار بگیرند، آسیب دائمی به بینایی فرد وارد میشود و در موارد شدیدتر حتی میتواند فرد را نابینا کند.
برخی از محلولهای مرطوب و چرب کننده حاوی مواد نگهدارنده هستند. این مواد نگهداره در چشم برخی از مردم حساسیت شدید به شکل قرمزی زیاد ایجاد میکنند.
حساسیت چشم به لنز و عوارض آن
اگر پس از گذاشتن لنز در چشم، این عضور از بدن واکنش نشان داده و قرمز میشود، دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. مثلا ممکن است از لنز بیش از حد مجاز استفاده کنید. یعنی ساعات طولانی آن را در چشم نگه دارید. یا امکان دارد به مایع شوینده لنز حساسیت داشته باشید.
کسانی که دارای حساسیتهای چشمی هستند پس از گذاشتن لنز در چشم با مشکلات زیادی همانند خارش، اشکریزش و سوزش مواجه میشوند. حساسیت چشم به خودی خود آزاردهنده است حالا اگر لنز هم بگذارید، در واقع به تشدید وضعیت بد کمک کردهاید. لنز تماسی همه آلودگیهای و مواد حساسیتزا (آلرژنها) را از محیط اطراف گرفته و سبب بدتر شدن حساسیت چشم میشود.
یکی از دلایل قرمزی چشم پس از استفاده از لنز تماسی میتوانید حساسیت چشم به محلول شوینده لنز باشد. این حساسیت ممکن است هر زمانی پدیدار شود و به اینکه چندین سال از یک برند یا محلول مشخص استفاده میکنید هم ربطی ندارد.
همچنین مواد سمی که بهصورت طبیعی باید با پلک زدن از چشم خارج شوند، ممکن است به بدنه لنز بچسبند. سپس باعث ایجاد قرمزی زیادی در چشم بشوند.
علائم خراب شدن لنز چشم چیست؟
کدر شدن لنز، احساس ناراحتی و تحریک چشم هنگام پوشیدن لنز، ایجاد فرورفتگی یا خمیدگی دائمی روی آنها و سر رسیدن تاریخ انقضا، از علائم خراب شدن لنز های تماسی است. پیشنهاد می کنیم زمانی که بسته لنز را باز می کنید، تاریخ روز را جایی یادداشت کنید و با پایان دوره مصرف، آن را دور بیاندازید.
بر اساس آمار، متاسفانه حدود ۴۰ درصد افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند، بیشتر از تاریخ انقضای لنز خود از آن استفاده می کنید. حتی برخی از کاربران حتی نمی دانند که لنزهای تماسی تاریخ انقضا دارند. در ادامه، برخی از علائم خراب شدن لنز های تماسی را شرح داده ایم.ارائه دهنده مراقبت از چشم شما تعیین می کند که هر چند وقت یکبار مخاطبین شما تعویض می شوند.
۱- کدر شدن لنز
شما حتما باید به طور منظم لنزهای خود را برسی و چک کنید. اگر لنزها به اندازه روز اول شان شفاف و واضح نیستند، ممکن است روی آن ها باکتری جمع شده و زمان تعویض آن ها رسیده باشد.برای این که از کجا بفهمیم تاریخ مصرف لنز گذشته ، باید لنزها را از چشم خارج کرده و با محلول مخصوص بشویید.
۲- احساس ناراحتی و تحریک چشم
اگر حسی غیر عادی را هنگام استفاده از لنزهای رنگی یا طبی خود تجربه می کنید، نشانه ای از وجود مشکل است. طبیعی است که با گذر زمان و استفاده از لنزها، آن ها کثیفی و غبار را جذب کنند؛ به همین دلیل هرگز فراموش نکنید که آن ها را با محلول مخصوص تمیز کنید.
در صورتی که بعد از گذاشتن لنزها احساس ناراحتی دارید و یا به نحوی چشم های شما تحریک می شوند، احتمالا زمان دور انداختن آن هاست. به طور منظم لنزهای خود را چک کنید و به دنبال خط و خش روی آن باشید. هر گونه ترک، خش و پارگی می تواند محلی مناسب برای رشد باکتری ها باشد و سلامت چشم شما را تهدید کند. اگر روی لنز خود ترک، پارگی یا خش می بینید، از آن استفاده نکنید.
۳- تغییر شکل لنز
زمانی که لنز تماسی شکل خود را از دست می دهد، دریچه ای برای عبور باکتری ها می شود. در این مواقع، لنز دیگر توان محافظت از چشمان شما را ندارد و قرنیه چشم شما را در معرض آسیب قرار می دهد.
توجه داشته باشید که حتی اگر لنزهای تان با وجود تغییر شکل شان همچنان خوب کار می کنند، باز هم باید آن ها را تعویض کنید. لنزهای تماسی دفرمه، خطر بیشتری برای آسیب زدن به چشم شما دارند. این لنزها اجازه عبور باکتری ها و سایر مواد زائد را به چشم می دهند.
۴- تاریخ انقضای لنزشما گذشته است.
پیشهاد می کنیم قبل از تهیه لنزهای تماسی، با یک مشاور یا اپتومتریست مشورت کنید تا نوع لنزهای تماسی و مدت انقضای آن ها را بشناسید. هنگام شروع استفاده، تاریخ روز را یادداشت کنید و بسته به مدل لنزتان، هنگام سر رسیدن تاریخ انقضا استفاده از آن را متوقف نمایید.
- لنزهای تماسی روزانه: پس از یک بار استفاده باید دور انداخته شوند.
- لنزهای ماهانه: هر ماه باید تعویض شوند.
- لنزهای فصلی: هر ۳ ماه یک بار باید تعویض شوند.
- لنزهای سالانه: باید به صورت سالانه تعویض گردند.
راهنمای خرید لنز چشم طبی
چشم عضوی از بدن است که با وارد شدن کوچکترین ذره گردوخاک، احساس ناخوشایندی در شما ایجاد میکند. با وجود پیشرفت فناوری و شبیهسازی لنزهای تماسی از روی ساختار چشم، این محصول به هر حال یک جسم خارجی به حساب میآید. بنابراین احتمال زیادی وجود دارد که چشم شما حداقل در اولین روزهای استفاده با این جسم خارجی سازگاری نداشتهباشد.
اما چشمهایی که به خودی خود حساس هستند، پتانسیل بالایی در واکنش نشان دادن به ورود لنز دارند. برای مثال ممکن است نتوانید از لنزهای طولانیمدت که شبانه روز در چشم باقی میماند استفاده کنید. چراکه چشمهای حساس بهتر است ساعات کوتاهتری از لنز استفاده کنند.
لنز چشم برای آب مروارید
جراحی آب مروارید روشی موثر برای اصلاح این مشکل و خلاص شدن از شر علائم ناخواسته آن است. این روش هم سریع و هم معمولاً بدون درد است. همچنین انواع مختلفی از لنزها وجود دارد که میتوانید هر کدام از آنها را انتخاب کنید (مانند لنزهای آب مروارید چند کانونی). به عنوان بخشی از جراحی آب مروارید، لنز طبیعی شما برداشته میشود و با یک لنز مصنوعی داخل چشمی جایگزین میشود. سه نوع لنزهای داخل چشمی وجود دارد که شامل تک کانونی، توریک و اصلاح کننده پیرچشمی میشود. در ادامه به بررسی این سه نوع لنز مختلف و موارد استفاده از آنها میپردازیم.
لنزهای چشمی تک کانونی
این لنزها اولین لنزهای تولید شده برای جراحی آب مروارید بودند و از آن به عنوان گزینه “استاندارد” یاد میشود. تا زمانی که آستیگماتیسم ندارید، میتوان از یک لنز مونو فوکال برای اصلاح یک محدوده دید استفاده کرد. به عنوان مثال، اگر شما نزدیک بین هستید، در دیدن کامپیوتر مشکل دارید یا دوربین دارید، میتوان از یک لنز تک کانونی برای درمان یکی از این مشکلات استفاده کرد. برای کمک به اصلاح مشکلات میتوان از عینک یا لنزهای تماسی استفاده کرد. یکی از مزیتهای لنزهای تک کانونی این است که در شب هیچ گونه خیره کننده یا هالهای ندارند و باعث میشود هنگام رانندگی در تاریکی احساس اطمینان بیشتری کنید.
لنزهای چشمی توریک
همانطور که قبلا ذکر شد، لنزهای مونو فوکال را نمیتوان برای بیمارانی استفاده کرد که آستیگماتیسم دارند. با این حال، لنزهای توریک میتوانند برای این بیماران استفاده شوند. لنزهای توریک که به طور خاص برای بیماران مبتلا به آستیگماتیسم طراحی شدهاند برای تصحیح نزدیکی، بینایی یا دور بینی استفاده میشوند. لنز آستیگمات و یا لنز چشم توریک از جنس هیدروژل یا سیلیکون هیدروژل است و برای اصلاح تاری دید و رفع عیوب انکساری ناشی از کروی شدن قرنیه چشم کاربرد دارد. شیوه عملکرد لنز توریک ICL شبیه به عملکرد عینک و لنز طبی تماسی است و بینایی متمرکز را در یک فاصله واحد به شما میدهند.
اگر تصمیم به خرید لنزهای چشمی توریک دارید، مجموعههای باورنکردنی ارائه شده در ایران لنز را بررسی کرده و با خیال راحت خرید کنید. هر خریدی از ایران لنز به زیبایی بسته بندی شده و از طریق پست ارسال میشود تا لنزهای خود را سریع دریافت کنید.
لنزهای پیرچشمی-اصلاح کننده
برخلاف لنزهای تک کانونی و توریک که فقط میتوانند یک ناحیه از بینایی شما را اصلاح کنند، اصلاح پیرچشمی میتواند برای اصلاح دو یا چند مشکل بینایی استفاده شود. بسته به بینایی شما، برندهای مختلفی از لنزهای اصلاح کننده پیرچشمی وجود دارد که پزشکان Precision Vision ممکن است استفاده کنند!
ماندگاری انواع لنز آب مروارید چقدر است و آیا جراحی آب مروارید مادام العمر است؟
لنز آب مروارید مادام العمر دوام میآورد و اکثریت قریب به اتفاق بیماران پس از جراحی آب مروارید هیچ عارضهای را با لنزهای خود تجربه نمیکنند. در واقع، رایجترین مشکل بعد از جراحی آب مروارید، ربطی به لنز ندارد.
کدورت کپسول خلفی
PCO، همچنین به عنوان کدورت کپسول خلفی شناخته میشود (که معمولا به عنوان “بعد از آب مروارید” یا “آب مروارید ثانویه” نامیده میشود). PCO از نظر فنی یک آب مروارید واقعی نیست، اگرچه میتوان به راحتی آن را اشتباه گرفت.
PCO عبارت است از کدورت لایه پشتی محل قرارگیری لنز داخل چشمی (اصطلاحا کپسول خلفی) که در برخی از افراد ماهها یا سالها پس از انجام جراحی آب مروارید و قرار دادن لنز داخل چشمی ایجاد میشود. گاهی بعد از آب مروارید، کپسول نگهدارنده لنز کدر می شود. این مشکل خاص شایعترین عارضه جراحی آب مروارید است و به دلیل شرایط کاهش دهنده مختلف مانند مصرف استروئید، دیابت یا برخی عادات سبک زندگی ایجاد میشود.
PCO یک عارضه جدی نیست، اما برای جلوگیری از آسیبهای غیر ضروری، نباید بدون درمان باقی بماند. خوشبختانه، PCO را میتوان با یک روش لیزر ساده اصلاح کرد. عدسی آب مروارید در طول عمل همانطور که هست باقی میماند.
لنز چشم برای ضعیفی
برای پاسخ به این سؤال لازم است ابتدا بدانیدکه، ضعیف بودن چشم از سه عارضه متفاوت نشأت میگیرد. و مطمئنا نسخه عینک و یا شماره لنز طبی باتوجه به نوع عارضه مشخص میشود. نزدیکبینی، دوربینی و آستیگمات سه دلیل عمده ضعیف بودن چشم است. خوشبختانه لنز برای چشمان ضعیف هم مشکل آستیگمات و هم نزدیکبینی و دوربینی را پوشش میدهد. هر کدام از این عارضهها دارای رنج متفاوتی از شدت و یا به اصطلاح ضعیفی چشم هستند. در ادامه به شما میگوییم که لنز طبی با توجه به نوع عارضه تا چه شمارهای از چشمهای ضعیف را پوشش میدهد.
لنز طبی برای شماره چشم بالا با مشکل آستیگمات
قرنیه چشم در حالت عادی شفاف و گرد بوده و عنبیه و مردمک را میپوشاند. درواقع قرنیه سالم در همه جهات به طور مساوی خمیده شده و به نور اجازه میدهد به درستی روی شبکیه و در پشت چشم شما متمرکز شود. درنتیجه تمام اشیاء با وضوح کامل دیده میشوند. اما گاهی قرنیه خمیدگی یکنواختی ندارد. در این حالت شکل نامنظم قرنیه باعث میشود نور به اشتباه شکسته شده و منجر به تاری دید شود. این اختلال را آستیگماتیسم قرنیه مینامند. آستیگماتیسم یا قرنیه بدشکل همچنین میتواند در عدسی چشم که درست در پشت قرنیه قرار دارد رخ دهد.
البته مهم نیست که آستیگماتیسم شما از چه نوع است، به هر حال در این شرایط شما اشیاء دور و نزدیک را تار میبینید. آستیگماتیسم متوسط و شدید حتی باعث خستگی چشم، سردردهای مزمن و دید ضعیف در شب میشود.
خوشبختانه هم عینک و هم لنز تماسی در اصلاح آستیگماتیسم کاربرد دارند. با اینحال لنز طبی یک گزینه عالی برای بسیاری از افراد مبتلاء به آستیگماتیسم است. لنزها شکل نامنظم قرنیه را اصلاح کرده و دید شما را واضحتر میکنند. حتی، خیلی از افراد مبتلاء به آستیگماتیسم با لنز بهتر از عینک میبینند. درواقع لنزها علاوه بر دامنه دید وسیع، وضوح تصویر را نیز ارتقاء میدهد.
لنز طبی برای شماره چشم بالا ناشی از نزدیکبینی
نزدیکبینی وضعیتی است که در آن فرد میتواند اشیاء نزدیک را با وضوح کامل ببیند اما اجسام دور برایش تار هستند. این عارضه معمولاً به راحتی با عینکهای طبی یا لنزهای تماسی اصلاح میشود. لنزها یا عدسیهای عینک کانون نور را در چشم نزدیکبین از نقطهای در جلوی شبکیه به سمت عقب حرکت میدهند. بنابراین نور مستقیماً روی سطح شبکیه میافتد. این تغییر دید، تاری ناشی از نزدیکبینی را اصلاح کرده و وضوح دید را ارتقاء میدهد.
ارزیابی واحد دیوپتر نسخه عینک و لنز برای نزدیکبینی همیشه با علامت منفی شروع میشود. هر چه عدد توان لنز بیشتر باشد، نزدیکبینی بیشتری را تصحیح میکند. به عنوان مثال، یک لنز ۶ دیوپتر دو برابر شدت نزدیکبینی را نسبت به یک لنز ۳ دیوپتر تصحیح میکند.
خوشبختانه تقریباً همه افراد نزدیکبین صرفنظر از اینکه شماره چشم آنها چقدر زیاد است، میتوانند از لنزهای طبی استفاده کنند. درواقع، آزمایشگاههای ساخت لنز طبی تهیه لنزهای طبی تا ۳.۰۰ دیوپتر را نیز پوشش میدهند!
لنز طبی برای چشمهای خیلی ضعیف ناشی از مشکل دوربینی
محققان مؤسسه Brien Holden Vision Institute در سیدنی استرالیا، اخیراً دادههای ۱۴۵ مطالعه متفاوت درباره شیوع نزدیکبینی و یا شماره چشم بالا در نزدیکبینها را تحلیل و منتشر کردهاند. این گروه تحقیقاتی همچنین پیشبینیهایی در زمینه روند افزایش نرخ نزدیکبینی تا سال ۲۰۵۰ ارائه دادهاند. نتیجه این تحقیقات نگرانکننده است.
حدود ۱.۴ میلیارد نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۰۰ نزدیک بین بودند. این حدود ۲۳ درصد از کل جمعیت جهان است. اما محققان پیشبینی میکنند تا سال ۲۰۵۰ این رقم به ۴.۸ میلیارد نفر افزایش یابد که ۴۹.۸ درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار خواهد داد. یکی از دلایل رشد نرخ این اختلال سبک غلط زندگی و استفاده بیش از حد از وسایل الکترونیکی است.
در چشم مبتلاء به دوربینی، پرتوهای نوری که وارد چشم میشوند، به جای اینکه مستقیماً روی آن قرار بگیرند، در پشت شبکیه متمرکز میشوند. به طور معمول، این اختلال به این دلیل رخ میدهد که کره چشم یک فرد دوربین کوتاهتر از حد طبیعی است. بسیاری از کودکان با چشم دوربین به دنیا میآیند و با افزایش طول کره چشم در طی مراحل رشد طبیعی، وضعیت برایشان حادتر میشود.
خوشبختانه مشکل دوربینی چشم را میتوان با لنز طبی اصلاح کرد. حتی پزشکان استفاده از لنز را نسبت به عینک در افراد دوربین ترجیح میدهند. لنزهای تماسی نحوه خم شدن پرتوهای نور به چشم را تغییر میدهد. شماره لنز طبی برای افراد دوربین با اعداد مثبت مانند ۲.۵+ شروع میشود. این لنزهای طبی چشمهای دوربین و ضعیف تا +۲۰.۰۰ را پوشش میدهند.
لنز چشم بدون حساسیت
برای اینکه بدانید کدام لنز مناسب چشمهای حساس شما است، باید معیارهای زیر را در نظر بگیرید:
تناسب در لنز با چشم
چشمپزشکی که نسخه لنز چشم را مینویسد، اندازهگیری دقیقی از ابعاد و شکل قرنیه چشم شما ارائه میدهد. برای مثال منحنی پایه و قطر قرنیه که در این نسخه وجود دارد، فرم و اندازه لنز مناسب شما را مشخص میکند. هرچه دقت ارزیابی این ابعاد و اندازهها بیشتر باشد، تناسب لنز با شکل قرنیه بیشتر و عوارض استفاده از لنز کمتر است. افرادی که مستعد حساسیت و خشکی چشم هستند باید این موضوع را به چشمپزشک خود اطلاع دهند.
نفوذپذیری اکسیژن در لنز
لنزهای تماسی قرنیه چشم شما را می پوشانند و درنتیجه راه ورود اکسیژن تا حدودی بسته میشود. در چشمهای حساس این موضوع باعث تشدید عارضهها میگردد. به همین دلیل بهترین لنز برای چشمهای حساس آنهایی هستند که قابلیت نفوذپذیری اکسیژن بالایی دارند.
محتوای آب
بخشی از لنزهای تماسی از آب ساخته شدهاند، اما میزان آب آنها متفاوت است. لنزهایی با محتوای آب بیشتر از ۵۰ درصد ضخیم تر هستند، در حالیکه لنزهایی که محتوای آب آن کمتر از ۵۰ درصد است، نازکتر هستند. اگر تصور میکنید که محتوای آب بیشتر برابر با رطوبت بیشتر لنز و پیشگیری از خشکی چشم است، اشتباه میکنید. درواقع حقیقت برعکس این است.
لنز با محتوای آب بیشتر احساس خشکی را بدتر میکند، زیرا میتواند آب را از چشم دور کنند. بنابراین لنز با محتوای آب کمتر برای بیمارانی که از خشکی چشم رنج میبرند مناسبتر است. به عبارت دقیقتر بهترین لنز برای چشم حساس لنزی با حداکثر ۴۰ درصد محتوای آب است.
نوع لنز بهلحاظ زمان تعویض
یکی از مهمترین علتهای خشکی چشم، تجمع بافتهای مختلف روی لنز است. اساساً هرچه لنزها پتانسیل بیشتری در جذب گرده، باکتری، پروتئین و لیپیدهای موجود در اشک داشتهباشد، بیشتر باعث تحریک چشم شما میشود. یکی از راههای حل این مشکل، استفاده از لنزهایی با زمان تعویض و جایگزینی کوتاهتر است. درواقع لنزهای یکبار مصرف روزانه با کاهش تجمع رسوبها به بیماران مبتلا به آلرژی و بلفاریت کمک میکند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با جراحی لنز چشم آشنا شدید. همچنین از نحوه نگهداری و استفاده از لنز چشم آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.