اخبار پزشکیپزشکی زنان

از کجا بفهمیم لنز چشم خراب شده است؟

امروزه استفاده از لنزهای تماسی در بین مردم بسیار رایج شده است و خراب شدن لنز طبی مسئله ایست که شاید حداقل یکبار برای شما هم پیش آمده باشد. استفاده از لنزهای تماسی در مقایسه با عینک، برای برخی افراد راحت‌تر و مناسب‌تر می‌باشد. زیرا دیگر جسم سنگین را بر روی صورت خود احساس نمی‌کنند و احساس دید طبیعی‌تری نسبت به استفاده از عینک دارند. با این حال، همان‌طور که می‌دانید استفاده از لنزهای تماسی محدودیت‌هایی دارد. در اینجا علائم خراب شدن لنز را برسی کرده و به این سوالات پاسخ می دهیم: از کجا بفهمیم لنز چشم خراب شده ؟ از کجا بفهمیم لنز پاره شده ؟ از کجا بفهمیم تاریخ مصرف لنز گذشته؟


فهرست مطالب


لنز چشم خوب و سالم چه ویژگی هایی دارد؟

همیشه برای خرید لنز چشم باید یکسری فاکتورهایی را در نظر بگیرید البته برخی از این فاکتورها برای همه افراد یکسان نیست. اما توجه به برند و کیفیت لنز از اصلی ترین فاکتورهایی خرید لنز چشم است. لنز چشم خوب باید دارای ویزگی های زیر باشد:

  • دارای وزن سبکی باشد تا کاربر احساس خستگی نکند
  • سطح صاف و صیقلی و براقی داشته باشد ترجیحا از فناوری پلاسما در آن استفاده شده باشد.
  • در چشم فرد احساس راحتی ایجاد کند یعتی باعث سوزش و التهاب و قرمزی نشود.
  • در مقابل رسوبات و آلودگی های محیطی مقاوم باشد.
  • میزان آب کافی و اکسیژن رسانی بالایی داشته باشد
  • باعث ایجاد خشکی چشم نشود. (آب چشم را جذب نکند)
  • از فیلترهای UVA و UVB برخوردار باشد تا از چشم در برابر اشعه های مخرب محافظت نماید.
  • مورد تایید وزارت بهداشت جهاتی باشد(CE,GMP,FDA)
  • از قطر مناسبی برخوردار باشد تا سطح قرنیه را بپوشاند.
  • لنز طبی رنگی و رنگی ترجیحا دارای تنوع رنگی باشد تا افراد با توجه به رنگ پوست و مو خود بتوانند بهترین لنز را نتخاب نمایند.

چه عواملی باعث عفونت چشم می شود؟

  • اگر به علائم خرابی لنز چشم توجه نکنید بدون شک چشم شما عفونت خواهد کرد. چشم یک عضو بسیار حساس است که در برابر شرایط نامطلوب خیلی زود واکنش نشان می دهد و سریعا عفونت می کند. در صورتی که به علائم خرابی لنز چشم توجهی نشود و باز از همان لنز استفاده کنید ممکن است به قرنیه آسیب وارد شود که درمان آن بسیار کار مشکلی است .
  • توجه نکردن به بهداشت لنز چشم که بارها در خصوص این موضوع صحبت کرده ایم یکی از مهم ترین عوامل ایجاد عفونت چشم و خرابی لنز چشم است. بسیاری از دوستانی که مدعی رعایت بهداشت لنز چشم هستند به بسیاری از نکات ریز، برای مراقبت از لنز چشمی توجه نمی کنند و به همین خاطر پس از چند وقت استفاده از لنز دچار عفونت و یا اختلالات چشمی می شوند.
  • یکی از عوارض خوابیدن با لنز چشم، عفونت چشمی است. حتی الامکان با لنز نخوابید. مگر در مواقعی که ناچار باشید.
  • توجه به تاریخ انقضای لنز چشم (تمامی لنزها دارای تاریخ انقضا هستند و بلند مدت ترین آن ها لنز سالانه است که باید پس از یک سال استفاده، لنز را تعویض نمایید. بر روی تمامی لنزها تاریخ انقضای آن ها درج گردیده است. لنز روزانه، لنز ماهانه، لنز فصلی و لنز سالانه که استفاده بیشتر از آن ها موجب عونت چشمی می شود)
  • رفتن به مکان های آلوده و پر گرد و غبار(علاوه بر تجمع رسوبات چشمی ذرات هوای آلوده وگرد و غبار هم به لنز می چسبد و اگر به درستی با محلول لنز و یا قرص لنز شستشو داده نشود باعث عفونت چشم می شود)
  • شستن لنز با آب شهری و سرم شستشو که باعث خرابی لنز چشم و عفونت می شود.
  • خرید لنز از مراکز نامعتبر و یا آرایشگاه ها که زیر نظر اپتومتریست و چشم پزشک نمی باشد و ممکن است لنز نامرغوب و خرابی بفروشند که باعث عفونت چشم شود
  • استحمام و شنا با لنز چشم
  • استعمال دخانیات (افرادی که دخانیات مصرف می کنند به نسبت افراد دیگر بیشتر در خطر ابتلا به زخم قرنیه هستند و دود ناشی از دخانیات می تواند سبب بروز عفونت چشمی شود)
  • سشوار کشیدن با لنز (حتی الامکان توصیه می شود زمانی که فرد به آرایشگاه می رود به دلیل وجود ذرات شیمیایی در هوا و مو از لنز استفاده نشود. این ذرات می تواند باعث عفونت چشم شود. اگر با لنز چشم سشوار می کشید حتما زیاد پلک بزنید)
جالب و آموزنده  چاقی در دوران یائسگی؟

از لنز چشم چند بار میشه استفاده کرد؟

همان طور که می دانید میلیون ها نفر در سراسر دنیا در زمینه استفاده از لنز های طبی یا رنگی اقدام می کنند و آن ها را جایگزین مناسبی برای عینک خود می دانند. لنز ها اگر به درستی مورد استفاده قرار گیرند و پوشیده شوند، قطعا هیچ گونه خطری نخواهند داشت. اما اگر در زمینه استفاده از لنز های تماسی دقت نشود،  می توانند خطرناک باشند و مشکلاتی را برای چشم به وجود آورند.

یکی از خطرناک ترین رفتار هایی که افراد در زمینه استفاده از لنز های تماسی انجام می دهند این است که لنز مورد نظر را بیش از مدت زمان خاص و طولانی تر از آن چه تعیین شده بپوشند.

اما مدت زمان استفاده از لنز ها چقدر است؟!

بر طبق بررسی های صورت گرفته، بیشتر افراد می توانند به مدت ۱۴ تا ۱۶ ساعت در روز با خیال راحت و آسودگی خاطر لنز های تماسی را بپوشند. اما یک توصیه اساسی برای استفاده کنندگان از لنز های تماسی وجود دارد. ادر این توصیه گفته می شود که همیشه بهتر است قبل از رفتن به رخت خواب هر چه سریع تر لنز های خود را از چشمان خود بردارید تا چشمانتان بتواند بدون لنز های تماسی به راحتی نفس بکشند.

برخی از افراد خصوصا آن هایی که از خشکی چشم رنج می برند بهتر است تا از لنز های تماسی خود صرفا برای چند ساعت در روز استفاده نمایند. یک نکته مهم دیگر در استفاده از لنز های تماسی وجود دارد که می بایست به آن ها توجه اساسی داشته باشید. 

اگر لنز های تماسی در چشمانتان ایجاد ناراحتی می کنند، لازم است تا آن ها را زودتر مثلا در عصر و ساعت های قبل از شب یا ساعت های ابتدایی ظهر از چشمان خود خارج نمایید این مدت زمان استفاده لنز بهترین حالت میباشد . این کار باعث می شود تا چشمان شما به راحتی استراحت کرده و با هیچ مشکلی برخورد نکنند.

پس توجه داشته باشید که در زمینه مدت زمان استفاده از لنز می بایست فاکتور های مختلفی را مد نظر داشته باشید. هر کدام از این فاکتور های در مدت زمان استفاده از لنز های تماسی چه در حالت طبی و چه در حالت رنگی تاثیر گذار هستند. اگر از لنز های تماسی طبی استفاده می کنید، توصیه ما این است که همیشه با خود عینک طبی نیز به همراه داشته باشید.

مدت زمان استفاده از لنز در منزل و محیط کار متفاوت است؟

در حقیقت هر زمان می توانید باید از این کار خطرناک اجتناب نموده و دوری ورزید. اما برخی از لنز های تماسی وجود دارند که مورد تایید سازمان FDA هستند و طبق تاییدیه این سازمان برای انتقال هر چه بیشتر اکسیژن به چشمان شما طراحی شده اند و می توان از آن ها در طول شب نیز استفاده نمود.

با این وجود خطر خوابیدن با لنز های تماسی هنوز هم بیشتر از فواید آن است. پس بهتر است از آن صرف نظر نمود.

حداکثر مدت زمانی که می توان از لنز های تماسی استفاده نمود و برای مداوم آن را بر روی چشم داشت، سی روز است. شما به هیچ عنوان نباید این لنز های تماسی را برای مدت زمان بیشتر از سی روز متوالی یعنی یک ماه تمام بر روی چشمان خود قرار دهید. اگر شرایط به گونه ای است که حتی محبورید با لنز های خود بخوابید می بایست به توصیه پزشکان در این زمینه نیز توجه کنید.

استفاده ی بیش از یکبار از لنزهای روزانه یکبار مصرف

بسیاری از افراد هنگام خرید این لنزها می پرسند آیا می توانم دو روز از این لنزها استفاده کنم؟ به هیچ عنوان نمی توانید از این لنزها برای بیشتر از یک روز استفاده کنید.

حتی اگر در طول روز یک ساعت از آن استفاده کنید و آن را از چشم خارج کنید، باید حتما آن را دور بیندازید.

شاید در طول استفاده از این لنزها وسوسه شوید که پس از استفاده آن ها را در داخل محلول لنز قرار دهید و مجددا ازآن ها استفاده کنید. اما تنها کسی که از این کار صدمه می بیند شما و چشمانتان خواهد بود.

جالب و آموزنده  متخصص غدد و متابولیسم کیست؟ + کار دکتر غدد و متابولیسم چیست؟

این لنزها نسبت به دیگر لنزها نازک تر هستند و برای نگهداری در محلول لنز مناسب نیستند. این لنزها در برابر محلول لنزها مقاوم نیستند و امکان آسیب پذیری بالایی دارند.

لنزهای روزانه یکبار مصرف در برابر تجمع میکروب ها و باکتری ها مقاوم نیستند و می تواند باعث آلودگی چشم و ایجاد عفونت در چشم شوید. استفاده ی بیش تر از یکبار از آن ها مشکلاتی مانند تاری دید، خشکی، ایجاد ناراحتی در چشم و حتی عفونت در چشم شود.

اعتبار تاریخ انقضای لنزهای روزانه یکبار مصرف

لنزهای روزانه یکبار مصرف تا تاریخ درج شده به روی بسته بندی دارای اعتبار هستند و استفاده از آن ها در این تایم مشکلی برای چشم ایجاد نمی کند. اما این زمان تا موقعی که لنز باز نشده باشد دارای اعتباراست. زمانی که بسته بندی لنز باز شود، فقط برای همان یکبار می توان از آن استفاده کرد و باید سپس آنرا دور انداخت.

اگر جز کسانی هستید که دوست دارید از لنزهای یکبار مصرف استفاده کنید؛ حتما این نکات را به خاطر بسپگرید و به هیچ عنوان برای صرفه جویی در هزینه های خود از لنز رنگی یکبار مصرف و یا لنز طبی یکبار مصرف خود دوبار استفاده نکنید و حتما پس از استفاده از آن بلافاصله آن ها دور بیندازید.

آموزش گذاشتن و برداشتن لنز چشم

بسیاری از خانم ها به لنزهای رنگی علاقه دارند و برای تنوع گاهی اوقات از آن ها استفاده میکنند مثلا در جشن ها و مراسم عروسی . اکثر خانم ها مراحل گذاشتن و برداشتن لنز چشم را به آرایشگرشان میسپارند اما در این مقاله گذاشتن و درآوردن لنز از چشم را به شما آموزش میدهیم تا از این به بعد خودتان این کار را انجام دهید.

آموزش گذاشتن لنز در چشم

۱. دست هایتان را به خوبی بشویید و منتظر بمانید تا رطوبت دستان تان خشک شوند، برای خشک کردن دست ها از هیچی استفاده نکنید صبر کنید خودشان خشک شوند.

۲. توجه داشته باشید که لنزهای شما باید حالت کاسه ای باشند اگر به شکل بشقابی بودند باید آن ها برگردانید.

۳. حالا وقت ان است که لنز را با محلول بشویید.

۴. لنزی که با محلول شستشو داده اید را روی انگشت سبابه بگذارید و با دست دیگر پلک بالا و پایین را بکشید.

۵. مقابل آینه بایستید و لنز را به آرامی روی سیاهی چشم قرار دهید.

۶. پس از قرار دادن لنز داخل چشم کمی بالا و پایین را نگاه کنید و به آرامی پلک بزنید.

چگونه لنز چشم را برداریم

۱. دست ها را با صابون بشویید و منتظر شوید تا خشک شوند.

۲. با یک دست پلک بالا و پایین را نگه دارید و با انگشت های شصت و سبابه به سمت عنبیه چشم بروید و به آرامی لنز را خارج کنید .

۳. قبل از اینکه لنز را در جا لنزی قرار دهید باید آن را با محلول شستشو دهید.

چرا لنز چشم را اذیت میکند؟

لنزهای تماسی تقریباً برای هر کسی که از فناوری امروزی برخوردار است در دسترس است. اما گاهی اوقات لنز‌ها می‌توانند باعث تحریک و اذیت در چشم شوند. چه لنز‌های روزانه، هفتگی یا ماهانه بپوشید، گاهی اوقات می‌توانند باعث اذیت شوند.

چرا این اتفاق می افتد؟ دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است چشمان شما احساس اذیت کنند. بیایید در مورد برخی از علل رایج اذیت برای استفاده کنندگان از لنز چشم صحبت کنیم. علاوه بر معاینه منظم سالانه چشم، استفاده لنز تماسی مطمئن باعث می شود که چشمان شما به خطر نیفتد.

اولین قدم زمانی که لنزهای شما، شما را آزار می دهد، حذف لنز است. اگر درد ناشی از لنز تماسی یا هر نوع درد چشمی خیلی شدید است که قابل کنترل نیست، با پزشک تماس بگیرید و برای مراقبت های چشمی اورژانسی به مطب بروید.

لنزهای تماسی هرگز نباید صدمه ببینند. در حالی که ممکن است در اولین باری که لنز چشم را امتحان می کنید کمی به آنها عادت کنید، ناراحتی باید خیلی سریع برطرف شود. لنزهای تماسی باید طبیعی باشند و در طول روز قابل توجه نباشند. بنابراین اگر چشمان شما درد می کند، چیزی اشتباه است.

دلایل بالقوه متعددی وجود دارد که چرا چشمان شما هنگام استفاده از لنز های چشمی اذیت می شود. این می تواند به این معنی باشد که شما جفت لنز مناسب را نمی پوشید. ممکن است به این معنی باشد که چشمان شما عوارض دیگری نیز دارد. برای رسیدن به دلیل درد چشم نیاز به معاینه چشم با اپتومتریست شما دارد. اما برخی از عوامل محتمل تر از دیگران وجود دارد.

جالب و آموزنده  دلیل افسردگی پس از زایمان مادران چیست؟ + بررسی علائم و راههای درمانی آن

لنزهای شما به درستی در جای خود قرار نمی گیرند

رابطه بین چشمان شما و لنزهای تماسی شما یک رابطه مهم است. و از آنجایی که چشمان شما منحصر به فرد است، قرار نیست هر جفت لنزی که میخرید، احساس خوبی داشته باشد. اگر لنزهای شما اذیت می کنند. ممکن است اندازه، شکل یا جنس مناسبی برای چشم شما نداشته باشند.

هنگام خرید لنزهای چشمی، معاینه و خرید لنز مناسب برای محافظت از بینایی شما ضروری است. این آزمون به درک چگونگی تناسب لنز با چشم شما اختصاص داده شده است. بسته به نسخه شما ممکن است به لنزهای توریک یا اسفر نیاز داشته باشید.

مراجعه به اپتومتریست قبل خرید لنز تماسی نه تنها نسخه مناسبی را دریافت می کند، بلکه به سازگاری لنز با چشم شما نیز می پردازند. خرید لنز چشمی که مناسب نیستند، می تواند به چشمان شما را آسیب بزند، پول شما را هدر دهد و حتی برای بینایی شما خطرناک باشد.

کنار گذاشتن لنزها در شب

آیا لنز های چشم خود را در شب از چشمان خود بیرون می آورید؟ اگر پاسخ منفی است، ممکن است به همین دلیل چشمان شما اذیت شده باشد.

لنزهای تماسی زمانی که طبق دستورالعمل های اپتومتریست شما استفاده می شوند، یک شکل بسیار ایمن برای تصحیح بینایی هستند. اما ماندن لنزها برای روزها مکرر می تواند باعث ایجاد عوارض بینایی شود. نگه داشتن لنزها درتمام طول شب می تواند خطر عفونت را تا ۸ برابر افزایش دهد. از خوابیدن با لنزهای خود اجتناب کنید و قبل از خواب کوشا باشید.

لنز های چشم خود را تعویض نمیکنید؟

ممکن است لنز چشم روزانه، هفتگی یا ماهانه را ترجیح دهید. و چشم پزشک شما ممکن است محصولی را توصیه کند که برای بینایی شما بهترین است. اما نکته مهم این است که همیشه پس از دوره استفاده طراحی شده، لنزهای چشم خود را تعویض کنید.

لنزهای تاریخ مصرف گذشته می توانند باعث تاری دید، ناراحتی و عفونت چشم شوند. بنابراین، هر دوره لنزهای چشمی را دور بیندازید و چشمان خود را راحت نگه دارید. و از بیرون انداختن زودهنگام لنزهایتان نترسید. اگر قبل از انقضای زمان‌بندی‌شده لنز‌هایتان آسیب دید حتما انها را دور بیندازید.

رقیق کردن مایع لنز

اگر فکر می کنید صرفه جویی در هزینه با رقیق کردن محلول لنزتان کار بزرگی است، دوباره فکر کنید. محلول تمیزکننده لنزهای تماسی که تازه نیست، به درستی لنزهای تماسی شما را ضدعفونی، و تمیز نمی کند. و لنز چشمان شما را اذیت میکند، برای جلوگیری از اذیت ناشی از مصرف لنز، محلول لنز خود را هر بار تعویض کنید.

پر کردن محلول خود با آب نیز خطرناک است. آب (حتی مقطر) حاوی میکروب هایی است که می توانند احتمال عفونت چشم را افزایش دهند. روی محلول لنز تازه سرمایه گذاری کنید و به سلامت چشم خود اهمیت دهید.

سندرم خشکی چشم

سندرم خشکی چشم یک بیماری ناشی از تولید ناکافی اشک است. این می تواند چشمان شما را تحریک و اذیت کند. لنزهای تماسی می توانند این ناراحتی را تشدید کنند.

خبر خوب این است که لنزهای مخصوص خشکی چشم در بازار موجود است. همراه با درمان خشکی چشم، اپتومتریست شما می‌تواند لنزهایی را پیشنهاد کند که در صورت تشخیص سندرم خشکی چشم ممکن است بهترین کاریی را داشته باشند.

زمان بیش از حد به صفحه نمایش نگاه کردن

صرف زمان بیش از حد بر روی دستگاه های دیجیتال می تواند منجر به خستگی چشم شود. فشار چشم روز به روز بیشتر می شود، زیرا روال روزمره امروزی شامل تلفن های هوشمند، لپ تاپ ها و تبلت ها می شود. و هنگامی که از لنزهای تماسی استفاده می کنید، ممکن است خستگی بیشتر قابل توجه باشد.

استفاده از لنزهای مسدود کننده نور uv  را در هنگام استفاده از رایانه به جای استفاده از لنزهای معمولی خود در نظر بگیرید. این لنز ها به طور ویژه برای جلوگیری از نور آبی و uv که صفحه های دیجیتال ساطع می کنند طراحی شده اند.

معرفی بهترین مایع لنز برای چشم حساس

بهترین محلول لنز برای چشم‌ های حساس با مایع لنز معمولی فرق دارد. مراقبت و حفظ بهداشت لنزها بسیار مساله با اهمیتی است که اگر رعایت نشود باعث عفونت چشم و یا حتی باعث نابینایی می گردد. نگهداری از لنزها کار سختی نیست و فقط با رعایت چند نکته ساده می توانید تا انتهای زمان انقضای لنز خود با خیال راحت از آن استفاده نمایید. برای نگهداری و نوع محلول یا مایع لنز حتما با پزشک یا اپتومتریست خود مشورت نمایید زیرا بعضی از لنزها با محلول‌ها سازگاری ندارند و باعث خرابی لنز خواهند شد و به چشم ها آسیب جدی وارد می کند و یا باعث عفونت باکتریایی و قارچی چشم می گردد.

متاسفانه در حال حاضر محلول‌هایی در بازار هستند که به دلیل برند بودن، کاربران لنز از آن استفاده می کنند و شاهد خرابی لنز یا احساس ناراحتی در چشمان خود هستند. برای جلوگیری از اتلاف هزینه مازاد و آسیب رسیدن به لنز و چشم خود حتما پیش از خرید محلول، از پزشک یا اپتومتریست راهنمایی  بگیرید.

جالب و آموزنده  از پرخوری عصبی چه میدانید؟

انواع محلول یا مایع لنز

محلول‌های تمیز کننده و ضد عفونی کننده لنز بسیار کارامد هستند و قادر به تمیزی سطح لنز، پاک کردن رسوبات و پروتئین های چسبیده به لنز، رطوبت رسانی به لنز جهت راحتی لنز در چشم در طول زمان استفاده، تشکیل یک لایه محافظ در برابر جمع شدن رسوبات چربی و پروتئین ها و برقراری رطوبت یکسان در روی سطح لنز می باشند که در انواع مختلفی تولید شده که عبارتند از:

محلول پاک کننده روزانه

برای استفاده از لنز تماسی ابتدا آن را با یک محلول  مناسب تمیز کنید. چند قطره از محلول برای تمیز کردن لنز تماسی کافی است. با احتیاط هر دو سمت لنز را به مدت ۲۰ ثانیه با محلول پاک کننده روزانه بسایید. سپس با محلول شستشو و ضد عفونی کار را تمام کنید.

محلول لنز سالین

این محلول برای شستشوی لنز تماسی به کار می رود. استفاده از این محلول تنها در صورتی مجاز است که ضد عفونی کننده تداخلی با سالین نداشته باشد. اگر از قرص های آنزیمی برای ضد عفونی استفاده می کنید حتما به این محلول هم نیاز دارید.

مایع لنز پاک کننده چند منظوره

کاربردی ترین محلول  برای لنز چشم همین محلول‌های پاک کننده چند منظوره هستند. برای پاک کردن، شستشو، تمیز کردن و مراقبت از لنز طبی یا رنگی می توانید از محلول‌های چند منظوره کمک بگیرید.  حتی می توانید لنز چشمی را با همین محلول‌ها در ظرف مخصوص نگهداری کنید.

هیدروژن پر اکسید

محلول لنز پاک کننده، شوینده و ضد عفونی کننده هیدروژن پر اکسید یکی از بهترین محلول‌ها برای نگهداری از لنز تماسی است. قرص خنثی کننده برای از بین بردن واکنش حساسیتی به همراه این محلول توصیه می شود. قبل از استفاده محلول، لنز را محلول‌های دیگر بشویید.

محلول پاک کننده آنزیمی

به طور معمول هفته ای یک بار از پاک کننده آنزیمی برای شستن لنزها استفاده می شود. این محلول در از بین بردن پروتئین ها بسیار کارامد است. طریقه مصرف از محلول لنز آنزیمی به این صورت است که ابتدا باید جا لنزی را با محلول پاک کننده آنزیمی پر کنید. یک قرص آنزیمی را داخل محلول بگذارید و پس از حل شدن قرص، لنز چشمی را داخل محلول قرار دهید. بعد از ۱۵ دقیقه می توانید  لنز را با محلول دیگری شسته و استفاده کنید.

پاک کننده پروتئین

برای از بین بردن رسوب پروتئین روی لنز می توان از پاک کننده پروتئین چشم استفاده کرد. ابتدا جا لنزی را با محلول پاک کننده چند منظوره پر کرده و یک قطره پاک کننده پروتئین به آن اضافه کنید. طبق روش های قبلی لنز را با این محصولات تمیز کنید. استفاده روزانه از پاک کننده پروتئین بلامانع است. اگر دچار حساسیت و آلرژی های چشمی هستید به پزشک مراجعه کنید تا محلول‌های مناسب برای چشم را دریافت کنید.

تشخیص لنز چشم چپ و راست چگونه است؟

در بیشتر مواقع و همچنین برای افرادی که از لنز برای زیبایی استفاده می‌کنند، تشخیص چشم چپ و راست اهمیتی ندارد ولی چنانچه لنز شما طبی است، این تشخیص مهم می‌باشد. چراکه در این حالت بین لنز طبی چشم چپ و راست تفاوت نمره وجود دارد و با اشتباه گذاشتن لنزها در چشمتان ممکن است باعث بروز اشکالاتی در چشمتان شود.
البته چنانچه نمره هر دو چشمتان با یکدیگر برابر است، دیگر فرقی در تشخیص لنز چپ و راست وجود ندارد.

آیا لنز چشم چپ و راست دارد ؟ همان طور که گفته شد در مورد لنزهای رنگی مشکل تشخیص لنز چپ و راست وجود ندارد. فقط باید مراقب باشید که لنزهای رنگی را پشت و رو نگذارید. البته که این اشتباه به ندرت رخ می‌دهد و از روی شدت رنگ پشت و روی لنز می‌توان آن را به درستی تشخیص داد.

لنز چشم

به صورت کلی، لنزهایی که بر روی بسته بندی آنها در قسمت بینایی عدد صفر نوشته شده است، پشت و رو ندارد. اما برای اینکه هیچ گونه نگرانی بابت تشخیص لنز چشم چپ و راست نداشته باشید، از جایی که لنز را خریداری می‌کنید، بخواهید لنز چشم چپ و راستتان را مشخص کنند. اما راه حل بهتر این است که از جا لنزی‌هایی استفاده کنید که بر روی آنها حروف R و L درج شده است. به طوری که زمانی که برای اولین بار از لنز استفاده می‌کنید، لنز چپ را درون قسمتی که حرف L بر روی آن نوشته شده بگذارید و همچنین لنز راست را درون قسمتی که با حرف R مشخص شده است قرار دهید.

جالب و آموزنده  معرفی متخصصان برتر جراحی عمومی

چگونه چپ و راست لنز را تشخیص دهیم؟

تشخیص چپ و راست لنز طبی و رنگی کار سختی نیست! به طور کلی لنزها علامت‌هایی روی خود دارند که نشان دهنده چپ و راست بودن لنز است. اما باید بدانید که این علائم در برندهای مختلف لنز با هم یکی نیست؛ حتی ممکن است بعضی از برندها این مارک‌ها را روی لنزهای خود نداشته باشند. اگر روی لنزتان علامتی مبنی بر چپ و راست بودن آن مشاهده نمی کنید، باید برای خودتان علامت بگذارید.
بهتر است از جا لنزی‌هایی استفاده کنید که بر روی آنها علامت L و R مشخص شده باشند و یا افرادی که جا لنزی آنها هیچ علامتی ندارد باید از دو رنگ متفاوت برای درهای جا لنزی خود استفاده کنند. به طور مثال در لنز سمت چپ سبز و دیگری سفید باشد. با ایت روش دیگر برای تشخیص لنز چپ و راست خود مشکل پیدا نمی کنید.

هر لنز را همیشه فقط برای یک چشم استفاده کنید

در بالا اشاره کردیم که لنز چشم چپ و راست با هم فرقی ندارند، اما وقتی برای اولین بار لنز را باز می‌کند، واضح است که هر کدام را در یکی از چشم‌ها می‌گذارید. پیشنهاد می‌کنم که همان لنزی که اولین بار در چشم چپ گذاشتید را همیشه تا آخرین روز در همان چشم چپ قرار دهید. همچنین لنزی که اولین بار در چشم راست گذاشتید را تا آخرین روز استفاده در همان چشم راست بگذارید.
برای اینکه لنزها را با هم قاطی نکنید، به محض درآوردن لنز از چشم، آن را درون قاب در همان سمت بگذارید. (لنز چپ درون قاب سمت چپ یعنی حرف L انگلیسی) و برعکس. لازم به ذکر است که که همه‌ این توصیه‌ها برای افرادی است که هر دو چشم آنها با هم برابر است. تقریبا همه آدم‌ها چشم‌های همسان دارند اما در موارد نادر هستند کسانی که قطر یا شکل دو چشم آنها با هم یکی نیست.

از کجا بفهمیم لنز طبی برای کدام چشم است ؟

تفکیک و تشخیص لنز چپ و راست کمی دشوار است؛ اگر نسخه لنزهای شما برای هر دو چشم یکسان است یا اصلا لنزها طبی نیستند، مشکلی نیست. چرا که شما بدون مشکل می توانید از آن ها استفاده کنید.

اما اگر تفاوت زیادی بین نسخه هر لنز شما وجود دارد، باید سعی کنید لنز چپ را از راست جدا کنید. برای این کار سعی کنید آن ها را یکی یکی روی چشم تان بگذارید و راحتی تان را بسنجید. برای مثال، یک لنز را داخل چشم چپ تان بگذارید؛ اگر لنز راحت بود و تاری دید نداشتید، لنز مخصوص چشم چپ تان است. با این حال اگر راحت نبود، آن را در چشم دیگرتان قرار دهید و تفاوت را بسنجید.

با این آزمون به احتمال زیاد می توانید لنز چشم چپ و راست تان را تشخیص دهید. بعد از پیدا کردن لنز درست، فراموش نکنید که روی کیس هر کدام علامت بگذارید تا لنزها دوباره قاطی نشوند. به شما پیشنهاد می کنیم که سعی کنید همیشه اول لنز راست تان را بگذارید و بعد چپ. رعایت این عادت باعث می شود هنگام برداشتن آن ها به صورت تصادفی لنزها را جابجا نگذارید.

چگونه لنز چشم را تمیز کنیم؟

نحوه شستشوی لنز طبی و رنگی طبق دستور متخصصان، در حفظ سلامت، راحتی و قدرت دید چشمان شما نقش دارد. درواقع شستشو بخش مهمی از مراقبت‌های روزانه لنز است، که به‌طور قابل‌توجهی از بروز عفونت‌های چشمی پیشگیری می‌کند. عفونت‌های چشمی در افراد دارای لنز بسیار شایع است؛ چراکه این محصول مستعد جذب و گیر انداختن آلودگی است. بنابراین اگر مایلید سلامت چشم‌های حساس خود را به دلیل استفاده از این محصول از دست ندهید، باید نحوه درست شستشوی لنز را فرا بگیرید.

راهنمای مرحله به مرحله شستشوی لنز طبی و رنگی

  • ابتدا دست‌های خود را با دقت تمام بشویید تا میکروب و آلودگی به لنز و در نتیجه چشم شما نفوذ نکند. برای شستن دست‌های خود از صابون‌های مرطوب‌کننده استفاده نکنید. این محصولات برای لنز مناسب نیستند. سعی کنید از یک صابون ملایم و معمولی استفاده کنید. سپس دست‌های خود را با استفاده از یک حوله بدون پرز کاملاً خشک کنید. 
  • حالا یکی از لنزها را را از چشم خارج کرده و در کف دست خود قرار بدهید. این کار را با دقت و با استفاده از انگشت شست و انگشت اشاره انجام دهید.
  • حالا مقدارکافی از محلول ضدعفونی‌کننده مخصوص لنز را بر روی آن بریزید. توجه کنید که در ریختن محلول لنز برای شستشوی آن خساست به خرج ندهید. درواقع لنز شما باید کاملاً در محلول غوطه‌ور شده و تمام سطوح و زوایای آن با محلول در برگرفته شود. این کار باعث از بین رفتن آلودگی، مواد آرایشی و البته مولکول‌هایی می‌شود، که توسط چشم ساخته شده و بر روی آن تجمع می‌کند. 
  • حالا با استفاده از انگشت اشاره، خیلی آرام و با دقت محلول را بر سطح لنز بمالید. دقت کنید که از انگشت خود با حرکات رفت و برگشت برای شستن لنز استفاده کنید. استفاده از حرکت دورانی برای این کار صحیح نیست.
  • همین مراحل را برای لنز دیگر نیز انجام دهید.
  • حالا جعبه لنز خود را با استفاده از محلول تازه پر کرده و لنز را درون جایگاه مخصوصش قرار دهید. دقت کنید که قرار دادن لنز در محلول قدیمی اقدام درستی نیست.
جالب و آموزنده  بررسی و آشنایی با جدیدترین روش کاشت مو ۲۰۲۱ + هزینه کاشت مو در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

نکات کاربردی درباره شستشوی لنز طبی و رنگی

نکته‌های زیر را مدنظر داشته باشید:

  • شما باید با چشم‌پزشک خود درباره تمیز کردن لنز طبی یا رنگی مورد نظر مشورت کنید. درواقع لنزها موادی که از چشم خارج می‌شود را در سطح خود جمع‌آوری و ذخیره می‌کنند. بنابراین لازم است علاوه بر محلول ضدعفونی‌کننده معمولی لنز، از ماده دیگری برای زدودن این مواد استفاده کنید. در استفاده از لنزهای یکبارمصرف این مشکل وجود ندارد. چرا که قبل از تجمع چربی و مواد زائد، لنز موردنظر تعویض می‌شود. اما هر چه مدت زمان استفاده از لنز طولانی‌تر باشد، مواد زائدی که بر سطح آن جمع می‌شوند نیز، بیشتر خواهد بود.
  • به هیچ عنوان بطری محلول شستشو و به خصوص قسمت بالای آن رابا سطوح در تماس قرار ندهید؛ چرا که این محصول به شدت مستعد جذب میکروب و آلودگی است. به محض استفاده از محلول درب آن را با دقت ببندید.
  • به هیچ عنوان از آب برای شستشوی لنز استفاده نکنید. آب حاوی انواع انگل و میکروارگانیسم است که به سرعت جذب لنز شده و به چشم وارد می‌شود. این شرایط به شدت چشم را در معرض عفونت شدید قرار می‌دهد. عفونت چشمی ناشی از انگل موجود در آب صدمات جبران‌ناپذیری وارد می‌کند. این نوع عفونت در صورت پیشروی و عدم رسیدگی ممکن است حتی بر روی بینایی شما اثر بگذارد.
  • علاوه‌بر خود لنز، اکسسوری و تجهیزات آن را نیز باید مدام ضدعفونی کنید. برای مثال جعبه جای لنز را هر بار که لنزها را خارج می‌کنید و یا حداقل هفته‌ای یکبار تمیز کنید. بعضی افراد برای اینکار از آب داغ استفاده می‌کنند. اما دانشمندان معتقدند انگل عفونت‌زای موجود در آب تا مدت‌ها بر روی جعبه لنز باقی می‌ماند. بنابراین بهتر است برای تمیز کردن این جعبه نیز، از همان محلول مخصوص لنز استفاده کنید. درضمن لازم است جعبه جای لنز را در معرض جریان هوا قرار بدهید تا کاملاً خشک شود.
  • با دقت تاریخ مصرف لنز و همه تجهیزات آن را بررسی کرده و درست به موقع آنها را تعویض کنید. لنزها تاریخ مصرف‌های مختلف دارند. اما جعبه لنز را باید حداقل ۳ ماه یکبار تعویض کنید.
  • هر بار پس از وارد و خارج کردن لنزها آنها را طبق مراحل ذکر شده تمیز کنید.
  • به هیچ عنوان جعبه لنز و لنزها را در فضای حمام و سرویس بهداشتی قرار ندهید. محیط‌های مرطوب و خیس مانند حمام مستعد تجمع باکتری هستند. بنابراین قرار دادن لنز در اینگونه محیط‌ها آن را به شدت در معرض آلودگی قرار می‌دهد.
  • محلول‌های شستشوی لنز انواع مختلفی دارند. بعضی از آنها فقط برای شستن لنزها ساخته می‌شوند. بعضی از این لنزها مخصوص پر کردن جعبه جای لنز و نگهداری لنز درون آن است. بعضی محلول‌ها نیز چند منظوره بوده و برای تمیز کردن لنز، جعبه لنز و همچنین پر کردن جعبه لنز مناسبند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با آموزش گذاشتن و برداشتن لنز چشم آشنا شدید. همچنین از علائم خراب شدن لنز چشم آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا