اوریون یکی از مهمترین بیماریهایی است که میتوان آن را در کودکان بین دو الی دوازده ساله بیشتر مشاهده کرد. بیماری اوریون از جمله بیماریهای مربوط به عفونتهای ویروسی محسوب میشود و به همین دلیل باید نسبت به آن توجه بسیار زیادی داشت. این بیماری میتواند بر روی غدد بزاقی که در بخش نزدیک به گوشهای فرد قرار دهند به وجود آید و عملکرد آنها را به طور کامل مختل کند. اوریون یک بیماری مسری است که توسط عفونتهای ویروسی ایجاد میشود. درمان اوریون بیشتر بر کاهش علائم تمرکز دارد و باید اجازه دهید تا روند درمانی خود طی شود. بیشتر علائم بیماری اوریون خفیف هستند، اما ممکن است عوارض جدی ایجاد کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات مناسبی را در مورد بیماری اوریون در کودکان و اوریون در بزرگسالان به شما عزیزان ارائه کنیم.
فهرست مطالب
- بیماری اوریون چیست؟
- علت بروز بیماری اوریون چیست؟
- نشانهای ابتلا به بیماری اوریون چیست؟
- اوریون چه کسانی را مبتلا میکند؟
- عوارض جانبی بیماری اوریون چیست؟
- خطرات بیماری اوریون برای پسربچه ها چیست؟
- دوره بیماری اوریون چند روز طول میکشد؟
- معرفی روشهای پیشگیری از بیماری اوریون
- آیا اوریون درمان دارد؟
- درمان اوریون در کودکان و بزرگسالان چگونه است؟
- بررسی درمانهای خانگی برای بیماری اوریون
- درمان اوریون در طب سنتی چگونه است؟
- آیا درمان سریع اوریون امکانپذیر است؟
- چرا بستنی برای سرماخوردگی مفید است؟
- آیا بیماری اوریون خطرناک است؟
- عوارض و خطرات اوریون چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
بیماری اوریون چیست؟
بهتر است پیش از بررسی علائم و یا علتهای بروز بیماری اوریون به شناخت بیشتر این بیماری بپردازیم. از این بیماری در زبان انگلیسی با نام mumps یاد میشود. همانطور که گفته شد، اوریون موجب اختلال در عملکرد غدد بزاقی خواهد شد. این غدد بزاقی پاروتید نام دارند و میتوانند تحت تأثیر اوریون دچار تورم شوند. در برخی از موارد تنها یک غده تحت تأثیر اوریون قرار میگیرد، اما امکان اختلال در عملکرد هر دو غده به صورت همزمان نیز وجود دارد. (اکوی هتروژن چیست)
امروزه اوریون در کشورهای پیشرفته که واکسن این بیماری در آنها استفاده میشود چندان به چشم نمیآید، اما در هر حال امکان ابتلا به آن برای افرادی که واکسن اوریون به آنها تزریق نشده است، وجود دارد. علاوه بر این، امکانی که دارای تراکم جمعیتی بالا هستند یک محل اصلی جهت پخش این بیماری محسوب میشوند.
علت بروز بیماری اوریون چیست؟
یکی دیگر از مواردی که در زمینه شناخت بیماری اوریون باید به آن اشاره کنیم، علت بروز این بیماری محسوب میشود. دلیل اصلی این بیماری را میتوان ویروس اوریون دانست که از آن با نام paramyxovirus یاد میکنند. این ویروس میتواند خود را از طرق مختلفی در بین افراد جابهجا کند. از جمله مهمترین روشهای انتقال paramyxovirus میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• سرفه فرد بیمار
• عطسه کردن فرد بیمار
• صحبت کردن فرد بیمار به نحوی که مقداری از بزاق دهان وی در هوا پخش شود
• استفاده افراد از وسایل شخصی فردی که دچار اوریون شده است (مانند مسواک)
• استفاده از لیوان و سایر ظروف غذایی که مربوط به بیمار هستند
• روبوسی با فرد بیمار
یکی از مهمترین مواردی که پخش شدن این ویروس را تسریع کرده است، بازه زمانی طولانی مدت پخش آن محسوب میشود. فردی که به اوریون مبتلا میشود تا پنج روز قبل از ایجاد علائم و تا پنج روز پس از آن میتواند به صورت ناخواسته و حتی با عطسه کردن نیز منجر به انتقال ویروس این بیماری گردد. (نمونه رژیم سلیاک)
افرادی که تصور میکنند دچار بیماری اوریون شدهاند باید در اسرع وقت میزان تماس خود با سایر افراد را کاهش دهند و به استفاده از ماسک روی بیاورند. در صورتی که فردی از دوستان یا اعضای خانواده شما دچار این بیماری شده است به هیچ نباید به وسایل شخصی وی دست بزنید یا در معرض بزاق دهانی وی قرار بگیرد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از خدمات کلینیک آنلاین مدیست و کارشناسان مجرب آن استفاده ببرید.
نشانهای ابتلا به بیماری اوریون چیست؟
برخی از افراد آلوده به ویروس اوریون، علائمی ندارند و برخی دیگر علائم خفیفی دارند. علائم معمولا حدود دو تا سه هفته پس از مواجهه با ویروس ظاهر می شوند. نشانه اصلی اوریون، تورم غدد بزاقی است که باعث پف کردن گونه ها می شود.
علائم اوریون در کودکان :
علامت اولیه اوریون تورم غدد بزاقی است که باعث میشود گونهها پف کنند. علائم و نشانههای دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد در غدد بزاقی متورم در یک یا هر دو طرف صورتتان
- اشکال در بلع غذا
- درد هنگام جویدن یا بلع
- تب
- سردرد
- دردهای عضلانی
- ضعف و خستگی
- ازدستدادن اشتها و تهوع
- خشکی دهان
- درد مفاصل
علائم اوریون در بزرگسالی:
موارد زیر شایع ترین علائم اوریون در بزرگسالی است که عبارتند از:
- ناراحتی در غدد بزاقی (در جلوی گردن) یا غدد پاروتید (بلافاصله جلوی گوش). هر یک از این غدد ممکن است متورم و حساس شوند.
- مشکل در جویدن
- درد و حساسیت بیضه ها
- تب
- سردرد
- دردهای عضلانی
- خستگی
- از دست دادن اشتها
بزرگسالان نیز به ندرت، مبتلا به اوریون میشوند. در این حالت، علائم معمولا یکسان بوده و مانند کودکان است، اما گاهی اوقات کمی بدتر بوده و عوارض کمی بیشتر است. گاهی نیز ممکن است که در بزرگسالانی که به اوریون مبتلا شدهاند، بدون علامت خاصی این بیماری رفع شود و برطرف گردد. عوارض و علائم خطرناک معمولا نادر هستند. اما در موارد نادر ممکن است که اوریون در بزرگسالی ایجاد مننژیت کند که خطرناک است. گاهی نیز ممکن است که نوجوانان و یا افرادی که در حوالی بلوغ یا ابتدای آن هستند به ارکتیت (التهاب غدد بیضه) شوند و یا تخمدانهای آنها با مشکل مواجه شود. (غدد لنفاوی زیر بغل)
اوریون چه کسانی را مبتلا میکند؟
اوریون، بیشتر کودکان ۲ تا ۱۲ ساله را که واکسن اوریون دریافت نکردهاند را مبتلا میکند. با اینحال، نوجوانان و بزرگسالان با وجود واکسینه شدن در برابر اوریون میتوانند مبتلا شوند. این به این دلیل است که ایمنی واکسن پس از چندین سال کاهش مییابد. با این حال، بهترین راه برای محافظت در برابر عفونت اوریون، واکسینه شدن کامل است.
برخی گروه افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اوریون هستند. این گروه ها عبارتند از:
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که در برابر ویروس واکسینه نشدهاند.
- افرادی که در محلههای نزدیک به مناطق آلوده زندگی میکنند، مانند محوطههای صنعتی
عوارض جانبی بیماری اوریون چیست؟
عوارض اوریون نادر است اما برخی از آنها به طور بالقوه جدی هستند. بیشتر عوارض اوریون شامل التهاب و تورم در برخی از قسمت های بدن مانند موارد زیر است :
- بیضه ها : این عارضه شایعترین عارضه بیماری در مبتلایان بعد از بلوغ میباشد که تا حدود یک سوم افراد بالغ مبتلا به بیماری دچار آن میشوند.خطرات بیماری اوریون برای پسربچه ها که با تب بالا، درد شدید بیضهها و تورم و قرمزی کیسه بیضهها همراه است در حدود ۱۰ درصد افراد مبتلا باعث مشکلات نازایی میگردد. البته این تصور عامه که فرد مبتلا به بیماری اوریون نباید حرکت کند زیرا ممکن است بیضهها متورم شوند از آنجا منشاء میگیرد که این عارضه معمولا حدود ۱۰ روز پس از تورم غدد بزاقی ایجاد میشود و لذا آن را به حرکت کردن بیمار نسبت میدهند که البته مورد قبول نمیباشد.
- مغز : عفونت های ویروسی مانند اوریون می تواند منجر به التهاب مغز (آنسفالیت) شود. انسفالیت می تواند باعث ایجاد مشکلات عصبی شده و تهدید کننده حیات است.
- غشاها و مایعات اطراف مغز و نخاع : این بیماری که به مننژیت معروف است، اگر ویروس اوریون از طریق جریان خون شما پخش شود و سیستم عصبی مرکزی شما را آلوده کند، می تواند رخ دهد.
- پانکراس : علائم و نشانه های این بیماری که به پانکراتیت معروف است شامل درد در ناحیه فوقانی شکم، حالت تهوع و استفراغ است.
خطرات بیماری اوریون برای پسربچه ها چیست؟
معمولا عوارض خطرناک اوریون در کودکان نادر است اما ممکن است که با علائمی مانند التهاب غدد جنسی مانند تخمدانها و یا بیضهها بروز کند. یکی دیگر از عوارضی که ممکن است اوریون برای کودک به جای بگذارد، التهاب پانکراس است. این التهاب موقتی است و بعد از برطرف شدن بیماری اوریون برطرف میشود. یکی دیگر از مشکلات نادر اوریون مشکلات مننژیت است که عارضهای بسیار خطرناک برای کودک است و ممکن است که باعث مرگ شود. گاهی مغز و نخاع تاثیرات بسیار خطرناکی از این بیماری میگیرند. پس در پسربچه ها ممکن است که بیضههای آنها را درگیر کند و ایجاد نازایی نماید. هر چند که این عارضه چندان معمول نیست و در مواقع نادر رخ میدهد. (بیماری لوپوس چیست)
در موارد نادر بیماری اوریون همچنین می تواند باعث التهاب در سایر قسمت های بدن از جمله موارد زیر شود:
- التهاب عضله قلب (میوکاردیت)
- پانکراس (پانکراتیت)
- تخمدان ها (اوفوریت)
- کبد (هپاتیت)
- تیروئید (تیروئیدیت)
- سینه ها (ماستیت)
دوره بیماری اوریون چند روز طول میکشد؟
دوره درمان اوریون معمولاً حدود یک تا دو هفته طول می کشد، اما ممکن است حتی طی چند روز برطرف شود. مدت زمان ابتلا به اوریون بسته به عواملی مانند سن کودک، سلامت کلی و وضعیت واکسیناسیون متفاوت است. کودکانی واکسینه شده در صورت ابتلا، اوریون کوتاه تری دارند و علائم خفیفی از خود بروز می دهند. از آنجا که هیچ دارویی برای این بیماری وجود ندارد، مراقبت در خانه بهترین روش برای بهتر شدن کودک است.
معرفی روشهای پیشگیری از بیماری اوریون
بهترین راه برای پیشگیری از اوریون، واکسینه شدن نسبت به این بیماری است. اکثر افراد پس از واکسیناسیون کامل، ایمنی به اوریون پیدا میکنند. همچنین ابتلای یکبار به اوریون فرد را نسبت به ابتلای مجدد بیماری ایمن میکند. (کار دکتر غدد چیست)
واکسن اوریون معمولا به صورت ترکیبی از سرخک، سرخچه و اوریون(MMR) است که دارای ایمن ترین و موثرترین شکل واکسن است. تجویز دو دوز واکسن MMR پیش از ورود کودک به مدرسه توصیه میشود. این واکسنها باید یکبار بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و یکبار هم بین سنین ۴ و ۶ سالگی به کودک زده شود. توصیه می شود که دانش آموزان کالج، مسافران بین المللی و کارکنان مراقبتهای بهداشتی نیز واکسن MMR را دریافت کنند. دوز منفرد در جلوگیری از اوریون کاملا مؤثر نیست.
همچنین واکسن اوریون برای افراد زیر توصیه نمیشود:
- افرادی که واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی به آنتی بیوتیک نئومایسین یا هر جزءی از واکسن MMR داشته باشند.
- زنان باردار یا زنان که در طول چهار هفته آینده قصد دارند باردار شوند.
- افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی بسیار شدید.
- کسانی که باید واکسن MMR را دریافت کنند.
اگر واجد شرایط ذکر شده در بالا نیستید، و همچنین در هر کدام از شرایط زیر باید واکسینه شوید:
- خانمی که باردار نیست اما در سنین باروری است.
- افرادی که در بیمارستان، مرکز پزشکی، مرکز مراقبت از کودکان یا مدرسه کار میکنند.
- اگر برنامه برای سفربه خارج از کشور یا سفر دریایی دارید.
- همچنین باید دقت داشته باشید که در صورتی که شدیدا بیمار هستید صبر کنید تا بهبود یابید یا اگر باردار هستید تا بعد از بارداری باید برای دریافت واکسن صبر کنید.
- از طرفی در صورتی که سرطان دارید یا دچار اختلالات خونی هستید یا مبتلا به بیمارهایی مانند HIV/ ایدز هستید که بر سیستم ایمنی بدن شما تاثیر میگذارد یا اینکه واکسن دیگری را در ظرف چهار هفته گذشته دریافت کرده اید یا حتی در حال درمان با داروهایی نظیر استروئیدها هستید که سیستم ایمنی بدن شما را تحت تاثیر قرار میدهند بایستی قبل از دریافت واکسن اوریون، با پزشک خود مشورت کنید.
آیا اوریون درمان دارد؟
درمان تورم غدد بزاقی در این بیماران محدود به اقدامات علامت درمانی و نگهدارنده میباشد که شامل داروی ضد تب و درد مانند استامینوفن یا بروفن و یا استفاده موضعی از کیسه آبگرم و یا سرد بر روی غدد متورم است. بهتر است غذاهای سفت که نیاز به جویدن زیاد دارند و یا غذاهای ترش که باعث ترشح زیاد بزاق میشوند، استفاده نشود. داروی ضدویروس خاصی در این بیماران کاربرد ندارد؛ زیرا بیماری خود به خود بهبود یابنده است و آن چنانکه واضح است مصرف آنتیبیوتیکها در درمان این بیماری هیچ جایگاهی نداشته و عملی غیرمنطقی میباشد. (اتوی صورت)
درمان اوریون در کودکان و بزرگسالان چگونه است؟
اوریون یک ویروس است و به آنتیبیوتیکها یا سایر داروها پاسخ نمیدهد. به همین دلیل باید تا زمانی که سیستم ایمنی بدنتان با عفونت مقابله میکند، روی تسکین علائم تمرکز کنید. درمان اوریون برای هرکدام از گروههای سنی متفاوت است که در ادامه به آنها میپردازیم.
درمان بیماری اوریون در کودکان
اوریون در کودکان بدون هیچ مشکل خاصی بهبود پیدا میکند. از آنجایی که هیچ داروی خاصی برای این عفونت ویروسی وجود ندارد، بهمنظور درمان بیماری اوریون در کودکان میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
- حداقل تا ۹ روز از فرستادن کودک خود به مدرسه یا کلاس خودداری کنید.
- برای کاهش تب و درد و ناراحتی کودک، طبق دستور پزشک از داروی پاراستامول (استامینوفن) استفاده کنید.
- کودک خود را به نوشیدن مقدار زیادی آب تشویق کنید.
- غذاهای نرم به او بدهید تا مجبور به جویدن آن نباشد.
- از دادن غذاهای ترش به کودک خودداری کنید. چراکه این غذاها باعث تحریک بزاق میشوند.
- روی قسمتهای دردناک و متورم صورت کودک خود کیسه یخ قرار دهید.
درمان سریع اوریون در بزرگسالان
درمان سریع اوریون در بزرگسالان، از طریق مصرف داروهای مسکن و مایعات فراوان امکان پذیر است. بزرگسالان باید ۵ روز بعد از شروع تورم غدد در منزل بمانند و ارتباط خود با دیگران را کاهش دهند. همچنین رعایت نکات بهداشتی مانند شستن کامل دستها، تمیز کردن سطوح، پوشاندن دهان هنگام عطسه یا سرفه در درمان بیماری مهم است. (مراقبت از چشم آستیگمات)
بالاتر هم اشاره کردیم که بزرگسالان هم به اوریون مبتلا میشوند اما احتمال آن بسیار کمتر از کودکان است. با اینحال اگر سنین کودکی را رد کردهاید و به اوریون مبتلا شدهاید، به پزشک متخصص عفونی و گرمسیری مراجعه کنید.
واکسن اوریون MMR:
واکسن ام ام آر بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به ویروس اوریون و همچنین درمان بیماری اوریون در کودکان است. به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری، کودکان باید ۲ دوز واکسن MMR دریافت کنند. اولین دوز در ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و دوز دوم در ۴ تا ۶ سالگی باید تزریق شود. واکسن MMR کاملا بیخطر و موثر است. شانس ابتلا به اوریون در کسانی که هر ۲ دوز این واکسن را دریافت میکنند، تا ۸۸ درصد و کسانی که ۱ دوز را تزریق کردهاند تا ۷۸ درصد کاهش پیدا میکند.
آنتی بیوتیکها:
بیماری اوریون یک عفونت ویروسی است و برای درمان ویروس نمیتوان از آنتیبیوتیکها استفاده کرد. بنابراین در حال حاضر هیچ دارویی وجود ندارد که بتواند اوریون را درمان کند. درمانهای فعلی تنها میتوانند علائم و ناراحتیهای ناشی از این عفونت را تسکین دهند تا سیستم ایمنی بدن بتواند روند بهبود خود را طی کند. (ضد آکنه چیست)
بررسی درمانهای خانگی برای بیماری اوریون
روش های درمان خانگی بیماری اوریون بخشی از روش های درمانی است اما کافی نیست و در شرایط حاد حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
آب درمان تمام دردها
مصرف آب ،مفیدترین روش در میان سایر درمان های خانگی برای اوریون است ، زیرا می تواند ایمنی شما را افزایش دهد.باعث می شود از بدتر شدن علائم خفیف شما جلوگیری شود . مطمئن شوید که به مقدار کافی آب می نوشید، که حدود ۸ لیوان یا بیشتر از آن در روز است.
سیر برای برطرف کردن اوریون
مانند زنجبیل ، داروهای خانگی متعددی از طبیعت برای اوریون وجود دارد . یکی از آن ها سیر است . خواص ضد ویروسی سیر در برطرف کردن اوریون و به دست آوردن قدرت بسیار مفید است . سیر را به برش های کوچک تکه کنید و آن را به طور مستقیم روی قسمت های دردناک قرار دهید . نتایج مثبت را می توان به سرعت دید . از سوی دیگر ، استفاده از سیر می تواند ایمنی افراد مبتلا را بالا ببرد. (قرص برای درمان تنبلی روده)
زنجبیل یک ضد التهاب خوب برای اوریون
ریشه زنجبیل را خشک کنید.آن ها را پودر کنید.این پودر را برای تسکین درد در قسمت های آسیب دیده قرار دهید.
اگر می خواهید فواید آن را به حداکثر برسانید ،می توانید زنجبیل خام را بخورید . این یکی از بهترین درمان های خانگی برای اوریون است.
خواص مارچوبه برای اوریون را دریابید
به طور گسترده ای پذیرفته شده است که مارچوبه یک گیاه ضد التهابی است، و آن را یکی از موثر ترین داروهای خانگی برای اوریون می دانند. بسیاری از مواد ضد التهابی در دانه های مارچوبه وجود دارد و همه آن ها در اسرع وقت به خلاص شدن از اوریون کمک می کنند.
بستنی برای اوریون
برای تسکین درد گلوی در بیماری اوریون میتوانید بستنی مصرف کنید.
درمان اوریون در طب سنتی چگونه است؟
با تقویت سیستم ایمنی بدن میتوانید از بیماری اوریون جلوگیری کرده یا روند درمان را بهسرعت طی کنید. گیاهان زیادی در طب سنتی وجود دارند که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. البته در این روش هم باید مانند تمام روشهای درمانی از پزشک خود مشورت بخواهید. از جمله گیاهانی که برای درمان اوریون استفاده میشوند، میتوان موارد زیر را نام برد:
- مارچوبه
- تخم شنبلیله
- آبهویج
- آب آناناس
- زنجبیل
- دمنوشهای گیاهی
آیا درمان سریع اوریون امکانپذیر است؟
همانطور که گفتیم برای درمان اوریون تاکنون هیچ دارویی تولید نشده است. بنابراین تا زمانی که بدن نتواند به عفونت غلبه کند، این بیماری درمان نخواهد شد. بنابراین پیشگیری از اوریون بهتر و راحتتر از درمان آن است. به این منظور اکثر نوزادان و کودکان در سنین معین، باید واکسن MMR را دریافت کنند. همچنین بزرگسالانی که این واکسن را در کودکی دریافت نکردهاند و هنوز به اوریون مبتلا نشدهاند، باید در سریعترین زمان ممکن واکسینه شوند.
چرا بستنی برای سرماخوردگی مفید است؟
دلیل اول: تامین کالری مورد نیاز بدن
در دوران سرماخوردگی معمولا فرد بیمار به دلیل گلودرد در هنگام بلعیدن غذا، تمایلی به خوردن غذا ندارد. همین مسئله میتواند باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی و طولانیتر شدن دوره نقاهت گردد. بستنی با داشتن بافت نرم و خامهای به آسانی از راه گلو عبور میکند و به زبان ساده، بلع سادهتری از غذاهای جامد یا جویدنی دارد. همین مزیت باعث میشود تا هنگام خوردن بستنی گلو درد تشدید نشود.
از سوی دیگر، بستنی یک خوراکی پرکالری است. ارزش غذایی بستنی به ازای هر ۱۰۰ گرم حدود ۲۰۰ کالری انرژی دارد. درست است که در حالت عادی، این خوراکی خوشمزه یک عامل چاقی محسوب میشود، اما برای فرد سرماخورده موضوع متفاوت است.
به هنگام بیماری، بخش زیادی از انرژی بدن به خاطر مبارزه با بیماری، از بین میرود و به اصطلاح بدن ضعیف میشود. خوردن بستنی برای فرد مبتلا به سرماخوردگی در حکم منبع تامین انرژی است. همینطور، برای کودکانی که در دوران سرماخوردگی غذا نمیخورند و بد قلقلی میکنند، خوراکی جذابی است.
دلیل دوم: درمان موقت گلودرد ناشی از سرماخوردگی
بستنی سرد مانند یک داروی بیحسکننده عمل میکند و درد گلو را به طور موقتی ساکت میکند. در واقع، سردی بستنی باعث کمک به کاهش شدت التهابات ناحیه حلق و گلو و در نتیجه، تسکین درد گلو میشود. به این نکته توجه داشته باشید که بهتر است از بستنی با طعم وانیل یا شکلات استفاده شود. بستنی با مزههای دیگر یا بستنیهایی با تکههای شکلات یا مغز آجیل میتواند باعث تشدید درد گلو شود. ضمن این که برای مصرف بستنی حتما اجازه دهید تا دمای آن از دمای منجمد پایینتر بیاید و به دمای اتاق برسد.
دلیل سوم: کاهش ورم لوزه
بستنی به دلیل بافت نرمی که دارد بعد از جراحیهای لثه، دندان و حتی لوزهها به عنوان یک ماده غذایی تسریع کننده بهبود التهابات، توسط پزشک توصیه میشود. اگر شما هم در طول سرماخوردگی دچار ورم لوزه میشوید، توصیه میشود از بستنی برای بهبود سریعتر استفاده کنید.
توجه داشته باشید که قبل از خوردن بستنی حتما مقداری آب خنک (نه سرد) بنوشید تا گلوی خود را برای بلع این خوراکی خنک (دمای نزدیک به اتاق) آماده کنید. همینطور، بعد از خوردن بستنی مقداری آب بنوشید تا گلویتان از شیرینی بستنی تمیز شود. اگر فکر میکنید شیرینی بستنی گلویتان را تحریک میکند، میتوانید ماست خنک را جایگزین آن کنید. شاید هم ترجیح میدهید از یک بستنی پر پروتئین اما با قند کم استفاده کنید.
آیا بیماری اوریون خطرناک است؟
در صورتیکه اوریون به درستی درمان نشود، احتمال بروز مننژیت یا انسفالیت وجود دارد. این دو بیماری میتوانند خطرناک باشند.
عوارض و خطرات اوریون چیست؟
عوارض اوریون نادر است، اما اگر درمان نشود، میتواند جدی باشد. اوریون بیشتر بر غدد پاروتید تاثیر میگذارد. بااینحال، اکثر مواقع عوارض اوریون شامل التهاب و تورم در برخی قسمتهای بدن است،مانند:
۱. تاثیر اوریون بر بیضه
التهاب بیضهها که به عنوان ارکیت شناخته میشود، باعث میشود که یک یا هر دو بیضه در مردانی که به بلوغ رسیدهاند، متورم شوند. ارکیت دردناک است، اما به ندرت منجر به ناباروری و عقیمی در کودکی میشود. شما میتوانید درد ارکیت را با قراردادن کمپرس سرد بر روی بیضهها چندین بار در روز تسکین دهید. در صورت لزوم، پزشک ممکن است داروهای ضد درد را تجویز کند.
۲. اثر بیماری اوریون بر مغز و نخاع
اوریون بر مغز و نخاع هم اثر میگذارد.
- مغز: عفونتهای ویروسی مانند اوریون میتواند منجر به التهاب مغز (آنسفالیت) شود. انسفالیت میتواند مشکلات عصبی را ایجاد کند و تهدیدکننده حیات شود. درصورتیکه اوریون دارید و دچار تشنج، ازدستدادن هوشیاری یا سردرد شدید باید به پزشک مراجعه کنید.
- غشاء و مایع اطراف مغز و نخاع: التهاب و تورم این ناحیه که بهعنوان مننژیت شناختهمیشود، زمانی رخ میدهد که ویروس اوریون از طریق جریان خون شما پخش شود و سیستم عصبی مرکزی شما را آلوده کند. درصورتیکه اوریون دارید و دچار تشنج، ازدستدادن هوشیاری یا سردرد شدید باید به پزشک مراجعه کنید.
۳. پانکراتیت
التهاب پانکراس به عنوان پانکراتیت شناختهمیشود. پانکراتیت ناشی از اوریون یک وضعیت موقتی است. علائم و نشانههای این بیماری، شامل موارد زیر هستند:
- درد در قسمت فوقانی شکم
- تهوع
- استفراغ
۴. سایر عوارض این بیماری
عوارض دیگر اوریون نیز عبارتند از:
- ازدستدادن شنوایی: ازدستدادن شنوایی میتواند در یک یا هر دو گوش رخ دهد. اگرچه نادر است، اما ازدستدادن شنوایی گاهی دائمی است.
- مشکلات قلبی: بهندرت، اوریون با ضربان قلب غیرطبیعی و بیماریهای عضلانی قلب همراه است.
- سقط جنین: در هنگام بارداری، به خصوص در اوایل بارداری، آلودگی با ویرووس اوریون میتواند منجر به سقط جنین شود. در واقع زنان مبتلا به اوریون ممکن است تورم تخمدان را تجربه کنند. التهاب میتواند دردناک باشد اما به تخمکهای زن آسیب نمیرساند. بااینحال، اگر یک زن در طی بارداری مبتلا به اوریون شود، خطر ابتلا به سقط جنین در او افزایش مییابد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با بیماری اوریون آشنا شدید. همچنین از علائم اوریون در بزرگسالی و راههای درمان سریع آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب شده شود.
سوالات متداول
اوریون یک بیماری ویروسی است که باید دورهاش را بگذرانید. توجه داشتهباشید که این بیماری میتواند در مدت سریعتری هم بهبود پیدا کند و تمامی این موارد بستگی به شرایط بیمار و رعایت نکات مهم بهداشتی و سلامتی است. اگر بیمار بعد از تشخیص بیماری اوریون استراحت کند و در خانه بماند، همچنین مواد غذایی و مایعات کافی که در این مطلب به تمامی آنها اشاره شدهاست را دریافت کند، در زمانی سریعتر از حالت عادی بهبود پیدا میکند. البته این به شرطی است که سیستم ایمنی بیمار نقص نداشتهباشد و مشکلات جدیتر برای او پیش نیاید.
بله. این بیماری از طریق استفاده از لوازم مشترک و سرفه و عطسه از فرد ناقل به دیگران منتقل میشود.