شخصی که هضم کند دارد ممکن است علائم دیگری مانند تحرک کم روده، یبوست و فشار زیاد هنگام اجابت مزاج را هم تجربه کند. سندروم تنبلی روده یکی از دلایلی است که می تواند در ایجاد این بیماری و عارضه ها، نقش موثری داشته باشدبرخی از افراد تنبلی روده را با هضم کند غذا در بدن اشتباه می کنند! در حقیقت هضم کند غذا در بدن می تواند منجر به یبوست با عبور کند مواد غذایی از روده گردد. عبور کند مواد غذایی در روده، منجر به جذب بیش از حد آب مدفوع در روده می گردد، لذا مدفوع بسیار سفت می گردد و با دفع دردناک و سختی همراه می باشد. دقع سخت مدفوع می تواند منجر به آسیب به جدار مقعد و عروق آن گردد. راههای درمان تنبلی روده نقش مهمی در بهبود علائم و کاهش عوارض تنبلی روده برخوردار می باشد. در ادامه با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- تنبلی روده چیست؟
- تنبلی روده چه نوع عارضه ای است؟
- علائم و نشانه تنبلی روده چیست؟
- دلایل ابتلا به سندروم روده تنبل چیست؟
- راههای درمان سندروم تنبلی روده چیست؟
- معرفی بهترین خوراکی برای تنبلی روده
- بهترین قرص برای درمان تنبلی روده کدام است؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
تنبلی روده چیست؟
stc چیست؟ روده تنبل که تحت عنوان یبوست ترانزیت کند (STC) نیز شناخته میشود، یکی از بیماری های دستگاه گوارش است و وضعیتی است که با حرکت آهسته مواد زائد در سیستم گوارشی مشخص میشود که عمدتاً به دلیل کاهش تحرک روده بزرگ است. این سندرم، یک نوع یبوست عملکردی یا یبوست بدون علت مشخص است. تنبلی روده به عدم تحرک موثر روده و کاهش حرکات پارستالتیک روده گفته میشود. (منظور از هتروژن چیست)
این عارضه میتواند به دلیل عوامل مختلفی مانند کمبود فیبر، نوشیدن کم آب، نارسایی مواد مغذی، بیماریهای روده، داروها و آسیبهای ناشی از عمل جراحی روده ایجاد شود.
تنبلی روده چه نوع عارضه ای است؟
فرد مبتلا به سندروم تنبلی روده (lazy bowel syndrome) ممکن است نفخ شکم و درد را هم تجربه کند. هضم آهسته باعث کم کاری روده می شود، که پزشکان آن را یبوست ترانزیت کند (STC) می نامند. افراد مبتلا به یبوست ترانزیت کند مدفوعی بسیار سفت دارند و عبور مدفوع سخت مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد و می تواند منجر به عوارضی مانند بواسیر و تحریک دردناک روده شود. البته برخی از افراد هم بعد از استفاده طولانی مدت از مسهل های تحریک کننده، دچار هضم آهسته می شوند. برخی از این داروها عبارتند از:
- روغن کرچک
- گلیکوزید سنا (تحریک کننده ی مخاط روده)
- بیزاکودیل (یک داروی ضد یبوست قوی در درمان کوتاه مدت)
علائم و نشانه تنبلی روده چیست؟
علائم تنبلی روده و معده ممکن است متنوع باشد و میتواند در هر فردی به صورت متفاوت ظاهر شود. در ادامه، تعدادی از علایم تنبلی رودهه و معده مطرح شده است. (بهترین روش تشخیص سلیاک)
نشانه تنبلی روده در بزرگسالان
- گاهی تنبلی روده، خود را به شکل حرکات غیر قابل کنترل روده نشان میدهد. در این وضعیت فرد نه تنها به اسهال مبتلا شده؛ بلکه در مدفوعش خون مشاهده میکند. همچنین در اشتهای فرد تغییر به وجود میآید.
- در حالت عادی، حرکات روده فاقد درد است؛ اما زمانی که فرد به مشکلاتی مثل تنبلی روده مبتلا میگردد، درد را هنگام حرکات روده احساس میکند.
- مدفوع در حالت نرمال به راحتی دفع میگردد. اگر در این وضعیت تغییر حاصل شده و مدفوع به سختی دفع شده و دچار سفتی گردد، نشان از وجود مشکلی مثل تنبلی روده خواهد داشت.
- هیچ یک از افراد سالم دچار شکم درد و نفخ نمیشوند مگر اینکه مشکلی در آنها وجود داشته باشد. یکی از این مشکلات، تنبلی روده است.
- انسانهای سالم در طول یک هفته، بیش از سه بار دفع مزاج دارند؛ اما اگر تعداد اجابت مزاج کاهش یابد، باید به وجود این مشکل پی برد.
- با توجه به اینکه در هنگام ظهور این مشکل دستگاه گوارش به درستی کار نمیکند؛ فرد دچار حالت تهوع میشود.
- با ظهور مشکلاتی همچون هموروئید میتوان از وجود این مشکل مطلع گشت.
علایم تنبلی روده در کودکان
- کودکانی که دچار تنبلی روده اند در طی هفته کمتر از سه بار عمل تخلیه مدفوع انجام میدهند.
- مدفوع کودکان به هیچ وجه نباید سفت باشد و یا سخت دفع گردد؛ در صورت بروز هر یک از این مشکلات باید به سندرم روده تنبل در آنها پی برد.
- همچنین عمل تخلیه مدفوع در آنها نیز باید فاقد درد باشد. وجود هرگونه درد در این وضعیت، خبر از این مشکل میدهد.
- اگر در لباس زیر کودک مدفوع مشاهده شود (به حالت شل یا خمیری)، باید به وجود این مشکل در او شک کرد.
- مدفوعهای سفتی که آغشته به خون میباشند از سندرم روده تنبل در کودکان خبر میدهند.
- همچنین دردهای موجود در ناحیه شکم نیز علائم دیگریاند که والدین را از این سندرم آگاه میسازند.
علائم تنبلی روده در نوزادان
- هنگام دفع مزاج، نوزاد متحمل فشار شده و این وضعیت را از چهره او میتوان متوجه شد.
- تعداد دفعات تخلیه مزاج در نوزادان کاهش یافته و یا تخلیه مزاج به سختی صورت میگیرد.
- در شکم او، نشانههایی از ورم و باد دیده میشود.
- مدفوع نوزاد ظاهر طبیعی نداشته و به صورت سنگریزه مشاهده میگردد.
- گرفتگیهای نوزاد افزایش یافته و همراه با درد است.
دلایل ابتلا به سندروم روده تنبل چیست؟
هر بار که غذا می خورید ، اعصاب شما سیگنالی را به دستگاه گوارش می فرستد تا دنباله ای از فعالیت ها را آغاز کند. ماهیچه ها در سیستم گوارشی شما غذا را با حرکتی به طول موج موسوم به پریستالتیک جلو می برند. اما این حرکت می تواند ، کندتر از آنچه باید باشد ، مسدود شود یا انقباض کافی برای حرکت غذا به جلو نباشد. (غدد لنفاوی پس سری)
رفلکس های مربوط به روده به دلیل:
- الگوی غذایی محدود
- اختلالات خوردن ، مانند بی اشتهایی یا پرخوری
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- استفاده از مواد مخدر
- بیهوشی
- اعتماد به ملین ها
ضعف عضلات نیز ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. حتی گاهی اوقات علت آن به سادگی کافی نبودن فیبر یا آب در رژیم غذایی است.
راههای درمان سندروم تنبلی روده چیست؟
بسته به میزان تنبلی روده شما و حرکات کند روده می تواند درمان شما متفاوت باشد ولی به طور معمول روش های زیر می تواند در رفع این مشکل موثر باشد؛ (اوریون در بزرگسالان)
بهترین خوراکی برای تنبلی روده
روش معمول در پیشگیری از این نوع یبوست توصیه به بیمار در برقراری نظم برای دفع و پیروی از عادت غذایی صحیح و منظم، تغذیه ی کافی همراه با مصرف غذاهای غنی از فیبر و سلولز، دریافت مایعات کافی، آرامش و پرهیز از خستگی است. رژیم غذایی برای درمان این عارضه از نظر کیفی مشابه برنامه ی غذایی معمول روزانه برای یک فرد طبیعی است.
از نظر کمی، مصرف بیشتر غذاهایی غنی از فیبر از قبیل سبزی، میوه، نان و غلات حاوی سبوس بیشتر توصیه می شود تا بدین وسیله باقی مانده ی غذاها پس از هضم و جذب برای تحریک حرکات دودی در طول مسیر روده ی بزرگ و راندن مواد دفعی به جلو، کافی باشد. برای این منظور روزانه حدود ۸۰۰ گرم میوه و سبزی (معادل ۴ نوع میوه ی مختلف و یک ظرف سالاد و یک فنجان سبزیجات پخته) برای حرکات طبیعی روده ها کافی است. مصرف میوه و سبزی خام و پخته همراه با نان، مقدار سلولز و سبوس مورد نیاز برای عمل دفع طبیعی را در بر دارد.اگر مقدار ذکر شده به ۶۰۰ گرم کاهش داده شود، دوباره یبوست برقرار می شود. (علائم لوپوس خاموش)
بر اساس تجربیات دیده شده است که آلو و عصاره ی آن محرک خوبی برای حرکات روده است. اثر ملین آن ناشی از وجود ماده ای به نام دی هیدروکسی فنیل ایزاتین است. مواد غذایی دیگر نیز ممکن است از چنین خاصیتی برخوردار باشند، ولی فعلاً اطلاعات داروشناسی در زمینه ی غذاها بسیار کم است.
معرفی بهترین خوراکی برای تنبلی روده
سوزش معده را با این گیاهان دارویی درمان کنید
۱. آلو خشک: همه ما به خوبی میدانیم که آلو خشک یک خوراکی کفید برای درمان تنبلی روده است و برای درمان یبوست استفاده میشود. مطالعهای نشان میدهد که اگر افراد مبتلا به تنبلی روده به مدت سه هفته هر روز ۱۰۰ گرم (۱۰ عدد) آلو خشک مصرف کنند، دیگر مشکلی در دفع نخواهند داشت.
این به این دلیل است که فیبر نامحلول موجود در آلو خشک موجب افزایش آب در مدفوع شده و فیبر محلول نیز وزن مدفوع را افزایش میدهد که هر دو این موارد در کنار هم از تنبلی روده جلوگیری میکنند. اگر نمیتوانید آلو خشک را به تنهایی مصرف کنید، آن را به سالاد اضافه کنید. (پزشک غدد چیست)
۲. کیوی: یک کیوی حاوی ۲ گرم فیبر است. خوردن دو عدد کیوی در روز میتواند به رفع تنبلی روده کمک کند. محققان گروهی از افراد بزرگسال مبتلا به تنبلی روده را مورد مطالعه قرار دادند که به مدت چهار هفته هر روز دو کیوی میخوردند. محققان دریافتند که نسبت به قبل از مصرف کیوی، شرکت کنندگان حرکات رودهای بیشتری را تجربه کردند و در نتیجه زمان کمتری را در دستشویی سپری نمودند. کیوی همچنین یکی از میوه ها با بیشترین مقدار ویتامن سی است.
۳. انجیر: انجیر خشک یا تازه فرقی نمیکند؛ هر کدام را که مصرف کنید برای درمان تنبلی روده و مصرف مقدار کافی فیبر مفید است. سه الی پنج عدد انجیر حاوی ۵ گرم فیبر است. برای درمان یبوست با انجیر شما میتوانید این میوه را به سالاد خود اضافه کنید و یا همراه با ماست یونانی مصرف کنید.
۴. سیب زمینی شیرین: سیب زمینی شیرین علاوه بر فوایدی که برای دستگاه گوارش دارد برای سلامت بدن نیز مفید است. یک فنجان سیب زمینی شیرین حاوی ۴ گرم فیبر و ویتامین A است که برای سلامت چشم، دندان و پوست بسیار اهمیت دارد.
۵. پاپ کورن: دفعه بعد که تنبلی روده شما را اذیت کرد، پاپ کورن را فراموش نکنید. سه فنجام پاپ کورن حاوی ۶/۳ گرم فیبر است. (اتو پوست)
۶. نان چاودار: برای تهیهی ساندویچ مورد علاقهی خود از نان چاودار استفاده کنید. تحقیقات نشان میدهند که نان چاودار در درمان تنبلی روده موثرتر از نان سفید است. در واقع، افرادی که روزانه تقریباً ۲۴۰ گرم نان چاودار ۱۰۰ درصد کامل میخوردند، در مقایسه با افرادی که نان سفید مصرف میکنند کمتر با مشکل تنبلی روده مواجه هستند. یک تکه نان تقریبا دو گرم فیبر دارد.
۷. جو دوسر: پزشکان و متخصصان تغذیه همیشه جودوسر را به عنوان یک ماده غذایی مفید برای سلامت بدن معرفی میکنند. این صبحانهی پرطرفدار با کاهش LDL یا کاهش کلسترول بد در ارتباط است. همچنین احساس سیری به فرد میدهد که برای افرادی که در رژیم هستند بسیار ایده آل است. یک فنجان جودوسر حاوی چهار گرم فیبر است. برای گنجاندن فیبر اضافی در رژیم غذایی خود، جودوسر را همراه با انجیر یا آلو خشک مصرف کنید.
۸. گلابی: ممکن است برای درمان تنبلی روده خوردن گلابی اولین گزینه نباشد، اما برای کمک به رفع یبوست در نوزادان بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. یک گلابی متوسط حاوی ۶ گرم فیبر است، در نتیجه یک گزینهی عالی برای رفع تنبلی روده در افراد بزرگسال نیز به شمار میرود.
۹. تمشک: با خوردن یک فنجان تمشک ۸ گرم فیبر را دریافت میکنید. مطالعات نشان میدهند که این میان وعده خوشمزه و کم کالری می تواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
۱۰. اسفناج: اگر از تنبلی روده رنج میبرید، برگهای اسفناج را به سالاد خود اضافه کنید زیرا یک فنجان از این برگهای سبز حاوی ۴ گرم فیبر است. همچنین، یکی از منابع منیزیم به شمار میآیند که آب را در رودهها به حرکت درمیآورد.
۱۱. سیب: سیب حاوی یک نوع خاص از فیبر به نام پکتین هستند که اثر ملین دارد. در واقع، افرادی که مکملهای پکتین را به مدت یک ماه مصرف میکنند، کمتر با مشکل یبوست و تنبلی روده مواجه هستند و باکتریهای مفید بیشتری در دستگاه گوارش آنها وجود دارد. یک سیب متوسط با پوست حاوی ۴/۴ گرم فیبر است.
۱۲. عدس: این دانههای ریز ارزش غذایی فراوانی دارند. یک فنجان عدس حاوی ۶/۱۵ گرم فیبر است یعنی نیمی از نیاز روزانهی شما. علاوه بر این، یک فنجان عدس تقریبا ۱۸ گرم پروتئین دارد. بنابراین، عدس را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا از تنبلی روده به دور باشید. (عکس چشم آستیگمات)
۱۳. کلم بروکلی: یک فنجان کلم بروکلی حاوی تقریبا ۳ گرم فیبر است و منبع خوبی از ویتامینهای C، K و فولات میباشد. خوردن کلم بروکلی به صورت خام بیشترین ارزش غذایی را دارد زیرا پختن آن موجب از بین رفتن بسیار از مواد مغذی و کاهش مقدار فیبر میشود. کلم بروکلی نیز برای درمان تنبلی روده مفید است. می توانید انواع سالاد با کلم بروکلی را امتحان کنید.
۱۴. آجیل و مغزیات: اکثر مردم خوردن مغزیات و آجیل را با مصرف چربی بیشتر در نظر میگیرند، اما مغزیات حاوی مقدار زیادی فیبر هستند. یک اونس بادام حاوی ۵/۳ گرم فیبر است، این در حالی است که یک اونس پسته حدود ۳ گرم فیبر دارد.
۱۵. دانههای چیا: دانههای چیا بسیار پرطرفدار هستند و دلیل آن کاملا واضح است. یک اونس از دانههای چیا حاوی ۱۰ گرم فیبر و تقریبا ۵ گرم پروتئین است. علاوه بر این، شما به راحتی میتوانید آنها را همراه با جودوسر، سالاد، ماست یا اسموتیهای مختلف مصرف کنید.
۱۶. هندوانه: هندوانه مقدار فیبر بالایی ندارد اما مقدار آب در آن فراوان است که برای دفع راحتتر و حرکت رودهها بسیار ضروری است. این میوه طراوتبخش حاوی ۹۲ درصد آب است که حرکات روده را تسریع میبخشد. (اکنه چیست؟)
نکات بیشتر در خصوص رژیم غذایی مخصوص تنبلی روده
از آن جایی که آب در روده ی بزرگ جذب می شود، بنابراین دریافت روزانه ی ۸ تا ۱۰ لیوان به طور معمول ضروری است. اگر از این مقدار کمتر مصرف شود، احتمال به وجود آمدن یبوست زیاد است. بعضی اعتقاد دارند که مصرف شیر و ماست موجب یبوست می شود. اصولاً علت یبوست بعضی افراد در نتیجه ی مصرف شیر را، باید در عوامل دیگری در مورد آن جستجو کرد.
مصرف سبوس در موارد وجود یبوست به مقدار متعادل توصیه می شود، ولی مقدار زیاد آن ممکن است آزار دهنده بوده و گاهی نیز موجب بسته شدن مجرای روده ای شود. استفاده از روغن های معدنی برای درمان یبوست توصیه نمی شود، مگر در موارد کاملاً استثنایی که یبوست بسیار شدید، دفع مشکل باشد. این روغن ها به شدت در جذب ویتامین های محلول در چربی، به خصوص ویتامین A و ویتامینK اختلال ایجاد می کنند. به طور کلی استفاده از رژیم غذایی پُرفیبر در یبوست آتونیک در اغلب موارد مناسب است.
تاثیر ملین های طبیعی در تنبلی روده
ملین های تحریک کننده باعث تحریک حلقوی کند می شوند. حلقوی کند مجموعه ای از انقباضات عضلانی که انتقال عذا را برای بدن ممکن می سازد. با گذشت زمان بدن می تواند به این تحریک وابسته شود و ممکن است دچار کمردرد یا حرکت حلقوی کندتر شود. با این حال، برخی از افراد ممکن است نیاز به ملین های تحریک کننده داشته باشند. در این صورت استفاده از کمترین دوز ممکن بسیار مهم است و به یاد داشته باشید که فقط برای مدت کوتاهی به دارو تکیه کنید.
استفاده از ملین های طبیعی نیز خود به روند تحرک روده کمک می کند، البته یادتان باشد اگر برای دفع بیش از حد به مصرف داروهای گیاهی ملین از جمله برگ سنا عادت کرده اید می تواند وضعیت را وخیم تر نماید ولی مواد غذایی ملین مثل پروبیوتیک ها به دلیل بهبود وضعیت هضم و جذب مواد غذایی می تواند حرکت روده و دفع را افزایش دهد. از طرفی نوشیدن سه تا چهار لیوان چای سبز به گوارش بهتر کمک کنید.
تاثیر فعالیت ورزشی را دست کم نگیرید!
فعالیت ورزشی خفیف همچنین برای گردش خون و تسریع گردش خون در ناحیه شکم مفید است. برای برخی از افراد این روش می تواند به راحتی مشکل را برطرف کند. ورزش به طور مداوم همچنین می تواند تحرک روده را افزایش دهد و دستگاه گوارش را فعال می کند. انجام یوگا نیز موثر است.
تاثیر پروبیوتیک
مصرف مکمل های پروبیوتیکی برای بهبود زمان حمل و نقل و منظم حرکات روده نشان داده شده است.
در حال حاضر، هنوز هم تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود بهترین نژاد پروبیوتیک ها برای درمان یبوست چیست.خوردن غذاهای پروبیوتیک، مانند کیمچی، کلم ترش و ماست، یکی دیگر از راههای مصرف لایه های زنده باکتری های پروبیوتیک است.
بهترین قرص برای درمان تنبلی روده کدام است؟
در اینجا لیستی از انواع بهترین قرص برای تنبلی روده را در اختیار شما قرار میدهیم:
قرص سی لاکس دینه
این محصول که در شرکت دینه به تولید رسیده است، ملین و مسهل بوده و با افزایش تحریکات روده به درمان یبوست کمک میکند. قرص سی لاکس دینه یبوست ناشی از ضعف روده بزرگ را به خوبی بهبود بخشیده و با کمک به تخلیه رودهها در پیشگیری از تنبلی روده موثر است. این قرص کاملا گیاهی بوده و ترکیبات موثر آن برگ سنا و رازیانه هستند. هم کودکان و هم بزرگسالان میتوانند از این فرآورده به عنوان ملین و مسهل استفاده نمایند.
کپسول رولاکس قائم دارو
این قرص برای تنبلی روده دارای اثرات ملینکننده بوده و در درمان تنبلی روده به طور موثر کاربرد دارد و به این وسیله یبوست را برطرف میکند. از دیگر مزایای استفاده از کپسول رولاکس قائم دارو میتوان از اثرات ضد اسپاسمی و ضد نفخ آن نام برد. ماده موثر موجود در ترکیبات این کپسول، کاسیا آنگستیفولیا است که با ایجاد تحریکات و انقباضات ماهیچههای روده موجب دفع سریعتر مواد غذایی از روده میشود.
کپسول ژلاکس ۱۰۰۰ دانا
اگر بخواهیم از بهترین قرص برای تنبلی روده صحبت کنیم، باید حتما اشارهای هم به کپسول ژلاکس ۱۰۰۰ (روغن کرچک) دانا داشته باشیم. همانطور که از نام این محصول پیداست، ترکیب موثر موجود در آن روغن کرچک است که با خاصیت ملین خود در درمان یبوست تاثیر دارد. بسیاری از افراد به دلیل طعم نامطلوب روغن کرچک از مصرف آن امتناع میکنند اما به واسطه قرار گرفتن در کپسول آن را با سهولت بیشتری میتوان میل کرد. این کپسول مسهل نیز بوده و برای آماده سازی روده و مقعد قبل از اعمال جراحی یا مطالعات رادیوگرافی نیز میتوان از آن استفاده کرد.
کپسول نرم کاستورکس باریج اسانس
روغن کرچک و رازیانه از جمله ترکیبات موجود در کپسول نرم کاستورکس باریج اسانس هستند که هر دو در درمان یبوست میتوانند موثر واقع شوند. این کپسول محرک حرکات روده بوده و با خاصیت ملین به تخلیه کامل روده از مدفوع کمک میکند. کافیست روزی ۱ الی ۲ بار از این محصول استفاده کنید تا شاهد اثرات نتایجبخش آن باشید. دقت کنید که در صورت بروز اسهال یا مشکلات معده مصرف این دارو باید قطع شود.
قرص بیزاکودیل برای درمان یبوست
از قرص برای تنبلی روده یا شیاف بیزاکودیل نیز برای درمان یبوست میتوان استفاده کرده که البته بهتر است با تجویز و مشورت پزشک اقدام به استفاده از آن نمود. بیزاکودیل با تحریک عضلات روده سبب افزایش حرکات دستگاه گوارش شده و دفع مدفوع را سادهتر میکند. به طور معمول ۱۰ تا ۱۲ ساعت طول میکشد تا قرص بیزاکودیل اثر کند اما تاثیرگذاری شیاف این دارو اغلب طی ۱۰ تا ۶۰ دقیقه مشخص میشود. این دارو همچنین گاهی به منظور تخلیه روده پیش از تصویربرداری و یا عملهای جراحی تجویز میشود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تنبلی روده یا stc آشنا شدید. همچنین از راههای درمان روده تنبل و بهترین قرص برای درمان تنبلی روده آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
_ مصرف روزانه سه تا چهار فنجان چای سبز به تقویت سیستم گوارش کمک می کند.
_ پروبیوتیک ها: مصرف مکمل های پروبیوتیک به تنظیم حرکت روده ای و تقویت سیستم گوارش کمک می کند. ماست های پروبیوتیک گزینه خوبی هستند.
_ ورزش و تمرین بدنی: انجام تمرینات بدنی سبک، جریان خون را تنظیم می کند. تمرین بدنی هم چنین با فعال نگه داشتن سیستم گوارش بر روی سندرم تنبلی روده نیز تاثیر می گذارد. یوگا از جمله ورزش هایی است که به رفع یبوست کمک می کند.
بادام و شیر بادام
آلو ، انجیر ، سیب و موز
سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی ، گل کلم ، جوانه بروکسل و بو بو چوی
دانه های کتان ، تخمه آفتابگردان ، و دانه کدو تنبل
خون در مدفوع یا روی دستمال توالت
درد هنگام دفع مدفوع
درد یا فشار مقعدی با مدفوع یا بدون آن
درد شدید شکم
اسهال همراه با تب شدید (بیش از ۱۰۱ درجه) ، لرز ، استفراغ یا گیجی
اسهال یا یبوست که بیش از دو هفته طول بکشد