شخصی که هضم کند دارد ممکن است علائم دیگری مانند تحرک کم روده، یبوست و فشار زیاد هنگام اجابت مزاج را هم تجربه کند. سندروم تنبلی روده یکی از دلایلی است که می تواند در ایجاد این بیماری و عارضه ها، نقش موثری داشته باشد. با ما همراه باشید تا دانش خود را نسبت به این سندروم و راه های درمان آن، افزایش دهید.
فهرست مطالب:
- تنبلی روده چه نوع عارضه ای است؟
- نشانههای تنبلی روده
- دلایل ابتلا به سندروم روده تنبل چیست؟
- راه های درمان سندروم تنبلی روده
- سخن پایانی
- سوالات متداول
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: فلوراید تراپی و اهمیت آن
تنبلی روده چه نوع عارضه ای است؟
فرد مبتلا به سندروم تنبلی روده (lazy bowel syndrome) ممکن است نفخ شکم و درد را هم تجربه کند. هضم آهسته باعث کم کاری روده می شود، که پزشکان آن را یبوست ترانزیت کند (STC) می نامند.
افراد مبتلا به یبوست ترانزیت کند مدفوعی بسیار سفت دارند و عبور مدفوع سخت مشکلاتی را برای آنها به وجود می آورد و می تواند منجر به عوارضی مانند بواسیر و تحریک دردناک روده شود. البته برخی از افراد هم بعد از استفاده طولانی مدت از مسهل های تحریک کننده، دچار هضم آهسته می شوند. برخی از این داروها عبارتند از:
- روغن کرچک
- گلیکوزید سنا (تحریک کننده ی مخاط روده)
- بیزاکودیل (یک داروی ضد یبوست قوی در درمان کوتاه مدت)
نشانههای تنبلی روده
علائم زیر ممکن است باعث هضم کند شوند:
- حالت تهوع
- عفونت روده ها
- نفخ شکم و درد
- احساس افسردگی
- عبور مدفوع کمتر از حد معمول

- احساس کم تمایل حرکت روده
- در هفته کمتر از چند بار حرکت روده داشته باشید
- مبتلا شدن به بیماری هایی همچون بواسیر، شقاق و…
دربارهی درباره ی ارتودنسی لینگوال چه میدانید؟
دلایل ابتلا به سندروم روده تنبل چیست؟
هر بار که غذا می خورید ، اعصاب شما سیگنالی را به دستگاه گوارش می فرستد تا دنباله ای از فعالیت ها را آغاز کند.
ماهیچه ها در سیستم گوارشی شما غذا را با حرکتی به طول موج موسوم به پریستالتیک جلو می برند. اما این حرکت می تواند ، کندتر از آنچه باید باشد ، مسدود شود یا انقباض کافی برای حرکت غذا به جلو نباشد.
رفلکس های مربوط به روده به دلیل:
- الگوی غذایی محدود
- اختلالات خوردن ، مانند بی اشتهایی یا پرخوری
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- استفاده از مواد مخدر
- بیهوشی
- اعتماد به ملین ها
ضعف عضلات نیز ممکن است دلایل دیگری داشته باشد. حتی گاهی اوقات علت آن به سادگی کافی نبودن فیبر یا آب در رژیم غذایی است.
برای مطالعه بیشتر: از بیماری سلیاک چه میدانید؟
راه های درمان سندروم تنبلی روده
بسته به میزان تنبلی روده شما و حرکات کند روده می تواند درمان شما متفاوت باشد ولی به طور معمول روش های زیر می تواند در رفع این مشکل موثر باشد؛
بهترین خوراکی برای تنبلی روده
روش معمول در پیشگیری از این نوع یبوست توصیه به بیمار در برقراری نظم برای دفع و پیروی از عادت غذایی صحیح و منظم، تغذیه ی کافی همراه با مصرف غذاهای غنی از فیبر و سلولز، دریافت مایعات کافی، آرامش و پرهیز از خستگی است.
رژیم غذایی برای درمان این عارضه از نظر کیفی مشابه برنامه ی غذایی معمول روزانه برای یک فرد طبیعی است.

از نظر کمی، مصرف بیشتر غذاهایی غنی از فیبر از قبیل سبزی، میوه، نان و غلات حاوی سبوس بیشتر توصیه می شود تا بدین وسیله باقی مانده ی غذاها پس از هضم و جذب برای تحریک حرکات دودی در طول مسیر روده ی بزرگ و راندن مواد دفعی به جلو، کافی باشد. برای این منظور روزانه حدود ۸۰۰ گرم میوه و سبزی (معادل ۴ نوع میوه ی مختلف و یک ظرف سالاد و یک فنجان سبزیجات پخته) برای حرکات طبیعی روده ها کافی است. مصرف میوه و سبزی خام و پخته همراه با نان، مقدار سلولز و سبوس مورد نیاز برای عمل دفع طبیعی را در بر دارد.اگر مقدار ذکر شده به ۶۰۰ گرم کاهش داده شود، دوباره یبوست برقرار می شود.
بر اساس تجربیات دیده شده است که آلو و عصاره ی آن محرک خوبی برای حرکات روده است. اثر ملین آن ناشی از وجود ماده ای به نام دی هیدروکسی فنیل ایزاتین است. مواد غذایی دیگر نیز ممکن است از چنین خاصیتی برخوردار باشند، ولی فعلاً اطلاعات داروشناسی در زمینه ی غذاها بسیار کم است.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: حفره خشک دندان چیست؟
نکات بیشتر در خصوص رژیم غذایی مخصوص تنبلی روده
از آن جایی که آب در روده ی بزرگ جذب می شود، بنابراین دریافت روزانه ی ۸ تا ۱۰ لیوان به طور معمول ضروری است. اگر از این مقدار کمتر مصرف شود، احتمال به وجود آمدن یبوست زیاد است.
بعضی اعتقاد دارند که مصرف شیر و ماست موجب یبوست می شود. اصولاً علت یبوست بعضی افراد در نتیجه ی مصرف شیر را، باید در عوامل دیگری در مورد آن جستجو کرد.
مصرف سبوس در موارد وجود یبوست به مقدار متعادل توصیه می شود، ولی مقدار زیاد آن ممکن است آزار دهنده بوده و گاهی نیز موجب بسته شدن مجرای روده ای شود.
استفاده از روغن های معدنی برای درمان یبوست توصیه نمی شود، مگر در موارد کاملاً استثنایی که یبوست بسیار شدید، دفع مشکل باشد. این روغن ها به شدت در جذب ویتامین های محلول در چربی، به خصوص ویتامین A و ویتامینK اختلال ایجاد می کنند.

به طور کلی استفاده از رژیم غذایی پُرفیبر در یبوست آتونیک در اغلب موارد مناسب است.
جهت آگاهی: همه چیز درباره بیماری هپاتیت c
تاثیر ملین های طبیعی در تنبلی روده
ملین های تحریک کننده باعث تحریک حلقوی کند می شوند. حلقوی کند مجموعه ای از انقباضات عضلانی که انتقال عذا را برای بدن ممکن می سازد. با گذشت زمان بدن می تواند به این تحریک وابسته شود و ممکن است دچار کمردرد یا حرکت حلقوی کندتر شود.
با این حال، برخی از افراد ممکن است نیاز به ملین های تحریک کننده داشته باشند. در این صورت استفاده از کمترین دوز ممکن بسیار مهم است و به یاد داشته باشید که فقط برای مدت کوتاهی به دارو تکیه کنید.
استفاده از ملین های طبیعی نیز خود به روند تحرک روده کمک می کند، البته یادتان باشد اگر برای دفع بیش از حد به مصرف داروهای گیاهی ملین از جمله برگ سنا عادت کرده اید می تواند وضعیت را وخیم تر نماید ولی مواد غذایی ملین مثل پروبیوتیک ها به دلیل بهبود وضعیت هضم و جذب مواد غذایی می تواند حرکت روده و دفع را افزایش دهد. از طرفی نوشیدن سه تا چهار لیوان چای سبز به گوارش بهتر کمک کنید.
تاثیر فعالیت ورزشی را دست کم نگیرید!
فعالیت ورزشی خفیف همچنین برای گردش خون و تسریع گردش خون در ناحیه شکم مفید است. برای برخی از افراد این روش می تواند به راحتی مشکل را برطرف کند. ورزش به طور مداوم همچنین می تواند تحرک روده را افزایش دهد و دستگاه گوارش را فعال می کند. انجام یوگا نیز موثر است.
تاثیر پروبیوتیک
مصرف مکمل های پروبیوتیکی برای بهبود زمان حمل و نقل و منظم حرکات روده نشان داده شده است.

در حال حاضر، هنوز هم تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود بهترین نژاد پروبیوتیک ها برای درمان یبوست چیست.خوردن غذاهای پروبیوتیک، مانند کیمچی، کلم ترش و ماست، یکی دیگر از راههای مصرف لایه های زنده باکتری های پروبیوتیک است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: همه چیز درباره بیماری هپاتیت B
سخن پایانی
در این نوشتار با تنبلی روده و راه های درمان آن سخن گفتیم. به یاد داشته باشید که این سندروم یک بیماری پزشکی قابل تشخیص توسط شما نیست. همچنین داروهای سنتی یبوست، مانند خوردن فیبر یا نوشیدن آب بیشتر، ممکن است برای STC مؤثر نباشد. به همین دلیل پیشنهاد می شود که حتما برای تشخیص و درمان این سندروم به متخصص مراجعه کنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
_ مصرف روزانه سه تا چهار فنجان چای سبز به تقویت سیستم گوارش کمک می کند.
_ پروبیوتیک ها: مصرف مکمل های پروبیوتیک به تنظیم حرکت روده ای و تقویت سیستم گوارش کمک می کند. ماست های پروبیوتیک گزینه خوبی هستند.
_ ورزش و تمرین بدنی: انجام تمرینات بدنی سبک، جریان خون را تنظیم می کند. تمرین بدنی هم چنین با فعال نگه داشتن سیستم گوارش بر روی سندرم تنبلی روده نیز تاثیر می گذارد. یوگا از جمله ورزش هایی است که به رفع یبوست کمک می کند.
بادام و شیر بادام
آلو ، انجیر ، سیب و موز
سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی ، گل کلم ، جوانه بروکسل و بو بو چوی
دانه های کتان ، تخمه آفتابگردان ، و دانه کدو تنبل
خون در مدفوع یا روی دستمال توالت
درد هنگام دفع مدفوع
درد یا فشار مقعدی با مدفوع یا بدون آن
درد شدید شکم
اسهال همراه با تب شدید (بیش از ۱۰۱ درجه) ، لرز ، استفراغ یا گیجی
اسهال یا یبوست که بیش از دو هفته طول بکشد