ایمپلنت دندان یک درمان برای بی دندانی می باشد که در این درمان پایه معمولا فلزی در درون استخوان فک قرار می گیرد. ایمپلنت دندان برای قرارگیری در درون استخوان فک به تراکم کافی نیاز دارد و در صورتی که شرایط مناسب نباشد از درمان هایی همچون پیوند استخوان استفاده می شود. در این مقاله به بررسی ایمپلنت دندان و پیوند استخوان می پردازیم.
ایمپلنت دندان چیست؟
از گذشته تا به امروز افراد زیادی وجود داشتند و وجود دارند که از بی دندانی رنج می برند اما روشی درمانی وجود دارد که می تواند دغدغه این افراد را برای بی دندانی از بین ببرد. بی دندانی عوارضی از قبیل اختلال در خوردن و آشامیدن، اختلال در صحبت کردن و بهم ریختن طرح لبخند فرد را با خود به همراه دارد اما فرد بیمار با این روش درمانی ترمیمی می تواند تمام این مشکلات را از بین ببرد. بی دندانی با بر هم زدن طرح لبخند موجب کاهش اعتماد به نفس بیمار برای خندیدن، حضور دراجتماع و فعالیت های اجتماعی و حرف زدن می شود.
بیشتر بخوانید » ایمپلنت دندان چیست ؟
دلایل بی دندانی می تواند از قبیل ضربه خوردن، شکستگی، تصادف، پوسیدگی و خراب شدن دندان و در برخی موارد به صورت مادر زادی باشد. این روش درمانی ترمیمی که امروزه توانسته مشکل بی دندانی را حل کند و محبوبیت زیادی بین بیماران و پزشکان به خود اختصاص داده است را تحت عنوان ایمپلنت دندان می شناسند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ایمپلنت دندان قیمت ۱۴۰۲ به همراه مشاوره رایگان می توانید از صفحه ( https://roshadent.com/%d8%a7%db%8c%d9%85%d9%be%d9%84%d9%86%d8%aa-%d8%af%d9%86%d8%af%d8%a7%d9%86/ ) دیدن فرمایید.
ایمپلنت دندان تحت یک عمل جراحی توسط دندانپزشک متخصص انجام می شود و با ترمیم طرح لبخند و ترمیم ریشه و دندان موجب حس خوب و رضایت بیمار می شود. ایمپلنت دندان شباهت بسیار زیادی به دندان های طبیعی انسان دارد و یکی از مهم ترین دلایل این شباهت این است که همانند دندان های طبیعی انسان دارای ریشه می باشد که به آن پایه ایمپلنت دندان می گویند و بر روی آن تاج یا پروتز مصنوعی دندان سوارمی شود. و اما از مهم ترین شرایط برای استفاده از ایمپلنت دندان تراکم کافی و کیفیت استخوان فک است. ایمپلنت دندان و پیوند استخوان دو عمل کاملا مرتبط به یک دیگر هستند و زمانیمورد استفاده قرار می گیرند که فرد از تراکم و کیفیت کافی استخوانی برخوردار نباشد.
درمان به روش ایمپلنت دندان چگونه انجام می شود؟
در این روش درمانی پیش از این که پزشک اقدام به عمل جراحی کند ابتدا باید بیمار را به صورت کامل مورد معاینه قرار دهد و شرایط سلامت دهان، دندان و فک بیمار را بررسی کند. در این عمل جراحی پزشک لثه را برش می دهد تا استخوان فک مشاهده شود، سپس با استفاده از دریل مخصوص دندان پزشکی و دیگر تجهیزات دندانپزشکی استخوان فک بیمار را سوراخ می کند و پایه ایمپلنت را درون استخوان فک بیمار قرار می دهد تا پایه ایمپلنت بتواند مانند ریشه دندان طبیعی وظیفه خود را به خوبی انجام دهد.
در نهایت پایه ایمپلنت باید بتواند تاج دندان را به خوبی و مستحکم در جای خود نگه دارد. پس از این که پایه ایمپلنت را درون استخوان فک قرار دادند لثه را اطراف آن بخیه می کنند تا طول درمان این عمل جراحی به خوبی طی شود و پایه ایمپلنت با استخوان فک به خوبی جوش بخورد. پس از این که طول درمان این عمل جراحی طی شد و کاشت پایه ایمپلنت دندان موفقیت آمیز به پایان رسید تاج دندان را روی پایه ایمپلنت می چسبانند یا پیچ می کنند تا درمان ایمپلنت دندان به درستی به پایان برسد و با ترمیم دندان از دست رفته زیبایی و سلامت را به دهان و دندان بیمار باز گردانند.
طول درمان ایمپلنت دندان ممکن است بین ۳ الی ۶ ماه زمان ببرد که این موضوع کاملا به میزان سلامت فرد و مراقبت های آن از ایمپلنت دندان بستگی دارد. همچنین پزشک جراح و روش جراحی پزشک در طول درمان و موفقیت این درمان تاثیر بسیار زیادی دارد. از همین جهت سعی کنید برای درمان ایمپلنت دندان پزشکی متخصص و با تجربه را انتخاب کنید که میزان موفقیت درمان شما افزایش پیدا کند و طول درمان شما نیز کاهش پیدا کنید. این نکته را فراموش نکنید که هرچه طول درمان کمتر باشد میزان درصد موفقیت کاشت ایمپلنت افزایش میابد.
همانطور که به این موضوع اشاره کردیم پایه ایمپلنت را درون استخوان فک بیمار قرار می دهند و برای این که این پایه مستحکم شود نیاز است استخوان فک با آن جوش بخورد و از پایه ایمپلنت پشتیبانی کند. اما در برخی موارد به دلایل مختلف ممکن است استخوان فک بیمار تحلیل رفته باشد یعنی تراکم استخوان فک بیمار کاهش یافته باشد که این موضوع موجب این می شود که استخوان فک بیمار نتواند از پایه ایمپلنت پشتیبانی کند و با آن جوش بخورد. در این صورت پزشک پیش از این که اقدام به کاشت ایمپلنت دندان کند ابتدا استخوان فک بیمار را باید ترمیم و تقویت کند. این ترمیم و تقویت استخوان فک بیمار توسط عمل پیوند استخوان صورت می گیرد.
چگونه برای پیوند استخوان قبل از ایمپلنت آماده شویم؟
عمل جراحی پیوند استخوان نیازمند آمادگی نمی باشد و فقط دارای برخی باید و نباید ها است که باید به خوبی این موارد را پیش از عمل رعایت کنید، این موارد از قبیل زیر هستند:
- بسته به این موضوع که تحت چه نوع بی حسی قرار می گیرید باید از خوردن و نوشیدن هر چیزی برای مدت ۸ الی ۱۲ ساعت پیش از عمل پرهیز کنید.
- در صورتی که دارویی مصرف می کنید، آن را با پزشک در میان بگذارید به خصوص داروهای رقیق کننده خون که عوارض خونریزی در جراحی را افزایش می دهند.
- از این جهت که ممکن است تحت تاثیر داروی آرام بخش قرار بگیرید بهتر است برای برگشت از کلینیک خودتان رانندگی نکنید، همراه داشته باشید و یا تدبیری برای برگشت خود بی اندیشید.
پیوند استخوان در دهان چگونه انجام می شود؟
پیش از این که عمل جراحی شما آغاز شود داروی بی حسی را تزریق می کنند و در تمام طول عمل علائم حیاتی شما زیر نظر قرار می گیرد. دهان شما را کاملا تمیز و ضد عفونی می کنند و محل عمل پیوند استخوان را آماده می کنند. دندان پزشک جراح با برش دادن لثه و کنار زدن آن به استخوان فک بیمار دسترسی پیدا می کند. موادی که پیوند استخوان را با استفاده از آن انجام می دهند بر روی استخوان فک قرار می دهند و به وسیله چسب قابل حل یا غشای مخصوص یا پیچ مخصوصی این مواد را در جای خود ثابت نگه می دارند. سپس لثه محل پیوند استخوان را بخیه می کنند تا به خوبی جوش بخورد و ترمیم شود.
انواع پیوند استخوان از قبیل موارد زیر می باشد:
پیوند حفره دندان
از متداول ترین روش های ترمیم استخوان می توان به پیوند در حفره دندان اشاره کرد که در آن از استخوان آلوئولار محافظت می کنند و در این روش از تخریب و تحلیل جلوگیری می کنند. در این روش مواد پیوند استخوان را درون حفره دندان کشیده شده قرار می دهند و قاعده سختی را برای ایمپلنت دندان فراهم می کنند. معمولا پس از گذشت ۴ الی ۶ ماه استخوان کاملا سخت می شود.
پیوند قطعه استخوان
زمانی که استخوان فک دارای جراحت بزرگی باشد می توانند ان را با استفاده از قطعه ای استخوان ترمیم کنند که عموما آن را از انتهای فک بر می دارند و این قطعه را با پیچی تیتیانیومی در جای خود سفت می کنند تا به مرور زمان با استخوان اطرافش جوش بخورد. پس از این که استخوان فک در این ناحیه جوش خورد می توانند ایمپلنت را در این ناحیه کاشت کنند.
پیوند ستیغ فک
گاهی اوقات فک به اندازه کافی پهنا ندارد که ایمپلنت را نگه دارد. در این موارد استخوان انسانی برای افزایش پهنای ستیغ فک استفاده می شود.
لیفت سینوس
عموما فک بالا به اندازه کافی مستحکم نیست که بتواند ایمپلنت را نگه دارد. زمانی فک بالا نیاز به پیوند استخوان داشته باشد عموما از استخوان اسب برای پیوند استفاده می کنند زیرا دارای شباهت بسیار زیادی با استخوان انسان می باشد و به آسانی حل نمی شود. استخوانی که به فک بالا افزوده می شود پشتیبانی خوبی برای ایمپلنت فک بالا فراهم می کند. به دلیل حساسیت آناتومی حفره سینوس، ممکن است این ترمیم بین ۴ تا ۹ ماه زمان ببرد.
برای پیوند استخوان چه موادی را مورد استفاده قرار می دهند؟
پیوند اتوگرافت
این پیوند به برداشت استخوان از بدن خود انسان گفته می شود که معمولا از استخوان ران استفاده می شود.
پیوند آلوگرافت
استخوان آلوگرافت را عموما از یک اهدا کننده که معمولا جسد می باشد به دست می آورند.
پیوند زنوگرافت
در این مورد از استخوان حیوان که معمولا گاو می باشد استفاده می کنند.
پیوند آلوپلاست
در این روش مواد سنتزی یا مصنوعی را مورد استفاده قرار می دهند که دارای مواد معدنی می باشند.