وقتی صحبت از درمان دندانها با ارتودنسی میشود، اغلب افراد تصور میکنند که این درمان فقط در سنین کم جواب میدهد؛ اما حقیقت این است که درمان ارتودنسی به همان اندازه که برای کودکان مناسب است، برای دندانهای بزرگسالان نیز تاثیر دارد. در این بین، فقط تفاوتهای بسیار کمی بین درمان ارتودنسی کودکان و بزرگترها وجود دارد. اگر شما نیز درباره این موضوع سردرگم بوده و به دنبال تفاوتهای ارتودنسی بزرگسالان و کودکان هستید، با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی روند ارتودنسی در بزرگسالان و کودکان بپردازیم.
ارتودنسی روشی موثر برای داشتن دندانهای صاف
از هنگام روی کار آمدن ارتودنسی، این روش درمان به میلیونها نفر کمک کرده است تا دندانهای منظم و لبخند زیبایی داشته باشند. هنگامی که دندانها نامنظم هستند یا فک بالا و پایین به طور نادرستی قرار گرفتهاند، افراد نیاز به درمان ارتودنسی پیدا میکنند. در این مواقع، یک متخصص ارتودنسی با استفاده از انواع تکنیکها و ابزارهای مختلف، میتواند ناهماهنگی دندانها و عدم تطابق بین فکها را اصلاح کند.
شما در هر سنی که از وضعیت قرارگیری دندانهایتان ناراضی باشید، میتوانید از این روش درمان استفاده کنید. روشها و وسیلههای مورد استفاده در ارتودنسی معمولا یکسان هستند و متخصص ارتودنسی متناسب با مشکل شما، از روش موثری استفاده خواهد کرد.
بهترین سن برای ارتودنسی
در ابتدا بهتر است بدانید که درمان ارتودنسی میتواند در هر سنی انجام شود و سن خاصی برای آن وجود ندارد. آمارهای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که بیشترین درمانهای ارتودنسی در بازه سنی 10 تا 14 سال انجام میشود. برای دختران متوسط سن درمان ارتودنسی در بازه 10 تا 12 سال و برای پسران، در بازه 12 تا 14 سال است.
البته بسیاری از ارتودنتیستهای حرفهای توصیه میکنند تا درمانهای ارتودنسی در سنین پایین آغاز شود. بهترین روش این است که از 7 سالگی که کودک دارای ترکیبی از دندانهای دائمی و دندانهای شیری است، یک بررسی و ویزیت توسط متخصص انجام شود و سپس تا هنگام فرارسیدن زمان ارتودنسی، کودک تحت نظر ارتودنتیست باشد. در حالت کلی ارتودنسی کودکان نسبت به بزرگسالان راحت بوده و به همین دلیل نیز بهترین سن ارتودنسی 7 سالگی الی 14 سالگی است.
ارتودنسی کودکان و خردسالان
به دلیل اینکه در سن کودکی لثهها نرمتر بوده و دندانها نیز به راحتی میتوانند جابجا شوند، روند درمان راحت و سریعتر خواهد بود؛ یعنی هر چقدر که ارتودنسی در سن کمتری انجام شود، مدت زمان درمان دندانها نسبت به افراد سن بالا کمتر خواهد بود. البته توجه کنید که در حالت کلی روشهای درمانی و بریسها و براکتهای استفاده شده یکی هستند و هیچ تفاوتی ندارند.
اگر برای ویزیت و بررسی دندانهای کودکانتان در سن کم به متخصص مراجعه کنید، پزشک متخصص میتواند مشکلات احتمالی که قرار است برای فک یا دندانها رخ دهد را نیز شناسایی کند. این امر منجر میشود تا علاوه بر اینکه از مشکلات ناشی از دندانها در بزرگسالی جلوگیری کنید، به کاهش هزینههای درمانی نیز کمک شود.
مزیت های ارتودنسی کودکان
انجام ارتودنسی برای کودکان در سنین 7 الی 14 سالگی، یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای فرزند عزیزتان انجام دهید. به دلیل اینکه هدف از ارتودنسی جابجایی دندانهاست، به هر میزان که سن بیمار کمتر باشد، نتیجه درمان نیز مطلوب خواهد بود. علاوه بر این، ارتودنسی کودکان مزایای دیگری نیز دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتاند از:
- بالا رفتن اعتماد به نفس کودک با داشتن لبخند زیبا
- جلوگیری از کج شدن دندانها در آینده
- پیشگیری از آسیب به الگوی رشد طبیعی فک
- درمان انواع مال اکلوژنها
- کاهش هزینههای درمانی دندان در آینده
- ا ز بین بردن احتمال نهفته بودن دندانهای دائمی
توصیههای مهم برای ارتودنسی کودکان
یکی از مشکلاتی که والدین در هنگام ارتودنسی کودک خردسال با آن مواجه هستند، عدم رعایت توصیههای متخصص توسط کودک است. همانطور که میدانید ارتودنسی نیاز به مراقبت دارد و برای داشتن نتیجه مطلوب نیز باید به این مراقبتها پایبند باشید. عدم خوردن مواد غذایی چسبنده و سفت، مسواک زدن پس از هر وعده غذایی، استفاده از نخ دندان و … از توصیههای مهم برای ارتودنسی کودکان است.
ارتودنسی برای بزرگسالان
یک باور اشتباه درباره ارتودنسی در بین مردم رواج یافته است، آن هم این است که ارتودنسی فقط برای سنین کم مناسب بوده و با بالا رفتن سن، دیگر تاثیرگذار نیست. با اینکه روند ارتودنسی کودکان نسبت به بزرگسالان مدت زمان کمتر و راحتی بیشتری دارد؛ اما به این معنی نیست که بزرگسالان نمیتوانند از این روش درمانی استفاده کنند. روش درمان ارتودنسی در بزرگسالان نیز تاثیر دارد.
البته به دلیل اینکه لثه و دندانهای افراد سفت هستند، ممکن است روند درمان چند ماهی بیشتر طول بکشد؛ اما به هرحال در سن 25 یا حتی بیشتر در 30 سالگی نیز افراد میتوانند از ارتودنسی برای درمان نامنظی دندانهای خود استفاده کنند و حداکثر سن ارتودنسی برای آن وجود ندارد.
توصیههای مهم برای بزرگسالانی که ارتودنسی میکنند
یکی از نکتههای خوب ارتودنسی در بزرگسالان این است که اینگونه افراد بهتر میتوانند به توصیههای مراقبتی عمل کنند و در نتیجه نیز دچار مشکلاتی از قبیل پوسیدگی دندان یا آسیب به لثه نمیشوند. از طرفی بزرگسالان باید توجه کنند که گاها نیز ممکن است در صورت لزوم متخصص ارتودنتیست یکی از دندانهای شما را بکشد تا درمان کامل شود.
نحوه ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان چه تفاوتی دارد؟
با بررسی ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان میتوان متوجه شد که تفاوت عمده بین این دو، در تشخیص به موقع مشکلات، درمان راحتتر آن و مدت زمان کمتر درمان در کودکان نسبت به بزرگسالان است. البته به دلیل اینکه اصلاح فرم دندان در بالا رفتن اعتماد به نفس افراد نقش اساسی دارد، بهتر است تا این درمان در کودکی انجام شود تا فرد در نوجوانی و سنین حساس، دچار مشکلات شخصیتی نشود.
ارتودنسی روش درمانی بدون محدودیت سنی
فرقی نمیکند در چه سن و سالی هستید؛ چرا که همیشه فرصتی برای بهبود لبخند شما وجود دارد! برای افراد در هر دوره از زندگیشان، یک لبخند زیبا منجر به افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس آنها میشود. در مورد بزرگسالان، این لبخند تازه میتواند در یافتن فرصتهای بهتر و جایگاه اجتماعی بالاتر کمک کند. در سنین کم نیز کودک با درمان فرم نامنظم دندانهایش، اعتماد به نفس پیدا کرده و بهتر میتواند به جمع دوستان خود وارد شود. مزایای ارتودنسی در هر سنی بسیار مهم و ارزشمند بوده و بهترین درمان برای اصلاح لبخند است.