کاشت مو نوعی عمل جراحی است که موفقیت آن علاوه بر تخصص پزشک، وابسته به مراقبت های بعد از کاشت مو است. بعد از انجام پیوند مو، پزشک به شما دستورالعمل هایی ارائه می دهد تا بتوانید از گرافت ها به خوبی محافظت کنید. همانطور که می دانید، بعد از انجام کاشت مو باید از فعالیت های بدنی سنگین اجتناب شود. از این رو، رابطه زناشویی بعد از کاشت مو ممنوع است زیرا می تواند بطور مستقیم روی موفقیت پیوند انجام شده تاثیر بگذارد. رابطه جنسی نیز نوعی فعالیت بدنی سنگین محسوب می شود که با تعریق و افزایش فشار خون همراه است. از این رو لازم است تا زمان مستحکم شدن گرافت ها، از داشتن رابطه جنسی اجتناب کنید.
با توجه به اینکه بسیاری از افراد از پرداختن به موضوع رابطه زناشویی بعد از کاشت مو خودداری میکنند در این مقاله موضوع صحبت خود را بر این اساس تنظیم کردهایم. اگر شما نیز به دنبال پاسخی برای سوال چند روز بعد از کاشت مو میتوان رابطه داشت؟ هستید در این مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب
- چند روز بعد از کاشت مو میتوان رابطه داشت؟
- چند روز بعد از کاشت مو می توان دوش گرفت؟
- فیلم شستشوی سر بعد از کاشت مو
- نکاتی برای نحوه خوابیدن و استراحت بعد از کاشت مو
- چند روز بعد از کاشت مو میتوان راحت خوابید؟
- چند روز بعد از کاشت مو میتوان کلاه گذاشت؟
- چه چیزهایی بعد از کاشت مو ضرر دارد؟
- چه کسانی نمی توانند کاشت مو انجام دهند؟
- عوارض کاشت مو چیست؟
- آیا سرما برای کاشت مو ضرر دارد؟
- حداقل و حداکثر سن مناسب کاشت مو چقدر است؟
- خواص آب کرفس بعد از کاشت مو چیست؟
- بعد از کاشت مو چی بخوریم؟
- سخن پایانی
چند روز بعد از کاشت مو میتوان رابطه داشت؟
در کاشت مو، فولیکولها در قسمتهای طاس سر پیوند میشوند. این فولیکولها چون به تازگی جابجا شدهاند لذا بسیار حساس بوده و اگر مراقبتهای بعد از پیوند را جدی نگیرید، قطعاً باید منتظر عوارض و حتی از دست رفتن نتیجه کار باشید. خودداری از فعالیت زیاد بدنی مانند فعالیتهای قلبی، ورزش شدید، فعالیتهای جنسی و این دست موارد، از جمله همین نکات مراقبتی هستند زیرا با بالا رفتن ضربان قلب، حرکت خون سریعتر شده و احتمال خونریزی و از دست رفتن پیوندها بیش از پیش خواهد شد. بهتر است از اینگونه فعالیتها بعد از عمل خودداری کنید.
تا چند روز پس از کاشت مو، نمی توان رابطه جنسی برقرار کرد. این سوال را باید از پزشک خود بپرسید. روش کاشت موی هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. به هر حال جواب کلی این سوال، این است که به طور کلی پس از گذشت ۱۰ تا ۱۲ روز، میتوان رابطه جنسی برقرار کرد.
چند روز بعد از کاشت مو می توان دوش گرفت؟
استحمام بعد از کاشت مو هیچ محدودیتی ندارد. شما از یک روز بعد از کاشت مو هم میتوانید به حمام بروید. اما توجه داشته باشید که فقط بدن خود را بشویید و از تماس آب با سرتان خودداری کنید. چرا که در روزهای ابتدایی گرافتها بسیار حساسند و ممکن است با کوچکترین فشار و لمس از جای خود خارج شوند.
فیلم شستشوی سر بعد از کاشت مو
نکاتی برای نحوه خوابیدن و استراحت بعد از کاشت مو
مهم ترین نکاتی که بعد از کاشت مو درباره نحوه خوابیدن باید به آن توجه شود عبارتند از :
از تمیز بودن بالشت و ملحفه اطمینان حاصل کنید
تمیز بودن بالشت از مهم ترین موارد بهداشتی و مراقبت های بعد از کاشت مو است. موها تماس مستقیمی با بالشت دارند، بنابراین برای مراقبت از موها بعد از کاشت، باید بالشت خود را تمیز نگه دارید. در صورت تمیز نبودن بالشت، گرافت ها در معرض عفونت قرار می گیرند و ممکن است آسیب ببینند. برای تمیز کردن بالشت و ملحفه، از مواد شوینده ای استفاده کنید که فاقد مواد حساسیت زا باشد. زیرا آلرژن ها می توانند پوست سر را تحریک کنند و باعث صدمه رسیدن به گرافت ها شوند.
روی بالشت خود یک حوله تمیز و نرم قرار دهید
بعد از انجام جراحی کاشت مو ممکن است تا چند روز شاهد ترشحاتی روی پوست سر باشید. این ترشحات بعد از جراحی کاملا طبیعی هستند. شما می توانید برای جلوگیری از کثیف شدن ملحفه و بالشت روی آن حوله قرار دهید. به این طریق ترشحات جذب حوله می شوند و بالشت شما تمیز باقی می ماند. البته برای هربار استفاده از حوله باید آن را بشویید و سپس روی بالشت قرار دهید.
هنگام خواب سر را در زاویه ۳۰ تا ۴۵ درجه قرار دهید
نحوه خوابیدن و استراحت بعد از کاشت مو باید به گونه ای باشد که سر نسبت به سایر اعضای بدن ارتفاع بالاتری داشته باشد. بعد از کاشت مو بهترین زاویه برای خواب، زاویه بین ۳۰ تا ۴۵ است . بیماران می توانند از دو بالشت استفاده کنند تا سر را در ارتفاع بالاتری قرار دهند. زاویه سر علاوه بر اینکه از آسیب رسیدن به موها جلوگیری می کند، می تواند تورم بعد از جراحی را نیز کاهش دهد. این طریقه خوابیدن، صحیح ترین پوزیشن خواب بعد از کاشت مو است، که می تواند روند بهبودی را تسریع کند.
از خوابیدن روی شکم بعد از کاشت مو جدا خودداری کنید
خوابیدن روی شکم بعد از کاشت مو، علاوه بر افزایش تورم، می تواند باعث آسیب رسیدن به گرافت ها شود. اگر عادت دارید همیشه روی شکم بخوابید، بهتر است بعد از جراحی برای مدتی این عادت را ترک کنید. نحوه خوابیدن و استراحت بعد از کاشت مو، تاثیر بسیار مهمی در فرایند درمان دارد. بنابراین در دوره ریکاوری لازم است بین ۱ تا ۲ هفته عادات خواب خود را تصحیح کنید و روی شکم نخوابید.
از ضربه زدن پوست سر به بالشت جلوگیری کنید
بعد از کاشت مو پوست بسیار حساس می شود. هرگونه ضربه و خراش به موها، می تواند باعث آسیب رسیدن به فولیکول ها شود. برای اینکه بتوانید مانع وارد شدن ضربه به موها شوید، می توانید از بالشت های طبی مخصوص گردن استفاده کنید. این بالشت ها بین سر و بالشت کمی فاصله ایجاد می کند و مانع ایجاد فشار و ضربه به موها می شوند.
الگوی خواب منظمی داشته باشید
لازم است برای بهبودی سریع تر، استراحت کافی داشته باشید و الگوی خواب خود را اصلاح کنید. بعد از جراحی بدن برای بهبودی نیاز به انرژی دارد و این انرژی از طریق خوابیدن و استراحت کافی حاصل می شود.
به همین جهت لازم است بعد از جراحی، خواب کافی داشته باشید تا بتوانید روند بهبودی را با موفقیت طی کنید. بطور معمول میزان استاندارد خواب، ۸ ساعت است و این میزان بعد از جراحی نباید کاهش پیدا کند.
چند روز بعد از کاشت مو میتوان راحت خوابید؟
بطور معمول لازم است تا دو هفته بعد از جراحی، نکات گفته شده درباره خوابیدن بعد از کاشت مو را رعایت کنید. معمولا بعد از گذشت این مدت، می توانید طبق معمول همیشه بخوابید و روند خواب طبیعی خود را از سر بگیرید. البته دوره ریکاوری در بیماران با توجه به شرایط آن ها متفاوت است. این دوره ممکن است در برخی افراد کوتاه تر و در برخی دیگر طولانی تر باشد. آنچه که حائز اهمیت است نحوه صحیح خوابیدن و استراحت بعد از کاشت مو و رعایت نکات بهداشتی است. بنابراین لازم است برای بهبودی سریع تر، تمام دستورالعمل های پزشک رعایت شوند تا کاشت مو نتیاج موفقیت آمیزی داشته باشد.
چند روز بعد از کاشت مو میتوان کلاه گذاشت؟
استفاده بلافاصله از کلاه بعد از انجام کاشت مو میتواند باعث فشرده شدن، جابجایی و آسیبدیدگی پیوندها شود و برای هیچکس جالب نیست که هزینهای که برای کاشت مو کرده است به هدر برود. این آسیبها میتوانند باعث کچلیهای سکهای در محدوده کاشته شده شوند و روند کلی رشد موها پس از کاشت را تحت تأثیر قرار دهند.
برای استفاده از کلاه بعد از کاشت مو حداقل باید یک هفته الی ده روز بعد از عمل صبر کنید تا زخمها کمی بهبود پیداکرده و گرافتها که شکننده و حساس هستند کمی ثابت شوند و سپس از کلاههای مناسب استفاده کنید.
چه چیزهایی بعد از کاشت مو ضرر دارد؟
یکی از دغدغههای اصلی افراد بعد از کاشت مو این است که چه چیزهایی بعد از کاشت مو ضرر دارد. در این مقاله شما را با عواملی آشنا میکنیم که میتواند به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم بر نتیجه کاشت شما تاثیر منفی داشته باشد.
۱– رانندگی به مدت طولانی
گاهی اوقات کاشت مو تحت آرام بخشی عمیق انجام می شود و یا بلافاصله پس از عمل کاشت داروی آرام بخش تجویز میشود. در این صورت بهتر است تا ۲۴ ساعت پس از عمل رانندگی نکنید. تزریق مقادیر بسیار بی حسی ممکن است باعث تجمع مایعات و تورم سر و صورت گردد، رانندگی طولانی مدت باعث تورم بیشتر در ناحیه صورت و زیر چشم خواهد شد.
۲– بیدقتی در مصرف داروها
یکی از چیزهایی که میتواند بعد از کاشت مو مضر باشد نادیده گرفتن دستور مصرف داروها است. برای کاهش ریسک عفونت، مصرف آنتی بیوتیکها باید دقیقا مطابق با تجویز پزشک صورت بگیرد. بعضی داروها را باید همراه با وعده غذایی مصرف کنید زیرا در صورت استفاده با معده خالی مستعد ایجاد مشکلات گوارشی هستند. همچنین در مصرف مولتی ویتامینها و مکملهای تقویتی بعد از کاشت زیاده روی نکنید.
۳- خوابیدن روی سطح صاف
برای جلوگیری از تورم و ریزش گرافتها، باید هنگام خواب سرتان بالاتر از بدن تان قرار بگیرد. البته، تورم پس از کاشت مو درجات مختلفی در افراد دارد. اگر هنگام دراز کشیدن به صورت عادی احساس فشار در اطراف پیشانی تان نمی کنید، نیازی نیست سرتان در سطح بالاتری از بدن تان قرار بگیرد. در روزهای ابتدایی بعد از کاشت مو دقت کنید که ناحیه کاشته شده بر روی سطوح کشیده نشود.
۴- قرار دادن کمپرس یخ مستقیما روی سر
هرچند استفاده از کمپرس یخ به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی پیشانی تا ۳-۴ روز پس از عمل کاشت مو برای کاهش و یا جلوگیری از تورم بسیار مفید است، قرار دادن آن به صورت مستقیم روی سر ضرر دارد. در واقع تا ۳ روز پس از کاشت، سعی کنید که ناحیه درمان را لمس نکنید. پس از ۷۲ ساعت، می توانید به آرامی با نرمی انگشتانتان، سرتان را لمس کنید.
۵– رنگ کردن مو
تا چهار هفته پس از کاشت، از رنگ کردن مو خودداری کنید. اگر نیاز مبرم به رنگ مو دارید، این کار را قبل از عمل کاشت مو انجام دهید؛ چرا که ترکیبات شیمیایی موجود در رنگ مو می توانند تاثیر منفی رو فولیکول های کاشته شده بگذراند. فولیکول های جدید تا چند هفته پس از کاشت بسیار حساس هستند و به مراقبت زیادی نیاز دارند.
۶– خاراندن یا مالش سر
حداقل تا ۴۸ ساعت پس از کاشت مو نباید سرتان را بخارانید یا به موهای کاشته شده دست بزنید. برای شستشوی سر حتما مطابق دستور پزشک اقدام کنید، از قرار دادن سر زیر فشار مستقیم آب خودداری کنید و برای شستشو از یک ظرف برای ریختن آب روی سر کمک بگیرید.
کندن دلمههای ایجاد شده بر روی سر ممکن است باعث عفونت و یا آسیب به گرافتهای کاشته شده شود.
۷– عدم دریافت آب کافی
نوشیدن آب کافی و هیدراته بودن برای سلامت و عملکرد صحیح بدن بسیار مهم است. اهمیت این مسئله قبل و بعد از کاشت مو دو چندان می شود. هرچه بدن تان هیدراته تر باشد، پروسه ریکاوری سریع تری خواهید داشت. به صورت کلی، بهتر است به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، ۳۰ میلی لیتر آب بنوشید. مثلا اگر ۶۰ کیلوگرم وزن دارید، روزانه حدودا به مقدار ۱۸۰۰ میلی لیتر یا ۸ لیوان آب نیاز دارید.
۸– قرار گرفتن در معرض نور آفتاب
قرار گرفتن در معرض نور یکی دیگر از مواردی است که پس از کاشت مو نباید انجام دهید. دو هفته اول پس از کاشت مو، از قرار گرفتن در معرض آفتاب مستقیم مخصوصا از ساعت ۱۰ صبح تا ۲ بعد از ظهر بپرهیزید. تار های موی کاشته شده باید در پروسه ریکاوری ریشه بگیرند. قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به پوست و همچنین فولیکول های مو آسیب می زند.
۹- پوشاندن سر و ناحیه کاشته شده
تا چند روز پس از کاشت مو، ممکن است پوست سر دچار التهاب و تورم باشد، افراد در این بازه تمایل دارند ناحیه درمان را مخفی کنند. اما متخصصان توصیه میکنند ۷ الی ۱۰ روز از پوشاندن سر خودداری کنید تا به موهای کاشته شده ضرری وارد نشود. بعد از ۷ تا ۱۰ روز، می توانید با مشورت پزشک از کلاه آزاد یا به اصطلاح کلاه ماهیگیری استفاده کنید.
۱۰- باشگاه و تمرینات ورزشی شدید
ورزش سنگین یکی دیگر از چیزهایی است که بعد از کاشت مو ضرر دارد. بهتر است در ماه اول بعد از کاشت مو فعالیت های سبک و متوسط مانند پیاده روی کوتاه یا یوگا را جایگزین روتین ورزشی خود کنید. پس از گذشت یک ماه میتوانید فعالیتهای سنگین ورزشی و استفاده از مکملهای ورزشی را با مشورت پزشک شروع کنید.
۱۱- تعریق سر
علاوه بر پرهیز از ورزش های شدید، از هر فعالیت دیگری که باعث تعریق شدید می شود، خودداری کنید. تعریق سر ریسک عفونت سر را افزایش خواهد داد. سونا و رطوبت نیز حداقل یک ماه بعد از کاشت مو برای گرافتهای تازه کاشته شده مضر است. برای رفتن به استخر و یا آب تنی در دریا نیز حداقل یک ماه صبر کنید.
۱۲- نوشیدن الکل و سیگار کشیدن
نوشیدنی های الکلی ادرار آور هستند و بدن شما را دهیدراته می کنند و در نهایت باعث طولانی تر شدن پروسه ریکاوری می شوند. همچنین نوشیدنی های الکلی باعث افزایش فشار خون می شوند و میزان خون رسانی به مغز را کاهش می دهند. بنابراین تا یک هفته پس از کاشت مو، از نوشیدن الکل بپرهیزید. مصرف سیگار و یا قلیان نیز از جمله چیزهایی هستند که بعد از کاشت مو ضرر دارد. تا چند هفته پس از کاشت مو از محصولات حاوی نیکوتین شامل سیگار، آدامس نیکوتین و پچ های نیکوتین دوری کنید.
۱۳- رابطه جنسی
تا یک هفته پس از عمل پیوند مو از برقراری رابطه جنسی بپرهیزید. هرچند رابطه جنسی در بلندمدت می تواند فشار خون را کاهش دهد، اما هنگام رابطه ضربان قلب و فشار خون افزایش پیدا می کند و سلامت فولیکول های جدید را به خطر می اندازد. هر فعالیتی که باعث افزایش فشار خون و به طبع آن تعریق گردد میتواند از به نتیجهی کاشت مو ضرر برساند.
۱۴- مصرف فست فود
هرچند که تهیه فست فود ها زحمت آشپزی را کم می کنند، اما باید بدانید تغذیه بعد از کاشت مو بسیار مهم است. برای رشد تار های زیبا، ضخیم، سالم، نرم و قوی به مواد مغذی زیادی نیاز دارید. فست فود ها معمولا ارزش غذایی پایینی دارند. اگر رژیم غذایی شما به اندازه کافی غنی از مواد مغذی نیست، از یک مکمل تغذیه ای حاوی کلسیم، منیزیم، پروتئین، آهن، ویتامین B6، روی، بیوتین و مقدار زیادی پروتئین استفاده کنید.
چه کسانی نمی توانند کاشت مو انجام دهند؟
افرادی که انتظارات واقع بینانه ای از پیوند مو ندارند کاندیدای مناسبی برای پیوند نیستند. بسیاری از افراد با تصورات و انتظارات غیرواقعی نسبت به درمان پیوند مو اقدام می کنند. از آنجایی که بعد از جلسه درمان و صرف هزینه و زمان زیاد انتظارات آنها برآورده نمی شود دچار مشکلات روحی می شوند. در بسیاری از افراد مسائل و مشکلات روحی ناشی از برآورده نشدن توقعات آنها از درمان بسیار بیشتر از ناراحتی های ناشی از ریزش مو است.
با توجه به این توضیحات آمادگی برای درمان نکته بسیار مهمی است. آمادگی ذهنی برای درمان و اقدام آگاهانه به درمان پیوند مو از جمله مراقبت های قبل از درمان محسوب می شود. فرد متقاضی کاشت مو باید در جلسه درمان توقعات خود از کاشت مو را صادقانه با پزشک مطرح کند. پزشک نیز بر اساس دانش و تجریه ای که در این زمینه دارد به او کمک می کند که توقعاتی مطابق با واقعیت از درمان داشته باشد.
بنابراین اگر از ما بپرسید که چه کسانی نمی توانند کاشت مو انجام دهند به شما خواهیم گفت افرادی که به دلیل عدم آگاهی از پیوند مو انتظارات واقعی از درمان ندارند. آگاهی پزشک از توقعات و انتظارات فرد در انتخاب تکنیک مناسب درمان نیز به او کمک می کند.
در ادامه به بررسی شرایطی می پردازیم که موجب می شود کاشت مو برای شما مناسب نباشد.
- استفاده از داروهای خاص
گاهی افراد به دلیل استفاده از دارویی خاص به طور موقت دچار ریزش مو می شوند. بسیاری از داروها از قبیل داروهای ضد انعقاد خون از قبیل وارفارین و هپارین، داروهای ضد افسردگی، داروهای مورد استفاده برای درمان نقرس، داروهای شیمی درمانی (برای درمان سرطان ها) سبب ریزش مو می شوند. افرادی که در دوره درمان بیماری هستند و از این نوع داروها استفاده می کنند نباید مو بکارند. در صورت اقدام به کاشت مو موهای کاشته شده نیز تحت تاثیر این داروها دچار ریزش می شوند. فرد در چنین شرایطی اصلا نیازی به پیوند مو ندارد؛ زیرا پس از تکمیل دوره درمان و قطع مصرف دارو ریزش مو متوقف می شود.
- افراد دچار بیماری های زمینه ای
یکی از پاسخ ها به این پرسش که کاشت مو برای چه کسانی مناسب نیست افرادی هستند که به دلیل بیماری های زمینه ای از قبیل کم کاری یا پرکاری تیروئید یا بیماری های دیگر از قبیل سندرم تخمدان پلی کیستیک و دیابت دچار ریزش مو شده اند. ابتدا باید بیماری خود را درمان کنند. در صورتی که علت ریزش مو درمان نشود موهای کاشته شده نیز دچار ریزش خواهند شد؛ زیرا همان طور که می دانید یکی از مزیت های درمان پیوند مو این است که موهایی که در ناحیه کم مو یا بی مو کاشته می شوند کاملا مانند موهای طبیعی فرد در ناحیه اهدا رفتار می کنند.
از آنجایی که بیماری های زمینه ای سبب ریزش موها می شوند موهای کاشت شده نیز همانند موهای سایر قسمت های سر از متاثر از عوامل ریزش مو هستند. گاهی به هم ریختن تعادل هورمون های زنانه مانند استروژن یا هورمون های مردانه مانند آندروژن سبب ریزش مو می شود. پس از طی مراحل درمان و متعادل شدن هورمون ها این نوع ریزش مو متوقف خواهد شد. بنابراین پاسخ دیگر به این پرسش که چه کسانی نمی توانند کاشت مو انجام دهند افراد دارای بیماری های زمینه ای هستند.
- مشکلات تغذیه ای
برخی از افراد به دلیل فقر تغذیه ای و کمبود آهن، ویتامین B و سایر مواد مورد نیاز برای رشد موها دچار ریزش مو می شوند. در این افراد نیز در صورت اصلاح رژیم تغذیه ای و تامین مواد مورد نیاز برای رشد موها ریزش مو متوقف می شود. به همین دلیل به این افراد نیز قبل از رفع علت ریزش مو پیوند مو اصلا توصیه نمی شود.
- مبتلایان به بیماری تریکوتیلومانیا
بیماری تریکوتیلومانیا نوعی بیماری روانی است که در آن فرد به دلیل اضطراب روحی موهای سر خود را می کند. در صورتی که این فرد اقدام به کاشت مو کند به دلیل بیماری خاصی که دارد موهای کاشته شده را نیز خواهد کند. به همین دلیل این افراد باید ابتدا به روانشناس مراجعه کرده و بیماری روحی خود را درمان کنند. بعد از درمان بیماری مشکل طاسی و ریزش مو در این افراد حل می شوند.
- نداشتن بانک موی مناسب
افرادی که بانک مناسبی در ناحیه سر خود ندارند نیز نمی توانند کاشت مو انجام دهند. در حال حاضر برای پیوند مو از بانک موی سر خود فرد استفاده می شود. افرادی که در پشت سر یا کناره های گوش خود بانک موی مناسبی نداشته باشند نباید کاشت مو انجام دهند؛ البته در برخی از روش های پیوند مو مانند کاشت مو به روش BHT فولیکول ها از ناحیه سینه یا زیر ریش آقایان برداشت شده و در ناحیه کاشت در سر قرار داده می شوند.
استفاده از موهای سایر نقاط بدن برای پیوند به سر تنها در صورتی امکان پذیر است که امکان برداشت از ناحیه بانک موی سر فرد هر چند کم وجود داشته باشد و با استفاده از فولیکول های مو سایر نواحی به تراکم موهای کاشته شده افزوده شود. در واقع کاشت مو تنها با استفاده از بانک موی زیر ریش و سینه امکان پذیر نیست. در بسیاری از تبلیغات به برداشت مو از نواحی دیگر بدن نیز اشاره می شود. شایان ذکر است که این موضوع تنها جنبه تبلیغاتی دارد. بر اساس تحقیقات و تجربیات مختلف مشخص شده است که کاشت مو با تکیه بر موهای سایر نواحی امکان پذیر نیست.
- مبتلایان به بیماری لوپوس
لوپوس نوعی بیماری التهابی مزمن است که در اثر اختلال در سیستم ایمنی افراد به وجود می آید. این بیماری به صورت خود به خودی به وجود می آید و در آن سیستم ایمنی فرد به بافت های خودی آسیب می رساند. یکی از عوارض این بیماری ریزش مو است. افراد مبتلا به این بیماری که تحت درمان های دارویی هستند نباید از کاشت مو برای درمان ریزش مو استفاده کنند. اقدام به کاشت مو ممکن است باعث عود مجدد بیماری در این افراد شود. با توجه به خطرآفرین بود پیوند مو این بیماران از کاشت مو منع شده اند.
عوارض کاشت مو چیست؟
وضعیت بدن بعد از کاشت مو
برای جلوگیری از تورم صورت تا ۵ روز بعد از انجام عمل جراحی از خم شدن خودداری فرمایید. هنگام سوار شدن داخل ماشین مراقب باشید تا سرتان به سقف ماشین اصابت نکند.
رژیم غذایی بعد از کاشت مو
از خوردن بیش از حد مواد غذایی خودداری کنید زیرا این امر باعث ناراحتی معده و به ویژه تداخل با داروهای مصرفیتان می شود.
خوابیدن بعد از کاشت مو
سر خود را بر روی دو عدد بالشت قرار داده و از یک حوله رول شده در زیر گردنتان استفاده کنید. از خوابیدن روی صورتتان خودداری کنید زیرا این امر احتمال افزایش تورم در ناحیه صورت و سرتان را افزایش خواهد داد.
حالت تهوع بعد از کاشت مو
حالت تهوع و استفراغ در کمتر از ۱۰% از بیماران بعد از عمل رخ می دهد. این امر به دلیل استفاده از داروی بیهوشی در حین عمل جراحی است و بعد از گذشت مدتی کوتاه برطرف خواهد شد. در صورت تمایل به استفراغ کردن ممکن است بیمار نیازمند استفاده از مایع داخل وریدی باشد.
درد
در بیشتر موارد جدا از برخی ناراحتی ها جزئی، درد شدید غیر معمول است اما با این حال ممکن است برخی بیماران دچار سردرد شوند. در این شرایط از دارو های ضد درد تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید و از انجام فعالیت های ذهنی و تمرکزی مانند رانندگی خودداری فرمایید.
نکروز محل گیرنده
این عارضه نادر و در حقیقت جدیترین مشکل کاشت مو است که نتیجه را تحت تأثیر قرار داده و موجب میشود که موها در یک منطقه رشد نکرده و در سایر نواحی به صورت کامل رشد نکنند. عواملی که احتمال بروز این مشکل را بیشتر میکنند عبارتند از:کشیدن سیگار، سرهای پهن، کاشت مو با تراکم خیلی بالا واستفاده از ادرنالین. در صورت بروز نکروز محل گیرنده کاشت مو در آن محل باید دوباره انجام شود.
احتمال سکسکه بعد از کاشت مو
بعد از کاشت مو ممکن است سکسکه به صورت گاه و بیگاه در بیمار بروز پیدا کند و تا ۲۴ ساعت به طول بینجامد که نوشیدن مقداری آب به رفع این وضعیت کمک خواهد کرد اما به طور کلی نیازی به نگرانی در این زمینه نخواهد بود زیرا این وضعیت موقتی است.
تورم پیشانی و دور چشم بعد از کاشت مو
به دلیل تزریق سرم در محل گیرنده در غالب موارد در ناحیه پیشانی و دور چشم تورم ایجاد میشود این حالت گذار است و پس از گذشت چند روز رفع میشود.
خون ریزی بعد از کاشت مو
در برخی موارد ممکن است در ناحیه اهدا کننده و یا ناحیه پیوند زده شده ، خونریزی ایجاد شود. برای برطرف کردن خونریزی با استفاده از گاز استریل و یا پارچه ای تمیز به مدت ۵ دقیقه فشاری ملایم بر روی ناحیه مورد نظر اعمال کنید و در صورتی که بعد از ۵ دقیقه، خونریزی متوقف نشد به دنبال فوریت های پزشکی باشید.
تورم بعد از پیوند مو
در حدود ۳% از افرادی که تحت عمل پیوند مو قرار می گیرند، تورم ایجاد می شود اما با این حال در حال حاضر داروهای بی حسی حاوی داروهای ضد تورم نیز هستند و از همین رو تعداد کمی از بیماران بعد از عمل پیوند مو دچار تورم می شوند. لازم به ذکر است که تورم ایجاد شده معمولا اندک و بدون هیچ گونه درد و تاثیر گذاری در رشد ناحیه پیوند زده شده است. استفاده بسته حاوی یخ که درون حوله پیچیده شده باشد، بر روی پیشانی به مدت ۱۰ دقیقه و ۴ بار در روز به کاهش میزان تورم کمک خواهد کرد.
احساس بیحسی و مورمور شدن
این وضعیت و احساس معمولاً گذار بوده و بعد از یک مدت از بین میرود.
قرمزی بعد از کاشت مو
پس از عمل کاشت مو احتمال ایجاد قرمزی در نواحی تحت درمان قرار گرفته زیاد است اما با این وجود نیازی به نگرانی نبوده و این علائم به خودی خود و به مرور زمان برطرف خواهند شد.
احتمال بی حسی پوست بعد از کاشت مو
احتمال ایجاد بی حسی در پوست نواحی اطراف محل اهدا کننده و پیوند زده شده وجود خواهد داشت که این بی حسی معمولا بعد از گذشت ۶ الی ۸ هفته بعد از عمل جراحی و در برخی موارد نادر بعد از گذشت چندین ماه، برطرف خواهد شد.
عفونت
متورم و حساس بودن ناحیه اهدا کننده و بروز تب می تواند نشان دهنده وجود عفونت باشد. در صورت بروز این گونه علائم حتما به پزشک مراجعه کنید و برای جلوگیری از عفونت این توصیه ها را دنبال کنید :
- از کثیف شدن نواحی تحت درمان قرار گرفته جلوگیری کنید.
- از آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
- از دست زدن به نواحی مورد نظر خودداری کنید و در صورت لزوم ابتدا دستان خود را به خوبی استریل کنید.
خارش سر بعد از کاشت مو
اولین نشانه ترمیم زخم، ایجاد خارش در ناحیه پیوند زده شده و یا اهدا کننده است. اگر این علائم را دارید، از خاراندن آن خودداری کنید و تنها با قرار دادن ملایم دست خود بر روی ناحیه ای که دارای علائم خارش است، می توانید شدت خارش را کنترل کنید. استفاده از روغن بچه نیز به تسکین خارش کمک خواهد کرد و در صورت عدم برطرف شدن خارش در ناحیه مورد نظر، ممکن است پزشک برای شما دارو های ضد هیستامین تجویز کند.
پوسته پوسته شدن زخم بعد از کاشت مو
معمولا زخم های ایجاد شده در ناحیه های اهدا کننده و پیوند زده شده پس از گذشت ۵ الی ۱۴ روز پوسته پوسته خواهند شد که استفاده از ژل آلوئه ورا دو بار در روز و قبل ازدوش گرفتن به برطرف شدن این پوسته ها کمک خواهد کرد. از کندن این پوسته ها اکیدا خودداری کنید.
ایجاد فولیکولیت در ناحیه پیوند زده شده
در برخی موارد ممکن است در ناحیه پیوند زده شده فولیکولیت ایجاد شود. فولیکولیت ها ضایعاتی همانند جوش و آکنه هستند که در صورت بروز این ضایعات، خیساندن سر به مدت ۱۵ دقیقه با آب گرم و استفاده از پماد آنتی بیوتیک در ناحیه مورد نظر ۳ بار در روز، به رفع آن کمک خواهد کرد.
استفاده از باند الاستیک
پوشاندن نواحی اهدا کننده و پیوند زده شده با این باند به مدت ۴۸ ساعت، به جز در مواقع شستشو سر، ضروری است؛ مگر در صورتی که پزشک انجام این کار را به شما توصیه کند و بهتر است تا حداکثر ۳ روز، از این باند استفاده کنید.
نوع بخیه ها عمل کاشت مو
در صورتی که در انجام عمل کاشت مو از بخیه های جذب شونده برای دوختن زخم های بیمار استفاده شود، نیاز به برداشتن آن ها نخواهد بود. بخیه های قابل جذب معمولا پس از گذشت ۳ الی ۴ هفته بعد از عمل شروع به جذب شدن خواهند کرد اما با این حال در صورتی که برای بیمار از بخیه های غیر قابل جذب استفاده شده باشد، باید ۵ الی ۷ روز پس از عمل جراحی برای کشیدن بخیه ها به پزشک مراجعه کند.
ورزش و فعالیت بعد از کاشت مو
تا ۷ روز بعد از عمل کاشت مو بیمار باید از انجام هرگونه فعالیت سنگین خودداری کند؛ در غیر اینصورت احتمال بروز تورم و یا از دست رفتن پیوند افزایش خواهد یافت. بیمار بعد از گذشت ۷ روز از عمل پیوند مو مجاز به انجام تمرینات سبک ورزشی و بعد از ۱۰ روز مجاز به انجام فعالیت های طبیعی و روتین خود خواهد بود.
شنا و آفتاب
حداقل تا چند هفته پس از عمل کاشت مو از شنا کردن بپرهیزید و به یاد داشته باشید که آب استخرها حاوی اسید، کلر و باکتری هستند و این موارد برای نواحی تحت درمان قرار گرفته به شدت مضر است. بعد از گذشت چند هفته از عمل کاشت مو، مانعی برای شنا کردن وجود نخواهد داشت. قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید نیز برای نواحی درمان شده، مضر است و بهتر است از آن در برابر نور خورشید محافظت شود. در صورت استفاده از کلاه مراقب باشید تا به موهای پیوند زده آسیبی وارد نشود و کلاه به سرتان نچسبد که به این تریب از تعریق پوست سرتان نیز جلوگیری خواهید کرد.
خودداری از شانه زدن بعد از کاشت مو
از شانه زدن نواحی تحت درمان قرار گرفته تا یک هفته پس از عمل کاشت مو خودداری کنید.
استفاده از محصولات زیبایی برای مو
استاده از ژل ، اسپری مو، موس و … بعد از گذشت ۵ روز از عمل کاشت مو مجاز است. تا دو هفته بعد از انجام عمل کاشت مو از استفاده از سشوار به ویژه باد گرم خودداری کنید.
اصلاح مو و رنگ کردن
توصیه پزشکان به افرادی که تحت عمل کاشت مو قرار می گیرند، این است که بیمار حداقل تا ۳ الی ۴ هفته بعد از انجام این عمل، از اصلاح مو خود و رنگ کردن آن خودداری کند.
حجامت بعد از کاشت مو
یک باور غلط که در بین عموم مردم رایج است این است که حجامت در تقویت و ریزش مو تاثیر دارد. از انجام هرگونه حجامت و بادکشی در زمان بعد از کاشت مو جدا خودداری کنید و اجازه دهید تا موهایتان به روال طبیعی رشد کنند.
آیا سرما برای کاشت مو ضرر دارد؟
در ابتدا باید در پاسخ به این سوال که آیا سرما برای کاشت مو ضرر دارد این موضوع را ذکر کنیم که سرما بعد از کاشت مو تاثیر منفی بر روند بهبود موها ندارد. با این وجود لازم است در روزهای ابتدایی بعد از کاشت مو از موهای کاشته شده در برابر عوامل خارجی محافظت کنید. مثلا حواستان باشد که در معرض برف و باران قرار نگیرید. و یا اینکه موها را در مقابل حرارت مستقیم بخاری قرار ندهید.
اگر در فصل زمستان عادت استفاده از کلاه را دارید باید این نکته را مدنظر قرار دهید که کلاه (همینطور کلاه کاپشن و یا هودی) در روزهای اولیه بعد از کاشت مو در اثر کشش ناگهانی باعث بیرون آمدن موهای تازه کاشته شده خواهد شد. بهتر است که از سرپوش و کلاه موقتا استفاده نکنید. و با استفاده از چتر و یا هر وسیلهی دیگری که برخورد مستقیم با پوست شما ندارد در مقابل باران و برف از موهای خود محافظت کنید. با رعایت این نکات دیگر نگران تاثیر سرما بر کاشت مو نخواهید بود.
اما آیا سرما به صورت کلی باعث ریزش مو میشود؟ درست است که در بعضی شرایط هوای سرد هم میتواند باعث ریزش مو شود، اما تحقیقات نشان دادهاند که سرما نسبت به گرما تاثیر کمتری بر ریزش مو دارد. یکی از دلایل ریزش مو در زمستان میتواند استفاده از وسایل گرمایشی باشد. چون استفاده از این وسایل باعث میشود که رطوبت هوا کم شود و در نتیجه پوست سر شما خشک شود و نهایتا موهایتان ضعیف و شکننده شود.
حداقل و حداکثر سن مناسب کاشت مو چقدر است؟
یکی از نشانه های زیبایی ظاهر، داشتن موهایی پرپشت و خوش حالت است؛ اما متأسفانه مردان و زنانی هستند که در سنین جوانی دچار ریزش مو می شوند. این مشکل زیبایی ظاهر شخص را تحت تأثیر قرار داده و از همه مهمتر اعتماد به نفس فرد را کاهش میدهد. در این زمان جستجو برای بهترین روش جایگزین نمودن موهای از دست رفته شروع می شود. کاشت مو بهترین روش برای افرادی است که موهای خود را از دست دادهاند. یکی از مهمترین موضوعاتی که در مورد کاشت مو وجود دارد سن مناسب برای کاشت مو است که بسیار اهمیت دارد. یک بازه سنی کلی از نظر پزشکان وجود دارد که معتقد هستند اگر پیوند مو در این سنین انجام گیرد، نتیجه آن رضایت بخش خواهد بود. اگرچه کاشت مو بر روی افراد بالای ۱۸ سال قابل انجام است؛ اما توصیه میشود که تا ۲۵ سالگی پیوند مو انجام نگیرد؛ زیرا پروسه ریزش مو هنوز ثابت نشده است. همچنین به دلیل ایجاد برخی بیماریها (مانند فشار خون شدید، مشکلاتی قلبی و …) در افراد بالای ۶۵ سال، حداکثر سن توصیه شده برای کاشت ۶۵ سالگی میباشد.
سن مناسب کاشت مو ترجیحاً زمانی است که روند ریزش مو تقریباً تکمیل شده و الگوی طاسی در افراد مشخص گردیده است. برای اطلاع از دقیقترین زمان در خصوص حداقل و حداکثر سن کاشت مو بهتر است با پزشک در این زمینه مشورت گردد؛ چراکه این سن در هر شخصی با توجه به سیستم ایمنی بدن، متفاوت است. تحقیقات نشان میدهند که به طور متوسط ۳۵ الی ۴۰ سالگی بهترین سن برای کاشت مو آقایان است زیرا بسیاری از مردانی که مشکل ریزش مو دارند در بازه سنی ۳۵ الی ۴۰ سالگی موهایشان به الگوی نهایی میرسد، یعنی در واقع ریزش موهایشان متوقف شده در نظر گرفته میشود.
البته قبل از هر کاری باید فرد توسط پزشک متخصص به طور کامل معاینه شود تا علت ریزش مو مشخص گردد. علت ریزش مو میتواند به عوامل مختلفی مثل ژنتیک، کمکاری غدد مثل تیروئید، کمبود برخی املاح بدن، استرس یا سبک زندگی مربوط شود. تمامی این موارد توسط پزشک مورد بررسی قرار گرفته و سپس در مورد بهترین سن برای کاشت مو و زمان آن تصمیم نهایی گرفته میشود. افرادی که در سن خیلی پایین دست به چنینکاری میزنند با گذر زمان دوباره با مشکل ریزش مو مواجه میشوند؛ اما به دلیل اینکه بانک موی آنها قبلاً مورد استفاده قرار گرفته است، توان بهرهمندی دوباره از آن وجود نخواهد داشت.
خواص آب کرفس بعد از کاشت مو چیست؟
بعد از عمل جراحی کاشت مو پوست سر شما میتواند با تورم و التهاب روبرو شود. این تورم معمولا ناشی از آزاد شدن مایعات لنفاوی در زیر پوست شما است. تورم میتواند باعث ایجاد درد و همچنین بروز مشکل در خوابیدن شما شود. آب کرفس میتواند به شما کمک کند که تورم پوست سر شما سریعتر کاهش یابد. به طور کلی مصرف زیاد مایعات به خصوص آب نیز به کاهش تورم کمک میکند. آب کرفس همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین است که به بهبود سریعتر شما کمک میکند.
بعد از کاشت مو چی بخوریم؟
رعایت تغذیه مناسب بعد از کاشت مو به سلامت موهای شما کمک میکند. میوههای مختلف هر کدام سرشار از ویتامینها و مواد معدنی خاصی هستند و هر کدام خواص خود را دارند. به همین دلیل بهتر است که به یک مدل میوه بسنده نکنید و سبدی از انواع میوه بعد از کاشت مو داشته باشید. میوههایی مانند موز، آناناس، پاپایا، توت فرنگی، پرتقال، سیب، آووکادو، خرما، انار، انگور و کرفس میتوانند گزینههای مناسبی باشند.
۱. خوردن پسته بعد از کاشت مو
پس از کاشت مو، داشتن رژیم غذایی مناسب می تواند رشد فولیکول ها را افزایش داده و آنها را تحریک کند. این رژیم می تواند شامل انواع ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی مهم باشد.
یکی دیگر از مواد غذایی مهم بعد از کاشت مو مصرف حبوبات و مغزها است که در رشد سالم فولیکول های مو بعد از کاشت مو مفید است. غذاهای غنی از پروتئین، آهن، روی، منیزیم، کلسیم و ویتامین B6 منابع عالی و مغذی برای رشد موهای سالم، جدید و فولیکول های قوی هستند. توصیه می شود پس از کاشت از منابع سالم و طبیعی مو استفاده کنید و کمتر به سراغ مکمل های دارویی بروید.
۲. خوردن پیاز بعد از کاشت مو
خواص پیاز برای رشد مو به دلیل محتوای غنی آن از مواد مغذی و ترکیبات فعال است. ویتامین C در پیاز به تقویت ریشههای مو کمک کرده و فرآیند رشد مو را تسریع میکند. همچنین، سولفور موجود در پیاز به تقویت ساختار موها و افزایش ضخامت آنها کمک میکند. ممکن است در دورههای مختلف پس از کاشت مو، روش خوردن پیاز تغییر کند. به طور کلی، میتوان به سه دوره اصلی اشاره کرد:
دوره پیش از رشد مو
در این دوره، پیاز به عنوان یک ماده غذایی کمچرب و سبک میتواند مصرف شود. پیاز را میتوان به صورت ترشی، سوپ یا در سالادها مصرف کرد.
دوره رشد مو
در این دوره، پیاز به عنوان ماده غذایی غنی از ویتامین C و سولفور میتواند مصرف شود. میتوانید پیاز را به صورت تازه خورده یا در غذاها و آشها اضافه کنید.
دوره پس از رشد مو
در این دوره، پیاز میتواند به عنوان یک ماده غذایی مفید برای حفظ سلامت موها و پوست مصرف شود. میتوانید پیاز را به صورت تازه خورده، سرخ شده یا در آمادهسازی غذاها استفاده کنید.
۳. خوردن چای بعد از کاشت مو
بسیاری از افرادی که میخواهند کاشت مو انجام بدهند میپرسند که آیا خوردن چای بعد از کاشت مو امکانپذیر است؟ در پاسخ باید بگوییم خیر، نه تنها بعد از کاشت مو بلکه قبل از آن نیز به مدت ۱ الی ۲ هفته بهتر است چای مصرف نکنید. زیرا شما با خوردن چای و نوشیدنیهای کافئین دار خون خود را رقیق میکنید. اما نتیجه رقیق شدن خون چیست؟ خونریزی بیشتر در هنگام جراحی کاشت. زمانی که خون رقیق شود نقاطی از پوست شما که برشی کوچک برای جا دادن گرافت مو در آن ایجاد شده است شروع به خونریزی (بیشتر از حالت نرمال ) میکند. به همین دلیل حتی در مواردی نمیتوان گرافت را به در جای مناسب خود نگه داشت و ریشه گیری گرافت پیوندی به درستی انجام نخواهد شد. به همین دلیل بهتر است ۱ هفته قبل از کاشت مصرف چای و قهوه را قطع کنید. اما چای بعد از کاشت مو چرا نباید مصرف شود؟ به چند دلیل مهم لازم است بعد از کاشت مو چای ننوشید:
- خونریزی مجدد پوست در محل زخم ناحیه پیوند: به این دلیل که چای موجب رقیق شدن خون میشود و نیز باعث میشود که زخمهای کوچیکی که در اثر کاشت ایجاد شدهاند بعد از کاشت دوباره دچار خونریزی شوند.
- عفونت در محل زخم: خونریزی مجدد در محل زخمها باعث ایجاد مشکلات زیادی از جمله ایجاد عفونت در ناحیه پیوند میشود.
- به تعویق افتادن زمان بهبودی بعد از کاشت مو: خونریزی مجدد در محل زخمها و ایجاد عفونت در ناحیه پیوند خود دلیلی برای به تعویق افتادن زمان بهبودی فرد خواهد شد.
- ریزش گرافت های پیوندی: خونریزی و عفونت پوست در نتیجه خونریزی بیشتر موجب ریزش گرافتهای جدید پیوندی خواهد شد.
۴. خوردن عسل بعد کاشت مو
حتماً میدانید که عسل یکی از بهترین مواد طبیعی است که به عنوان ماسک مو مورد استفاده قرار میگیرد. میتوان عسل را با ترکیباتی که متخصص توصیه میکند مخلوط نمود و این ماسک را برای موهای سر استفاده کرد تا موهای نرم، خوش حالت و پرپشتی داشته باشیم.
در پاسخ به این سوال که آیا خوردن عسل بعد از پیوند مو میتواند بر روی تقویت فولیکولها تأثیر بگذارد یا نه باید بگوییم که عسل غنی از ویتأمینهایی شامل ویتأمینهای گروه b ،e ،a ،c و e است. از طرف دیگر عسل به عنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی شناخته شده است که باعث محافظت از پوست و موی شما خواهد شد. همین خواص عسل کافی است تا نسبت به مصرف عسل بعد از پیوند مو اهمیت بیشتری قائل شویم.
توصیه ما این است که بعد از کاشت مو عسل را در وعدههای غذایی صبحانه قرار دهید چون هم برای تقویت بدن مفید است و هم به تقویت بنیه فولیکولها کمک میکند.
۵. خوردن کله پاچه بعد از کاشت مو
کله پاچه یکی از غذاهای پرطرفدار در بین ایرانیان است که دارای پروتئین، ویتامین و کلسترول است. اما از آنجایی که این ماده غذایی اسیدهای چرب مضر زیادی دارد مصرف آن توصیه نمی شود. از همین جهت خوردن کله پاچه بعد از کاشت مو به دلیل سنگین بودن و چربی زیاد آن ممکن است باعث حالت تهوع و افزایش فشار خون شود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با کاشت مو آشنا شدید. همچنین از عوارض و مراقبت های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.