اغلب زمانی صحبت از کاشت مو به میان میآید که فردی دچار ریزش مو شده باشد و برای جبران موهای از دست رفتهاش به کاشت مو روی میآورد. اما زمانی هم این کاشت مو به معنای جبران موهای از دست رفته و پوشاندن طاسی سر نیست، بلکه افرادی هستند که به صورت مادرزادی پیشانی بلندی دارند و برای کوتاه کردن آن به کاشت مو در جلوی پیشانی روی میآورند. دو روش برای کوتاه کردن پیشانی وجود دارد تا فاصله بین ابروها تا خط محل رویش موها کم شود، روش اول کاشت مو در جلوی پیشانی است و دیگری عمل جراحی پیشانی، که در این روش بخشی از پیشانی برش داده میشود و پوست سر به سمت پایین کشیده میشود. در ادامه روش کاشت مو در جلوی پیشانی پیشنهاد شده است. چرا که عوارضی که از طریق کاشت مو ممکن است بروز پیدا کنند، قطعا از عوارض عمل جراحی کمتر میباشد.
فهرست مطالب
- کاشت مو چگونه است؟
- کاشت موقت مو چیست؟
- کاشت موی طبیعی چیست؟
- کاشت مو چگونه انجام میشود؟
- کاشت موی غیر طبیعی چگونه است؟
- کاشت مو چند ساعت طول میکشد؟
- کاشت مو چند سال دوام دارد؟
- کاشت مو چه عوارضی دارد؟
- مراقبت های بعد از کاشت مو چگونه است؟
- هزینه کاشت مو سال ۱۴۰۲ چقدر است؟
- سخن پایانی
کاشت مو چگونه است؟
کاشت مو روشی درمانی است که در آن جراح پلاستیک یا پزشک متخصص پوست و زیبایی، فولیکولهای مو را به ناحیه طاس سر فرد متقاضی منتقل میکنند. در این روش جراح معمولاً موها را از پشت یا کنار سر به جلو یا بالای سر حرکت میدهد یا از روش پیوند مو استفاده میکنند. همچنین کاشت مو معمولاً در کلینیکهای زیبایی با بی حسی موضعی انجام میشود، پس بعید است که شما در طول جراحی دردی را احساس کنید.
کاشت موقت مو چیست؟
کاشت موقت مو به صورتی است که تا ۶ماه حدودا و نهایتا یک سال دوام دارد و کیفیت آن همانند موی طبیعی است و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. و حتی شما میتوانید از آن در حمام واستخر نیز استفاده کنید.
برخلاف نظریه پزشک و نشان خود مو افراد میخواهند تا سریع تر آن را تعویض کنند تا بتوانند از مدل های مو مختلف استفاده کنند .
کاشت موقت یکی از بهترین روش برای کاشت مو در آقایان است و همچنین اگر نیاز دارید تا کاشت مو موقت انجام دهید باید یک جلسه مشاوره بروید و پزشک تشخیص دهد که شما چقدر نیاز دارید کاشت موقت مو انجام دهید و پزشک نشان میدهد که نتیجه های به دست آمده در گذشته به چگونه بوده است و نتایج طبیعی را به شما نشان میدهد تا بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید و پزشک نیز بتواند شما را به درستی راهنمایی کند و مشکل شمارا حل کند ولی شما باید این را در نظر بگیرید که انجام این کار به صورت موقتی میباشد ولی زمانی که بخواهید این کار را به صورت دائمی انجام دهید میتوانید کاشت موی طبیعی را انتخاب کنید زیرا برای دائم این گزینه بهتر است.
کاشت موی طبیعی چیست؟
کاشت موی سر از جمله اعمال زیبایی مهم و پر طرفدار در بین عموم مردم می باشد. بسیاری از افراد به دلایل موروثی یا بالارفتن سن دچار ریزش مو می شوند که موجب کاهش اعتماد به نفس آنها می شود. کاشت موی سر که یکی از جراحی های پرطرفدار در دنیا است برای این دسته از افراد بسیار مناسب است و باعث بازگشت موهای از دست رفته آنها می شود. کاشت مو به معنی جابه جایی فولیکول های مو از قسمت پر تراکم به نواحی کم تراکم است.
کاشت موی سر برای افرادی که دچار ریزش مو شده اند مانند معجزه است و باعث رشد مجدد موها می شود. اگر شما نیز دچار ریزش مو و طاسی شده اید، می توانید با مراجعه به متخصصان پوست و مو و افراد باتجربه در این زمینه ، کاشت مو انجام دهید. میدانیم که کسانی که عمل کاشت موی سر را بنابر دلایل ارثی و ریزش مو انجام میدهند ، در بسیاری مواقع تمایل به انجام اعمال زیبایی مرتبط مانند کاشت ابرو نیز خواهند داشت . کاشت موی سر با روش های مختلفی انجام می شود و پزشک معالج شما با توجه به سن شما و عواملی که در این زمینه مهم هستند، یکی از روش ها را برای شما استفاده کند.
کاشت مو چگونه انجام میشود؟
کاشت مو یک نوع جراحی تخصصی است که توسط جراح متخصص انجام میشود. جراح فولیکولهای مو را، از آن بخشهایی که طاس نیستند یا از موهای موجود بر سطح پوست بدن، برمیدارد و در نواحی طاس سر قرار میدهد. عمل کاشت مو باعث میشود، فولیکولهای آسیبدیده ترمیم شوند و دوباره رشد کنند.
مراحل کاشت مو:
- برداشت واحدهای فولیکولار مو (گرافت مو) از محل اهدا کننده (بانک مو)
- آماده سازی گرافتها
- و کاشت گرافت
انواع کاشت مو
کاشت مو با روشهای مختلفی انجام میشود که متناسب با شرایط هر فردی متفاوت است. روشهای بسیاری برای کاشت مو وجود دارند که چندتا از آنها عبارتند از:
- کاشت موی FUE: این نوع کاشت که به استخراج واحد فولیکولی معروف است، نوعی کاشت مو است که واحدهای فولیکولی را از ناحیه سالم برمیدارند و آنها را درون میکرو شکافهای ایجاد شده در قسمت دریافتکننده میگذارند. واحدهای فولیکولی مو با کمک پانچ موتوری برداشته شده و سپس با ساکشن در محفظه استوانهای شکل کوچکی جمعآوری میشوند یا با میکروفورسپس بدون مداخله دست برداشته میشوند و در پتری قرار داده میشوند. این روش بخیه ندارد و درد آن کمتر است.همچنین به تعداد کمتری گرافت نیاز دارد.
- کاشت موی FUT: در این روش که برای درمان طاسی انجام میشود، برداشت گرافتها توسط جراح با نوارهای باریکی به نام فلپ (FLAP) صورت میگیرد. به دلیل اینکه فاصلهی زمانی بین برداشت و کاشت گرافتها بسیار کم است، کیفیت موهای کاشته شده با این روش بالاست. گفتنی است گرافتهای مورد نیاز این روش معمولا از پشت سر برداشته میشوند.
- کاشت موی DHI: این روش که بهترین و به روزترین تکنینک کاشت محسوب میشود، بدون نیاز به برش و ایجاد شیارهای یکسان و با عمق مناسب انجام میشود. البته این روش برای تمام افراد توصیه نمیشود و قبل از انجام باید با دکتر کاشت مو به مشورت گذاشته شود.
کاشت موی غیر طبیعی چگونه است؟
کاشت موی مصنوعی یا همان کاشت موی غیرقابل رشد ,کاشتی است که متخصص در این روش برای درمان ریزش مو،طاسی ها،کم پشتی ها و همچنین بیماری هایی مانند الگوی طاسی عمل کاشت انجام میدهد.
در این روش متخصص تارهای مصنوعی را در نواحی طاس و کم موی سر در زیر پوست قرار میدهد. آز انجایی که در این روش برخلاف کاشت موی طبیعی موهای کاشته شده قابلیت رشد ندارند،به آن کاشت موی غیرقابل رشد میگویند.
روش انجام کاشت موی مصنوعی:
برای کاشت موی غیرقابل رشد و یا موی مصنوعی از روش HRT استفاده میشود.
در این روش ابتدا یک لایه نرم و نازک که دارای حفره های ریز بسیار زیادی است بر روی سر متقاضی قرار میگیرد.بعد از این مرحله تار موهای شبیه سازی شده در این حفره ها قرار میگیرند،این تار موها میتوانند طبیعی باشند که ازاهدای برخی افراد باشند،و به صورت مصنوعی تولید شده باشند که از الیاف مخصوص ساخته شده است.
در این مرحله نوبت به نصب پروتز مو بر روی سر متقاضی میرسد،برای نصب پروتز مو بر روی سر فرد ابتدا لازم است تا قسمت های طاس سر فرد اندازه گیری شود. انجام دادن اندازه گیری های دقیق بر روی سر فرد به طبیعی بودن نتیجه کمک بسیاری خواهد کرد و اهمیت زیاد نیز دارد. در این مرحله پروتز های مو با توجه به رنگ موی فرد،جنس،حالت و همچنین تراکم و ضخامت انتخاب خواهند شد تا با ظاهر طبیعی موهای فرد یکی باشند.
بعد ازاین مرحله پروتز های مو با استفاده از چسب هایی مانند چسب کراتین،که چسبی گیاهی است بر روی ناحیه موردنظر چسبانده میشود،سپس برای از بین بردن مرز بین موهای طبیعی فرد و پروتز های مو،موها اصلاح میشوند. این را در نظر داشته باشید که تمام روش های موجود برای کاشت مو مزایا و معایب فراوان خود را دارند و روش HRT نیز از این قاعده مستثنا نیست.
کاشت مو چند ساعت طول میکشد؟
یکی از رایج ترین روش ها برای درمان ریزش مو عمل کاشت مو میباشد که روشی دائمی برای برطرف کردن مشکل فرد میباشد. این روش در سرتاسر جهان یکی از مطرح ترین روش ها برای درمان ریزش مو است،اما سوالی که معمولا تمام مراجعه کنندگان دارند مدت زمان این عمل است. کاشت مو یک عمل بسیار حساس است که شاید مانند برخی دیگر از عمل های زیبایی وقت بیشتری از شما طلب کند. اما این عمل برای هر فرد متفاوت است و ممکن است وقت کمی یا زیادتری را از شما بگیرد. این عمل روش های متفاوتی دارد که هرکدام از این روش ها وقت متفاوتی برای انجام نیاز دارند.
همانطور که مدت زمان هر عمل و روش برای انجام شدن متفاوت است دوره ریکاوری هر یک از این روش ها نیز متفاوت است. به طور کلی تمام کسانی که برای این عمل اقدام میکنند و براساس میزان گرافت هایی که نیاز دارند و همچنین روشی که انتخاب میکنند پس از گذشت ۲ تا ۵ روز میتوانند به فعالیت های روزمره خود بازگردند و مشکل خاصی برای انجام فعالیت های روزانه خود نیز ندارند. پس از چند هفته اول موهای سر شروع به ریزش میکند تا شرایط برای رشد موهای جدید فراهم شود.
کاشت مو چند سال دوام دارد؟
نگرانی بسیاری از افراد که کاشت مو را انجام میدهند این موضوع است که کاشت مو که انجام دادند آیا دائمی است یا نه و کاشت مو تا چند سال دوام دارد؟ در جواب این سوال باید گفت که بله این جراحی به گونهای صورت میگیرد که نتیجه آن دائمی است ولی برخی از شرایط ممکن است بر روی این موضوع تاثیر گذار باشد. مراقبت های قبل و بعد از کاشت مو باید به خوبی انجام گیرد تا نتیجه خیلی خوبی بگیرید.
کاشت مو چه عوارضی دارد؟
هر چند علل ریزش مو بسیار متنوع است، اما بسیاری از افرادی که برای کاشت مو مراجعه میکنند با مشکل طاسی یا آلوپسی مواجه هستند. آلوپسی یک بیماری خودایمنی است که وابسته به سن نیست. این اتفاق ممکن است برای هر کسی و مهمتر از آن در هر سنی اتفاقبیفتد. طاسی یکی از مهمترین علل ریزش مو در مردان و همچنین یکی از علل ریزش مو در زنان است که میتواند به دلایل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی رخدهد.
سالهاست که کاشت مو به مردان و زنان کمک میکند تا ظاهر جدیدی به دست بیاورند. کاشت مو در مقایسه با سایر روشهای جراحی زیبایی، عوارض کمی دارد، اما در صورت عدم توجه کافی میتواند عوارض جدی ایجاد کند. طیف وسیعی از عوارض احتمالی کاشت مو وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
۱. درد یکی از شایع ترین عوارض کاشت مو
درد بعد از عمل در اکثر بیماران پس از جراحی کاشت مو ایجاد میشود. این درد به ویژه در کاشت مو به روش FUT (پیوند واحد فولیکولی) بیشتر است. در این نوع جراحی، از روش برداشت نواری استفادهمیشود. برداشت نواری احتمال آسیبرسیدن به اعصاب محیطی را افزایش میدهد. ازاینرو، درد بعد عمل کاشت مو به این شیوه، بیشتر از سایر روشها است.
در روش FUE (استخراج واحد فولیکولی)، به طور متوسط ۳۰۰۰ واحد مو در طول ۶ تا ۸ ساعت برداشتهشده و پیوند دادهمیشوند. درد عضلانی بسته به وضعیت دراز کشیدن در این دوره ممکن است رخدهد. برای پیشگیری و کاهش درد باید استراحتهای کوچکی در طول فرآیند صورت گیرد. همچنین برای کاهش درد، پزشک میتواند از مسکن استفاده کند. برای کاهش عوارض بعد از کاشت مو، پزشکان معمولا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی را تجویز میکنند.
۲. ادم یا تورم، شایع ترین عارضه کاشت مو (عوارض آمپول بی حسی کاشت مو)
ادم (تورم) بعد از عمل، شایعترین عارضه کاشت مو است. میانگین بروز ادم بعد از عمل کاشت مو از ۴۰ تا ۵۰٪ متغیر است. ادم میتواند به دلیل بیهوشی و تروما در طول عمل ایجاد شود. تورم بافت در زمان جراحی شروع میشود، اما ۳ تا ۵ روز بعد عمل کاشت مو خود را نشان میدهد. گاهی اوقات، مایع ادماتوز به داخل بافتهای اطراف چشمی حرکت میکند و باعث خونمردگی دور چشم میشود. همچنین در برخی موارد، این ادم به حدی شدید است که بیمار نمیتواند چشمان خود را باز کند.
برای پیشگیری و به حداقل رساندن تورم، بیماران باید بعد از عمل به شکل خاصی دراز بکشند و بخوابند. استفاده از ماساژ، کمپرس سرد، استروئیدهای سیستمیک، استروئیدهای نفوذی و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی میتواند ادم را کاهش دهد.
۳. خونریزی یکی دیگر از عوارض کاشت مو
پوست سر، چه دارای مو باشد یا طاس، عروق خون فراوانی دارد، اما میزان خونریزی به طرز شگفتآوری کم است. در موارد کمتر شایع، پس از خروج بیمار از کلینیک، خونریزی رخ میدهد. اعمال فشار به مدت ۱۵ دقیقه با گاز تمیز برای کاهش خونریزی بسیار موثر است.
در طی ارزیابی قبل از عمل، بیمار باید از نظرداشتن اختلال خونریزی و انعقاد خون، مصرف آسپرین، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، ویتامین E، الکل، استروئیدهای آنابولیک یا سایر عوامل ضدانعقاد بررسی شود. استفاده از ماینوکسیدیل موضعی و سیگار کشیدن باید حداقل ۲ هفته قبل از جراحی قطع شود. خونریزی حین عمل در محل گیرنده غیرمعمول نیست و معمولاً میتواند با تزریق محلولهای متورمکننده حاوی اپینفرین به حداقل برسد.
۴. عدم تقارن در کاشت مو
طراحی دقیق و علامتگذاری ناحیه گیرنده، خطر عدم تقارن را به حداقل میرساند. علل اصلی عدم تقارن کاشت مو عبارتند از:
- طراحی خط موی جلوی کاذب
- اختلاف چگالی بین فرکانس راست و چپ
- تغییر شکل قبلی سر.
پزشکان همیشه باید قبل از کاشت مو علائم طراحی خود را در آینه، از پشت سر و در سطح چشم بیمار بررسی کنند و تایید او را نیز دریافت کنند.
۵. فولیکولیت از عوارض کاشت مو
فولیکولیت اصطلاحی است که برای توصیف التهاب فولیکول مو در پاسخ به عفونت، آسیب فیزیکی یا قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی استفاده میشود. میزان بروز فولیکولیت پس از عمل در کاشت مو از ۱.۱ تا ۲۰٪ متغیر است و شدت آن از التهاب خفیف و سطحی همراه با اریتم خفیف و جوشهای پراکنده متغیر است. عفونت میتواند در ناحیه گیرنده یا اهداکننده رخدهد. درمان فولیکولیت به علت ایجاد آن بستگی دارد. هنگامیکه یک فولیکولیت خفیف ۲ تا ۳ ماه پس از عمل شروع میشود، رشد مو علت احتمالی آن است. در چنین مواردی، درمان اولیه شامل کمپرس گرم به مدت ۱۵ دقیقه، ۳ بار در روز و ۱ پماد آنتیبیوتیکی موضعی مانند موپیروسین است.
۶. پوسته پوسته شدن از معایب کاشت مو
پوستهپوستهشدن روی سطح اپیدرم خشک مو معمولا ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از کاشت مو رخمیدهد. پوستهپوستهشدن به طور متوسط پس از ۷ تا ۱۰ روز ناپدید میشود.
پوستهها بر بقای پیوند یا روند بهبود تأثیر نمیگذارند مگر اینکه برای مدت طولانی باقی بمانند. شما میتوانید بعد از گذشت ۴۸ ساعت از عمل کاشت مو، با شستشوی اولیه این پوستهها را از بین ببرید. همچنین استفاده از یک مرطوب کننده، حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از شستشو، کمککننده خواهدبود. اگر بعد از گذشت ۹ تا ۱۰ روز بعد از عمل، پوستهها همچنان وجود داشتهباشند، باید از کمپرس مرطوب یا بخار استفاده کنید.
۷. جای زخم قابل مشاهده
جای زخم نیز در لیست عوارض کاشت مو قرار دارد. تعداد کمی از موارد پیوندی وجود دارد که در آن افراد بیشتر از دیگران مستعد ایجاد اسکار هستند. جای زخم بهویژه در مواردی که بیماران روش کاشت موی نواری را انتخاب کردند، شایع است. با درمان مناسب پزشکی، این یکی از عوارض کاشت مو است که به راحتی قابل درمان است.
اسکار (جای زخم) قابل مشاهده در ناحیه اهداکننده (معمولا پشت سر) شایعترین عارضهای است که بیمار در برخی از روشهای کاشت مو با آن مواجه میشود. کاشت مو با FUT میتواند اسکار خطی را در ناحیه اهداکننده ایجاد کند. اسکار در روش FUE نیز ممکن است رخدهد. این عارضه زمانی که پانچ به صورت مکرر وارد میشود، ایجاد میشود.
۸. جابجایی پیوند
جابجایی گرافت (بانک مو) معمولاً در ۳ روز اولیه پس از عمل کاشت مو اتفاق میافتد. ضربه مستقیم علت اصلی جابجایی پیوند است. پیوندها برای مدت طولانی در محیط خارجی زنده نمیمانند. هنگامیکه تروما یا دلایل مشابه رخ میدهد، جابجایی پیوند باید در سریعترین زمان ممکن جایگزین شود. بیماران میتوانند جابجایی پیوند را برای مدت کوتاهی در محلول لنز، سالین یا مایع شور ذخیره کنند و در نتیجه از خشکشدن پیوندها جلوگیری کنند.
۹. سکسکه از عوارض کاشت مو
سکسکه یکی از عوارض کاشت مو است که کمتر شایع است. بروز سکسکه در ۴٪ از موارد کاشت مو گزارش شدهاست. سکسکه در حین عمل یا مدت کوتاهی پس از عمل مشاهده میشود. این عارضه معمولاً در صورت عدم درمان، ۲ تا ۳ روز طول میکشد. همچنین میتواند از آسپیراسیون هوای بیشازحد، در نتیجه تحریک حرکات عضلانی دیافراگم توسط بیماران هیجانزده، ایجاد شوند.
۱۰. ریزش موی افلوویوم (شوک بعد از عمل کاشت مو – ایا کاشت مو دائمی است؟)
ریزش موی بیشازحد موهای غیرپیوندی در ناحیه گیرنده را ریزش شوک یا افلوویوم مینامند. افلوویوم میتواند آناژن یا تلوژن باشد. افلوویوم معمولا پس از ۳ تا ۴ هفته پس از پیوند رخمیدهد. این افلوویوم میتواند به دلیل ضربه مستقیم به فولیکولهای موی موجود در حین ایجاد شکاف، ادم بیشازحد و ضربه عروقی در حین ایجاد شکاف باشد. نقش آدرنالین در افلوویوم مشخص نیست. استفاده از محلول ماینوکسیدیل به رشد مجدد موها کمک میکند، اما بدون مصرف این دارو پس از ۳ تا ۴ ماه موها دوباره رشد میکنند. در این مورد باید به بیمار مشاوره دادهشود و بیماران باید قبل از کاشت مو در مورد احتمال افلوویوم آگاه شوند. موهای کاشتهشده معمولاً در عرض ۳ تا ۴ هفته پس از کاشت میریزند. این آناژن افلوویوم به دلیل قطع حاد تغذیه عروقی در طول فرآیند پیوند فولیکولهای موی اهداکننده است.
۱۱. افلوویوم مو اهداکننده
افلوویوم مو یک اتفاق نسبتاً رایج در ناحیه گیرنده، به ویژه در زنان است. درحالیکه در ناحیه اهداکننده، به طور قابلتوجهی کمتر شایع است. این عوارض کاشت مو معمولاً در عرض ۶ هفته پس از جراحی به صورت ریزش موی موقت در امتداد حاشیههای تحتانی و فوقانی زخمهای خطی ایجاد میشود. همچنین افلوویوم مو میتواند به صورت ریزش موی منتشر در در جراحی کاشت FUE ظاهر شود.
به احتمال زیاد، این عارضه در پاسخ به قطع جریان خون به وجود میآید. به بیماران باید اطمینان داد که این مشکل به طور خودبهخود در عرض ۳ تا ۴ ماه برطرف میشود، اما ماینوکسیدیل میتواند رشد مجدد مو را تسریع کند.
۱۲. خارش از عوارض کاشت مو
گاهی خارش پس از کاشت مو در ناحیه اهداکننده و گیرنده مشاهده میشود. روند بهبود زخم ممکن است علت اصلی این مشکل باشد. دلایل دیگر ممکن است استفاده از ماینوکسیدیل پس از کاشت مو باشد. بسته به دفعات استفاده و غلظت، ماینوکسیدیل میتواند باعث تحریک پوست سر شود. استروئیدها یا آنتیهیستامینهای موضعی برای درمان بسیاری از بیماران توصیه میشود.
۱۳. بی حسی پوست سر بعد از کاشت مو
ازدستدادن موقت حس همیشه در ناحیه اهداکننده و گیرنده به صورت موقتی رخ میدهد. این بیحسی نتیجهی قطعشدن اعصاب توسط پانچ است. بیماران معمولا متوجه این موضوع میشوند، اما بهندرت از آن شکایت میکنند. این مشکل در یک دوره ۶ تا ۱۲ ماهه پس از تکمیل عمل برطرف میشود.
۱۴. اسکار یا کلوئید هیپرتروفیک
اسکار کلوئید و هیپرتروفیک در عوارض کاشت مو نادر است. بروز اسکار کلوئیدی و هیپرتروفیک تنها در ۰.۱٪ از موارد کاشت مو گزارش شدهاست. این عوارض نشاندهنده یک پاسخ غیرطبیعی به آسیب پوستی هستند که با رسوب کلاژن زیاد مشخص میشوند. کلوئید اسکار معمولا ماهها یا سالها پس از جراحی ایجاد میشود و بهطور نامحدود ادامهمییابد. افراد با سابقه اسکار کلوئید کاندید جراحی کاشت مو نیستند. کسانی که به دلیل قومیت و سن در معرض خطر ابتلا به کلوئید هستند، یا دارای سابقه شخصی اسکار هیپرتروفیک هستند، باید از پتانسیل ایجاد اسکار غیرطبیعی مطلع شوند.
۱۵. فیستول شریانی وریدی
فیستول شریانی وریدی از عوارض نادر پیوند مو با پانچ است. این عارضه پس از کاشت مو با پانچ بزرگ به ویژه در ناحیه تمپورال در دهه ۱۹۷۰ مشاهدهشد.
بسیاری از بیماران ممکن است همراه با فیستول شریانی وریدی متوجه یک توده زیر جلدی ضرباندار همراه با هیجان و علائمی مانند درد یا سردرد شوند. برای تشخیص و ارزیابی کامل این بیماری آنژیوگرافی لازم است.
یافتههای بالینی نشان میدهد این عارضهی ناشی از کاشت مو معمولاً در عرض ۶ ماه خودبهخود برطرف میشوند، اما اگر جراح نگران پارگی عروق یا ظاهر زیبایی باشد، میتواند رگهای سطحی را ببندد.
۱۶. عفونت بعد از عمل کاشت مو
عفونت پوست سر بسیار نادر است. عفونتهای جدی در کمتر از ۱٪ موارد رخ میدهد و معمولاً با بهداشت ضعیف، تشکیل بیشازحد پوستهپوسته یا عوامل خطر پزشکی قبلی موجود همراه است. اقدامات متعددی برای پیشگیری و کنترل عفونت پس از کاشت مو وجود دارد، مانند:
- اتاق عمل تمیز و ضدعفونیشده
- استفاده از مواد استریل
- آسپسی ناحیه اهداکننده
- استفاده از ابزار یکبار مصرف
- تجویز از آنتیبیوتیک.
۱۷. ظاهر سنگفرشی
ظاهر سنگفرش زمانی اتفاق میافتد که واحدهای فولیکولی در سوراخ یا شکافهایی که خیلی کوچک هستند، در عمق نامناسب کاشته میشوند.
۱۸. غش کردن
گاهی اوقات، بیماران بسیار عصبی در طول عمل غش میکنند یا احساس ضعف میکنند، اما این امر را میتوان با اقدامات سادهای مانند پایینآوردن سر بین زانوها یا خواباندن بیمار در وضعیت مستعد کنترلکرد.
۲۹. تغییر رنگدانه پوست از عوارض کاشت مو
تغییرات رنگدانهای پوست، ممکن است پس از کاشت مو ظاهر شوند. این عارضه در اسکارهای FUE بیشتر از اسکار برداشتن نوار (FUT) دیدهمیشود. کیفیت خوب کار، پانچ تیز، و اجتناب از برداشت بیشازحد گرافتها میتواند بروز هیپرپیگمانتاسیون اسکارها را کاهشدهد.
ناحیه کاشتهشده نباید حداقل تا ۱ ماه پس از کاشت مو در معرض نور خورشید قرار گیرد. برای پیشگیری از این عوارض بعد از کاشت مو کلاه (مردانه) یا روسری (برای خانمها) توصیه میشود.
۲۰. نکروز بعد از عمل کاشت مو
نکروز ناحیه گیرنده یک عارضه نادر اما خطرناک است. این عارضه زمانی ایجاد میشود که تعداد زیادی از گرافتهای گیرنده برای کاشت استفاده میشود. وقتی گرافتهای زیادی کاشتهشود، عروق پوست سر در نتیجه شکافتن متراکم پوست گیرنده در ناحیه بزرگی دچار زخم میشود. طبق گفته intechopen، عوامل زیر احتمال ایجاد نکروز پوست را افزایش میدهند:
- فاکتورهای مربوط به بیمار: سیگارکشیدن، آسیب پوستی آتروفیک، دیابت شیرین، اسکار در محل گیرنده یا سابقه جراحی پوست سر.
- عوامل فنی: بستهبندی متراکم، ایجاد دهانههای بزرگ، استفاده از محلولهای بیحسکننده یا متورمکننده با غلظت بالای اپینفرین و برشهای عمیق گیرنده.
درمان نکروز ناحیه گیرنده مرکزی روی ازبینبردن بافت مرده زخم و پرورش یک پایه زخم زنده متمرکز است. برای درمان این عوارض کاشت مو استفاده از پماد موپیروسین ۲ بار در روز توصیه میشود. گاهی اوقات و در مواردی که با نکروز وسیع مواجه هستیم، ممکن است برای ترمیم نیاز به انبساط پوست سر باشد. در درمان نکروز بافت، کاشت مو را میتوان پس از بهبودی نکروز بافتی انجامداد.
۲۱. کیست های زیر پوستی
کیستها برآمدگیهایی به اندازه جوش هستند که بهندرت بدخیم میشوند. کیست نیز یکی از عوارض جانبی اصلی کاشت مو است. اگر بیمار به دلیل فشاردادن فولیکولهای مو به عمق لایهها، آسیب به پوست سر را تجربه کردهباشد، ممکن است از تشکیل کیست رنج ببرد. کیستها به راحتی قابل درمان هستند، اما برای این کار فرد باید به دنبال مشاوره پزشکی مناسب برای کیست باشد.
۲۲. تنک شدن مو
نازکشدن و تنکشدن مو دوباره یکی از عوارض جانبی نسبتاً رایج کاشت مو است. این پدیده در ترکیب با ریزش مو میتواند بلافاصله پس از یک جراحی موفقیت آمیز رخ دهد.
۲۳. شوک آنافیلاکسی
هر بیماری که ورم زودهنگام روی صورت با یا بدون کهیر ایجاد میکند باید از نظر واکنش آلرژیک تحت نظر گرفتهشود. ممکن است مشکل در تنفس و افت فشار خون وجود داشتهباشد. داروهای رایج مورد استفاده در دوره بعد از عمل کاشت مو که ممکن است باعث واکنشهای آلرژیک شوند، عبارتند از آنتیبیوتیکها، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، پوویدون ید، عوامل مسدودکننده عصبی عضلانی و غیره. واکنشهای آلرژیک به بیحسکنندههای موضعی بسیار نادر است. آنتیهیستامینها داروی انتخابی در کهیر حاد هستند. بااینحال، آنها نسبتا کند عمل میکنند. اثر ضدالتهابی استروئیدها به تسکین سریعتر علائم کمکمیکند.
۲۴. آسیب به ناحیه اهداکننده در اثر برداشت بیش از حد گرافت ها
درصورتیکه پزشک تارهای زیادی را از بانک مو بردارد، ممکن است موها به طور دائمی دچار آسیب شوند و همچنین ممکن است موها کمپشت شوند و به صورت سکهای بریزند. برای پیشگیری از این عارضه، توصیه میشود به هیچ عنوان بیش از ۱/۴ فولیکولهای موجود در بانک مو برداشت نشود.
مراقبت های بعد از کاشت مو چگونه است؟
- جلوگیری از تورم : برای جلوگیری از تورم در ناحیه پیشانی ، شب اول بعد از کاشت روی آن کمپرس یخ قرار دهید . اگر سینوزیت دارید این کار را انجام ندهید. برای انجام صحیح این کار می توانید هر یک ساعت به مدت ۲۰ دقیقه این کار را انجام دهید. توجه داشته باشید که هر نوبت حداکثر ۱ دقیقه یخ را روی پیشانی خود نگه دارید.
- استراحت و طریقه خوابیدن بعد از کاشت مو : توصیه ما به شما استراحت کامل در روز بعد از کاشت مو می باشد. برای خوابیدن صحیح زیر سر خود دو عدد بالش قرار دهید، به نحوی که سر، زاویه ۳۰ درجه داشته باشد. ترجیحا طاق باز بخوابید بطوری که سینه و شکم رو به بالا باشد. اگر نمی توانید به این حالت بخوابید به پهلوی راست یا چپ بخوابید . توجه داشته باشید که خواب کافی برای ادامه روند درمان و رشد موها امری مهم است.
- نحوه باز کردن پانسمان : بهتر است باز کردن پانسمان را به کلینیک خانه سفید بسپارید. اگر شرایط ماندن جهت باز کردن پانسمان را ندارید طبق دستور داده شده عمل کنید. برای این کار ابتدا کلاه توری روی سر خود را که اصطلاحا آن را سرجی فیکس می نامند بردارید. سپس ناحیه بین موهای کاشت شده و برداشت را از کنار گوش قیچی کرده و پانسمان ناحیه برداشت را به آرامی بردارید. برای ناحیه کاشت لایه های بالایی را به آرامی بردارید و سپس مقدار زیادی آب روی لایه های زیرین که به ناحیه کاشت چسبیده بریزید و منتظر بمانید تا پانسمان کاملا خیس بخورد. پس از حدود ۱۵ دقیقه به آرامی پانسمان را از روی ناحیه کاشت بردارید.
- تغذیه بعد از کاشت مو : مصرف ویتامین صبح بعد از کاشت مو هنگام صبحانه توصیه میشود ؛ مصرف مایعات و میوه ها دارای ویتامین C مانند آناناس و پرتغال را در دستور غذایی خود قرار دهید.
- داروهای بعد از کاشت مو : در صورت تجویز پزشک خوردن سفالکسین هر ۶ ساعت یکبار و مصرف مداوم و همیشگی قرص زینک.
شستشوی سر، مصرف دخانیات و ورزش
بعد از باز کردن پانسمان تا ۳ روز پس از کاشت با اسپری مخصوص بعد از کاشت روی قسمت های مذکور اسپری کنید، بهتر است این عمل هر چند ساعت یکبار صورت پذیرد. هنگام خوابیدن انجام این کار ضروری نیست. سپس بوسیله اسفنجی که توسط شامپوی مناسب کاشت مو با کف آغشته شده است، به صورت عمودی روزی ۲ بار ضربه بزنید. این ضربه طوری نباید که اسفنج روی سر فشار داده شود.
در نظر داشته باشید حالت شستشو نباید بصورت ماساژ و یا حرکات چرخشی باشد و آبکشی نباید با دوش مستقیم باشد. انجام این کار دو مرتبه در طول روز و به مدت دو هفته تا ریزش کامل دلمه ها توصیه شده است. در طول این مدت با اسپری مخصوص روزی چند بار با آب معمولی محل موهای کاشته شده را مرطوب نگه دارید.
از هفته سوم بعد از کاشت می توانید شستشو را روزی یکبار انجام دهید. حتی می توانید دست خود را (فقط در یک جهت) روی سر خود بکشید. برای اینکار کف انگشتان خود را به آرامی روی پوست سرتان در یک جهت بکشید و اجازه دهید دلمه های به وجود آمده خود به خود کنده شوند. به طوری که دیگر دلمه ای باقی نماند. باقی ماندن دلمه ها ممکن است باعث عفونت بعد از کاشت گردد. به هیچ عنوان با ناخن آن ها را نکنید.
- مصرف دخانیات : همانطور که در بخش توصیه های قبل از کاشت مو نیز توضیح داده شد ، مصرف سیگار و قلیان تا سه هفته پس از کاشت مو ممنوع می باشد.
- مصرف مشروبات الکلی : مصرف نوشیدنی های الکل دار تا یک هفته پس از کاشت ممنوع می باشد؛ چرا که باعث ایجاد تغییر در روند طبیعی گردش خون شده، همچنین باعث کاهش تاثیر داروهای بی حسی می شود.
- انجام ورزش : تا یک ماه پس از کاشت مو از انجام ورزش های حرفه ای و ورزش های سنگین مانند شنا، کشتی ، کوهنوردی و … خودداری کنید.
- رسیدگی به مو ها : از صاف کردن، فر کردن و سشوار دائم موها پرهیز کنید. پس از یک ماه می توانید موهای خود را فقط در یک جهت شانه کنید.
- رنگ کردن موها : در صورت نیاز به رنگ کردن موها از ماه ششم به بعد این کار را انجام دهید.
- شامپو : تا یک ماه بعد از کاشت از شامپوی تجویز شده برای شست و شو استفاده کنید. پس از آن می توانید با مشورت پزشک خود از شامپوی مناسب با پوست سر خود استفاده کنید.
- ریزش موها بعد از کاشت : از یک هفته تا یکماه بعد از کاشت موهای کاشته شده شروع به ریزش می کند اما نگران نباشید این روند کاملا طبیعی است و پس از مدت مذکور موهای ریخته شده دوباره شروع به رشد کرده و قرمزی ناحیه کاشت نیز از بین می رود. هرچند در برخی افراد ممکن است ریزش تا ابتدای ماه ششم ادامه دار باشد. اما اگر بعد از ماه ششم ریزش مو داشتید حتما با پزشک خود در تماس باشد.
- بی حسی سر بعد از کاشت مو ممکن است تا ابتدای ماه ششم طول بکشد. در ماهه های اول اگر در ناحیه کاشته شده بی حسی داشتید جای نگرانی نیست.
استفاده از کلاه بعد از کاشت مو
بعد از کاشت بدلیل اینکه موها بسیار حساس و ضعیف هستند باید مراقبت های توصیه شده حتما صورت گیرد تا از نتیجه مطلوب کاشت مو فاصله گرفته نشود. استفاده از کلاه بدلیل فشاری که ممکن است وارد کند و باعث شود فولیکول ها از جای خود خارج شوند، حداقل در هفته اول توصیه نمی شود.
از هفته اول به بعد نیز اگر ضروریتی پیش آمد، می توانید از کلاه های گشاد که فشاری بر موها نیاورند و در رسیدن هوا به موها اختلالی ایجاد نکند استفاده نمایید. کلاه می بایست بصورت روزانه به خوبی شسته و تمیز شود تا باعث ایجاد عفونت در فولیکول ها نشود.
هزینه کاشت مو سال ۱۴۰۲ چقدر است؟
قیمت کاشت مو سال ۱۴۰۲ با توجه به عوامل مختلفی تعیین میگردد که بر اساس آن هزینه عمل میتواند برای هر فرد کاهش و یا افزایش پیدا کند. از این رو نمیتوان هزینه ثابتی را برای تمامی افراد در نظر گرفت. به صورت کلی میتوان هزینه کاشت مو در سال ۱۴۰۲ برای هر فرد را در حدود ۵ میلیون تومان به بالا در نظر گرفت.
عوامل تاثیرگذار بر هزینه کاشت مو:
همان طور که به این موضوع اشاره کردیم، فاکتورهای بسیاری هستند که میتوانند قیمت جراحی کاشت مو را تحت تاثیر خود قرار بدهند. در ادامه به توضیح این موارد پرداخته شده است:
روش کاشت مو طبیعی
روشهای بسیاری هستند که میتوان با کمک آن جراحی کاشت مو را انجام داد. هر کدام از این تکنیکها بر اساس میزان زمان مورد نیاز برای جراحی، تعداد جلسات عمل، نیاز یا عدم نیاز به تجهیزات و دستگاههای پیشرفته و … میتوانند هزینههای مختلفی را دربرداشته باشند. بدیهی است که هزینه جراحی کاشت مو با کمک دستگاههای پیشرفته میتواند هزینه بالاتری نسبت به روشهای سنتی داشته باشد.
میزان مهارت و تخصص جراح
از آنجایی که جراحی کاشت مو به عنوان یک عمل بسیار حساس شناخته میشود، از این رو نیاز به مهارت و تجربه بالای پزشک در این زمینه دارد. زمانی که به یک پزشک با سابقه و تخصص بالا مراجعه میکنید به طور قطع میتوانید نتیجه بهتری از عمل خود به دست آورید.
یک پزشک خوب کسی است که دارای ویژگیهای زیر باشد:
- تخصص و مهارت لازم در زمینه کاشت مو را داشته باشد.
- از تجربه و سابقه کافی در این زمینه برخوردار باشد.
- دارای تیم حرفهای و متخصص برای عمل باشد.
- مراجعین قبلی رضایت کامل داشته باشند.
محل جغرافیایی کلینیک کاشت مو
یکی دیگر از عوامل موثر بر هزینه کاشت مو، منطقه جغرافیایی مطب و یا کلینیک پزشک است. زمانی که کلینیک و یا مرکز کاشت مو در شهرهای بزرگتر واقع شده باشد به دلیل برخورداری از امکانات و تجهیزات پیشرفتهتر، هزینه بالاتری را برای انجام جراحی دریافت میکنند. این فاکتور برای نواحی مختلف یک شهر نیز صدق میکند.
تعداد گرافتهای کاشته شده مو
تعداد گرافتهای مورد نیاز برای کاشت مو یکی دیگر از فاکتورهای موثر بر قیمت عمل کاشت مو است. همان طور که واضح است، هر چه تعداد گرافتهای مورد نیاز برای کاشت مو بیشتر باشد (به این معنی که میزان طاسی سر بیشتر باشد) به دلیل بالا رفتن زمان جراحی و یا تعداد جلسات کاشت مو، هزینه عمل نیز افزایش پیدا میکند.
سن افراد مراجعه کننده
معمولا افرادی که در سن بالاتر برای انجام جراحی کاشت مو به کلینیک مراجعه میکنند نسبت به افراد جوانتر دارای طاسی سر بیشتری هستند. از این رو به تعداد گرافتهای بیشتری برای کاشت و مدت زمان بالاتری برای عمل احتیاج دارند. به همین دلیل میتوان گفت که هزینه کاشت مو برای افراد مسن نسبت به افراد جوانتر میتواند بیشتر باشد.
نوع بانک مو برای کاشت
زمانی که وضعیت بانک مو در شرایط خوبی قرار داشته باشد، به این معنی که از گرافتهای کافی در این ناحیه برخوردار باشد تا پزشک بتواند به راحتی گرافتهای مورد نیاز برای کاشت را برداشت کند عمل به راحتی صورت میگیرد. اما این موضوع برای زمانی که بانک مو بیمار ضعیف است باعث میشود تا پیچیدگی و مدت زمان عمل افزایش پیدا کند، از این رو پزشک هزینه بالاتری را نیز برای انجام جراحی کاشت مو دریافت میکند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با نحوه انجام کاشت مو پیشانی آشنا شدید. همچنین از مراقبت های آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.