با شنیدن کلمهی «دندان مصنوعی» چه فکری به ذهنتان میآید؟ آیا دندان مصنوعی مجموعهای از دندانهای متحرک است که وقتی از دهان بیرون میآیند باید در لیوان گذاشته شوند؟ این نوع دندان مصنوعی متحرک هنوز وجود دارد، اما این روزها یک جایگزین به مراتب بهتر برای آن ساخته شده است: دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت. در این مقاله قصد داریم همراه با شما را با دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت دندان آشنا سازیم و دربارهی فرآیند استفاده از آن مواردی را شرح دهیم.
فهرست مطالب
- این فرآیند چگونه کار میکند؟
- معرفی انواع دندان مصنوعی ثابت
- ایمپلنت های دندان مصنوعی چگونه جایگذاری میشوند؟
- مراقبت دندان مصنوعی ثابت چگونه است؟
- تفاوت تکنیک دندان مصنوعی ثابت بر پایه چهار ایمپلنت با دندان مصنوعی معمولی چیست؟
- از دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت چه چیزی انتظار میرود؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
این فرآیند چگونه کار میکند؟
ایمپلنت دندان یک پست کوچک و پیچ مانند است که به عنوان ریشه دندان جایگزین عمل میکند. مانند ریشهی دندان طبیعی، ایمپلنت در استخوان زیر لثه قرار دارد. ایمپلنتها از تیتانیوم ساخته شدهاند که توانایی منحصر به فردِ جوش خوردن با استخوان را در فرآیندی به نام استخوانسازی دارد. این همان چیزی است که ایمپلنتها را بسیار محکم و قابلاطمینان میکند.
سیستمهای پیشرفتهی ایمپلنت امروزی حداقل تعداد ایمپلنتها را برای پشتیبانی از حداکثر تعداد دندانها امکانپذیر میکنند. این بدان معنا است که میتوان از چهار ایمپلنت برای پشتیبانی از قوس کامل (فک بالا یا پایین) دندانهای جایگزینِ ثابت و غیرمتحرک استفاده کرد. علاوه بر این، انجام این روند چشمگیر که زندگی فرد را دستخوش تغییر میکند تنها در یک روز ممکن است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ایمپلنت دیجیتال دندان را بخوانید.
دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت یک استراتژی کارآمد و مقرون به صرفه را برای جایگزینی دندان دائمی ارائه میدهند، بجای اینکه از یک ایمپلنت دندان برای هر دندانِ از دست رفته بکار رود که غیرعملی است و توصیه نمیشود – به ویژه در مواردی که استخوان دندان از دست رفته باشد. برای بازیابی نسبت طبیعی دندانها و لثههای شما با حجم استخوان کمتر، ما باید دندان مصنوعی (جایگزین) واقعیتر ایجاد کنیم که هم شامل دندان و هم لثه باشد. در غیر این صورت، هر دندان جایگزین دائمی بیش از حد بلند به نظر میرسد.
معرفی انواع دندان مصنوعی ثابت
دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنتی دو نوع هستند و دارای پایههای توپی یا میلهای میباشند. در هر دو نوع ، دندان های مصنوعی بر پایه ایمپلنتی بسیار شبیه به دندانهای مصنوعی آکریلیک هستند. دندان های مصنوعی سرامیکی یا آکریلیک که شبیه دندانهای طبیعی میباشند، به این پایه ها متصل میشوند.
دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنتی میلهای
یک نوار میله مانند فلزی نازک که از منحنی فک شما تبعیت میکند به دو تا پنج ایمپلنت متصل است که قبلا در استخوان فک قرار داده شدهاند. کلیپسها یا سایر انواع اتصال ها به میله ، دندان مصنوعی یا هر دوی آن ها فیت میشوند. دندان مصنوعی به میله فیت شده است و به صورت ایمن در جای خود با اتصالات نگهداشته میشود.
دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنتی توپی
هر ایمپلنت در استخوان فک دارای یک اتصال فلزی است که به اتصال دیگری در دندان مصنوعی متصل میشود. در اغلب موارد ، اتصالات روی ایمپلنت ، به شکل توپ (اتصالات نر) هستند ، و در داخل سوکت ها (اتصالات ماده) روی دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنتی قرار میگیرند. در برخی موارد، دندان مصنوعی اتصالات نر و ایمپلنت ها اتصالات ماده را نگه میدارند.
ایمپلنت های دندان مصنوعی چگونه جایگذاری میشوند؟
ایمپلنت ها معمولاً در مناطق استخوانی مناسب قرار داده می شوند. وقتی دندان ها را از دست میدهید ، استخوان موجود در آن منطقه را نیز از دست میدهید. اگر استخوان کافی برای قرار دادن ایمپلنت ها نداشته باشید ، ممکن است لازم باشد عمل جراحی پیوند استخوان را انجام دهید. قبل از انجام هر اقدامی ، شما باید یک مشاوره اولیه با دندانپزشک متخصص ایمپلنت داشته باشید ، دندانپزشک متخصص ایمپلنت دورههای آموزشی پیشرفتهای را در خصوص جایگذاری و ترمیم ایمپلنت ها طی کرده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ارتودنسی متحرک را بخوانید.
در طی مشاوره ، دندانپزشک سوابق پزشکی و دندانپزشکی شما را بررسی خواهد کرد و از رادیوگرافی برای ایجاد یک مدل از دندان ها و لثه های فرد مراجعه کننده استفاده میکند. در برخی موارد ، اسکن دهان و دندان (سی تی اسکن) شما ممکن است برای مشخص شدن مکان سینوسها و اعصاب ، دندان عقل بررسی این که چقدر استخوان برای جایگذاری در دسترس است و بهترین مکان برای تعیین جایگذاری ایمپلنت ها انجام گردد. پس از مشاوره ، دندانپزشک میتواند تعیین کند که آیا میتواند جایگذاری ایمپلنت ها را در محل مناسب انجام دهد.
اگر شما قبلاً از دندان مصنوعی کامل برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده میکردید، باید یک دندان مصنوعی جدید برای شما ساخته شود. شما میتوانید تا زمان آماده شدن دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنتی ، از یک دندان مصنوعی موقت استفاده کنید. برای آماده سازی دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنتی باید در طی چندین هفته چهار جلسه به ملاقات دندانپزشک بروید. با ساخت دندان مصنوعی موقت ، دندانپزشکان میتوانند بهترین موقعیت دندان را در دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنتی ارزیابی نمایند. دندان مصنوعی موقت نیز میتواند به عنوان دندان مصنوعی نهایی برای کاهش هزینه های کلی استفاده شود. اتصالات بعداً اضافه میشوند تا بتوانند به ایمپلنت ها ثابت شوند.
مراقبت دندان مصنوعی ثابت چگونه است؟
جهت تمیز کردن باید دندان مصنوعی را در طی شب بردارید. شما همچنین باید با دقت اطراف اتصالات را به خوبی تمیز کنید. اتصالات در دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت میلهای معمولاً باید هر ۶ تا ۱۲ ماه جایگزین شود. این اتصالات از یک نوع ماده پلاستیکی (نایلون) ساخته شده و پس از استفاده مداوم به تدریج از بین میروند.
تفاوت تکنیک دندان مصنوعی ثابت بر پایه چهار ایمپلنت با دندان مصنوعی معمولی چیست؟
با تکنیک دندان مصنوعی ثابت بر پایه چهارایمپلنت میتوان دندانهایی ثابت (بدون نیاز به درآوردن) را در اختیار بیماران قرارداد ، به این دلیل که:
- نحوه نگهداری و تمیزکردن آنها مشابه با دندانهای طبیعی است و نیازی نیست دندان مصنوعی را پس از میل غذا یا خوابیدن دربیاورید.
- این امکان برای شما وجود دارد که غذا را مثل دندانهای طبیعی بجوید و به این ترتیب از غذاهای مورد علاقه تان لذت ببرید ، لیکن این کار به راحتی با دندان مصنوعی معمولی صورت نمیپذیرد.
- اتفاقاتی همچون بالا و پایین رفتن دندان ، بیرون افتادن ، ایجاد ناراحتی دیگر دیده نمیشود.
- در این روش دندان مصنوعی به تنهایی روی لثه ها قرار نمیگیرد ، در نتیجه به ندرت باعث ایجاد ناراحتی ، ورم و زخم داخل دهان میگردد.
- ایمپلت دندان از طریق شبیه سازی عملکردی مشابه با خوردن غذا داخل بافتی محکم و محافظ موجب سلامت بهتر استخوان فک میشود.
- دندان مصنوعی ثابت بر پایه چهار ایمپلنت مانع از آسیب به استخوان آرواره میشود ، از این رو نیازی نیست برای پل سازی مجدد یا (تغییر شکل آرواره) هرچند سال یکبار به پزشک مراجعه کنید.
- نیازی به صرف هزینه های اضافی همچون تهیه مواد چسبنده ، محلولهای مرطوبکننده ، ژلهای بیحسسازی و سایر محصولات نگهدارنده و بهداشتی که معمولا برای دندان مصنوعی معمولی لق به کار میرود ، نیست.
از دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت چه چیزی انتظار میرود؟
ممکن است با اشعه ایکس سه بعدی (۳D) از فک شما، محل ساختارهای آناتومیکی مانند استخوان، سینوسها و اعصاب مشخص شود. این کار به ما امکان میدهد تعداد ایمپلنت مورد نیاز و مکان ایدهآل را برای آنها تعیین کنیم. برای هر ایمپلنت باید یک کانال کوچک در استخوان ایجاد کنیم. در حین جراحی کاشت ایمپلنت که معمولاً فقط به بیحسی موضعی احتیاج دارید، هیچ احساسی نخواهید داشت. ما گزینههای بیهوشی فردی شما را قبلاً با شما در میان خواهیم گذاشت و اطمینان حاصل خواهیم کرد که راحت باشید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره آناتومی دندان را بخوانید.
هنگامی که ایمپلنتهای شما در جای خود قرار گرفتند، یک مجموعه موقتی از دندانها را متصل میکنیم که تقریباً سه ماه در دهان شما میماند تا زمانی که ایمپلنتها کاملاً به استخوان شما جوش بخورند و ترمیم کامل شود. از آنجا که عمل جراحی ایمپلنت بسیار دقیق و به خوبی برنامهریزی شده است، افراد معمولاً ناراحتی کمی پس از عمل دارند و تقریباً بلافاصله با دندانهای موقتی جدید خود شروع به کار میکنند. با این حال، بهتر است حداقل به مدت شش تا هشت هفته از مصرف غذاهای ترد، جویدنی یا سخت خودداری شود.
وقتی روند استخوانسازی کامل شد، دندانهای دائمی را متصل میکنیم که دقیقتر از دندانهای موقتی با بافتهای لثهی شما سازگار میشوند. با استفاده از این دندانها میتوانید هر چیزی را که میخواهید بخورید – و به همان زیبایی که ظاهر میشوند، احساس میشوند! دندانهای جدید شما باید شبیه دندانهای طبیعیتان مراقبت شوند: مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه و معاینات منظم و تمیز کردن حرفهای. با رعایت بهداشت دهان و دندان، دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت باید یک عمر ماندگاری داشته باشد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با دندان مصتوعی ثابت بر پایه ایمپلنت آشنا شدید. همچنین از مزایا و عوارض های آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
تقریبا هر فرد بی دندانی شرایط لازم برای روش دندان مصنوعی ثابت برپایه چهار ایمپلنت را دارد. دندانپزشکان طی اولین جلسه مشاوره با بیمار به ارزیابی وضعیت فعلی سلامت دهان و دندان (جستجوی علائمی بیماری مربوط به لثه ، پوسیدگی یا خرابی استخوان فک) سوابق پزشکی بیمار (خلاصه نویسی درباره سابقه بیماری دیابت ، بیماری تنفسی ، بیماری قلبی و خونریزی طولانی مدت که ممکن است عمل جراحی را خطرآفرین سازد) وهمچنین بیماری های مربوط به افزایش سن همچون پوکی استخوان میپردازد. هیچ وقت سن بیمار به تنهایی یک مشکل در نظرگرفته نمیشود.
یک خمیر دندان غیر ساینده و کنترل کننده تارتار برای مراقبت از سطح ایمپلنت مناسب است. از خمیردندان های حاوی جوش شیرین، فلوراید بیش از حد و آنهایی که برای افراد سیگاری طراحی شده اند، خودداری کنید. تمیز کردن بین دندان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بنابراین استفاده از نخ دندان یک یا دو بار در روز یک گام کلیدی برای مراقبت صحیح از ایمپلنت های دندانی است.